به گزارش خبرنگار ایرنا، بهمن مرادنیا عصر چهارشنبه در نشست شورای حفاظت از منابع آب اظهار داشت: 92 درصد آب تولیدی کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود ولی سهم استان کردستان حدود 70 تا 80 درصد است.
وی افزود: منصفانه نیست در برخی استان ها برای انتقال و مصرف آب در بخش کشاورزی هزاران کیلومتر خط انتقال احداث شود و کشاورزان کردستانی در کنار سدها، مزارع خود را به صورت دیم کشت کنند.
استاندار کردستان با انتقاد از میزان بهره وری از منابع آب در استان تاکید کرد: کردستان در بین استان های کشور برغم داشتن منابع غنی آب در بهره وری منابع آب در جایگاه 27 قرار دارد و استان خشک ولی کم آب کرمان در رتبه دوم است.
مرادنیا یادآور شد: بازسازی قنات های آب در شهرهای استان ضروری است تا از آب آنها در آبیاری فضای سبز شهری استفاده شود و پساب های شهری نیز برای مصرف در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.
به گزارش ایرنا، سال آبی گذشته در مجموع یک میلیارد و 213 میلیون مترمکعب آب در کردستان تولید شده بود که از این مقدار 926 میلیون متر مکعب به بخش کشاورزی اختصاص یافت.

**دشت های کردستان 650 میلیون مترمکعب کسری آب دارند
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان گفت: با وجود بارش های مناسب در سال آبی جاری دشت های قروه، دهگلان و چهاردولی با 650 میلیون مترمکعب کسر آب مواجه هستند.
اقبال شانظری افزود: شیب تند کاهش ذخایر آب در دشت های قروه و دهگلان در سال های اخیر ملایم تر شده و این امر یکی از موفقیت های شرکت آب منطقه ای کردستان در زمینه نظارت بر چاه های غیرمجاز و اضافه برداشت چاه هاز مجاز در این مناطق است.
وی اظهار داشت: 28 گرووه گشت و بازدید در مناطقی که بیلان آب منفی است تشکیل شده تا اجازه ندهند برداشت های غیرمجاز آب صورت گیرد.
شانظری در خصوص بارش های سال آبی جاری نیز گفت: امسال بطور میانگین 460 میلی متر بارندگی در استان ثبت شده که این مقدار بارش 23 درصد در مقایسه با سال قبل و 2 درصد در مقایسه با میانگین بلند مدت افزایش یافته است.

**پیش بینی برداشت یک میلیون تُن گندم در کردستان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: با توجه به بارش های مناسب بهاره، پیش بینی می شود امسال یک میلیون تُن گندم از مزارع استان برداشت شود.
خالد جعفری با اشاره به اینکه کردستان 9 درصد گندم کشور را تامین می کند، افزود: این مقدار تولید گندم در استان در مقایسه با 620 هزار تُن سال قبل حدود 55 درصد افزایش دارد.
وی اضافه کرد: برای صرفه جویی و استفاده بهینه از آب 40 درصد اراضی آبی کردستان با استفاده از سامانه های نوین آبیاری می شود که 2 برابر میانگین کشوری است.
رئیس سازمان بودجه و برنامه ریزی کردستان هم در این نشست گفت: با استفاده از اعتبارات ملی و استانی امسال مشکل آب شرب شهرهای بانه، مریوان و کامیاران رفع می شود و عملیات انتقال آب به این شهرها وارد فاز اجرایی می شود.
بهرام نصرالهی زاده افزود: آب شرب شهر بانه از محل سد عباس آباد، مشکل آب شرب مریوان از سد گاران و آب شرب کامیاران نیز از سد گاوشان با اجرای طرح انتقال تامین خواهد شد.
وی اضافه کرد: سه شهر قروه، دهگلان و بیجار هم مشکل آب شرب دارند و بخاطر ماده 23 (عدم اجازه طرح های جدید) هنوز برای حل این مشکل اقدامی صورت نگرفته است اما خط انتقال سد آزاد می تواند مشکل آب شرب قروه و دهگلان را حل کند.
در ادامه این نشست چند مصوبه آخرین نشست شورای حفاظت از منابع آب کردستان در سال گذشته مورد بررسی قرار گرفت و شرکت کنندگان نظرات خود را در خصوص مسایل مختلف بیان کردند.
کردستان با مساحت 29 هزار کیلومتر مربع دارای حجم بارشی معادل 13.2 میلیارد متر مکعب در سال (3.1 درصد کل بارندگی کشور)، 17 رودخانه دائمی و 24 رودخانه فصلی با حجم منابع آب سطحی 4.3 میلیارد مترمکعب (6.6 درصد روان آب های کشور) دارد و دارای سه حوضه آبریز درجه یک کشور است.
به منظور مهار و توسعه بهره برداری از منابع آب سطحی کردستان 34 طرح سد مخزنی شامل 9 طرح در حال بهره برداری، 11 طرح اجرایی و 14 طرح مطالعاتی احداث شده است.
در بهار امسال از مجموع سدهای استان 6 سد زیویه، گاران، عباس آباد، زریوار، گاوشان و سورال سرریز کردند.
3020/9102
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.