بهای نفت در بازارهای بینالمللی روز دوشنبه برای سومین روز کاری پیاپی افزایش یافت. نفت خام برنت نیز به بالای ۸۱ دلار در هر بشکه رسید که بالاترین قیمت آن در بیش از چهار ماه گذشته بود.
به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، بهای نفت در بازارهای بینالمللی روز دوشنبه برای سومین روز کاری پیاپی افزایش یافت. نفت خام برنت نیز به بالای ۸۱ دلار در هر بشکه رسید که بالاترین قیمت آن در بیش از چهار ماه گذشته بود.
این افزایش قیمت بطور ویژه در پی وضع تحریمهای جدید از سوی ایالات متحده علیه صادرات نفت خام روسیه روی داد.
به گفته بازرگانان و تحلیلگران، وضع تحریمهای جدید از سوی آمریکا علیه تولیدکنندگان نفت روسیه و نفکتکشهای این کشور با هدف کاهش عرضه نفت مسکو به مشتریان، باعث شده که پالایشگاههای چینی و هندی برای تامین نفت مورد نیاز خود بیش از گذشته به سراغ تولید کنندگانی در خاورمیانه، آفریقا و آمریکا بروند؛ اقدامی که قیمتها و هزینههای حمل و نقل را افزایش میدهد.
وزارت خزانهداری ایالات متحده روز جمعه تحریمهایی را علیه شبکه تولیدکنندگان روسی نفت از جمله «گازپروم نفت» و «سورگوتنفتهگس» همچنین ۱۸۳ نفتکشی که فرآوردههای نفتی روسیه را حمل میکنند، اعمال کرد و به این ترتیب درآمدهایی را که به مسکو برای تأمین مالی جنگ با اوکراین استفاده میکند، هدف قرار داد.
بسیاری از این نفتکشها برای حمل نفت به هند و چین استفاده شدند؛ زیرا تحریمهای غرب و محدودیت قیمت اعمال شده توسط کشورهای گروه هفت در سال ۲۰۲۲ علیه روسیه باعث شده بود که تجارت نفت روسیه از اروپا به آسیا تغییر جهت دهد. برخی نفتکشها نیز اقدام به حمل نفت از ایران کردند که آنها هم تحت تحریم قرار گرفتند.
دو منبع تجاری چین به رویترز گفتند از آنجا که تحریمهای جدید، پالایشگاههای مستقل چینی را مجبور میکند تولید پالایشگاهی خود را کاهش دهند، صادرات نفت روسیه به شدت آسیب خواهد دید.
مت رایت، تحلیلگر ارشد حمل و نقل در موسسه کپلر می گوید: «در میان کشتیهای تحریمشدۀ جدید، نام ۱۴۳ کشتی نفتی دیده می شود که سال گذشته بیش از ۵۳۰ میلیون بشکه نفت خام روسیه را جابجا کردند که معادل حدود ۴۲ درصد از کل صادرات دریایی نفت خام این کشور است. از این مقدار، حدود ۳۰۰ میلیون بشکه به چین و باقیمانده نیز عمدتا به هند منتقل شده است.»
یک تاجر مستقر در سنگاپور نیز گفت: «نفتکشهای تحریم شده، در ۱۲ ماه گذشته روزانه حدود ۹۰۰ هزار بشکه نفت خام روسیه را به چین فرستادند.»
واردات نفت خام روسیه به هند در ۱۱ ماه اول سال گذشته ۴.۵ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است و به ۱.۷۶۴ میلیون بشکه در روز یا ۳۶ درصد از کل واردات هند رسیده است.
حجم نفت صادراتی به چین، از جمله از مسیر خط لوله نیز ۲ درصد افزایش یافته و به ۹۹.۰۹ میلیون تن یا ۲۰ درصد از کل واردات آن در مدت مشابه رسیده است.
با این وجود ممکن است این وضعیت در ۲۰ ژانویه تغییر کند و تحریم ها لغو شوند؛ یعنی زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده وارد کاخ سفید میشود.
تا آن زمان، چین و هند مجبورند به سراغ بازارهای خاورمیانه، آفریقا و قاره آمریکا بروند؛ موضوعی که باعث افزایش بهای نفت این مناطق در ماههای اخیر شده است.
یکی از مقامهای پالایش نفت هند گفت: «هیچ گزینهای جز حرکت به سمت نفت خاورمیانه نیست. حتی شاید مجبور باشیم به سمت نفت آمریکا برویم.»
دولت بایدن ماه گذشته نیز گروهی از کشتیهایی که نفت خام ایران را حمل کردند، تحریم کرد و انتظار میرود که دولت آتی ایالات متحده، اقداماتی سختگیرانهتر را به اجرا بگذارد.
این تصمیم بایدن باعث شد که گروه بندری شاندونگ مانع از ورود نفتکشهای تحریمشده به بنادر خود شود.
در نتیجه این تحریمها، چینی که خریدار اصلی نفت خام ایران هستند نیز به دیگر منابع نفتی خاورمیانه روی آوردند و احتمالا بیش از گذشته جذب نفت خام کانادا خواهند شد.