در سال های گذشته سطح آبهای زیرزمینی دشت های همدان سالانه یک متر افت داشت اما با توجه به بحران کم آبی، میزان افت سطح آبهای زیر زمینی استان در 6 ماه اول سال 92 به چهار متر هم رسید.
افزایش دما در برخی از روزهای تابستان سال 92 گاهی به بالای 42 درجه سانتیگراد نیز رسید و این در حالی بود که میزان بارش ها در همان سال نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن تا 44 درصد کاهش داشت و همدان را در بین استان های کشور به رتبه 31 از نظر میزان بارندگی ها رساند.
بحران کم آبی در روستاهای همدان در سال 92 روز به روز افزایش یافت و بر اساس آمارهای موجود بیش از نیمی از روستاهای شهرستان همدان در آن سال با تانکر آبرسانی می شد.
چالش کم آبی و بی آبی در آن سال ها روستاهای همدان را درگیر مشکلات فراوانی کرد و این روند به گونه ای بود که هر روز چشمه ای در نقطه ای از همدان خشک یا آب آشامیدنی یکی از روستاها قطع می شد.
با روی کار آمدن دولت یازدهم و توجه دولتمردان به موضوع مهم و حیاتی آب ، اختصاص اعتبارات ویژه و اجرای طرح های مهم از جمله طرح احیا و تعادل بخشی از سویی و افزایش بارش ها و نذورات آسمانی در بیشتر استان ها از جمله همدان موجب شد تا استان همدان از بحران کم آبی خارج شود.
اکنون که در سال زراعی جاری با توجه به افزایش نذورات آسمانی وضعیت استان همدان به لحاظ بارشها مطلوب است باید به این نکته توجه کرد که مردم نباید احساس کنند که بارندگی ها افزایش داشته پس هر اندازه که بخواهند بدون برنامه و در حد اسراف و با افراط و تفریط می توانند این منابع مهم و حیاتی را هدر دهند.
با توجه به اینکه شرایط و اقلیم جغرافیای کشور همه ساله متفاوت است و شاید سال های آینده میزان بارش ها به این اندازه نباشد پس باید منابع آبی را ذخیره کرد تا دچار خشکسالی و جیره بندی آب نشویم.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای همدان با بیان اینکه امسال با توجه به بارندگی خوب وضعیت آب در استان همدان مطلوب است افزود: میانگین بارش های استان در سال گذشته 330 میلی متر بوده که امسال به 400 میلی متر رسیده است.
مرتضی عزالدین اضافه کرد: اما با این حال از مردم درخواست داریم به ویژه در بخش کشاورزی، آشامیدنی و صنعت، مصرف بهینه را مد نظر قرار دهند تا تابستان امسال را بدون مشکل کم آبی سپری کنیم.
وی ادامه داد: علاوه بر بارش های مناسب در سال زراعی امسال در نقاط مختلف استان ، اجرای برنامه ها و طرح های مختلف در همه بخش ها از جمله در حوزه کشاورزی موجب شده از منابع آبی به بهترین شکل استفاده شود.
وی اضافه کرد: نصب کنتورهای هوشمند، اجرای آبیاری تحت فشار و قطره ای در بخش کشاورزی ، اصلاح شبکه های آب و نصب شیرهای فشار شکن در حوزه آب آشامیدنی و استفاده آب از منابع مجاور مانند عباس آباد، خاکو و دره مراد بیگ از جمله برنامه های است که موجب شده از منابع موجود استان همدان بهترین استفاده را انجام داد تا دچار خشکسالی نشویم.
عزالدین با بیان اینکه با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید با برگزاری نشست های شورای عالی آب توجه ویژه ای به حوزه آب شده است افزود: این شرکت در راستای طرح احیا و تعادل بخشی که در دولت یازدهم آغاز شد برنامه‌ریزی لازم را برای احیا و حفظ منابع آبی استان همدان انجام داد که ثمره آن بهبود وضع منابع آب زیرزمینی بود.
وی با تاکید بر اینکه در دولت یازدهم با اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آبی در حال بهبود است افزود: برداشت از منابع آب زیرزمینی در سال‌های گذشته به سبب حفر چاه‌های غیرمجاز، افت سطح آب دشت‌های استان همدان را به دنبال داشت.
وی اضافه کرد: کاهش سطح آب دشت‌های استان همدان عوارضی چون ایجاد فروچاله و خشک شدن چاه ها، افزایش بیابان زایی، ایجاد کانون ریزگرده ها و در نتیجه افزایش مهاجرت از روستاها به شهرها را به دنبال داشت و اگر روند بهره‌برداری از چاه‌های غیرمجاز ادامه پیدا می کرد به طور قطع دشت‌های استان همدان با مشکلات بسیاری مواجه می‌شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان اظهار کرد: احیا و حفظ منابع آب زیرزمینی استان همدان تنها با انسداد چاه‌های غیرمجاز ممکن نبود و این شرکت برنامه‌های دیگری از جمله نصب کنتورهای هوشمند و ایجاد تغذیه‌ مصنوعی به منظور جذب منابع آب سطحی به زیرزمینی را در دستور کار قرار داد.
عزالدین گفت: از ابتدای اجرای طرح تعادل بخشی تاکنون 2 هزار و 273 حلقه چاه غیر مجاز در استان همدان پر شد که با انسداد این تعداد حلقه چاه غیرمجاز بیش از 200 میلیون متر مکعب آب در منابع زیرزمینی صرفه جویی شده است.
وی افزود: بیشترین تعداد چاههای پرشده در شهرستانهای کبودراهنگ با 616 حلقه چاه و شهرستان رزن با 415 حلقه چاه است.
وی با بیان اینکه تعهد شرکت آب منطقه ای در سال جاری پر کردن 600 حلقه چاه غیرمجاز است گفت: 90 درصد این چاهها در شهرستان های رزن و کبودراهنگ قرار دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون نیز 23 حلقه چاه غیر مجاز در شهرستانهای رزن 8 حلقه ، کبودراهنگ 4 حلقه، همدان 4 حلقه، ملایر 4 حلقه، اسدآباد 2 حلقه و بهار 1 حلقه پر شده است که به میزان بیش از 3 میلیون مترمکعب در بخش آب های زیر زمینی صرفه جویی شده است که صرفه‌جویی حاصل از انسداد چاه‌ های غیرمجاز بسیار با ارزش است.
عزالدین افزود: یکی از مهمترین راهکارهای گذر از بحران آب، مدیریت مصرف و جلوگیری از برداشت چاه های غیر مجاز و اضافه برداشت چاه های مجاز است.
وی ادامه داد: سال گذشته نیز 857 حلقه چاه غیرمجاز در استان مسدود شد و به دنبال آن بیش از 54 میلیون متر مکعب در مصرف منابع آب زیر زمینی صرفه جویی شده است.
عزالدین با بیان اینکه نصب کنتورهای هوشمند از دیگر اقدامات این شرکت برای حفظ منابع آبی است گفت: تاکنون سه هزار و 210 حلقه چاه مجاز مجهز به کنتور هوشمند آب و برق شده اند که این روند به طور جدی و با سرعت در حال انجام است.
به گفته وی با نصب کنتور های هوشمند آب و برق، کنترل بر روی چاه ها دقیق تر می شود و میزان برداشت آب از منابع زیر زمینی به طور دائم رصد می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان همدان با اشاره به اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون از 158 مورد اضافه برداشت از چاه های مجاز جلوگیری شده است بیان کرد: تعداد 24 گروه گشت و بازرسی در راستای نظارت بر چاه های مجاز و جلوگیری از حفر چاه های غیرمجاز و برداشت شن و ماسه از رودخانه های استان به طور شبانه روز دشت ها را کنترل می کنند.

* نصب کنترل گرهای فشار، همدان را از بحران قطعی آب نجات داد
معاون بهره برداری شرکت آب و فاضلاب استان همدان نیز گفت: نصب کنترل گرهای فشار در سال 94 شهر همدان را از بحران قطعی آب نجات داد.
حمید رضا نیکداد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به خشکسالی چند سال گذشته منابع ذخیره زیرزمینی آب و فاضلاب همه ساله شاهد کاهش چشمگیر بود و دبی این منابع به 40 تا 50 درصد کاهش یافته و خیلی از چاهها خشک شده است.
وی اضافه کرد: شرکت آب و فاضلاب برای آبرسانی به مردم و تامین نیاز شهروندان 2 برنامه شامل ایجاد منابع جدید آب و استفاده بهینه از منابع آبی موجود را باید انجام دهد.
وی با بیان اینکه منابع آب جدید در استان وجود ندارد گفت: برای حفر چاه نیز باید روزها و ساعت ها در دشت ها و اطراف شهرها گشت محلی انجام داد که آیا حفر چاه موفقیت آمیز خواهد بود یا مشکلاتی ایجاد می کند.
وی افزود: با توجه به اینکه سفره های آب زیر زمینی توانمند نیستند تا چاه آب آشامیدنی جدید را پذیرا باشند لذا بهترین و عاقلانه ترین کار استفاده بهینه از منابع آب موجود است.
معاون بهره برداری شرکت آب و فاضلاب استان همدان ادامه داد: توزیع عادلانه آب برای شهروندان با هدف استفاده بهینه از منابع موجود از چند سال گذشته در دستور کار این شرکت قرار گرفته است.
نیکداد افزود: در اجرای این طرح شرکت آب و فاضلاب فشار آب را به شکلی تنظیم کرد تا همه مشترکان با یک فشار مساوی از آب سالم و بهداشتی استفاده کنند.
نیکداد اظهار کرد: با توجه به بارش های خوب در سال آبی گذشته وضعیت منابع آبی استان خوب است اما با همکاری مردم و مدیریت مصرف این منابع باید برای سال های آینده ذخیره شود.
وی اضافه کرد: سرانه مصرف آب روزانه به ازای هر نفر در استان همدان 170 لیتر است که این میزان در کشور بیشتر است.
به گفته وی 100 درصد جمعیت شهری استان همدان از آب آشامیدنی سالم برخوردار هستند و در حال حاضر 365 هزار مشترک آب و 167 هزار مشترک فاضلاب در استان همدان زیر پوشش شرکت آب و فاضلاب قرار دارند.

* آبرسانی سیار به برخی روستاهای همدان
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان همدان نیز با بیان اینکه در حال حاضر با توجه به تعداد خانوار و نیاز و کسری آب در تعداد محدودی روستا، آبرسانی به شکل سیار انجام می شود افزود: آبرسانی سیار به روستاها متغییر است و در حال حاضر بین 20 تا 24 روستا این وضعیت را دارند.
مصطفی هاشمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اضافه کرد: این روستاهای کوچک که با تانکر آبرسانی می شود تعداد خانوارهای آنها بسیار کم و حدود 10خانوار است که آبرسانی به آنها میسر نبوده لذا آبرسانی سیار برای آنها جوابگو است.
وی ادامه داد: از سال گذشته 19 مجتمع آبرسانی اولویت دار توسط این شرکت تعهد شد که تاکنون هفت مجتمع آبرسانی بهره برداری شده و مرحله اول 2 مجتمع آبرسانی نیز افتتاح شده است.
وی اضافه کرد: 90 طرح تک روستایی نیز در حوزه آبرسانی در روستاهای استان همدان در دست اقدام بود که این طرح ها تاکنون در 59 روستا به طور کامل به اتمام رسیده است.
هاشمی ادامه داد: در سال جاری نیز قرار است از محل صندوق توسعه ملی 300 میلیون دلار برای آبرسانی به روستاهای کشور تخصیص یابد که با توجه به توزیع استانی این اعتبار برای طرح های نیمه تمام هزینه می شود.
وی افزود: همچنین از ردیف ملی نیز اعتباری برای آبرسانی روستاها در سال جاری تخصص می یابد که این اعتبارات برای تکمیل مجتمع های آبرسانی هزینه خواهد شد.
وی با بیان اینکه هنوز موردی از بحران آب در روستاهای استان همدان گزارش نشده است گفت: در حال حاضر در برخی از روستاهای استان ، چاهها دچار افت آب شده اند که باید با مدیریت مصرف ، جیره بندی و ذخیره سازی این مشکل برطرف شود.
وی اظهار کرد: بر اساس گزارش روستای هارون آباد با مشکل بی آبی روبه رو شد که از منابع موجود آب برای این روستا تامین شده است و اکنون این روستا مشکل آبرسانی ندارد.
هاشمی با بیان اینکه حدود 84 درصد از جمعیت روستایی استان همدان زیر پوشش خدمات آب و فاضلاب روستایی هستند افزود: تعدادی از روستاها نیز که زیر پوشش این شرکت نیستند توسط دهیاری ها و شورا مدیریت می شوند.
وی از شهروندان خواست با توجه به شروع فصل گرما در مصرف آب صرفه جویی کنند و با استفاده بهینه از آب و استفاده نکردن آب شرب در بخش های غیر شرب به این شرکت برای ارائه خدمت به مردم و گذر از تابستان کمک کنند.

* میزان بارش ها در بیشتر نقاط استان همدان روند افزایشی دارد
کارشناس اداره کل هواشناسی استان همدان نیز با بیان اینکه کمترین بارش های سال زراعی امسال ( اول مهرماه سال گذشته تاکنون) در استان همدان مربوط به قهاوند با 285 میلی متر است افزود: این میزان بارندگی نسبت به سال گذشته سه درصد و نسبت به میانگین بلند مدت 14 درصد افزایش دارد.
نادر پیرتاج در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: میزان بارش های همدان در سال زراعی امسال از ابتدای مهر ماه تاکنون به 288 میلی متر رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 2 درصد و نسبت به میانگین بلند مدت نیز 2 درصد افزایش نشان می هد.
وی ادامه داد: بیشترین بارش های استان همدان نیز مربوط به تویسرکان با 519 میلی متر ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 14 درصد کاهش و نسبت به میانگین بلند مدت 26 درصد افزایش داد.
وی اظهار کرد: میزان بارش ها در ملایر به 364 میلی متر رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 27 درصد کاهش و نسبت به میانگین بلند مدت 16 درصد افزایش دارد.
پیرتاج افزود: بارش های سال زراعی امسال در نهاوند نیز به 476 میلی متر رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 19 درصد کاهش و نسبت به میانگین بلند مدت 25 درصد افزایش دارد.
به گفته وی بارش های کبودراهنگ نیز در این مدت 314 میلی متر ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 26 درصد و نسبت به میانگین بلند مدت 17 درصد افزایش دارد.
پیرتاج ادامه داد: در رزن نیز 379 میلی متر بارندگی در سال زراعی امسال ثبت شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته پنج درصد و نسبت به میانگین بلند مدت هفت درصد افزایش دارد.
وی میزان بارندگی در فامنین را در سال زراعی امسال 319 میلی متر عنوان کرد و گفت: این میزان بارندگی نسبت به مدت مشابه سال گذشته چهار درصد و نسبت به میانگین بلند مدت 35 درصد افزایش نشان می دهد.
پیرتاج افزود: میزان بارندگی های اسدآباد نیز در سال زراعی امسال 387 میلی متر گزارش شده که نسبت به سال گذشته 27 درصد و نسبت به میانگین بلند مدت یک درصد کاهش دارد.
وی افزود: بارش های سال زراعی امسال در بهار نیز 340 میلی متر ثبت شده که نسبت به سال گذشته 6 درصد و نسبت به میانگین بلند مدت 9 درصد افزایش دارد.
2087/6993
گزارش از زهرا پیرنیا ** انتشاردهنده: اکبر بهاروند
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.