بشر هرگز به باد به عنوان منبع پاک، کم هزینه و مستمر انرژی بی توجه نبوده است و بر اساس اطلاعات موجود، پیشینه استفاده از انرژی باد به ایران باستان و بکارگیری آن جهت چرخش سطل برداشت آب از چاه برمی گردد و اکنون نیز کشور ما عضو مجمع جهانی انرژی باد است.
مطابق اطلس بادی وزارت نیرو، پهن دشت ایران زمین به لحاظ تنوع آب و هوا قابلیت خوبی برای استقرار توربین های بادی و تولید برق دارد و در برخی از مناطق کشور نیز، از این ظرفیت بهره برداری می شود اما توسعه آن به مطالعه، استخراج و تدوین اطلاعات جامع منطقه ای از زمان، جهت و قدرت وزش بادها نیاز دارد.
همانگونه که به مدد فناوری روز، صفحات خوشیدی جذب و تولید برق در ابعاد مختلف ساخته و در پشت بام ها، نقاط کوهستانی و فاقد دسترسی به تیرهای برق مورد استفاده قرار می گیرد، امکان تولید انبوه توربین های برق بادی و نصب آنها در نقاط محروم از برق وجود دارد و خوشبختانه بسیاری از مناطق مرتفع و فاقد راه دسترسی مناسب و امکان تیرگذاری و انتقال برق، بادگیر است و با استقرار توربین های بادی در آنها، از هزینه های کلان انتقال برق صرف نظر خواهد شد.
با توجه به آسیب دیدن طبیعت از انرژی های فسیلی و حساسیت های فردی و اجتماعی در حوزه محیط زیست، بهره برداری از انرژی باد برای تولید برق به عنوان منبعی پاک و غیرآلاینده از اهمیت خاصی برخوردار است و راه اندازی تجهیزات و تاسیسات آن حتی در بلندای کوه ها و داخل جنگل ها به حفاری های عمیق، لاشه برداری های بزرگ و برهم زدن بافت طبیعی زمین نیازی ندارد و برای طبیعت و حیات وحش نیز زیانبار نخواهد بود.
شاید مهمترین مشکل بکارگیری توربین های بادی، نبود ثبات جهت وزش باد در برخی مناطق باشد اما با توجه به توسعه فناوری های دیجیتال و هوشمند، امکان ساخت توربین های با قابلیت چرخش در مسیر باد، چندان دور از ذهن نیست و همانگونه که صفحات انرژی خورشیدی همچون آفتابگردان در جستجوی شعاع نور می چرخند، با تولید توربین های منعطف در برابر سرعت و جهت باد، امکان غلبه بر این مشکل وجود دارد.
در روستاهای فاقد برق و مناطقی که از درختان جنگلی برای تولید گرما در زمستان استفاده می شد، جایگزینی پنل ها و استفاده از انرژی خورشیدی، تجربه موفق و الگوی خوبی بود و بسیاری از خانوارها با رفع نیاز از کپسول های گاز و اجتناب از سوزاندان ذخایر جنگلی، به این انرژی پاک و کم هزینه روی آوردند.
به نظر می رسد با سرمایه گذاری در تسخیر انرژی باد و تولید برق از آن، امکان فعال کردن بخش های دانشگاهی و صنعتی برای تولید سازه ها و تجهیزات لازم و هدایت اجتماعی جهت استفاده از ابزارهای برق بادی در کشور وجود دارد و با شتاب گرفتن این حرکت و توسعه فناوری های آن، بخش قابل توجهی از نیاز برق نقاط مختلف برطرف و از خاموشی های ناخواسته، خسارت ها و نارضایتی های آن کاسته خواهد شد.
*خبرنگار ایرنا
7124/1772
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.