به گزارش ایرنا، در سال 1397 چهرههای بزرگی با درگذشتشان مردم فارس، شیراز و کشور را از حضور خود محروم کردند.
** مهرداد ابروان
در دوم اردیبهشت ماه 97 خبر درگذشت مهرداد ابروان، کارگردان تئاتر، منتقد و مدرس دانشگاه بر اثر سکته قلبی زخمی بر دل اهالی هنر گذاشت.
آیین تشییع او دو روز بعد در 4 اردیبهشتماه با حضور هنرمندان، هنر دوستان و مسئولان فرهنگی فارس از مقابل تالار حافظ شیراز تا آرامگاه ابدی اش در دارالرحمه شیراز تشییع شد و در این مکان آرام گرفت.
او متولد سال 1343خورشیدی در شیراز بود و کارگردانی نمایشهایی از جمله شتر خوش باور، مرداب نشینان، کبودان و اسفندیار و اسب را بر عهده داشت.
وی همچنین در مجموعه تلویزیونی زیر گنبد کبود به کارگردانی ایرج طهماسب و هرمز هدایت و نیز خاکستر و باد به کارگردانی جهانبخش لک به ایفای نقش پرداخته بود.
** آیت الله اسدالله ایمانی
آیت الله اسدالله ایمانی نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز نیز 17 اردیبهشتماه پس از تحمل دوره ای بیماری دعوت حق را لبیک گفت.
وی به دلیل بیماری کلیوی در بیمارستان نمازی شیراز بستری بود وهشتم اردیبهشت 97 استعفای خود را تقدیم رهبر معظم انقلاب کرد.
اسماعیل تبادار استاندار فارس با دنبال وقوع ضایعه درگذشت آیت الله ایمانی، سه روز عزای عمومی اعلام کرد.
پیکر مطهر آیت الله ایمانی نوزدهم اردیبهشت ماه از محل دفتر نمایندگی ولی فقیه در استان فارس به طرف آستان قدسی حضرت احمد ابن موسی شاهچراغ (ع) تشییع شد.
** هاشم جاوید
شیراز در 29 اردیبهشت ماه شاهد فقدان شاعر، حافظ پژوه و نویسنده هاشم جاوید شیرازی بود.
از آثار مهم زنده یاد هاشم جاوید در زمینه حافظ پژوهی علاوه بر تصحیح دیوان حافظ (قرائتگزینی انتقادی بر اساس تصحیحات چاپی دیوان حافظ) که با همکاری استاد بهاءالدین خرّمشاهی در سال 1378 انجام گرفته، میتوان به کتاب حافظ جاوید اشاره کرد.
همچنین از تراوش طبع لطیف و زبان نکته پرداز او اشعاری است که از دهه چهل شمسی در مجلات آن روزگار مانند یغما و وحید به چاپ رسیده و اکنون بخشی از آنها در دسترس است.
تشییع پیکر این نویسنده و پژوهشگر ادبی چهارشنبه دوم خردادماه در تهران برگزار شد.
** حسن اجتهادی
حسن اجتهادی شاعر، نویسنده و نمایشنامه نویس کازرونی هشتم خردادماه 97 پس از یک دوره بیماری به علت عارضه مغزی، در بیمارستان نمازی شیراز دار فانی را وداع گفت. او در در قطعه هنرمندان کازرون آرام گرفته است.
او سوم دی ماه ١٣٢٥خورشیدی تولد یافت و تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در کازرون و شیراز و تحصیلات دانشگاهی را در رشته زبان و ادبیات فارسی به پایان رساند. اگرچه غزلهای حسن اجتهادی از شهرت بیشتری برخوردار است اما این هنرمند در همه قالبها شعر می سرود. شعرهای نیمایی و بیوزن او نیز خواندنی و دارای نوآوری و استحکام ذهنی و زبانی است.
فعالیت اجتهادی تنها در حوزه شعر خلاصه نمیشد، او افزون بر پژوهش در متون ادبی گذشته و معاصر به نمایشنامه نویسی و فیلمنامهنویسی نیز اشتغال داشت. 'غزلهای جنوبی' تنها کتابی است که در سال ١٣٨١ از اجتهادی چاپ شد.
** آیتالله شیخ محمدرضا حدائق
در 20 تیر 97 آیتالله شیخ محمدرضا حدائق از علمای شهر شیراز و رئیس حوزه علمیه منصوریه براثر کهولت سن و ایست قلبی درگذشت.
وی فرزند آیت الله شیخ ابوالحسن حدائق بود که سال 1305 هجری شمسی در شیراز دیده به جهان گشود و در خانواده ای مذهبی که علم و فضیلت در آن پررنگ بود پرورش یافت.
این عالم دینی علاوه بر پدر خویش از محضر دانشمندان و علمای دیگری همچون حضرات آیات سید نورالدین حسینی الهاشمی، شیخ بهاءالدین محلاتی، شیخ علی آقا یقطین، سید محمود علوی، شیخ محمود شریعت زرقانی در رشتههای مختلف علمی به ویژه علم فقه و اصول، اخلاق و تفسیر کسب علم کرد و به مراتب علمی و مقام رفیع اجتهاد نائل شد.
وی برای بهرهمندی هر چه بیشتر و بهتر پس از درک مختصر علما بزرگ شیراز به سرزمین مقدس قم هجرت کرد و در جلسات درس خارج مرحوم حضرت آیتالله بروجردی، امام خمینی(ره) و سید محمدرضا گلپایگانی بهره برد و پس از بهرهمندی از محضر بزرگان علمی در قم به شیراز بازگشت و منشا خدمات علمی و مذهبی به مردم این دیار شد.
پیکر آیت الله محمدرضا حدائق عالم دینی و رئیس حوزه علمیه منصوریه شیراز 22 تیرماه در شیراز تشییع و در حرم مطهر حضرت احمد بن موسی شاهچراغ (ع) به خاک سپرده شد.
** ضیاءالدین دُری
ضیاءالدین دُری، کارگردان کیف انگلیسی که به دلیل مشکل کبدی در بیمارستان نمازی شیراز بستری بود، 27 تیرماه در این مرکز درمانی درگذشت.
سیدضیاءالدین دُری بیست و نهم تیرماه 1332خورشیدی در تهران تولد یافت. وی دارای تحصیلات ناتمام در رشته علوم ارتباطات بود. از جمله کارهای هنری او می توان به فیلم گرداب، باد و شقایق و لژیون اشاره کرد. او کارگردان فیلم های تلویزیونی کیف انگلیسی بود و ساخت کلاه پهلوی را نیز بر عهده داشت.
** عینالشریعه پران
در شهریورماه، تئاتر فارس باری دیگر عزادار شد. مادر تئاتر شیراز، عینالشریعه پران، هفتم شهریورماه در سن 91 سالگی درگذشت و در دارالرحمه شیراز به خاک سپرده شد.
نخستین نقشآفرینی مادر تئاتر شیراز در نقش بانوی پارسی در سال 1326 در اصفهان رقم خورد و پس از آن نقشهای متعددی را از جمله نقش فانتین در نمایش بینوایان و دزده مونا در تراژدی اتللو بازی کرد.
** دکتر کریم واعظ زاده
بنیانگذار جراحی عمومی و عضو فرهنگستان علوم پزشکی دکتر کریم واعظ زاده پزشک متخصص و بنیانگذار رشته جراحی عمومی نیز در دوم مهرماه 97 در سن 87 سالگی در شیراز درگذشت.
وی متولد سال 1310 شهرستان آباده در سال 1335 از دانشکده پزشکی دانشگاه ژنو، سوئیس دانش آموخته شده بود.
این پزشک متخصص جراحی از سال 1371 عضو فرهنگستان علوم پزشکی کشور بود و تخصص های جراحی عمومی و اطفال را از دانشکده پزشکی دانشگاه لوزان سوئیس در سال 1342 گرفت.
مرحوم واعظ زاده فوق تخصص جراحی اطفال را از دانشگاه پنسیلوانیای آمریکا در سال 1349 اخذ کرد و مسئولیت ریاست بیمارستان شهید فقیهی شیراز، ریاست بخش جراحی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، ریاست بخش جراحی اطفال این دانشگاه در دهه 60 و عضویت کالج جراحان آمریکا و عضویت شاخه آسیایی جراحان اطفال را در کارنامه داشت.
** عباسعلی توانا
عباسعلی توانا پیشکسوت ژیمناستیک فارس و کشور نیز در روز دوشنبه 9 مهرماه به علت سقوط آسانسور در بیمارستان رجایی شیراز درگذشت.
این پیشکسوت ورزش فارس که ریاست هیات ژیمناستیک را بر عهده داشت در سن 65 سالگی جان به جان آفرین تسیلم کرد و جامعه ورزش فارس را به سوگ نشاند. وی در آرامستان دارالرحمه این شهر به خاک سپرده شد.
** عزیز شکرریز
عروسکگردان سنتی شیراز در 30 مهرماه جان به جان آفرین تسلیم کرد. مرحوم عزیز شکرریز پیشکسوت هنر عروسک گردانی آیینی فارس، نوازنده و بازمانده عروسک گردانی مینا و عروسک سنتی 'جیجی بیجی ' بود. این هنرمند اهل استان فارس بر اثر تصادف در کما بود.
مرحوم شکرریز یکم آبانماه در دارالرحمه شیراز به خاک سپرده شد.
** فرهاد گرگین پور
نهم آبانماه با عنوان روز درگذشت فرهاد گرگین پور دکترای ادبیات و استاد دانشگاه و موسیقیدان ایل قشقایی ثبت شد. او زاده سال 1327 در شیراز از موسیقیدانان ایل قشقایی بود که نوازندگی را با ساز آکاردئون و به همراه برادرش فرود گرگین پور آغاز کرد.
این هنرمند دوران کودکی خود را در ایل و روستا گذراند و از سال 1335 شروع به آموختن موسیقی کرد و از آنجا که دچار نابینایی بود، ناچار شد مدتی مدرسه را ترک کند؛ اما پس از مدتی وقفه، دریافت که دچار کم بینایی است و می تواند دوباره تحصیل را در روستای محل اقامتش، زنجیران از سر گیرد.
وی دوره دبیرستان را در تهران به اتمام رساند و یکی از استادان او در ساز آکاردئون انوشیروان روحانی بود.
فرهاد گرگین پور در سال های اخیر ساکن شهرستان آباده در شمال فارس بود و به علت بیماری سرطان در بیمارستان نمازی شیراز به سن 70 سالگی درگذشت.
** مجید گلریز خاتمی
مجید گلریز خاتمی، استاد خاتم ساز شیرازی نیز سوم آذرماه 97 بر اثر عارضه قلبی درگذشت.
او متولد سال 1326 در شیراز بود و از حدود ده سالگی در رشته خاتم سازی نزد پدر خود قمبرعلی گلریز خاتمی فعالیتش را آغاز کرد.
این هنرمند بر اثر بیماری قلبی و ابتلا به سرطان پروستات در بیمارستان علی اصغر(ع) شیراز دارفانی را وداع گفت و در آرامستان دارالرحمه این شهر به خاک سپرده شد.
** بیژن سمندر
بیژن سمندر، پاسبان شعر و گویش شیراز نیز در 17 دیماه در سن 81 سالگی در غربت جان سپرد.
سمندر در سال 1316خورشیدی در شیراز زاده شد. پدرش داروساز بود و از کودکی او را با عرصه هنر و موسیقی مانوس کرد. این شاعر شیرازی در دبیرستان سلطانی شیراز تحت تعلیم علی محمد کامرانی، داییاش که معاون آن دبیرستان بود، قرار گرفت. وی در رشتههای ادبیات فارسی و معماری در آمریکا دکترا گرفت و از سال 1357 در این کشور ساکن شد. او به دلیل پایگاه قوی فرهنگی و نیز علاقه به شیراز و ادبیات و لهجه آن، بنیانگذار سرودن شعر به این لهجه شناخته میشود.شاعر ترانه گل سنگ، در سالهای پایانی عمر به بیماری پارکینسون دچار شد.
از آثار تحقیقی او در زمینه ادبیات فارسی و شعر میتوان به مجموعه شعر پَرَندوش، شعر شیراز (مجموعه شعر و تفسیر به لهجهه شیرازی، تحقیق و پژوهش در فرهنگ مردم شیراز، شعر شهر، میکس شعر (مجموعه شعر فارسی و انگلیسی)، شعرکهای ژاپنی و ترانک اشاره کرد.
** احمد شیشه گر
فارس در 6 اسفندماه 1397 در سوگ مؤلف هنر اصیل کاشی هفت رنگ شیراز استاد احمد شیشه گر نشست.
او در سن 69 سالگی به دلیل بیماری سرطان فوت کرد و در دارالرحمه شیراز آرام گرفت.
آثـار این هنرمند علاوه بر نمایشگاه های تخصصی صنایع دستی و هنرهای سنتی، زینت بخش اماکن مذهبی، مساجد و بقاع متبرکه و مدرسه تاریخی خان، مساجد تاریخی وکیل و نصیرالملک در شیراز،حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (ع) در نجف اشرف، مرقد مطهر حضرت سید الشهدا (ع) در کربلای معلی، حرم امامین عسکریین(ع) در سامرا و حرم متبرک بزرگ بانوی صحرای کربلا، حضرت زینب کبری (س)در دمشق سوریه بود.
** دکتر سید محمد حسن شیخ الاسلامی
پدر اهدای خون جهان دکتر سید محمد حسن شیخ الاسلامی در سن 84 سالگی در هشتم اسفندماه در گذشت.
وی پدر اهدای خون و رکوردار اهدای مستمر خون در جهان بود. شیخ الاسلامی، متخصص آسیب شناسی بالینی و تشریحی، فوق تخصص طب انتقال خون بود .
این پزشک متخصص به سلطان اهدای خون در ایران شهرت داشت و سه رکورد جهانی در امر انتقال خون دارد که مهمترین آن رکورد بالاترین آمار اهدای خون است که بنا بر اعلام دانشگاه علوم پزشکی شیراز، این رکورد را تاکنون کسی نتوانسته تغییر دهد.
در سالهای دفاع مقدس به مدت 16ماه به صورت بیوقفه و هر ماه یک بار برای کمک به رزمندگان ایران، خون اهدا کرد که این موضوع نیز به عنوان یک شاخص و رکورد برای زنده یاد شیخ الاسلامی ثبت شده است.
در سال 1389رکورد بیشترین اهدای خون در کتاب رکوردهای گینس بنام او ثبت شد. وی همچنین در سال 1387به عنوان پزشک برگزیده کشور در همایش سی سال سلامت موفق به دریافت نشان افتخار از رئیس جمهور وقت شد.
7375
** مهرداد ابروان
در دوم اردیبهشت ماه 97 خبر درگذشت مهرداد ابروان، کارگردان تئاتر، منتقد و مدرس دانشگاه بر اثر سکته قلبی زخمی بر دل اهالی هنر گذاشت.
آیین تشییع او دو روز بعد در 4 اردیبهشتماه با حضور هنرمندان، هنر دوستان و مسئولان فرهنگی فارس از مقابل تالار حافظ شیراز تا آرامگاه ابدی اش در دارالرحمه شیراز تشییع شد و در این مکان آرام گرفت.
او متولد سال 1343خورشیدی در شیراز بود و کارگردانی نمایشهایی از جمله شتر خوش باور، مرداب نشینان، کبودان و اسفندیار و اسب را بر عهده داشت.
وی همچنین در مجموعه تلویزیونی زیر گنبد کبود به کارگردانی ایرج طهماسب و هرمز هدایت و نیز خاکستر و باد به کارگردانی جهانبخش لک به ایفای نقش پرداخته بود.
** آیت الله اسدالله ایمانی
آیت الله اسدالله ایمانی نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز نیز 17 اردیبهشتماه پس از تحمل دوره ای بیماری دعوت حق را لبیک گفت.
وی به دلیل بیماری کلیوی در بیمارستان نمازی شیراز بستری بود وهشتم اردیبهشت 97 استعفای خود را تقدیم رهبر معظم انقلاب کرد.
اسماعیل تبادار استاندار فارس با دنبال وقوع ضایعه درگذشت آیت الله ایمانی، سه روز عزای عمومی اعلام کرد.
پیکر مطهر آیت الله ایمانی نوزدهم اردیبهشت ماه از محل دفتر نمایندگی ولی فقیه در استان فارس به طرف آستان قدسی حضرت احمد ابن موسی شاهچراغ (ع) تشییع شد.
** هاشم جاوید
شیراز در 29 اردیبهشت ماه شاهد فقدان شاعر، حافظ پژوه و نویسنده هاشم جاوید شیرازی بود.
از آثار مهم زنده یاد هاشم جاوید در زمینه حافظ پژوهی علاوه بر تصحیح دیوان حافظ (قرائتگزینی انتقادی بر اساس تصحیحات چاپی دیوان حافظ) که با همکاری استاد بهاءالدین خرّمشاهی در سال 1378 انجام گرفته، میتوان به کتاب حافظ جاوید اشاره کرد.
همچنین از تراوش طبع لطیف و زبان نکته پرداز او اشعاری است که از دهه چهل شمسی در مجلات آن روزگار مانند یغما و وحید به چاپ رسیده و اکنون بخشی از آنها در دسترس است.
تشییع پیکر این نویسنده و پژوهشگر ادبی چهارشنبه دوم خردادماه در تهران برگزار شد.
** حسن اجتهادی
حسن اجتهادی شاعر، نویسنده و نمایشنامه نویس کازرونی هشتم خردادماه 97 پس از یک دوره بیماری به علت عارضه مغزی، در بیمارستان نمازی شیراز دار فانی را وداع گفت. او در در قطعه هنرمندان کازرون آرام گرفته است.
او سوم دی ماه ١٣٢٥خورشیدی تولد یافت و تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در کازرون و شیراز و تحصیلات دانشگاهی را در رشته زبان و ادبیات فارسی به پایان رساند. اگرچه غزلهای حسن اجتهادی از شهرت بیشتری برخوردار است اما این هنرمند در همه قالبها شعر می سرود. شعرهای نیمایی و بیوزن او نیز خواندنی و دارای نوآوری و استحکام ذهنی و زبانی است.
فعالیت اجتهادی تنها در حوزه شعر خلاصه نمیشد، او افزون بر پژوهش در متون ادبی گذشته و معاصر به نمایشنامه نویسی و فیلمنامهنویسی نیز اشتغال داشت. 'غزلهای جنوبی' تنها کتابی است که در سال ١٣٨١ از اجتهادی چاپ شد.
** آیتالله شیخ محمدرضا حدائق
در 20 تیر 97 آیتالله شیخ محمدرضا حدائق از علمای شهر شیراز و رئیس حوزه علمیه منصوریه براثر کهولت سن و ایست قلبی درگذشت.
وی فرزند آیت الله شیخ ابوالحسن حدائق بود که سال 1305 هجری شمسی در شیراز دیده به جهان گشود و در خانواده ای مذهبی که علم و فضیلت در آن پررنگ بود پرورش یافت.
این عالم دینی علاوه بر پدر خویش از محضر دانشمندان و علمای دیگری همچون حضرات آیات سید نورالدین حسینی الهاشمی، شیخ بهاءالدین محلاتی، شیخ علی آقا یقطین، سید محمود علوی، شیخ محمود شریعت زرقانی در رشتههای مختلف علمی به ویژه علم فقه و اصول، اخلاق و تفسیر کسب علم کرد و به مراتب علمی و مقام رفیع اجتهاد نائل شد.
وی برای بهرهمندی هر چه بیشتر و بهتر پس از درک مختصر علما بزرگ شیراز به سرزمین مقدس قم هجرت کرد و در جلسات درس خارج مرحوم حضرت آیتالله بروجردی، امام خمینی(ره) و سید محمدرضا گلپایگانی بهره برد و پس از بهرهمندی از محضر بزرگان علمی در قم به شیراز بازگشت و منشا خدمات علمی و مذهبی به مردم این دیار شد.
پیکر آیت الله محمدرضا حدائق عالم دینی و رئیس حوزه علمیه منصوریه شیراز 22 تیرماه در شیراز تشییع و در حرم مطهر حضرت احمد بن موسی شاهچراغ (ع) به خاک سپرده شد.
** ضیاءالدین دُری
ضیاءالدین دُری، کارگردان کیف انگلیسی که به دلیل مشکل کبدی در بیمارستان نمازی شیراز بستری بود، 27 تیرماه در این مرکز درمانی درگذشت.
سیدضیاءالدین دُری بیست و نهم تیرماه 1332خورشیدی در تهران تولد یافت. وی دارای تحصیلات ناتمام در رشته علوم ارتباطات بود. از جمله کارهای هنری او می توان به فیلم گرداب، باد و شقایق و لژیون اشاره کرد. او کارگردان فیلم های تلویزیونی کیف انگلیسی بود و ساخت کلاه پهلوی را نیز بر عهده داشت.
** عینالشریعه پران
در شهریورماه، تئاتر فارس باری دیگر عزادار شد. مادر تئاتر شیراز، عینالشریعه پران، هفتم شهریورماه در سن 91 سالگی درگذشت و در دارالرحمه شیراز به خاک سپرده شد.
نخستین نقشآفرینی مادر تئاتر شیراز در نقش بانوی پارسی در سال 1326 در اصفهان رقم خورد و پس از آن نقشهای متعددی را از جمله نقش فانتین در نمایش بینوایان و دزده مونا در تراژدی اتللو بازی کرد.
** دکتر کریم واعظ زاده
بنیانگذار جراحی عمومی و عضو فرهنگستان علوم پزشکی دکتر کریم واعظ زاده پزشک متخصص و بنیانگذار رشته جراحی عمومی نیز در دوم مهرماه 97 در سن 87 سالگی در شیراز درگذشت.
وی متولد سال 1310 شهرستان آباده در سال 1335 از دانشکده پزشکی دانشگاه ژنو، سوئیس دانش آموخته شده بود.
این پزشک متخصص جراحی از سال 1371 عضو فرهنگستان علوم پزشکی کشور بود و تخصص های جراحی عمومی و اطفال را از دانشکده پزشکی دانشگاه لوزان سوئیس در سال 1342 گرفت.
مرحوم واعظ زاده فوق تخصص جراحی اطفال را از دانشگاه پنسیلوانیای آمریکا در سال 1349 اخذ کرد و مسئولیت ریاست بیمارستان شهید فقیهی شیراز، ریاست بخش جراحی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، ریاست بخش جراحی اطفال این دانشگاه در دهه 60 و عضویت کالج جراحان آمریکا و عضویت شاخه آسیایی جراحان اطفال را در کارنامه داشت.
** عباسعلی توانا
عباسعلی توانا پیشکسوت ژیمناستیک فارس و کشور نیز در روز دوشنبه 9 مهرماه به علت سقوط آسانسور در بیمارستان رجایی شیراز درگذشت.
این پیشکسوت ورزش فارس که ریاست هیات ژیمناستیک را بر عهده داشت در سن 65 سالگی جان به جان آفرین تسیلم کرد و جامعه ورزش فارس را به سوگ نشاند. وی در آرامستان دارالرحمه این شهر به خاک سپرده شد.
** عزیز شکرریز
عروسکگردان سنتی شیراز در 30 مهرماه جان به جان آفرین تسلیم کرد. مرحوم عزیز شکرریز پیشکسوت هنر عروسک گردانی آیینی فارس، نوازنده و بازمانده عروسک گردانی مینا و عروسک سنتی 'جیجی بیجی ' بود. این هنرمند اهل استان فارس بر اثر تصادف در کما بود.
مرحوم شکرریز یکم آبانماه در دارالرحمه شیراز به خاک سپرده شد.
** فرهاد گرگین پور
نهم آبانماه با عنوان روز درگذشت فرهاد گرگین پور دکترای ادبیات و استاد دانشگاه و موسیقیدان ایل قشقایی ثبت شد. او زاده سال 1327 در شیراز از موسیقیدانان ایل قشقایی بود که نوازندگی را با ساز آکاردئون و به همراه برادرش فرود گرگین پور آغاز کرد.
این هنرمند دوران کودکی خود را در ایل و روستا گذراند و از سال 1335 شروع به آموختن موسیقی کرد و از آنجا که دچار نابینایی بود، ناچار شد مدتی مدرسه را ترک کند؛ اما پس از مدتی وقفه، دریافت که دچار کم بینایی است و می تواند دوباره تحصیل را در روستای محل اقامتش، زنجیران از سر گیرد.
وی دوره دبیرستان را در تهران به اتمام رساند و یکی از استادان او در ساز آکاردئون انوشیروان روحانی بود.
فرهاد گرگین پور در سال های اخیر ساکن شهرستان آباده در شمال فارس بود و به علت بیماری سرطان در بیمارستان نمازی شیراز به سن 70 سالگی درگذشت.
** مجید گلریز خاتمی
مجید گلریز خاتمی، استاد خاتم ساز شیرازی نیز سوم آذرماه 97 بر اثر عارضه قلبی درگذشت.
او متولد سال 1326 در شیراز بود و از حدود ده سالگی در رشته خاتم سازی نزد پدر خود قمبرعلی گلریز خاتمی فعالیتش را آغاز کرد.
این هنرمند بر اثر بیماری قلبی و ابتلا به سرطان پروستات در بیمارستان علی اصغر(ع) شیراز دارفانی را وداع گفت و در آرامستان دارالرحمه این شهر به خاک سپرده شد.
** بیژن سمندر
بیژن سمندر، پاسبان شعر و گویش شیراز نیز در 17 دیماه در سن 81 سالگی در غربت جان سپرد.
سمندر در سال 1316خورشیدی در شیراز زاده شد. پدرش داروساز بود و از کودکی او را با عرصه هنر و موسیقی مانوس کرد. این شاعر شیرازی در دبیرستان سلطانی شیراز تحت تعلیم علی محمد کامرانی، داییاش که معاون آن دبیرستان بود، قرار گرفت. وی در رشتههای ادبیات فارسی و معماری در آمریکا دکترا گرفت و از سال 1357 در این کشور ساکن شد. او به دلیل پایگاه قوی فرهنگی و نیز علاقه به شیراز و ادبیات و لهجه آن، بنیانگذار سرودن شعر به این لهجه شناخته میشود.شاعر ترانه گل سنگ، در سالهای پایانی عمر به بیماری پارکینسون دچار شد.
از آثار تحقیقی او در زمینه ادبیات فارسی و شعر میتوان به مجموعه شعر پَرَندوش، شعر شیراز (مجموعه شعر و تفسیر به لهجهه شیرازی، تحقیق و پژوهش در فرهنگ مردم شیراز، شعر شهر، میکس شعر (مجموعه شعر فارسی و انگلیسی)، شعرکهای ژاپنی و ترانک اشاره کرد.
** احمد شیشه گر
فارس در 6 اسفندماه 1397 در سوگ مؤلف هنر اصیل کاشی هفت رنگ شیراز استاد احمد شیشه گر نشست.
او در سن 69 سالگی به دلیل بیماری سرطان فوت کرد و در دارالرحمه شیراز آرام گرفت.
آثـار این هنرمند علاوه بر نمایشگاه های تخصصی صنایع دستی و هنرهای سنتی، زینت بخش اماکن مذهبی، مساجد و بقاع متبرکه و مدرسه تاریخی خان، مساجد تاریخی وکیل و نصیرالملک در شیراز،حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (ع) در نجف اشرف، مرقد مطهر حضرت سید الشهدا (ع) در کربلای معلی، حرم امامین عسکریین(ع) در سامرا و حرم متبرک بزرگ بانوی صحرای کربلا، حضرت زینب کبری (س)در دمشق سوریه بود.
** دکتر سید محمد حسن شیخ الاسلامی
پدر اهدای خون جهان دکتر سید محمد حسن شیخ الاسلامی در سن 84 سالگی در هشتم اسفندماه در گذشت.
وی پدر اهدای خون و رکوردار اهدای مستمر خون در جهان بود. شیخ الاسلامی، متخصص آسیب شناسی بالینی و تشریحی، فوق تخصص طب انتقال خون بود .
این پزشک متخصص به سلطان اهدای خون در ایران شهرت داشت و سه رکورد جهانی در امر انتقال خون دارد که مهمترین آن رکورد بالاترین آمار اهدای خون است که بنا بر اعلام دانشگاه علوم پزشکی شیراز، این رکورد را تاکنون کسی نتوانسته تغییر دهد.
در سالهای دفاع مقدس به مدت 16ماه به صورت بیوقفه و هر ماه یک بار برای کمک به رزمندگان ایران، خون اهدا کرد که این موضوع نیز به عنوان یک شاخص و رکورد برای زنده یاد شیخ الاسلامی ثبت شده است.
در سال 1389رکورد بیشترین اهدای خون در کتاب رکوردهای گینس بنام او ثبت شد. وی همچنین در سال 1387به عنوان پزشک برگزیده کشور در همایش سی سال سلامت موفق به دریافت نشان افتخار از رئیس جمهور وقت شد.
7375
کپی شد