عثمان صالح زاده روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: اجرای طرح نصب آبشخورهای دام در مراتع و چراگاه های شهرستان به منظور تامین آب سالم و بهداشتی مورد نیاز دام‌ها، در جلوگیری از تخریب کمی و کیفی مراتع نقش مهمی دارد.
وی افزود: این آبشخورها در روستاهای سه بخش مرکزی، ننور و نمشیر نصب شده که برای نصب آنها در مجموع 300 میلیون ریال از محل اعتبارات استانی هزینه شده است.
صالح زاده با بیان اینکه استان کردستان در سال های اخیر با مشکل خشکسالی نسبی و کم آب مواجه بود، اضافه کرد: موضوع تامین آب مورد نیاز بخش‌های مختلف بویژه کشاورزی و دامداری همواره یکی از دغدغه‌های مهم مردم و مسئولان بوده است.
وی یادآور شد: با توجه به اهمیت اقتصادی مراتع و نقش اساسی در معیشت مردم، رونق تولید و تاثیر تغییرات اقلیمی بر روی میزان تولید آنها و در نتیجه تولید دام، نصب آبشخورهای فلزی از راهکارهای کاهش اثرات عوامل تخریب مراتع است.
صالح زاده تاکید کرد: ساخت آبشخورهای دام در هر منطقه با توجه به ظرفیت و تعداد دام هر مرتع و با تعیین فواصل مناسب در نزدیک چشمه های دائمی در روستاهای مرتعی و واجد طرح مرتعداری ییلاقی نصب شده است.
رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بانه گفت: یکی از طرح های منابع طبیعی، احداث و نصب آبشخوار دام برای تامین آب شرب مورد نیاز دام‌ها در مراتع به منظور نیل به اهداف حفظ و احیای مراتع است.
وی با بیان اینکه تامین نشدن آب کافی، ناپایداری صنعت دامداری وابسته به مراتع و افزایش شدید تلفات دامی را موجب می‌شود، اظهار داشت: این مساله همچنین چرای سنگین و مخرب در اطراف منابع آب موجود در مراتع را تحمیل می کند.
صالح زاده افزود: 130 هزار هکتار از مجموع 154 هزار هکتار مساحت شهرستان بانه اراضی طبیعی است که 50 هزار هکتار آن را مراتع با درجات مختلف مرتعی تشکیل می دهد.
وی با اشاره به استفاده از آبشخورهای پیش ساخته فلزی متناسب با شرایط اقلیمی در منطقه یادآور شد: این اقدام برای مقابله با خطر تخریب آنها در مقابل سرما و گرما انجام می‌شود.
به گزارش ایرنا، مراتع استان کردستان، یک درصد مراتع کشور را در برمی گیرد، اما بیش از 6 درصد علوفه تولیدی کشور را در خود جای می‌دهد.
مزیت‌های ساخت ونصب آبشخوار برای دام‌ها، سیراب کردن به موقع دام‌ها با آب سالم و بهداشتی و تامین آب مصرفی روزانه مورد نیاز دام، ضمن استفاده بهینه از علوفه مرتع، خود به عنوان یک عامل اصلاح مرتع میتواند مطرح شود.
نبود آبشخور موجب کاهش تخریب پوشش گیاهی به واسطه چرای بیش از اندازه می شود، زیرا دام‌ها برای رسیدن به آب مجبور به طی کردن مسافت‌های طولانی در مراتع نمی‌شوند. هرچقدر دام در منطقه چراگاه کمتر حرکت داده شود، انرژی کمتری نیز از دست می‌دهد و پروارتر می‌شود.
هدر رفتن انرژی کمتر و رسیدن زودتر دام به وزن ایده‌آل از دیگر مزایای اجرای طرح آبشخور در مراتع است.
در مراتع فاقد آبشخوار دام دامداران همواره در فصول گرم سال با مشکلات عدیده‌ای نظیر بیماری و تلفات دام‌ها به واسطه نرسیدن آب کافی و به موقع به آنها مواجه خواهند بود، در چراگاه‌های مختلف شهرستان مکان‌یابی مناسبی با رعایت فواصل مطلوب برای تعبیه آبشخور دام وجود دارد و چوپانان به راحتی می‌توانند گله‌های خود را در این مکان‌ها سیراب کنند.
از آنجا که امکان تبخیر آب در لوله وجود ندارد، این طرح نقش بسیار ارزنده‌ای در صرفه ‌جویی و استفاده بهینه آب در مراتع و حقابه زیست محیطی و حیات وحش دارد.
شهرستان مرزی بانه با 158 هزار نفر جمعیت در 270 کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.
7469/9102
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.