به اذعان کارشناسان، معضلاتی همچون سرقت، طلاق، کودکان کار، کارتن خوابی، ایجاد فحشا و ابتلا به بیماری هایی همچون ایدز و هپاتیت و در یک کلام ناامنی های اجتماعی، از عواقب منفی اعتیاد و از آسیب های مصرف سوء مواد مخدر است و در این راستا راه اندازی مراکز گذری کاهش آسیب یا (DIC) ها یکی از اقدامات انجام شده در راستای مبارزه با این پیامدهای ویرانگر است.
این مراکز به آن دسته از معتادانی که در حال حاضر تمایل به ترک ندارند و رفتارهای پرخطر خود را کماکان ادامه می دهند انواع خدمات رفاهی، آموزشی و درمانی را ارایه می دهد و به نوعی به ارائه راهکارهایی برای جایگزینی در رفتارهای پرخطر مصرف کنندگان مواد مخدر و کاهش هر چه بیشتر آسیب های جسمی و روانی ناشی از آن می پردازند.
در این مراکز در کنار ارائه خدمات رفاهی به مراجعان در حد امکان، افزایش آگاهی مصرف کنندگان مواد و خانواده های آنان و تلاش در راستای کاهش شیوع ابتلا به هپاتیت و ایدز در معتادان تزریقی مراجعه کننده و ارجاع به مراکز درمانی در دستور کار قرار دارد.
هر یک از این مراکز دی.آی.سی وظایفی همچون مصاحبه انگیزشی، تامین بهداشت جسمی، تامین یک وعده غذا و پوشاک، ارجاع به کلینیک های مثلثی برای انجام تست هپاتیت، ایدز و پیگیری در صورت مثبت بودن آزمایش ، ارجاع به مراکز درمانی و آشنایی با گروه های خودیاری را بر عهده دارند.
در کنار این مراکز دی.آی.سی، مراکز سرپناه شبانه (Shelter) نیز در راستای کاهش آسیب و اسکان شبانه معتادان با رفتار پرخطر و بی‌خانمان راه‌اندازی شده اند و خدماتی همچون توزیع یک وعده شام و صبحانه ساده، تامین محل خواب ، تامین امکانات استحمام، تامین پوشاک، ارجاع به مراکز درمانی و اورژانس، برگزاری جلسات گروه های خودیاری ، اجرای کلاس های آموزشی در زمینه کاهش آسیب ها و مذاکره با خانواده معتادان برای بازگشت فرد به شرایط بهتر را ارائه می دهند.
به گفته دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان همدان، 6 مرکز دی .آی .سی در استان همدان فعال است که سه مرکز آن از دانشگاه علوم پزشکی و سه مرکز آن از بهزیستی مجوز فعالیت گرفته اند.
اکبر سوری در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا گفت: این مراکز دی.آی.سی اقدام های سرپایی درمان و ارائه مشاوره های لازم در خصوص مسائل اجتماعی، فرهنگی و اعتیاد را دنبال می کنند و روزانه به حدود 100 مراجعه کننده خدمات می دهند که اکثر این مراجعه کنندگان از نظر توان مالی و حمایت های اجتماعی در سطح پایینی قرار دارند.
وی ادامه داد: این مراکز کاهش آسیب در راستای حمایت از افرادی که در معرض آسیب هایی همچون ایدز، هپاتیت و بیماری های مقاربتی و انتقالی قرار دارند طراحی شده است و با ارائه بسته های بهداشتی و یک وعده غذای گرم و فراهم کردن امکانات استحمام و استفاده از سرپناه به تامین امنیت فرد و اجتماع کمک می کند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان همدان، عملکرد مراکز کاهش آسیب این استان را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: این مراکز که به عنوان پاتوق هایی هدایت شده در جامعه معرفی شده اند تا حد زیادی در تحقق اهداف خود به ویژه در مبحث اعتیاد زنان و کنترل رفتارهای پرخطر موفق بوده اند و توانسته اند از طریق تیم های سیار خود در مناطق حاشیه نشین استان و شهرستان ها اقدامات مطلوبی انجام دهند.
سوری ادامه داد: استان همدان در حوزه اجرای برنامه های پیشگیری و مقابله ای حوزه مواد مخدر نسبت به سایر استان ها از میانگین کشوری بالاتر است و در این زمینه جزو رتبه های خوب کشوری محسوب می شود.
وی تصریح کرد: با توجه به فصل سرما و در راستای اجرای طرح کرامت، به زودی یک مرکز دی.آی.سی در شهرستان ملایر و یک مرکز دی.آی.سی در شهرستان اسدآباد راه اندازی می شود.
وی در خصوص برنامه ای استان همدان در زمینه مبارزه با مواد مخدر نیز گفت: اجرای برنامه های پیشگیری به ویژه برنامه های اجتماع محور و آموزش همگانی در خصوص فرهنگی شدن امر مبارزه با مواد مخدر و پیشگیری از ابتلا و شیوع آن در دست اقدام است و آموزشگرانی در سطح مدارس، دانشگاه ها، حوزه های علمیه، مراکز خصوصی و سازمان های مردم نهاد تربیت می شوند و محتواهای آموزشی که در ستاد مبارزه با مواد مخدر تهیه و تنظیم گردیده را در محیط های مختلف آموزش می دهند.
وی با تاکید بر اینکه در خصوص مباحث مقابله ای نیز نیروی انتظامی، اداره اطلاعات و دادگستری و طیف وسیعی از مردم با عزم ملی در راستای براندازی اعتیاد آماده مبارزه همه جانبه با این بلای خانمان سوز هستند از مردم خواست: در امر اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر و حساس شدن نسبت به فرزندان و اطرافیان خود جهت درگیر نشدن با معضل اعتیاد به صورت جدی وارد شوند چرا که اگر مردم در امر مبارزه با مواد مخدر به صورت جدی وارد نشوند دولت به تنهایی نمی تواند با برنامه هایی که ارائه می دهد موفق شود.
مدیرکل بهزیستی استان همدان نیز با اشاره به فعالیت چهار مرکز کاهش آسیب زیر نظر این سازمان در استان همدان گفت: 2 مرکز دی.آی.سی در همدان و یک مرکز دی.آی.سی در ملایر فعالیت می کنند و یک سرپناه شبانه ویژه بانوان نیز در همدان فعال است.
حمیدرضا الوند افزود: این مراکز در 9 ماهه امسال، یک هزار و 219 نفر خدمت ارائه کرده اند و این عدد بیانگر تعداد معتادان پرخطر نیست بلکه بیانگر واحد ارائه خدمت است چرا که برخی از افراد در فواصل زمانی مختلف برای اخذ خدمت به این مراکز مراجعه می کنند.
الوند ادامه داد: افراد مراجعه کننده به مراکز دی.آی.سی تمایلی به ترک اعتیاد ندارند و از سوی دیگر دارای رفتارهای پرخطر هستند که در این مراکز با مداخلات تخصصی در راستای کنترل آسیب و فراهم کردن زمینه های ترک اعتیاد این افراد اقدام می شود.
مدیرکل بهزیستی استان همدان در خصوص برنامه های این سازمان برای پیشگیری از اعتیاد نیز گفت: برنامه اجتماع محور برنامه ای ارتقایی است که از سال 82 به عنوان یکی از برنامه های دفتر پیشگیری و درمان اعتیاد معاونت امور فرهنگی و پیشگیری سازمان بهزیستی فعالیت خود را آغاز کرد و تاکنون با افزایش محیط های زیر پوشش طرح از جمله آموزش و پرورش ، محلات ، محیط های کاری، دانشگاه ها و مهدهای کودک فعالیت خود را ادامه می دهد.
الوند اضافه کرد: پیشگیری اجتماع محور از اعتیاد در محیط های مختلف با هدف حساس سازی مردم و دخیل کردن آنها در سرنوشت خود و همچنین مقتدر سازی مردم و افزایش اطلاعات آنها در زمینه بروز اعتیاد و راه های پیشگیری از آن ارائه می شود تا در هر اجتماع مردم مشکلات اجتماع خود را شناسایی کرده و برای رفع آن اقدام کنند.
وی ادامه داد: هدف از این برنامه، مقتدرسازی و بهبود کیفیت زندگی است و در این برنامه مردم در تمامی فرایند برنامه از طراحی تا اجرا سهیم هستند و در واقع این خود مردم هستند که برای محیط زندگی خود تصمیم می گیرند.
مدیرکل بهزیستی همدان با بیان اینکه مشارکت و اعتماد اجتماعی در مباحث توسعه اجتماع محور از متغیرهای کلیدی و تعیین کننده محسوب می‌شوند گفت: می‌توان با در نظر گرفتن آنها مداخلات موثری در زمینه کاهش شیوع و بروز اعتیاد انجام داد.
الوند اظهار کرد: نقش سازمان بهزیستی نقشی تسهیل گرانه است و در واقع کارشناسان بهزیستی چه در بخش های دولتی و چه خصوصی با در نظر گرفتن ظرفیت های اجتماعات محلی، آغازگر برنامه بوده و پس از شروع به فعالیت کردن این اجتماعات از آن خارج شده و مردم خود متولی اجرای برنامه ها خواهند شد.
وی بیان کرد: در این برنامه دوره های آموزشی مهارت های زندگی، آموزش خانواده، پیشگیری از اعتیاد، فرزندپروری و آموزش هایی اینچنین ارائه می شود و حتی مشکلات دیگر جوامع محلی نیز مورد پیگیری قرار می گیرند.
مدیرکل بهزیستی استان همدان همچنین استانداردسازی مراکز اقامتی میان مدت ترک اعتیاد(کمپ ها) را اولویت اساسی بهزیستی استان در حوزه اعتیاد عنوان کرد و گفت: سال گذشته 44 مرکز اقامتی در سطح استان فعالیت می کردند که16 مورد از این مراکز با پروتکل جدید منطبق و 2 مرکز به دلیل عدم تطابق با پروتکل جدید تعطیل شدند و بقیه مراکز اقامتی میان مدت ترک اعتیاد نیز تا پایان سال مهلت دارند خود را با پروتکل جدید تطبیق دهند در غیر اینصورت تعطیل خواهند شد.
الوند با بیان اینکه در 9 ماهه امسال حدود 10 هزار نفر خدمت در مراکز اقامتی میان مدت ترک اعتیاد استان ارائه شده است اظهار کرد: در پروتکل جدید حضور پزشک، روانشناس و مددکار در مراکز الزامی است.
وی درباره میزان موفقیت مراکز اقامتی نیز گفت: حضور بیماران در طول مدت 21 روز تا یک ماه در این مراکز به نوعی طی دوره سم زدایی و آمادگی برای دوره بهبودی است و در این دوره حمایت های اجتماعی و خانوادگی می تواند بهبودی مستمر بیماران را به دنبال داشته باشد.
استان همدان یک مرکز ماده 16 و 43 مرکز ماده 15 (کمپ ترک اعتیاد) دارد و حدود یک سوم جمعیت استان همدان به طور مستقیم و غیرمستقیم از خدمات ارتقایی، پیشگیری، حمایتی و توانبخشی بهزیستی استان بهره مند هستند.
1181 /6993
خبرنگار:الهام تدین**انتشار دهنده:اکبر بهاروند

منبع ‫:‬ ایرنا
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.