بر اساس آمار در اسفند سال گذشته سه هزار و 446 نفر در ارتباط با چهارشنبه سوری مصدوم شدند که از این آمار 825 نفر دچار سوختگی درجه 2 و سه (متوسط و شدید)، 52 نفر دچار قطع عضو، 318 نفر بستری شدند و چهار نفر جان خود را از دست دادند.
بیشتر افرادی که در سال های گذشته در چهارشنبه سوری دچار حوادث شده اند بین 6 تا 33 سال سن داشته اند و بیشتر آنها را پسران تشکیل می دهند.
یک جامعه شناس در گفت وگو با ایرنا اظهارداشت: افراد 6 تا 33 سال جامعه از انرژی و هیجان بیشتری برخوردارند و به دلیل اینکه نتوانسته ایم برای تخلیه هیجان و انرژی این بخش از جامعه برنامه ریزی کنیم آنها با انجام رفتارهای پرخطر در چهارشنبه سوری بیشتر در معرض آسیب قرار گرفته اند.
کوروش محمدی آموزش و فراهم کردن زمینه برگزاری جشن های چهارشنبه سوری در فضایی آرام و با نشاط را در کاهش مصدومیت های ناشی از برگزاری این رویداد تاثیر گذار دانست و تصریح کرد: آنچه که موجب شده تا هرساله شاهد مصدومیت های ناگواری در سه شنبه شب آخر سال باشیم بی توجهی بخش فرهنگی جامعه به آموزش برای برپایی این آیین است.
وی بیان کرد: بخش فرهنگی جامعه باید با همکاری سایر بخش ها با ارائه آموزش های لازم، روش های غلط برگزاری چهارشنبه سوری را به جامعه بویژه قشر جوان آموزش دهد و این رویداد را مدیریت کند.

*** نیروی انتظامی را نباید تنها گذاشت
این جامعه شناس با اعتقاد بر اینکه به دلیل کناره گیری سایر بخش های جامعه در برگزاری چهارشنبه سوری موجب شده تا این جشن مقابل نیروی انتظامی قرار داده شود، افزود: خانواده ها ، مدیریت شهری، نهادهای فرهنگی و آموزش و پرورش برای پشت سرگذاشتن چهارشنبه سوری آرام و با نشاط باید در کنار پلیس قرار گیرند.
وی اضافه کرد: چهارشنبه سوری به عنوان یکی از آیین های سنتی ایرانیان ریشه در فرهنگ جامعه ما دارد و برای ایجاد نشاط و شادی برگزار می شده است بنابراین به گونه ای نباید رفتار کرد که نشاط و شادی از آن گرفته شود و غم ، ناخوشی و پلیدی جای آن را بگیرد.
محمدی تصریح کرد: چهارشنبه سوری با گذشت زمان دچار انحراف و انجام رفتارهای پرخطر به دغدغه ای برای جامعه و خانواده ها تبدیل شده و مخالفان زیادی را پیدا کرده است.
وی افزود: برای برگزاری این رسم دیرینه و باستانی و جلوگیری از وقوع حوادث تلخ در سه شنبه شب آخر سال باید نگاه همدلانه به این آیین داشت و همه آحاد جامعه و دستگاه های اجرای و خدماتی باید زمینه ای را فراهم کنند تا شاهد اتفاقات ناگوار در چهارشنبه سوری نباشیم.

*** جوانان در کنار والدین شادی خود را بروز دهند
استاد تاریخ دانشگاه فرهنگیان اصفهان با اشاره به اینکه تاریخ برگزاری چهارشنبه سوری مشخص نیست، گفت: برخی ها برگزاری این جشن را به ازدواج سیاوش پیوند می زنند اما سندی برای اثبات این ادعا وجود ندارد.
علی اخضری افزود: ایرانیان باستان برای همه فصول سال برگزاری جشن هایی را در نظر گرفته بودند و از این طریق نشاط اجتماعی را افزایش می دادند.
وی اظهارداشت: چهارشنبه سوری نیز از جمله این جشن هاست که سور آن به معنای نشاط و شادی و نوید بخش از بین رفتن سردی و فرارسیدن گرماست.
این استاد تاریخ با اشاره به اینکه مقرر بود ایرانیان آخرین چهارشنبه سال را جشن بگیرند، بیان کرد: اما به دلیل اینکه برگزاری این جشن ها با نمادی از دین زرتشت یعنی آتش همراه بود، پس از دست یابی به تقویم هفتگی ( روزهای هفته ) مردم شامگاه سه شنبه آتش می افروختند تا شعله های آن را ببینند و در کنار آن به شادی و سرور بپردازند.
وی ادامه داد: خانواده های ایرانیان در چنین فضایی در کمال آرامش در کنار آتش، شادی و نشاط خود را بروز می دادند بدون آنکه مشکلی برای خود و اطرافیان بوجود آورند.
اخضری تصریح کرد: انرژی جامعه از این طریق خالی می شد و جوانان فرصتی برای بروز شادی خود می یافتند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه پس از گذشت زمان، عده ای با اعتقاد بر اینکه برگزاری این جشن با فرهنگ مذهبی ایرانیان همخوانی ندارد سعی در محدود کردن آن داشته اند، گفت: این موضوع موجب شده تا چهارشنبه سوری به انحراف کشیده شود و جوانان به دور از چشم خانواده ها شادی خود را به گونه ای دیگر بروز دهند و موجب ایجاد ناهنجاری شوند.
وی اظهارداشت: به اعتقاد من چنانچه زمینه ای فراهم شود تا در چهارشنبه سوری جوانان در کنار والدین شادی خود را بروز دهند اتفاق حوادث ناگوار در آخرین سه شنبه شب سال بصورت چشمگیری کاهش خواهد یافت.
همچنین رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه در سال های گذشته بیشترین آسیب دیدگان حادثه های چهارشنبه آخر سال در این استان بین 15 تا 25 سال سن داشته اند، از خانواده ها و بویژه والدین خواست تا در چهارشنبه آخر سال با مراقبت بیشتر از فرزندان خود، روزهای پایانی خوشی را رقم بزنند و سال آینده را به دور از هرگونه ناراحتی و رنج ناشی از حادثه های احتمالی آغاز کنند.
غفور راستین با اشاره به تاثیر اقدام های فرهنگی و اطلاع رسانی به منظور جلوگیری از بروز حوادث تلخ در چهارشنبه سوری طی سال های اخیر در عین حال تصریح کرد: این اقدام ها گرچه باعث کاهش حوادث و تلفات مرگ بار بسیاری شدند اما همچنان به دلیل بی توجهی برخی افراد و والدین شاهد اتفاق هایی از این قبیل هستیم.

*** با توزیع کنندگان مواد محترقه خطرناک برخورد جدی تری شود
یک متخصص جراح عمومی نیز با اشاره به آمار سوختگی های ناشی از حوادث ناشی از چهارشنبه سوری بهترین درمان برای سوختگی را پیشگیری از آن دانست و گفت: خانواده ها و مسئولان باید این موضوع را جدی بگیرند و آن را به خوبی مدیریت کنند.
دکتر فریدون عابدی با تاکید بر اینکه باید از تولید مواد محترقه خطرناک و غیر مجاز نیز جلوگیری شود اضافه کرد: این مواد علاوه بر انفجار و حرارت، صدای مهیبی تولید می کنند که وحشت آفرین است.
عابدی که سال های گذشته به عنوان پزشک و رئیس بیمارستان سوختگی اصفهان از نزدیک در جریان حوادث چهارشنبه سوری بوده است گفت: نهادهای فرهنگی، رسانه ها، نیروی انتظامی و خانواده ها در بخش فرهنگی این موضوع باید بیشتر کار کنند و توجه کنند که با بگیر و ببندها چیزی درست نمی شود.

*** خانواده ها در پیشگیری از حوادث نقش مهمی ایفا می کنند
یکی از کارشناسان بازنشسته سازمان خدمات ایمنی و آتش نشانی اصفهان نیز نقش خانواده ها در پیشگیری از حوادث ناشی از چهارشنبه سوری را مهم دانست و افزود: هر گونه بی توجهی به نکات ایمنی و سهل انگاری در برپائی این مراسم زیان های جانی و مالی سنگین و غیر قابل جبرانی را در پی دارد.
کریم روهنده با اشاره به اینکه در بسیاری از موارد جوانان به دور از خانواده ها اقدام به نگهداری مواد محترقه، تهیه و ساخت وسایل آتش زا به خصوص در منزل و زیر زمین می کنند، تصریح کرد: به همین دلیل در سال های گذشته خسارت های جبران ناپذیری به خانواده ها و در برخی موارد منجر به تخریب منزل مسکونی و از دست دادن جان ساکنان منزل شده است.
وی با اشاره به اینکه والدین باید در آستانه نزدیک شدن به چهارشنبه آخر سال نظارت بیشتری بر رفتار فرزندان خود داشته باشند، گفت: جوانان باید از حمل مواد محترقه و آتش زا و انفجاری حتی به مقادیر بسیار کم در جیب، لباس و کیف خودداری کنند.
این آتش نشان بازنشسته از جوانان و مردم خواست از افروختن آتش در معابر باریک و در نزدیکی پست های برق یا ایستگاه های تقلیل فشار گاز و پارکینگ های عمومی و از استفاده از مواد محترقه و انفجاری خودداری کنند.
وی با اشاره به اینکه در سال های گذشته در مواردی طی برگزاری مراسم چهارشنبه سوری برخی افراد با پرتاب آمپول و مواد شیشه ای حاوی مواد آتش زا بر روی آتش باعث صدمات و مجروحیت شهروندان شده اند، از مردم بویژه جوانان خواست از چنین اقدام هایی خودداری کنند زیرا انفجار ذرات شیشه یا فلز به اطراف پرت شده وسبب صدمات وخطرات جانی خواهد شد.
وی همچنین از آتش زدن لاستیک، هیزم، کارتن خالی و امثال آن در واحدهای مسکونی و در معابر، کوچه ها و خیابان ها خودداری کنند.
روهنده ابراز امیدواری کرد: شهروندان با رعایت نکات ایمنی چهارشنبه سوری آرامی را پشت سر بگذارند و در سلامت و نشاط سال جدید را آغاز کنند.
6022 / 2093
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.