گاه با بررسی اطلاعات اولیهی ارایهشده در یک متن میتوان درستی و نادرستی آن را تشخیص داد. یکی از دوستان متنی برایم فرستاده بود و اصرار داشت در کانال منتشر کنم.
به گزارش جماران، جعفر شیرعلی نیا در کانال تلگرامی خود نوشت: در متن زندگینامه رهبری در سایت رسمی دفترحفظونشرآثار رهبری میخوانیم: «در عملیات شکستن حصر آبادان حضور مستقیم داشت.» این در حالی است که عملیات شکست حصر آبادان با نام عملیات ثامنالائمه 5مهر60 انجام شده؛ یعنی 5 روز قبل از انتخابات ریاستجمهوری که 10مهر برگزار شد و آقای خامنهای یکی از نامزدهای این انتخابات بود و از سوی دیگر میدانیم در این ایام او هنوز بهطور کامل از مجروحیت انفجار 6تیر رهایی پیدا نکرده بود و با عوارض مجروحیت و درمان آن دستوپنجه نرم میکرد. آیا ممکن است با این وضعیت جسمی آن هم چند روز مانده به انتخابات ریاستجمهوری، کاندیدای اصلی انتخابات در عملیاتی حضور مستقیم داشته باشد؟ اشتباهات تاریخی امری طبیعی است اما در موارد حساس باید دقت بیشتری کرد. آقای علیاکبر ولایتی نویسنده مدخل آیتالله خامنهای در دایرهالمعارف بزرگ اسلامی نیز همین اشتباه را انجام داده. دوستان باید در انتخاب واژهها دقت کنند و بدانند که حضوری کوتاه در ایام محاصره در آبادان و کمکهایی که ماهها پیش از عملیات به فرماندهان جبهه آبادان شده معنای حضور مستقیم در عملیات نمیدهد.
گاه با بررسی اطلاعات اولیهی ارایهشده در یک متن میتوان درستی و نادرستی آن را تشخیص داد. یکی از دوستان متنی برایم فرستاده بود و اصرار داشت در کانال منتشر کنم. در تیتر مطلب نوشته شده بود: هاشمی رفسنجانی: «ایرادی ندارد اگر عدهای زیر چرخهای توسعه لِه شوند.» میدانستم چنین جملهای از هاشمی وجود ندارد. از دوستمان خواستم این جمله را که در متن آمده و تاکید شده که بهصورت رسمی گفته شده در سخنان هاشمی پیدا کند تا من منتشر کنم. گفت اگر آن را قبول ندارید این یکی که دیگر خطبههای نمازجمعه است: «هاشمی رفسنجانی در 18آبان68 در خطبه نمازجمعه معروف خود که بعدها به خطبه مانور تجمل معروف شد، بیان داشت: «اظهار فقر و بیچارگی کافی است. این رفتارهای درویشمسلکانه وجهه جمهوری اسلامی را نزد جهانیان تخریب کرده است. زمان آن رسیده که مسئولین ما به "مانور تجمل"روی آورند... هرچند ما فقیر باشیم و اقتصادمان بهسامان نباشد اما برای آنکه در دیدگان سایر ملل مسلمان و غیر مسلمان "ملتی مفلوک" جلوه نکنیم لازم است تا "جلوههایی از تجمل" در چهره کشور و مسئولین حاکمیتی رویت شود.»
برای من واضح بود که هاشمی حتی اگر اعتقاد داشته باشد آنقدر سیاستمدار هست که نه آن جمله «لهشدن زیر چرخهای توسعه» را بگوید و نه بر «مانور تجمل مسئولان» تاکید کند. حرفهای منتسب به هاشمی همهجا منتشر شده بود از جمله در خبرگزاری تسنیم(شناسه خبر: 968246).
سادهترین راه و اولین نکته برای راستیآزمایی یک خبر، بررسی صحت اطلاعات اولیه در آن است. مثلا ابتدا ببینید 18آبان68 چندشنبه بوده؟ درمییابید پنجشنبه بوده و هاشمی نمیتواند در این روز خطبهی نمازجمعه خوانده باشد! 19آبان نیز که جمعه بوده هاشمی خطیب نبوده اما 18آبان69، یک سال بعد، جمعه است و هاشمی خطبههای نمازجمعه را خوانده و چند هفتهای درباره سبک زندگی اسلامی سخن گفته است. اگر دوستان ارزشمدار تاریخ را اشتباه زده باشند در این خطبه نیز حرفها کاملا متفاوت از روایت آنهاست. جالب اینجاست که هاشمی در خطبهای در آذر 69 کلمهی مانور تجمل را مطرح کرده و آن نیز هیچ ارتباطی با مانور تجمل مسوولان ندارد! به این جملهها از خطبههای 9آذر69 توجه کنید: «نمازهای جمعه اگر بخواهد منظره اسلامی داشته باشد، باید مردم که میآیند، بهترین لباسهایشان را و عالیترین حالت آرایشی در همان سطحی که در زندگیشان هست داشته باشند. اصلاً باید مانور تجمل باشد نه تجمل فوقحساب، آن زیباییهایی که هست، خوب الان اینگونه نیست و قبول کنید که در بعضی مساجد که آدم میرود، وقتی که اجتماع هست بوی عرق پاها انسان را آزار میدهد. ما دستور شرعی داریم، شما باید عطر به خودتان بزنید، باید سرتان را شانه کنید...»
حتی شبیه آن جملهها نیز وجود ندارد اما چگونه است که خبرگزاریهای فارس، تسنیم، روزنامه کیهان، وطن امروز و شخصیتهایی که از آوردن اسم ایشان خودداری میکنم آن را با آبوتاب بازتاب میدهند و تحلیل میکنند؟
تلاشم برای یافتن جملههای مورداشاره در رسانهها پیش از سال88 بینتیجه بود. 14اسفند90 در صفحه پاورقی روزنامه کیهان این جملهها مستقیما به هاشمی و خطبه 18آبان69 منتسب میشود. منبع مورد استناد نویسنده صفحه9 روزنامهجمهوریاسلامی منتشرشده در 19آبان69 است. اما در این صفحه از روزنامه چنین مطلبی وجود ندارد!(این صفحه ضمیمه شده است. با کلیک روی لینک دانلود میتوانید فایل باکیفیت را مطالعه کنید.)
در آینده از تاثیر وقایع٨٨ بر روایتهای تاریخی بیشتر خواهم نوشت.