از روی کار آمدن ترامپ در غرب جهان گرفته تا کودتای غیر منتظره نافرجام در کره جنوبی و شرق دور، همگی پیامدهایی به همراه خواهد داشت که در سال جدید و سالهای آینده جهان را دستخوش دگرگونی خواهد کرد.
به گزارش جماران؛ در سال 2024 میلادی رویدادهایی در سطح نظام جهانی و بین المللی رخ داد که هنوز بسیاری از آنها به پایان نرسیده و بی شک پیامدهایی به ویژه برای نظم بین الملل، در سالهای آینده به همراه خواهد داشت. در سالی که گذشت سرعت و شدت تحولات جهانی به حدی بود که به عقیده بسیاری از ناظران بین الملل، در حالت عادی و وضعیت نرمال، برای یک دهه جهان کافی بود.
از روی کار آمدن ترامپ در غرب جهان گرفته تا کودتای غیر منتظره نافرجام در کره جنوبی و شرق دور، همگی پیامدهایی به همراه خواهد داشت که در سال جدید و سالهای آینده جهان را دستخوش دگرگونی خواهد کرد و در این گزارش تلاش شده است تا مهمترین وقایعی که در سطح جهانی در سال 2024 میلادی رخ داده است به اختصار بیان شود.
اول ژانویه؛ عضوگیری بریکس
در اولین روز سال 2024 میلادی پنج کشور مصر، اتیوپی، ایران، عربستان سعودی و امارات متحده عربی به گروه بریکس ملحق شدند. قرار بود که آرژانتین نیز به این گروه ملحق شود که در لحظات آخر درخواست عضویت خود را ارسال نکرد.
8 ژانویه؛ فرانسه و بحران دولتی
در تاریخ هشتم ژانویه، الیزابت بورن؛ نخست وزیر فرانسه، به درخواست امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه، در بحبوحه آشفتگی سیاسی بر سر اصلاحات مهاجرتی، استعفا داد.
13 ژانویه؛ انتخابات عمومی تایوان
در روز 13 ژانویه 2024 انتخابات عمومی تایوان (ریاست جمهوری و پارلمانی) برگزار شد و ویلیام لای چینگته؛ نامزد حزب حاکم با حدود یک میلیون رای اختلاف، پیروز انتخابات ریاست جمهوری این کشور شد.
اول فوریه؛ حمله زمینی اسرائیل به رفح
بنیامین نتانیاهو؛ نخستوزیر رژیم صهیونیستی، در اوایل روز ماه فوریه ۲۰۲۴ طرح آغاز حمله زمینی به رفح را اعلام کرد.
8 فوریه؛ شهباز شریف نخستوزیر پاکستان شد
در ۸ فوریه ۲۰۲۴ انتخاب اعضای شانزدهمین مجلس ملی پاکستان برگزار شد و در تاریخ ۱۳ فوریه، رهبران مسلم لیگ پاکستان و حزب مردم پاکستان اعلام کردند که دولت ائتلافی را به نخستوزیری شهباز شریف تشکیل خواهند داد. او از آوریل ۲۰۲۲ تا آگوست ۲۰۲۳ نیز بهعنوان بیست و سومین نخستوزیر پاکستان فعالیت میکرد و از چهارم مارس 2024 فعالیت خود را به عنوان بیست و چهارمین نخستوزیر پاکستان آغاز کرد.
14 فوریه؛ وزیر دفاع رییسجمهور جدید اندونزی
در این روز، انتخابات عمومی اندونزی برگزار شد و پرابوو سوبیانتو ۷۲ ساله که پیشتر فرمانده نیروهای ویژه اندونزی بود با کسب ۵۸ درصد آرا به عنوان رییسجمهوری جدید اندونزی اعلام شد.
تیر آخر بر پیکر ژئوپلیتیک روسیه؛ پیوستن سوئد به ناتو
در تاریخ 7 مارس 2024، سوئد پس از دههها بیطرفی نظامی بهطور رسمی به پیمان آتلانتیک شمالی پیوست.
در جولای ۲۰۲۲، ناتو پروتکل الحاق سوئد را برای پیوستن به آن امضا کرد. تا پایان سپتامبر ۲۰۲۲، همه اعضای ناتو به جز ترکیه و مجارستان، الحاق سوئد را تصویب کرده بودند. ترکیه الحاق سوئد را در ۲۶ ژانویه ۲۰۲۴ و پس از آن مجارستان در ۷ مارس ۲۰۲۴ تصویب کردند و درنهایت سوئد در ۷ مارس ۲۰۲۴ رسما به عضویت ناتو درآمد.
10 مارس؛ ائتلاف پارلمانی پرتغال
در روز دهم مارس 2024، در پرتغال، انتخابات پارلمانی برگزار شد و حزب راست میانه «اتحاد دموکراتیک» برای اولین بار در این انتخابات به پیروزی رسید، اما از آنجایی که موفق به کسب اکثریت کرسیهای لازم برای تشکیل دولت نشد، مجبور خواهد شد با حزب پوپولیست و راست افراطی «چگا» ائتلاف کند و سرانجام لوئیس مونته نگرو؛ سیاستمدار محافظه کار به عنوان نخست وزیر جدید منصوب شد.
15 تا 17 مارس؛ سایه پوتین بر روسیه
در روزهای 15 تا 17 مارس انتخابات ریاست جمهوری فدراسیون روسیه برگزار شد و همانطور که انتظار میرفت، ولادیمیر پوتین با کسب 87 درصد آرا برای پنجمین بار به عنوان رییسجمهوری روسیه انتخاب شد و نیکولای خاریتونوف از حزب کمونیست با ۴.۳ درصد، ولادیسلاو داوانکوف از حزب مردم جدید با ۳.۸ درصد و لئونید اسلوتسکی از حزب لیبرال دموکراتها با ۳.۲ درصد در ردههای بعدی قرار گرفتند.
حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق
در عصر روز دوشنبه ۱۳ فروردین ۱۴۰۳ (اول آپریل) ساختمان کنسولگری ایران در مجاورت سفارتخانه ایران در دمشق، هدف حمله هوایی قرار گرفت و تخریب شد. این حمله توسط نیروی هوایی اسرائیل انجام شد و سرتیپ محمدرضا زاهدی، از فرماندهان ارشد نیروی قدس سپاه پاسداران و محمد هادی حاجی رحیمی فرمانده ارشد نیروی قدس سپاه پاسداران در آن به شهادت رسیدند.
عملیات وعده صادق ۱
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ساعات آغازین روز یکشنبه، ۲۶ فروردین (14 آوریل)، طی اطلاعیهای اعلام کرد: در پاسخ به جنایتهای متعدد رژیم صهیونیستی از جمله حمله به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق و شهادت جمعی از فرماندهان و مستشاران نظامی کشورمان در سوریه، نیروی هوافضای سپاه، اهداف معینی در داخل سرزمینهای اشغالی را با شلیک دهها فروند موشک و پهپاد مورد اصابت قرار داد.
براساس این بیانیه، نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان بخشی از تنبیه آن رژیم نامشروع و جنایتکار طی عملیات «وعده صادق» با موفقیت اهدافی را در داخل سرزمینهای اشغالی با دهها فروند موشک و پهپاد مورد اصابت قرار دادند.
19 آوریل؛ انتخابات شش هفتهای هند
از تاریخ 19 آپریل تا 1 ژوئن انتخابات عمومی هند به عنوان طولانی ترین انتخابات جهان، برگزار شد. در ۴ ژوئن آرا شمارش شد و ائتلاف به رهبری مودی از حزب ملیگرای بهاراتیا جاناتا توانست نزدیک به ۳۰۰ کرسی را از آن خود کند و پیروز انتخابات شود. گفتنی است؛ نارندرا مودی چهاردهمین نخستوزیر هند، از تاریخ ۲۶ مه ۲۰۱۴ تا امروز در این سمت قرار دارد.
19 می؛ شهادت رییس جمهوری ایران
سید ابراهیم رئیسی، رییسجمهوری ایران در تاریخ 30 اردیبهشت 1403، در یک سانحه هوایی به شهادت رسید و این اتفاق منجر به برگزاری انتخابات ریاستجمهوری و پیروزی مسعود پزشکیان شد.
6 تا 9 ژوئن؛ انتخابات پارلمانی اروپا
در روزهای ششم تا نهم ژوئن 2024 انتخابات پارلمانی اروپا برگزار شد و حدود ۱۸۵ میلیون رایدهنده در ۲۷ کشور اتحادیه اروپا نظر خود را بیان کردند. در این انتخابات احزاب دست راستی شاهد افزایش حمایت در تمام گوشه و کنار این قاره بودهاند که توازن قوا را در پارلمان اروپا تغییر داد. در این انتخابات، دموکراتهای مسیحی ۱۸۹ کرسی، سوسیال دموکراتها ۱۳۵ کرسی و گروه حامی کسب و کار «رینیو» ۸۳ کرسی و سبزها به ۵۳ کرسی دست یافتند.
30 ژوئن،؛ انحلال پارلمان فرانسه به دست مکرون
در تاریخ 10 ژوئن امانوئل ماکرون؛ رییس جمهوری فرانسه، مجلس ملی را منحل کرد و انتخابات جدیدی را برای 30 ژوئن و 7 ژوئیه (دور اول و دوم) تعیین کرد. در نتیجه این انتخابات، حزب راست افراطی متعلق به «مارین لوپن» با کسب ۳۴.۲ درصد آرا صدرنشین شد و توانست اردوگاه ماکرون را شکست دهد. مطابق اعلام وزارت کشور فرانسه، میزان کل مشارکت به رقم 66.6 درصد رسید که در طول چهل سال اخیر بی سابقه بود.
4 جولای؛ انتخابات سراسری بریتانیا
در تاریخ چهارم جولای 2024 انتخابات سراسری بریتانیا برای تعیین اعضای مجلس عوام و دولت بریتانیا برگزار شد. این انتخابات، نخستین انتخابات سراسری در بریتانیا پس از برگزیت بود و حزب کارگر با کسب ۴۱۰ کرسی از ۶۵۰ کرسی مجلس عوام، در این انتخابات پیروز و در نهایت کییر استارمر؛ رهبر حزب کارگر، پس از ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا شد.
13 جولای؛ سوقصد نافرجام به ترامپ
در ۱۳ ژوئیه ۲۰۲۴ در هنگام سخنرانی دونالد ترامپ، رییسجمهوری منتخب ایالات متحده آمریکا و نامزد حزب جمهوریخواه برای انتخابات ریاست جمهوری (که در روزهای آینده بر کرسی قدرت مینشیند)، در محل برگزاری گردهمایی انتخاباتی در باتلر در ایالت پنسیلوانیا، توماس متیو کروکس ۲۰ ساله و اهل پنسیلوانیا هشت گلوله از یک تفنگ نیمه خودکار به سمت دونالد ترامپ شلیک کرد که دونالد ترامپ، در اثر برخورد گلوله به گوش راست مجروح شد. ترامپ از این سوقصد جان سالم به در برد و ضارب بهدست یک تکتیرانداز از تیم ضد حمله سرویس مخفی کشته شد.
21 جولای؛ کناره گیری بایدن از رقابت سیاسی
در این روز، جو بایدن؛ رییس جمهوری ایالات متحده آمریکا، اعلام کرد که به دنبال انتخاب مجدد خود نخواهد بود و از کامالا هریس معاون رییس جمهوری خود به عنوان نامزد دموکراتها حمایت کرد.
28 جولای؛ تصاحب مجدد قدرت به دست مادورو
در تاریخ 28 جولای 2024، انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا برگزار شد و نیکلاس مادورو برای سومین بار برنده انتخابات ریاستجمهوری شد.
31 جولای؛ ترور اسماعیل هنیه
در روز ۱۰ مرداد (31 جولای) اسماعیل هنیه؛ رییسدفتر سیاسی حماس و یکی از محافظان وی در اثر اصابت قرار گرفتن محل اقامت آنان در تهران به شهادت رسیدند.
6 آگوست؛ حمله اوکراین به غرب روسیه
در ششم اگوست 2024، ارتش اوکراین با تعداد محدودی از نیروهای نظامی خود، طی یک عملیات غافلگیرکننده به استان کورسک در غرب روسیه حمله کرد که هم روسیه و هم متحدان اوکراین را غافلگیر کرد.
در پایان هفته نخست، ارتش اوکراین اعلام کرد که ۱۰۰۰ کیلومتر مربع از خاک روسیه را تصرف کرده، در حالی که مقامات روسیه اذعان کردند که اوکراین تنها ۲۸ شهرک را تصرف کرده اس. با این حال، اوکراین در ۱۵ آگوست، یک اداره نظامی در قلمرو تحت کنترل خود در خاک روسیه ایجاد کرد و تا امروز بخشهای زیادی از این استان را در کنترل خود دارد.
27 سپتامبر؛ ترور سیدحسن نصرالله
در روز 27 سپتامبر 2024، رژیم صهیونیستی دور جدیدی از حملهها علیه جنوب بیروت، پایتخت لبنان را آغاز کرد و درپی این حمله سیدحسن نصرالله به شهادت رسید.
حمله زمینی اسرائیل به لبنان
در ۱ اکتبر ، اسرائیل با چهار لشکر از چهار محور، حمله زمینی به جنوب لبنان را در جریان تشدید درگیریهای جاری اسرائیل و حزبالله آغاز کرد که پیامدهای جنگ گسترش جنگ اسرائیل و حماس بود و از سوی برخی منابع اسرائیلی جنگ سوم لبنان نامیده شد.
در ابتدا سران اسرائیلی مدعی بودند که نوع حمله محدود خواهد بود و تنها زیرساختهای حزبالله را هدف قرار میدهد؛ اما با گذشت زمان در تقابل بودن کلام و عمل مقامات رژیم صهیونیستی مانند آنچه که در غزه رخ داد، نمایان شد.
عملیات وعده صادق 2
در تاریخ ۱ اکتبر ۲۰۲۴ ایران طی یک عملیات موشکی پیچیده و غافلگیرکننده، اسرائیل را مورد هدف قرار داد که و ناتوانی سیستم موشکلی رژیم صیهونیستی را نمایان ساخت.
این حمله پاسخی انتقام جویانه پس از شدتیافتن حملات اسرائیل به هسته فرماندهی حزبالله لبنان و ۴ روز پس از حمله هوایی به مرکز فرماندهی حزبالله بود که منجر به شهادت رسیدن سید حسن نصرالله؛ دبیرکل حزبالله، علی کرکی؛ فرمانده جبهه جنوبی حزبالله و سردار عباس نیلفروشان؛ معاون عملیات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، شده بود.
6 اکتبر؛ قیس سعید رییس جمهور تونس شد
در تاریخ ششم اکتبر 2024، انتخابات ریاست جمهوری تونس برگزار شد و قیس سعید با کسب 90 درصد آرا پیروز دور جدید انتخابات ریاست جمهوری این کشور شد.
18 اکتبر؛ شهادت یحیی سنوار
یحیی سنوار؛ رییس دفتر سیاسی سابق حماس (جنبش مقاومت فلسطینی)، روز ۲۷ مهر (18 اکتبر ) در جریان نبرد میدانی با رژیم صهیونیستی در غزه به شهادت رسید.
26 اکتبر؛ انتخابات گرجستان
انتخابات ریاست جمهوری گرجستان در 26 اکتبر ۲۰۲۴ برگزار شد. پس از اصلاحات در قانون اساسی و انتقال گرجستان به جمهوری پارلمانی در سال ۲۰۱۷، که منجر به کاهش شدید اختیارات ریاست جمهوری شد، این اولین رای غیرمستقیم بود که رییسجمهوری از طریق هیئت انتخابکنندگان ۳۰۰ نفره متشکل از پارلمان انتخاب شد و نمایندگان محلی و منطقهای نامزد حزب حاکم؛ میخائیل کاولاشویلی برنده انتخابات اعلام شد.
27 اکتبر؛ شیگرو ایشیبا نخستوزیر ژاپن
در تاریخ ۲۷ اکتبر ۲۰۲۴ به دلیل انحلال زودهنگام مجلس نمایندگان، پنجاهمین انتخابات عمومی مجلس نمایندگان در ژاپن برگزار شد. با این حال، بعد از شکست حزب حاکم لیبرال دموکرات در انتخابات مجلس نمایندگان این کشور، شیگرو ایشیبا به عنوان نخستوزیر ژاپن در قدرت باقی ماند.
5 نوامبر؛ بازگشت ترامپ به قدرت
در روز سهشنبه، ۵ نوامبر ۲۰۲۴ انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده آمریکا با رقابت میان دونالد ترامپ و کاملا هریس آغاز شد و دونالد ترامپ با کسب ۳۱۲ رای در مقابل ۲۲۶ رای کالج الکترال به عنوان چهل و هفتمین رییسجمهوری آمریکا انتخاب شد.
پیش از این دونالد ترامپ در سال 2016 با کسب 306 رای کالج الکترال پیروز انتخابات ریاست جمهوری امریکا شده بود.
26 نوامبر؛ آتش بس لبنان و رژیم صهیونیستی
با تداوم درگیری میان حزب الله و رژیم صیهونیستی و افزایش تلفات اسرائیل در جنگ زمینی با لبنان، کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی ۶ آذرماه (26 نوامبر) توافق آتشبس را در لبنان به تصویب رساند و روز بعد از آن، آتشبس اجرایی شد. تصویب این آتشبس از سوی رژیم صهیونیستی در حالی انجام شد که این رژیم با موج گسترده عملیات مقاومت اسلامی لبنان در عمق اراضی اشغالی مواجه شده بود.
اعتراضات گرجستان
در 28 نوامبر معترضان در سراسر گرجستان برای سومین شب متوالی علیه تصمیم دولت برای تعلیق مذاکرات پیوستن به اتحادیه اروپا تجمع کردند. مخالفان معتقد بودند که رأیگیری پارلمانی با کمک روسیه دستکاری شده تا یک حزب طرفدار مسکو قدرت را در دست گیرد و گرجستان را در مدار نفوذ روسیه نگه دارد. اعلامیه دولت مبنی بر تعلیق مذاکرات برای پیوستن به اتحادیه اروپا ساعاتی پس از آن صورت گرفت که پارلمان اروپا قطعنامهای تصویب کرد و انتخابات ماه اکتبر را «غیر آزاد و غیر منصفانه» خواند.
شکست کودتا در سئول
در نیمه شب چهارم دسامبر (سه شنبه)، یون سوک یول؛ رییس جمهوری (برکنار شده) کره جنوبی، بر صفحه تلویزیون این کشور ظاهر شد و در مقابل نگاه تمام ناظران جهان حکومت نظامی در این کشور را اعلام کرد. یون در اعلامیه خود، نیروهای ضد دولتی (حزب مخالف که اکثریت پرلمان را در اختیار دارد) و عناصر طرفدار کره شمالی را دلیل اصلی تصمیم خود برای اعلام حکومت نظامی معرفی کرد.
در واکنش به این اتفاق، وو رییس مجلس ملی کره جنوبی، از همه قانونگذاران و نمایندگان خواست تا هر چه زودتر در صحن پارلمان حاضر شوند و مجلس ملی به اتفاق آرا به لغو حکومت نظامی رای داد. پس از سه ساعت انتظار، حضور مردم در خیابانها و اعتراض به اعلام حکومت نظامی، در حوالی صبح چهارشنبه (4 دسامبر)، در نهایت یون؛ رییس جمهوری کره جنوبی در صفحه تلویزیون ظاهر شد و این بار با اعلام عقب نشینی از تصمیم قبلی خود، دستور لغو حکومت نظامی را صادر کرد و این کودتا شکست خورد.
سقوط حکومت بشار اسد
گروههای مسلح به رهبری گروه تحریر الشام (تحت حمایت ترکیه) در روز ۸ دسامبر (۱۸ آذر) پس از یک دوره تحولات چند روزه وارد شهر دمشق شدند و سرنگونی حکومت بشار اسد را اعلام کردند. درپی سرنگونی حکومت بشار اسد، گروههای مسلح کنترل امور را در این کشور به دست گرفتند و دولت موقت انتقالی تشکیل شد.
خانواده اسد بیش از 50 سال بر سوریه حکومت کرد، در سال 1970 حافظ اسد با کودتایی از سوی حزب بعث سوریه و با همراهی بخش بزرگی از ارتش این کشور، قدرت را به دست گرفت و از سال 1971 به عنوان رییس جمهوری سوریه بر قدرت تکیه داد و تا سال 2000 میلادی در قدرت ماند و پس از حافظ اسد، بشار اسد در تاریخ 17 ژوئیه 2000 به شکل رسمی قدرت را به دست گرفت.
با این حال، امروز گروهی که قدرت را به دست گرفته، هنوز نیات کامل خود را نشان نداده است و پیش بینی وضعیت سوریه، طی یک دوره دو هفتهای که در آن گروه شورشی اسلامگرای حیات تحریر الشام (HTS) و شریک آن ارتش ملی سوریه (SNA) تحت حمایت ترکیه از استان ادلب خارج شدند تا کشور را به تصرف خود درآورند، تقریبا به طور نامفهومی از بین رفته است.
گروه شورشی اصلی که امروز در سوریه مطرح است، شاخهای از القاعده است و اگرچه رهبر آن ابومحمد الجولانی بخش اعظمی از افراطگرایی جهادی القاعده را امروز انکار میکند.
16 دسامبر؛ برکناری رییسجمهوری کره جنوبی
رئیسجمهور کره جنوبی که طرح استیضاح او توسط پارلمان تصویب شد، از سمت خود برکنار شد. مطابق قانون کره جنوبی، دادگاه قانون اساسی تا ۶ ماه فرصت دارد تا استیضاح را تایید کند؛ برای تحقق این امر ۶ تن از اعضای دادگاه باید به تایید استیضاح رأی دهند و پس از تایید استیضاح، انتخابات ریاستجمهوری جدید باید ظرف ۶۰ روز برگزار شود.
درگیری مرزی افغانستان و پاکستان
ارتش پاکستان در شامگاه سهشنبه سوم دی ماه 1403 (23 دسامبر)، طی یک حمله هوایی، مناطق مرزی شهرستان «برمل» در ولایت پکتیکا افغانستان را بمباران کردند. طبق گفته پاکستان، این حملات با هدف فشار به اعضای تحریک طالبان پاکستان که در این منطقه مستقر است بوده، اما افغانستان مدعی آن است که قربانیان این حملات غیرنظامیان بودند که در این مناطق زندگی میکنند. با این حال، به گفتی برخی منابع امنیتی در پاکستان، در این عملیات چهار پناهگاه تحریک طالبان پاکستان از جمله یک مرکز آموزشی این گروه هدف قرار گرفته است.
سخنگوی حکومت طالبان اعلام کرد که دستکم 46 نفر در حملات هوایی ارتش پاکستان، کشته شدند. شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان طی بیانیهای اعلام کرد: پاکستان رفتار دوگانه افغانستان در مقابل مسائل امنیتی و مرزی میان دوکشور را تحمل نخواهد کرد. وی در این رابطه گفت: پاکستان تحمل فعالیتهای TTP از طریق خاک افغانستان را ندارد و این موضوع برای پاکستان یک خطر قرمز است و به هر قیمتی از تمامیت ارضی پاکستان دفاع خواهیم کرد؛ چراکه وجود عناصر تحریک طالبان پاکستان در کشور همسایه قابل تحمل نیست.
متعاقب آن، از شامگاه جمعه هفتم دی ماه (27 دسامبر)، درگیری میان نیروهای طالبان و نیروهای مرزی پاکستان در مناطق مرزی ولایتهای «خوست» و «پکتیا» آغاز شد و وزارت دفاع طالبان در بیانیهای اعلام کرد که چندین نقطه فراتر از خط مرزی که حملات پاکستان از آنجا سازماندهی شده را به عنوان عملیات انتقام جویانه، هدف قرار داده است و طبق گزارشها 19 نیروی مرزی پاکستان در این حمله کشته شدند.
ریشه بحران میان دو کشور، به ترسیم خط مرزی میان افغانستان و پاکستان به قرن نوزدهم میلادی باز میگردد. این مرز در سال ۱۸۹۳ میلادی بین افغانستان و هند بریتانیا ترسیم شد و بعد از جنگ سوم افغان و انگلیس (1919) که منجر به استقلال افغانستان شد، در طی «پیمان راولپندی» در سال ۱۹۱۹ مرز دیورند بهصورت دایمی پذیرفته شد اما پس از استقلال پاکستان در سال 1947 افغانستان تمام معاهدات قبلی افغانستان همچنین توافقنامه دیورند با حکومت هند بریتانیا را به صورت یکجانبه لغو کرد و از آن زمان تا امروز این خط مرزی را در مجامع دیپلماتیک به رسمیت نمیشناسد.
سقوط هواپیمای مسافربری آذربایجان در قزاقستان
در روز 25 دسامبر 2024، یک هواپیما باکو را به مقصد گروژنی روسیه ترک کرده بود اما در منطقه آکتائو قزاقستان سقوط کرد. طبق گزارشهای اولیه ۶۷ مسافر و ۵ خدمه در این هواپیما حضور داشتند که 38 نفر آنها کشته شدند.
متعاقب آن، یک منبع دولتی در باکو گفت که اصابت یک موشک زمین به هوای روسیه به هواپیمای مسافربری دلیل سرنگونی پرواز شرکت هواپیمایی دولتی جمهوری آذربایجان بوده است. ولادیمیر پوتین؛ رییس جمهوری روسیه روز شنبه ۲۸ دسامبر (هشتم دیماه ۱۴۰۳) بخاطر حادثه سقوط هواپیمای مسافربری خطوط هوایی آذربایجان عذرخواهی کرد و به سکوت سه روزه کرملین در قبال این حادثه که منجر به کشته شدن ۳۸ نفر شد، پایان داد.
27 دسامبر؛ انحلال پارلمان آلمان
در تاریخ 27 دسامبر، فرانک والتر اشتاینمایر؛ رییس جمهوی آلمان، دستور انحلال پارلمان این کشور را صادر و روز ۲۳ فوریه ۲۰۲۵ را بهعنوان زمان برگزاری انتخابات زودهنگام اعلام کرد.
تداوم جنگ اوکراین
جنگ میان روسیه و اوکراین که از ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ آغاز شده، در سال ۲۰۲۴ نیز با شدت بیشتر ادامه یافت و چندی پیش به هزارمین روز خود رسید.
سقوط هواپیمای کره جنوبی
در روز 29 دسامبر هواپیمای مسافربری کره جنوبی در زمان فرود در فرودگاه موئان از باند فرودگاه بینالمللی موئان خارج و پس از برخورد با حصار بتنی منفجر شد و در آن 168 نفر از 181 نفر سرنشین جان خود را از دست دادند.
ادامه جنگ غزه
جنگ بین اسرائیل و حماس که از اکتبر ۲۰۲۳ با حمله حماس به اسرائیل آغاز شده بود، در سال ۲۰۲۴ با شدت هر چه بیشتر ادامه یافت و بدترین فجایع انسانی در منطقه از سوی رژیم صیهونیستی در دهههای اخیر را رقم زد.
اخراج فرانسه از آفریقا
کودتای فرماندهان گروه نظامی موسوم به «شورای ملی حفاظت از میهن» در نیجر، در ۲۶ جولای (4 مرداد) با حمایت مردم این کشور و بدون شلیک حتی یک گلوله، رقم خورد. در جریان کودتا، نظامیان این کشور دولت فرانسه را متهم به «مداخله نظامی» در نیجر پس از خلع محمد بازوم از قدرت کردند. پاریس پس از تخلیه نیروهای نظامی خود از مالی و بورکینافاسو، راهبرد سیاست خارجی جدید خود را طی سالهای اخیر بر نیجر با هدف تحقق اهداف ژئوپلیتیک خود در غرب آفریقا متمرکز کرده که کودتای اخیر همه رشتههای این کشور را پنبه کرد.
نزدیک به ۲۰ روز پیش نیز جنگندههای میراژ ۲۰۰۰ فرانسه از پایگاه هوایی فرانسه در انجامنا، پایتخت چاد خارج شده بودند. همچنین تقریبا همزمان با این اتفاق، رییسجمهوری جدید سنگال؛ بسیرو دیومای فای اعلام کرد بزودی به حضور نظامی فرانسه در خاک سنگال پایان خواهد داد.
خروج نیروهای فرانسه از نیجر، پس از خروج نیروهای این کشور از مالی و بورکینافاسو در سالهای اخیر، اقدام مهمی در سیاست فرانسه در آفریقا محسوب میشود. فرانسه هزاران نیرو را در آفریقا مستقر کرده بود تا با گروههای جهادی منطقه مبارزه کند.
ادامه جنگ سودان
سال 2023 قرار بود سالی باشد که سودان به یک دموکراسی تبدیل شود. در عوض مردم سودان دچار جنگ داخلی شدند. این واقعه ریشه در اعتراضاتی داشت که ارتش سودان را در آوریل 2019 به سرنگونی دیکتاتور دیرینه این کشور، عمر البشیر سوق داد. حکومت نظامی جدید با گروههای غیرنظامی برای تقسیم قدرت و تلاش برای برگزاری انتخابات به توافق رسید. با این حال، در اکتبر 2021، عبدالفتاح البرهان؛ رییس نیروهای مسلح سودان (SAF) و محمد حمدان «حمدی» دقلو؛ رئیس شبه نظامیان نیروهای واکنش سریع (RSF) کودتای دیگری را رهبری کردند. در دسامبر 2022، این دو مرد تسلیم فشار مردم شدند و توافق کردند که یک انتقال دو ساله به حکومت غیرنظامی را رهبری کنند. آن توافق برهان و همدی را با هم برابر کرد و خواستار ادغام RSF در SAF شد.
درگیریهای مسلحانه در سودان از ۱۵ آوریل ۲۰۲۳ (۲۶ فروردین ماه ۱۴۰۲) میان ارتش به فرماندهی عبدالفتاح البرهان و نیروهای واکنش سریع به فرماندهی «محمد حمدان دقلو» ملقب به «حمیدتی» بر سر قدرت آغاز شد و میانجیگریهای بینالمللی برای پایان دادن به آن و نشستن طرفهای درگیر بر سر میز گفت وگوها تاکنون ثمری نداشته است.
جنگ خونین داخلی در سودان تا امروز به آوارگی دستکم 12 میلیون تن منجر شده است. بنا بر آمارهای سازمان ملل متحد، جنگ میان دو نیروی نظامی بزرگ سودان در سایه ادامه خشونت و گرسنگی به آواره شدن هشت میلیون نفر منجر شده است. حدود ۲۵ میلیون نفر نزدیک به نیمی از جمعیت سودان بر اثر تداوم جنگ در وضعیتی ناگوار قرار گرفته و به کمکهای فوری نیاز دارند و ۱۸ میلیون نفر هم در معرض خطر قحطی هستند.
تا امروز با وساطت بینالمللی،چندین بار در سودان، آتشبس اعلام شده است اما طرفهای درگیر به طور مداوم آن را نقض کردهاند.
حضور سربازان کره شمالی در جنگ اوکراین
در سالی که گذشت، شواهد بسیاری مبنی بر کمک نیروهای نظامی کره شمالی به روسیه در جنگ اوکراین اثبات شد. اخیرا ولادیمیر زلنسکی؛ رییس جمهوری اوکراین گفت که بیش از 3000 سرباز کره شمالی در منطقه کورسک روسیه کشته و زخمی شدهاند.
بر اساس ارزیابیهای اوکراین و متحدانش، کره شمالی حدود 12000 سرباز به روسیه اعزام کرده است. برخی از آنها برای نبرد در منطقه کورسک روسیه مستقر شدهاند، جایی که اوکراین پس از تهاجم بزرگ فرامرزی در ماه آگوست، هنوز بخشهایی از زمینهای روسیه را در اختیار دارد.
پروازهای ناشناس در آسمان آمریکا
اخیرا در اواسط دسامبر 2024 پهپادهای اسرارآمیزی در حال پرواز بر فراز بخشهایی از نیوجرسی و چندین ایالت دیگر ایالات متحده مشاهده شد. در ماه نوامبر نیز، هواپیماهای بدون سرنشین برای اولین بار در امتداد رودخانه راریتان در حدود 80 کیلومتری غرب شهر نیویورک مشاهده شدند.
مقامات دولتی در رابطه با رؤیت هواپیماهای بدون سرنشین ابراز بی اطلاعی کردند. آنها تاکید کردهاند که این پهپادها تهدیدی برای امنیت عمومی نیستند و افزودند که بیشتر مشاهدههای گزارش شده اخیر در نیوجرسی و ایالتهای اطراف آن شامل هواپیماهای سرنشیندار است. این که چه میزان این ادعا صحت داشته باشد هنوز مشخص نیست.
با این حال، دونالد ترامپ؛ رییس جمهوری منتخب ایالات متحده، میگوید که دولت فدرال حقیقت پشت پرده مشاهده پهپادهای مرموز را که در چندین بخش از کشور مشاهده شده است، میداند، اما از افشای اطلاعات خودداری میکند. او در سایت اختصاصی خود نوشت: «مشاهده پهپادهای اسرارآمیز در سراسر کشور! آیا واقعا میتواند بدون اطلاع دولت ما رخ دهد؟ فکر نمیکنم! به مردم اطلاع دهید یا در غیر این صورت، آنها را ساقط کنید!