عفونت ادراری کودکانه
برخی از کودکان بهدلایل فیزیکی یا روانی تا چند سال مبتلا به شبادراری هستند. در برخی موارد با بررسی علت بروز این اختلال و درمان آن، عارضه شباداری برای همیشه درمان میشود. اما گاهی نیز شبادراری، علامتی از یک بیماری زمینهای یا عفونت ادراری است که باید از سوی والدین یا اولیای بهداشتی در مدارس به آن توجه و کودک به متخصص ارولوژی ارجاع داده شود وگرنه ممکن است کودک را با اختلالات جدی کلیوی مواجه کند .
به گزارش جی پلاس، به همین دلیل دکتر مهری مهراد، رئیس انجمن نورویورولوژی اخیرا از راهاندازی پویش اطلاعرسانی درباره عفونتها و مشکلات ادراری در دانشآموزان در مهرماه خبر داده است.
البته قرار است این پویش در ابتدا با کمک رسانهها و شبکه آموزش تلویزیون و با استفاده از بروشورهای اطلاعرسانی در مدارس منطقه یک انجام شود. با توجه به اهمیت موضوع ما نیز با دکتر مهراد، جراح و متخصص کلیه و مجاری ادرار به گفتوگو نشستهایم.در کودکان ابتدا تکامل در کنترل مدفوع در شب ایجاد میشود، بعد کنترل ادرار در شب ایجاد شده و در نهایت کنترل ادرار در روز به وجود میآید که این فرآیندها در سه سالگی ایجاد خواهد شد.
به گفته رئیس انجمن نورویورولوژی، شبادراری، شب و روز ادراری کودک،عدم تخلیه کافی ادرار، قطرهقطره آمدن و قطع و وصل شدن و نگه داشتن ادرار برای ساعتهای طولانی در کودکان بعد از سه سالگی ازجمله نشانههای هشداردهنده در عفونتهای ادراری است.نوزادانی با اختلالات ادراریدکتر مهراد با اشاره به اختلالات مادرزادی که باعث ایجاد مثانه عصبی میشود، میگوید:
هر نوزادی که به دنیا میآید اگر در بالای چین باسن در پایین ستون فقرات شکلی شبیه بال یا توده رنگی یا وجود خال مودار باشد، نشانی از یک اختلال در ستون فقرات است.
به علاوه دفع ادرار همراه با گریه در نوزادان، تغییر در رنگ ادرار و وجود خون در ادرار از جمله نشانههای عفونت ادراری در نوزادان است. همه این موارد صددرصد مشکل ادراری در آینده خواهد داشت و باید نوزاد چند روز پس از تولد جراحی شود.نشانههای اختلالات ادراری در کودکرئیس انجمن نورویورولوژی با اشاره به بیماری «میلومننگوسل»، بیان میکند:
ضایعه اعصاب نخاعی در این افراد باعث مشکل عصبی مثانه، بیاختیاری مدفوع و ادرار و انواع اختلالات مثانه میشود که سبب نارسایی کلیه در صورت عدم درمان میشود.این متخصص به مشکل ریفلاکس ادراری در برخی کودکان نیز اشاره کرده و میافزاید: ریفلاکس زمانی ایجاد میشود که مثانه پر شده و از سوراخ خالی به کلیه برمیگردد و سبب دیالیزی شدن کودک و نارسایی او میشود.
وی با اشاره به عارضه مشکل شکاف مهره پایین کمر یا «اسپانیا بیفیدا» در کودکان، تصریح میکند: نم دادن ادرار در کودک، مشکلات یبوست شدید و بیاختیاری مدفوع در کودکان از جمله نشانههای این بیماری است و این کودکان تا آخر عمر درجاتی از مشکلات ادراری را خواهند داشت.
سن شیوع عفونت ادراری در کودکعفونت ادراری در پسربچههایی که ختنه نشدهاند، شایعتر است؛ بهعلاوه پسر بچهها ممکن است تنگی مجرای ادرار مادرزادی داشته باشند. اما در دختربچهها عفونت ادراری بهخاطر تنگی مادرزادی مجرای ادرار و چسبندگی مجرا ممکن است وجود داشته باشد.
به گفته دکتر مهراد، اما عفونت ادراری تکرارشونده نشاندهنده ریفلاکس (برگشت ادرار از مثانه به کلیه) است که خیلی خطرناک است و میتواند منجر به از دست رفتن کلیه و دیالیزی شدن کودک شود .بیاختیاری ادراری در کودکان در کل نشانهای از یک مشکل زمینهای است و خانوادهها نباید بهسادگی از کنار این موضوع عبور کنند. بهعلاوه اگر شب ادراری در شش سالگی و زمان ورود به مدرسه ایجاد شود نیاز به درمان دارویی دارد.
زنگ خطر عفونت ادراریاز نشانههای عفونت ادراری در نوزادان، بوی بد ادرار، جیغ زدن کودک هنگام ادرار، تغییر رنگ ادرار، تب، لرز، بیحالی، استفراغ و دلدرد است .
این مشکل در دانشآموزان در سنین دبستان نیز با کاهش رشد، تب، لرز، بیاشتهایی، بیاختیاری و دفع بد ادرار بروز میکند .نگذارید فرزندتان عفونت ادراری بگیرداگر فرندتان دچار عفونت ادراری تکرارشونده است، ارجاع به متخصص ارولوژی بسیار مهم است تا مشخص شود مشکل زمینهای یا مادرزادی وجود دارد و درمان درست و بهموقع برای کودک صورت بگیرد .
شب ادراری نیز میتواند بعد از عفونت ادراری بروز کند که علت آن به مجموعهای از عوامل فیزیکی و روانی بازمیگردد؛ یعنی ممکن است کودک ناشی از استرسی دچار شب ادراری شود. بیشک با تشخیص درست و بهموقع، بهدنبال هر عفونت ادراری مکرر، شبادراری و بیاختیاری، درمانهای راحت و پیشگیرانهای ارائه شده و از عوارض پیچیده عفونتها جلوگیری میشود .
دیدگاه تان را بنویسید