حسین کوثری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در ابرکوه افزود: با اجرای 2 مرحله خاموشی چاه های کشاورزی پیش بینی می شود در مجموع بیش از 60 میلیون مترمکعب آب در استان صرفه جویی شود.
وی ادامه داد: امسال با توجه به شرایط بحرانی منابع آب های زیرزمینی، مدت خاموشی چاه های کشاورزی با تصمیم شورای حفاظت منابع آب از 30 روز در سال 95 به 45 روز در سال جاری افزایش یافته است.
این مسئول با بیان اینکه مرحله دوم طرح خاموشی چاه های کشاورزی از اول تا 21 بهمن اجرا می شود، اضافه کرد: از سه هزار و 873 حلقه چاه آب استان، 2هزار و 280 حلقه آن مربوط به بخش کشاورزی است.
به گفته کوثری علاوه بر چاه های کشاورزی، از آب 2 هزار و 630 رشته قنات و نیز 387 دهنه چشمه در بخش کشاورزی استفاده می شود.
معاون برنامه ریزی شرکت آب منطقه‌ای یزد در ادامه با اشاره به اینکه بهترین روش آبیاری کشاورزی اجرای طرح های آبیاری نوین(قطره ای و بارانی) است، بیان کرد: 82 درصد آب استحصالی استان در امور کشاورزی، 11درصد در بخش شرب و بهداشت و مابقی در حوزه صنعت مصرف می شود.
به گفته کارشناسان حداکثر بهره وری آب بخش کشاورزی ایران با توجه به شیوه سنتی غرقابی 35 تا 40 درصد است.
کوثری تصریح کرد: تداوم 2 دهه خشکسالی، کاهش میزان بارش ها و تبعات ناشی از بی آبی و کم آبی باعث افت سطح آب در دشت های استان شده که از 19 دشت استان، 14 دشت ممنوعه و ممنوعه بحرانی است.
این مسئول اضافه کرد: دشت ابرکوه از جمله مناطق ممنوعه بحرانی استان است و از پنج دشت آزاد نیز کویر سیاهکوه و کویر درانجیر در دستور کار ممنوعیت برداشت آب قرار دارد و بزودی ممنوعه اعلام می شود.
وی یادآورشد: پنج دشت آزاد در مناطق بیابانی استان قرار دارد که آب های زیرزمینی آنها به لحاظ کمی و کیفی در وضعیت بسیار نامطلوبی قرار دارد.
به گفته وی، به کشاورزان یزدی توصیه کرد با توجه به بحران کم آبی از توسعه کاشت محصولات کشاورزی پرآبخواه و غیراقتصادی پرهیز کنند و کاشت محصولات کم آب خواه با ارزش افزوده بالا نظیر پسته، زعفران، محصولات گلخانه ای و گیاهان دارویی را در دستور کار قرار دهند .
معاون برنامه ریزی شرکت آب منطقه ای یزد می گوید: کشاورزان باید به دلیل شرایط بحرانی منابع آبی استان، شیوه برداشت را با تجهیز چاه های کشاورزی به سامانه کنتور هوشمند اصلاح و مدیریت کنند .
وی یکی از مهمترین راه های مدیریت مصرف آب بخش کشاورزی استان را اجرای طرح سامانه کنتورهای هوشمند دانست و یادآور شد: تاکنون یکهزار و 507حلقه چاه به این سامانه مجهز شده است.
این مسئول با تاکید بر لزوم برداشت آب هر مشترک به اندازه سهم واقعی، تصریح کرد: سطح آب های زیرزمینی در برخی مناطق استان 300 متر افت داشته که با اجرای طرح خاموشی چاه های کشاورزی در زمستان سال گذشته 44 میلیون مترمکعب آب صرفه جویی شد که این امر در بلند مدت در تعادل بخشی مخازن زیرزمینی موثر خواهد بود.
اراضی قابل کشاورزی استان یزد 158هزار هکتار است که به علت کمبود آب و خشکسالی، 118هزار هکتار آن به کاشت انواع محصول زراعی و باغی اختصاص دارد.
7540/ 2047/ خبرنگار: کارگر ابرقوئی ** انتشار: عباسقلی اشکورجیری
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.