زلزله هایی که با فاصله های زمانی کم نسبت به یکدیگر رخ می دهند از بروز زلزله های بزرگ جلوگیری میکنند چرا که زلزله های کوتاه و خفیف که به عنوان نفس زمین از آن یاد می شود در نتیجه تغییرات آب و هوایی رخ می دهند با توجه به اینکه امسال تغییرات آب و هوایی از اواسط شهریور ماه آغاز شد زودتر شاهد نفس گیری زمین بوده ایم.
به گفته رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور این زلزله ها تا زمانی که شرایط آب و هوایی به ثبات کامل نرسیده است رخ می دهند و از بابت ایجاد خطر جزو زلزله های کم خسارت به شمار می روند.
به عقیده طهمورث یوسفی برخی از زلزله ها فصل نمی شناسند و در هر فصلی ممکن است رخ دهند مانند زلزله بم که به دنبال آن هزاران نفر از هموطنان جان خود را از دست دادند.
وی که اعتقاد دارد دوره های بازگشت زلزله در استان کاهش یافته، می افزاید: وقوع زلزله های متعدد از رخ دادن زلزله های سنگین جلوگیری می کند و احتمال وقوع زلزله ای با بیش از هفت ریشتر کم است چرا که بیش از 70 درصد زلزلههای رخ داده در شیراز کمتر از پنج ریشتر بوده اند.
رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه جنوب (مرکز شیراز) بیان کرد: هرچه عمق زلزله زیاد، شعاع آن بیشتر و خسارات ناشی از آن کمتر می شود و بلوک فارس که از شیراز و بندرعباس شروع شده و به خلیج فارس ختم میشود لایه های نمکی شبه پلاستیکی در لایه های پوستی خود دارند که در برابر زلزله مانند عایق عمل می کنند. یوسفی با اشاره به این که وقوع این زمین لرزه ها حکایت از فعال بودن گسل ها دارد، گفت: به طور معمول ابتدای آغاز فصل سرد و گرم همواره شاهد وقوع این زمین لرزه ها هستیم اما نکته قابل اهمیت جغرافیایی این زمین لرزه هاست. وی با تاکید بر این که زلزله های استان فارس در حد مختل کردن زندگی مردم نیستند، ادامه داد: استان ما جز 5 استان زلزله خیز کشور است ولی قطعه قطعه بودن گسل ها میزان فشار و شدت زلزله را کم می کند.
رئیس سازمان زمین شناسی جنوب افزود: بر خلاف تصور فقط بخشی از رودخانه خشک بر روی گسل قرار دارد چرا که در گذشته مسیر رودخانه را به علت جلوگیری از سیلاب تغییر دادند و خوشبختانه گسل های رودخانه خشک گسل های قطعه قطعه اند که توان لرزه زایی کمی دارند.
یوسفی با بیان این که در فارس توان زلزله زایی برخی گسل ها به 5 ریشتر هم نمی رسد، خاطر نشان کرد: استفاده بی رویه از منابع آبی، وجود انرژی نفت و گاز، تغییرو تحول زمین برخی از عوامل کمتر شدن فواصل زمانی وقوع زلزله است.
وی با تاکید بر این که باید در ساخت ساختمان ها از طرح اتاق امن استفاده شود، بیان داشت: این که بگوییم هر جا گسل وجود دارد ساخت و ساز انجام ندهیم اشتباه است؛ باید در ساخت خانه ها به ایجاد اتاق امنی که از بتن ساخته می شود توجه کرد و ساختمان ها را مهندسی شده بسازیم.
به گزارش خبرنگار ما، زلزله های اخیر استان در فواصل زمانی کوتاه نسبت به یکدیگر در مناطق خانه زنیان 2 ریشتر، دهرم 2 ریشتر، بنارویه 4 ریشتر، اوز 4 ریشتر، دوبرجی 4 ریشتر و قائمیه 4 ریشتر در مرکز ژئوفیزیک ثبت شده اند.

 

46

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

  • کدخبر: 758811
  • منبع: khabaronline.ir
  • نسخه چاپی
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.