حمله موشکی ایالات متحده آمریکا به داخل خاک سوریه ، نقض اصول و قواعد حقوق بین الملل است . هیچ قاعده ای از قواعد حقوق بین الملل نمی تواند توجیه کننده این تهاجم نظامی باشد . مطابق اخبار منتشره ، دولتهایی مانند بریتانیا ، فرانسه ، ژاپن ، عربستان سعودی و استرالیا نیز از این حمله نظامی حمایت و آن را تأئید کرده اند . اگرچه خاک سوریه سالهاست که درگیر جنگ داخلی و جنگ نیابتی است ، اما از نظر حقوق بین الملل ، دولت مستقر آن همچنان رسمیت دارد ، کما اینکه این دولت عضو سازمان ملل و در مجامع مختلف آن دارای حق رأی است . یعنی حقوق بین الملل، همچنان دولت موجود را دولت رسمی سوریه می شناسد . حوزه سرزمینی سوریه، هر اندازه هم که درگیر جنگ باشد، همچنان حوزه سرزمینی یک حاکمیت معین است.
بر فرض آنکه دولت بشار اسد مرتکب رفتارهای مرگبار علیه شهروندان خود نیز شده باشد ، باز هم کشورهای دیگر بدون مجوز صریح سازمان ملل نمی توانند به چنین بهانه ای محدوده سرزمینی سوریه را هدف حمله نظامی خود قرار دهد . این نوع تجاوزها پیش از این هم سابقه داشته است (مانند حمله آمریکا به عراق ) اما هیاهوهای رسانه ای در سطح جهان مانع از توجه و تمرکز ملتها به آنها شده است. اقدام نظامی آمریکا در حمله به خاک سوریه و حمایت چند کشور صنعتی از این حمله و تجاوز آشکار ، نشان دهنده افزایش روز افزون بحران حقوق بین الملل و تشدید ضعف آن در برابر ساخت قدرت بین الملل وتمایلات جنگ طلبانه و توسعه طلبی دولتهای قدرتمند است. روابط بین الملل و حقوق بین الملل، در همه عرصه ها، بیش و پیش از هر چیز تابع قدرت دولتهای بزرگ است و هرکجا منافع دولتهای قدرتمند اقتضا کند، به راحتی حقوق بین الملل را زیر پا می گذارند و یکدیگر را هم تأئید و حمایت می کنند .
در این میان ، دولتهای کوچکتر، باید این هوشیاری را داشته باشند که خود را درمسیر بهانه جویی قدرتهای جهانی قرار ندهند اگرنه بر سر آنها همان می رود که بر عراق رفت و بر سوریه می رود. حقوق را یارای برابری با سلاح های مرگبار نظامی نیست . حکومتی که به منافع و زندگی و تعالی ملت خود می اندیشد ، سر نزاع و رفتارهای تنش زا با قدرتهای وحشی و غیرانسانی امروز جهان را باز نمی کند.
منبع: کانال تلگرام نویسنده