طبق ماده سه قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات هر نوع تبلیغ، حمایت، تشویق مستقیم و غیرمستقیم و یا تحریک افراد به استعمال دخانیات اکیدا ممنوع است.
این قانون مشتمل بر 20 ماده و هفت تبصره است که در جلسه علنی 15 شهریور 1385 مجلس شورای اسلامی تصویب شده و به تایید شورای نگهبان رسید.
قانون کاملا صراحت دارد و حتی تحریک افراد به مصرف مواد دخانی را به صورت تاکیدی ممنوع اعلام کرده است اما در عمل این قانون در موارد متعدد مورد کم توجهی قرار گرفته است.
مصرف سیگار توسط بازیگران و قهرمانان در سریال ها یا فیلم هایی که در سینما یا شبکه های خانگی ساخته می شود یکی از موارد کاملا شناخته شده ای است که به این قانون بی توجهی می کند که یکی از سریال های پربیننده کنونی شبکه خانگی مثال عینی آن است.
مثال های متعددی هم می توان برای تبلیغ غیر مستقیم سیگار و مواد دخانی پیدا کرد اما این روزها اگر به هر سوپرمارکت و مغازه نسبتا بزرگی که سربزنید حتی اگر یک بسکویت هم خریداری کنید مجبور می شوید نگاهی به استند بسیار زیبای بزرگی که به صورت کاملا هدفمند در پشت سر فروشنده قرار داده شده و پر از سیگارهای رنگارنگ است بیاندازید.
استندی که با نورهای آبی وسوسه انگیزی آراسته شده و به دلیل بزرگی و نمایی که دارد نمی توان چشم را از آن دور کرد و در واقع اثر فعالیت کارشناسان تبلیغات و روانشناسان را می توان به خوبی در آن مشاهده کرد.
تصور کنید که روزانه یا در هفته چند بار به یک سوپرمارکت رجوع می کنید و در مجموع چند بار نگاهتان به این استند پر از سیگار می افتد، وسوسه ایی که فروشندگان عمده سیگار و مواد دخانی با یک برنامه ریزی کاملا هوشمندانه و روانشناسانه در ذهن و دل جوانان انداخته اند.
نکته جالب تر اینکه موضوع وقتی عیان می شود که بسیاری از این استندهایی که گاها قیمتی میلیونی دارند کاملا رایگان به صاحبان سوپرمارکت ها داده می شود چرا که تاثیر شگرفی در افزایش فروش مواد دخانی دارد و به زودی چند برابر هزینه ای که شده را به آنها بر می گرداند.
برخی از این استندهای میلیونی که به راحتی در اختیار فروشندگان قرار گرفته اند در خارج از کشور ساخته شده اند که یکی از راه های ممانعت از تبلیغ سیگار می تواند محدود کردن ورود چنین استندهایی باشد.
چرا باید وسیله ای که تنها با هدف تبلیغ سیگار و تشویق جامعه به مصرف مواد دخانی ساخته می شود به راحتی وارد شده و توزیع شود.
غیر از جنبه محافظت از اجرای قانون، توجه به سلامتی جامعه و همچنین کاهش هزینه هایی اضافه ای که با مصرف سیگار بر سبد خانوار و کل کشور تحمیل می شود از دیگر دلایل مقابله با با ترویج مصرف مواد دخانی باشد.
ارز زیادی به دلیل مصرف سیگار از کشور خارج می شود و همزمان سلامتی جامعه را با خود می برد بنابراین هرچه مصرف این ماده دخانی کاهش یابد شرایط اقتصادی و سلامتی جامعه بهتر می شود.
مسئولان مرتبط از جمله شرکت دخانیات، شبکه بهداشت، دادستانی و حتی نیروی انتظامی می توانند به سهم خود با توجه به صراحت قانونی که وجود دارد با ترویج سیگار و مصرف مواد دخانی مقابله کنند چرا که به نظر می رسد فروشندگان این ماده ضد سلامتی هر روز گام بزرگتری برای دور زدن این قانون برمی دارند که عدم مقابله آنها را جری تر می کند.
خبرنگار ایرنا در سنندج
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
2 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.