حدود هفت سال پیش به دلیل اختلافات ملکی دو طایفه روستائی در منطقه پتک جلالی شهرستان باغملک در شرق استان خوزستان شعله های نزاع طایفه ای بر افروخته شد.
در این نزاع هفت ساله که بین دو طایفه معروف محمدی و محمد موسائی رخ داد متاسفانه 16 نفر از دو طایفه جان خود را از دست دادند که شدیدترین این نزاعها به 2 سال پیش تا کنون بر می گردد.
استاندار خوزستان در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: نزاعهای دسته جمعی و طایفه ای که عموما بین قشر کم سواد جامعه رخ می دهد در هر منطقه عامل بازدارندگی توسعه به حساب می آید.
غلامرضا شریعتی افزود:بر اثر اختلافات واهی 2 طایفه در منطقه پتک جلالی خصوصا در 2 سال گذشته آرامش مردم بر هم زده شد به گونه ای که برخی افراد مجبور به کوچ اجباری در منطقه شدند.
وی گفت: بر همین اساس شورای تامین استان و شهرستانهای باغملک و رامهرمز با بهره گیری از نظرات کارشناسان جلسات متعددی برای مهر این موضوع برگزار کرده و از هر ابزار موثری برای کنترل آن استفاده شد.
وی گفت: خوشبختانه نتیجه این نشستها روز پنجشنبه هفته جاری منتج به یک توافق بین 2 طایفه مذکور شد تا بار دیگر شاهد حیات و زندگی در این منطقه روستائی استان خوزستان باشیم.
وی با تقدیر از تمامی ارگانها و افرادی که در این زمینه تلاش کردند تا صلح و سازش را در بین 2 طایفه برقرار کنند تقدیر کرد و گفت: ریش سفیدان، افراد متنفذ، سیاسیون، اعضای شورای تامین استان از جمله نیروی انتظامی، سپاه، اداره کل اطلاعات و دستگاه قضائی نقش بسیار مهمی در برقراری این صلح و سازش داشته اند.

**خویشتنداری می تواند عامل بازدارنده بسیاری از نزاعها باشد
مدیر کل امور اجتماعی استانداری خوزستان می گوید:متاسفانه بسیاری از مشکلات اجتماعی استان خوزستان از جمله نزاعهای دسته جمعی به پایین بودن قدرت تحمل افراد باز می گردد.
محمد صادق کریمی کیا افزود: با توجه به موقعیت قومی و بافت فرهنگی و اجتماعی استان در حوزه خشونت، متاسفانه مدارا جایی در این مقوله ندارد و همین امر باعث نزاعهای مختلف در استان می شود.
وی افزود: در درگیری پتک جلالی خشونت بی حدی اتفاق افتاد که موجب کشته شدن 18 نفر، زخمی شدن 80 نفر و خسارات بالای مالی 2 طایفه شده و حتی باعث نگرانی و بر هم خوردن آرامش روانی دیگر ساکنان منطقه شد.
مدیرکل امور اجتماعی استانداری خوزستان تاکید کرد: وضعیت فعلی پتک جلالی ناشی از نبود آموزش، بی سوادی و نبود کارهای فرهنگی است که البته این نقص ها و کمبودها به مدیران فرهنگی استان باز می‌گردد چراکه به رغم همه اعتبارات خوبی که هرساله به استان تزریق می‌شود اما مدیران فرهنگی استان در این زمینه خوب عمل نکرده اند.
وی بیان کرد:در خوزستان 600 هزار بی‌سواد وجود دارد و به همین مقیاس نیز کم سواد وجود دارد و این عامل بیشتر اوقات باعث نزاعهای دسته جمعی می شود زیرا بی سوادی قدرت تفکر و تصمیم گیری در افراد را هم پایین می آورد.
کریمی‌کیا اظهار کرد: ساختار ذهنی معیوب همواره بر ادامه خطاهای گذشته اصرار می کند و اجازه نمی دهد مدلهای جدید درست جایگزین آن شود.
مدیر کل امور اجتماعی استانداری خوزستان اظهار کرد: مادامی که سواد در جامعه ارتقاء می یابد فرهنگ عمومی نیز ارتقاء یافته که در نتیجه آن افراد صبر و تحمل و قدرت تفکرشان بالا می رود و در مواقعی که اختلافی پیش می آید افراد به راحتی خود کنترلی کرده و بر خشم خود غلبه می کنند.

**16 کشته در نزاع طایفه ای باغملک در 2 سال گذشته
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان باغملک هم گفت: در 2 سال اخیر و به دلیل اختلافات 2 طایفه محمدی و محمد موسائی منطقه پتک جلالی این شهرستان 16 نفر کشته و خسارات مالی زیادی در منطقه به بار آمد.
فیروز کیانپور اتابکی افزود: دستگاه قضائی با ورود بسیار جدی به این موضوع محکومیت قطعی برای 200 نفر از افراد درگیر در نزاع طایفه ای روستای 'پتک جلالی' باغملک را تا کنون صادر کرده است.
وی افزود:2 سال حبس در زندانهای استان و 2 سال تبعید به خارج از استان از جمله احکامی بوده که برای این افراد صادر شده است چرا که این نزاعها آرامش مردم را برهم زده بود.
کیانپور در عین حال گفت: برای مردم این منطقه که در گذشته سال های سال در کنار یکدیگر زندگی می کرده اند، راهی به جز صلح و سازش و همزیستی مسالمت آمیز وجود ندارد.
قاسمی نژاد دادستان رامهرمز نیز خرداد ماه امسال از صدور هشت حکم قصاص مربوط به قتل های پارسال در درگیری های خونین 'پتک' خبر داده بود.
نیمه مرداد امسال نیز بیش از 100 نفر از محرکان این نزاع بازداشت شده بودند.

** آتش نزاعی که به جان منابع طبیعی افتاد
حدود چهار ماه پیش نیز در جریان این نزاعهای ادامه دار 25 هکتار از مراتع روستای پتک جلالی در آتش سوخت که مدیر منابع طبیعی شهرستان باغملک دلیل آتش سوزی را عمدی و مربوط به طوایف مورد نزاع در پتک جلالی اعلام کرد.
عالی محمدی آن زمان به ایرنا گفته بود که هر چند این آتش سوزی مهار شد ولی خسارات زیادی به منابع ملی از جمله از بین رفتن جنگلها و مراتع این منطقه شد.

**صلح نامه 15 ماده ای توسط 2 طایفه امضا شد
معاون استاندار خوزستان: نزاع طایفه ای در پتک باغملک به دنبال پیگیری و وساطت شورای تامین استان با مصالحه طرفین خاتمه یافت
معاون امنیتی انتظامی استانداری خوزستان گفت: نزاع طایفه ای چند ساله در پتک باغملک به دنبال تاکیدات ویژه استاندار خوزستان و پیگیری و وساطت شورای تامین استان با مصالحه طرفین خاتمه یافت.
قدرت اله دهقان معاون امنیتی انتظامی استانداری خوزستان هم با اعلام به مصالحه رسیدن نزاع طایفه ای چند ساله در پتک باغملک اظهار داشت: به دنبال تاکید ویژه استاندار خوزستان و با پیگیری و وساطت شورای تامین استان خوشبختانه نزاع طایفه ای چند ساله در پتک جلالی شهرستان باغملک با مصالحه طرفین خاتمه یافت.
وی افزود: جلسه‌ نهایی صلح دو طایفه محمدی و محمد موسایی پس‌از پیگیرهای ‌چند ساله شورای تامین استان‌ با حضور بزرگان دو طایفه در قرارگاه حضرت ابوالفضل (ع) سپاه خوزستان برگزار شد.
معاون امنیتی انتظامی استاندار توضیح داد: جلسه نهایی صلح دو طایفه درگیر در حالی برگزار شد که برخی از بزرگان این دو طایفه چند ماه قبل به علت ابهامات موجود در مورد عدم نقش آفرینی و استفاده از نفوذ و ظرفیت خود در کنترل وضعیت منطقه احضار و بازداشت شدند و طی مذاکرات و جلسات مختلف نهایتا در جلسه روز گذشته همزمان با آغاز هفته وحدت، بزرگان دوطایفه درگیر، صلح‌نامه‌ای با 15ماده را امضا کردند.
دهقان ادامه داد: در پایان این نشست، بزرگان دو طرف به مصافحه و روبوسی پرداخته و سپس ناهار وحدت را باهم صرف نمودند.
معاون استاندار خوزستان خاطرنشان کرد: علاوه بر تلاش های انجام شده از سوی دستگاه های متولی که با محوریت شورای تامین استان برای پایان این نزاع انجام شد جلسات متعددی با محوریت استانداری در حوزه معاونت سیاسی و اجتماعی استانداری خوزستان با بزرگان دو طرف برگزار شد.
دهقان با یادآوری تبعات منفی سیاسی اجتماعی و امنیتی چنین نزاع هایی برای کل استان تاکید کرد: در بخش آموزش و پیشگیری باید برنامه ها و تلاش های جدی تری انجام شود و همه شهروندان نسبت به قوانین و راه های حل و فصل اختلافات خود آگاهی و اطلاعات کافی داشته باشند.

**پنج پایگاه انتظامی دائم در منطقه پتک جلالی باغملک ایجاد می شود
فرمانده انتظامی استان خوزستان در گفت و گو با ایرنا با تقدیر از تمامی کسانی که در این زمینه به نیروی انتظامی در برقراری نظم و امنیت در منطقه پتک جلالی کمک کردند گفت: سپاه پاسداران، اداره کل اطلاعات، دستگاه قضائی و استانداری خوزستان در ایجاد نظم و امنیت به ما کمک زیادی کردند.
سردار حیدر عباس زاده افزود: بعد از تشخیص شورای تامین استان خوزستان یک قرارگاه ویژه برای مهار این نزاع در نظر گرفته شد که از چند ماه پیش قرارگاه یاد شده متشکل از نیروی انتظامی، سپاه، اداره اطلاعات با هماهنگی دستگاه قضائی ایجاد و کار برقراری نظم و امنیت در منطقه پتک جلالی را بر عهده گرفت.
وی افزود: این قرارگاه از همان ابتدای تشکیل بلافاصله شناسائی عوامل این نزاع را در دستور کار قرار داده و تعداد زیادی را در این زمینه دستگیر و تحویل مقامات قضائی داد.
سردار عباس زاده افزود: نتیجه تلاشهای این قرارگاه و شورای تامین استان خوشبختانه به یک تفاهمنامه 15 ماده ای منجر شد که تمام بزرگان 2 طایفه این تفاهمنامه و صلحنامه را امضاکردند.
وی بیان کرد: شورای تامین استان برای نقض این صلحنامه نیز تدابیری در نظر گرفته که در صورت نقض از طرف هر یک از 2 طایفه طبق قانون برخوردی جدی با متخلفان صورت خواهد گرفت.
فرمانده انتظامی استان خوزستان تاکید کرد: بزرگان 2 طایفه محمدی و محمد موسائی نیز از این درگیریها به ستوه آمده و از اینکه خساراتی را متحمل شده اند پشیمان و نگرانند زیرا خساراتی را که به منابع عمومی و اشخاص زده اند بیشتر دامان خودشان را گرفته است.
سردار عباس زاده در عین حال تاکید کرد به رغم صلح و سازش این 2 طایفه در حال حاضر یک گروهان ویژه از عوامل انتظامی استان در منطقه پتک جلالی حضور داشته و ضمن برقراری نظم و آرامش در منطقه تمامی مسائل در منطقه را رصد می کند.
روستای 'پتک جلالی' از توابع شهرستان باغملک در شمال شرق خوزستان واقع شده است که دارای 250 خانوار با جمعیت 2 هزار نفرمی باشد. شغل اغلب ساکنان این روستا کشاورزی و دامپروری است و اختلاف اولیه 2 طایفه یاد شده ظاهرا به دلیل ورود گوسفند یکی از آنها به درون مزرعه فرد دیگری بوده است.
6064
انتشار: محسن بهاروند
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.