به گزارش خبرنگار ایرنا، شفاف نبودن چگونگی انتقال، جانمایی تصفیه خانه و مشخص نبودن تعیین حق آبه در کنار بی اعتمادی ناشی از وعده های محقق نشده در اجرای برخی طرح های مشترک بین شهرستان های نکا و بهشهر از جمله دلایلی است که این طرح را به بن بست کشانده است.
سد گلورد پس از گذشت نیم قرن از مطالعات اولیه و فراز و فرودهای بی شمار در مسیر 50 ساله احداث، سرانجام سال 96 به بهره برداری رسید.
این سد در 45 کیلومتری جنوب شرقی شهر نکا با هدف تامین آب شرب 30 میلیون متر مکعبی شهرهای پایین دست نکا ، بهشهر و گلوگاه و روستاهای مسیر ، رفع مشکل بی‌آبی و کم ‌آبی 25 هزار هکتار از اراضی کشاورزی شامل 15 هزار هکتار اراضی نوآباد، تنظیم و کنترل سیلاب ها و عوارض مخرب آنها، فراهم سازی زمینه اشتغال هزاران نفر با تامین آب کشاورزی اراضی پایین دست از طریق شبکه های آبیاری و توسعه ارضی ساخته شد.
یکی از دست اندرکاران فضای رسانه ای در شهرستان نکا نارضایتی عمده شهروندان این شهر نسبت به انتقال آب سد گلورد به دیگر شهرستان های شرق را جانمایی تصفیه خانه و مشخص نبودن حق آبه برای مردم این منطقه دانست و گفت: در شرایط فعلی شرکت آب منطقه ای برای جانمایی تصفیه خانه در بالادست روستای تازه آباد شهرستان بهشهر مکانی را که کمترین فاصله را برای اجرای این پروژه با سد دارد، انتخاب کرد و این جانمایی باعث نارضایتی شهروندان شده است.
وی که خواست نامش فاش نشود، افزود: به دلیل مخقق نشدن وعده های گذشته مسئولان در طرح های مشترک بین دو شهرستان نکا و بهشهر، مردم این شهرستان به دنبال ساخت تصفیه خانه در حوزه شهرستان نکا و سپس انتقال آن به شهرستان بهشهر هستند.
این منبع گفت: استدلال شرکت آب منطقه ای برای ساخت تصفیه خانه در روستای تازه آباد شهرستان بهشهر نزدیکی این منطقه به سد و کاهش هزینه انتقال است و بر این اساس قرار است آب مورد نیاز شهرستان نکا از سد گلورد پس از انتقال به بهشهر از طریق لوله قدیمی انتقال آب که در حال حاضر میان دو شهرستان وجود دارد، تامین شود.
وی اضافه کرد: بی اعتمادی که بین شهروندان نکایی در محقق نشدن وعده های گذشته وجود دارد، باعث شد تا این بار زیر بار این تصمیم حداقل تا گرفتن ضمانت قانونی لازم نروند و تا آن زمان احتمال بروز تنش برای اجرای پروژه وجود دارد.
** حذف اعتبار با مسکوت ماندن طرح
دامن زدن به همین گونه اختلافات منطقه ای سبب شده است تا اجرای طرح انتقال آب از سال گذشته تاکنون متوقف شود و مسکوت ماندن طرح باعث حذف اعتبار 300 میلیارد ریالی این پروژه در سال 96 شد و پیش بینی می شود در سال جاری نیز با وجود تنش اجتماعی موجود اعتبار یکصد میلیارد ریالی برگشت داده شود.
اگرچه رایزنی شرکت آب منطقه ای و استانداری مازندران در کاهش تنش اجتماعی برای اجرایی شدن پروژه تا حدودی نتیجه داد، ولی همچنان برخی بهانه گیری ها برای قرارگیری محل تصفیه خانه و مخازن ذخیره آب سد موجب شده تا با گذشت 6 ماه از سال مالی 97 کارفرما نتواند اقدامی برای انتخاب پیمانکار انجام دهد.
مسکوت ماندن طرح آبرسانی به پنج شهر و 80 روستای شرق مازندران در حالی است که طبق گزارش هواشناسی در سال زراعی گذشته بیشترین کاهش بارندگی این خطه شمال کشور مربوط به شرق استان بوده است؛ به طوری که به دلیل کاهش بارندگی علاوه بر کمبود آب شرب در روستاها حدود 30 درصد از اراضی شالیزاری این منطقه زیرکشت نرفت.
** تایید توقف طرح
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران مسکوت ماندن طرح انتقال آب به پنج شهر و 80 روستای شرق این استان را از محل آب سد گلورد به دلیل آنچه که تنش اجتماعی اعلام شده را تایید کرد و احتمال برگشت اعتبار 100 میلیارد ریالی سال جاری را در صورت تداوم تنش اجتماعی دور از انتظار ندانست.
محمدابراهیم یخکشی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: سد گلورد با هدف تنظیم 25 درصد آب شرب و 75 درصد آب کشاورزی با اعتبار 2 هزار و300 میلیارد ریالی در دولت یازدهم به بهره برداری رسید و اعتبار اولیه این پروژه برای تصفیه خانه و مخازن آب اختصاص داده شد.
وی افزود: پروژه آماده واگذاری به پیمانکار است و تنش اجتماعی ایجاد شده در منطقه تا حد زیادی هر اقدامی را برای اجرا با مشکل رو به رو کرده است.
یخکشی گفت: شرکت آب منطقه ای با همکاری استانداری مازندران رایزنی را با افراد ذینفوذ برای کاهش تنش اجتماعی با لحاظ کردن برخی ملاحظات مردم منطقه انجام داده است و به نظر می رسد هم اکنون تنش اجتماعی کاهش یافت و پروژه نیز به پیمانکار سپرده می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران افزود: برای اجرای این پروژه سه هزار میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است که متناسب با پیشرفت فیزیکی اعتبار نیز روند صعودی به خود می گیرد.
یخکشی ابراز امیدواری کرد تا با همکاری مردم پروژه آبرسانی به شهرهای شرق و روستاهای حاشیه طرح با مساعدت مالی دولت ضمن رعایت منافع منطقه در کمترین زمان به نتیجه برسد.
**تامین حق آبه نکا، مهم ترین پیش شرط
امام جمعه نکا که از وی به عنوان یکی از مخالفان اجرای این پروژه در محافل عمومی و حتی فضای مجازی نام برده می شود در گفت و گویی اعلام کرد که مخالفتی با اجرای این پروژه در صورت رعایت ملاحظات مردم منطقه ندارد و وجود هرگونه اختلاف بین مردم منطقه را رد کرد.
حجت الاسلام محمدی لائینی تنها خواسته مردم شهرستان نکا را در اجرای این پروژه تامین حق آبه شرب و کشاورزی و در اولویت قرار دادن مردم این منطقه بیان کرد.
شهرستان نکا، بهشهر و گلوگاه در مجموع با 327 هزار نفر از جمعیت 3 میلیون و 283 هزار نفری مازندران را ر خود جای دادند.
به اعتقاد کارشناسان، در اجرای هر طرح مشترکی در این منطقه با توجه به سوابق تاریخی لحاظ کردن حساسیت های منطقه ای باید در کنار سایر شاخصه های فنی مورد توجه قرار گیرد.
نکا و گلوگاه تا پیش از تبدیل شدن به شهرستان از بخش های شهرستان بهشهر بودند و به همین دلیل نیز شهروندان بویژه افراد ذینفوذ در این دو شهرستان نسبت به هرگونه تصمیم گیری که در آن منافع شهرستان بهشهر برجسته شود، حساسیت دارند.
شهروندان نکایی مدعی هستند که در گذشته نیز این شهرستان بخشی از آب مورد نیاز بهشهر را حتی از طریق سفره های زیرزمینی تامین کرده است و درآمدهای بسیاری از کانون های اقتصادی این منطقه نیز به حساب بهشهر واریز می شد.
خواه این ادعای شهروندان نکایی درست باشد یا پایه و اساسی نداشته باشد، حساسیت های تاریخی در این منطقه وجود دارد به گونه ای که حتی در انتخابات مجلس شورای اسلامی به خاطر این که هر سه شهرستان یک نماینده دارد به یک محور مهم رقابت میان نامزدها تبدیل می شود.
کارشناسان سیاسی منطقه بر این اعتقادند که مسئولان دستگاههای اجرایی باید در تصمیم گیری های خود اینگونه گسل های تاریخی را مد نظر داشته باشند تا بتوانند تصمیم مناسبی اتخاذ کنند که به بن بست نرسد و منافع عمومی منطقه را تامین کند.
شنیده ها حاکیست که مسئولان استانی به مردم منطقه وعده ایجاد سه تصفیه خانه را برای انتقال آب سد گلورد داده اند که اگر چنین باشد به معنای نادیده گرفتن توان اجرایی ساخت سه تصفیه خانه، بی توجهی به بیت المال در هزینه کرد و به نوعی پاک کردن صورت مساله در تصمیم گیری های بعدی است.
یک کارشناس امور آب در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ایجاد سه تصفیه خانه برای انتقال آب سدگلورد را غیرکارشناسی دانست و هشدار داد که این تصمیم با هر نیتی که اتخاذ شده باشد، عملی نیست.
وی که خواست نامش فاش نشود، افزود: حتی اگر هزینه های اضافی اجرای چنین تصمیمی را تامین شود، مشکل حق آبه برای شهرستان ها بروز می کند و این وضعیت با توجه به تغییرات اقلیمی و خشکسالی که شرق مازندران را در بر می گیرد در آینده می تواند به درگیری منطقه ای منجر شود.
این کارشناس توضیح داد: آنچه که از مخالفت نکایی ها استنتاج می شود این است که سد گلورد در درجه اول باید آب این شهرستان را تامین کند و سپس به شهرستان های دیگر داده شود و علت این که بر ساخت تصفیه خانه در حوزه جغرافیایی شهرستان تاکید دارند نیز این است که بتوانند اهرم اجرایی برای تامین این خواسته اشان داشته باشند.
وی افزود: وقتی سه تصفیه خانه ساخته شود و از سوی دیگر آب سد برای تمامی منطقه کفایت نکند، مشکل در تقسیم آب میان تصفیه خانه ها به صورت جدی تری بروز می کند و عاقلانه نیست تصمیم گیری تنها حل موقتی مشکل را در دستور کار قرار دهد و کاری به مسایل و مشکلات بعدی نداشته باشد.
آنچه مسلم است این که مردم منطقه برای بهره داری از سد گلورد نیم قرن به انتظار نشستند و اکنون پرسش این است که برای استفاده از آب آن باید چند سال منتظر دیگر منتظر بمانند؟
6982/1654
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.