به گزارش ایرنا، باران های بهاری و آب شدن برف کوه ها رودخانه های اسدآباد را جاری کرد و بار دیگر صدای پای آب در گوش دشت اسدآباد پیچید.
15 سالی هست که دشت اسدآباد ممنوعه اعلام شده و سال گذشته نیز وضعیت آب این منطقه وارد مرحله بحرانی شد.
سدهای خاکی کوچک، بندهای تاخیری، تغذیه مصنوعی و استخرهای سنتی، سازه های بومی بهره برداری بهینه از منابع آبی هستند که شورای حفاظت از آب برای جمع آوری و ذخیره سازی روان آب ها به اجرای آنها اهتمام دارد.
سد تغذیه مصنوعی خنداب نمونه ای از این شیوه های سودمند است که بر روی رودخانه فصلی خنداب ساخته شده و نقش ویژه ای در تقویت سفره های آبی منطقه دارد.
** خنداب در آستانه سرریز
رئیس امور آب شهرستان اسدآباد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به ویژگی های این سد اشاره کرد و افزود: سد خنداب با هدف جمع آوری و تزریق روان آب ها به عمق زمین در مساحت 28 هکتار ایجاد شده و دارای 2 حوضچه به ابعاد پنج هکتار است.
حیدر ترابی با بیان اینکه سد خنداب سه میلیون متر مکعب به منابع آب زیرزمینی منطقه می افزاید گفت: از ابتدای سال تاکنون نیمی از حجم سد پرشده و منتظر سرریز آن در روزهای آتی هستیم.
وی تصریح کرد: آب ذخیره شده از طریق 15 حلقه چاه جذبی که در کف سد حفاری شده به طور مستقیم وارد سفره های زیر زیرزمینی شده و به این صورت چاه های پایین دست تقویت و بخشی از کم آبی را جبران می کند.
ترابی با اشاره به اهمیت ویژه سد خنداب برای شهرستان، افزود: ترمیم، لایه روبی، دیوار کشی های و ساماندهی رودخانه نیازمند پنج میلیارد ریال اعتبار است و اینکار با اختصاص بودجه مورد نیاز مطالعه و اجرا خواهد شد.
**دست درازی متصرفان به اراضی سد
اما دست درازی متصرفان به اراضی سد یکی از مشکلات این طرح سودمند است که رئیس امور آب آن را برای ادامه فعالیت سد زیان بار می داند.
به گفته ترابی هشت هکتار از زمین های سد در تصرف افراد سودجو و کشت شده که در این راستا چهار نفر شناسایی و به مراجع قضایی معرفی شده اند.
وی با بیان اینکه تجاوز به حریم رودخانه جرم محسوب می شود افزود: رودخانه های این شهر 135 کیلومتر طول دارد و پنج درصد از مسیل رودخانه در تصرف مردم است.
**کاهش 19درصدی بارندگی
ترابی در ادامه با اشاره به کاهش 19 درصدی بارندگی شهرستان نسبت به مدت مشابه پارسال گفت: 363 میلی متر مجموع بارش های اسدآباد در سال آبی جاری است که از مهرماه سال گذشته تا امسال محاسبه می شود.
رئیس امور آب اسدآباد خاطرنشان کرد: میزان روان آب ها کاهش چشم گیری دارد و علت آن را می توان در کاهش بارش ها جستجو کرد.
وی یادآور شد: با این حال رودخانه های آجین و هلور نیز در فصل بهار جاری و خروشان هستند و با احداث بندهای تاخیری می توان از آب موجود بهره وری بیشتری داشته باشیم که این طرح در سفر وزیر نیرو به اسدآباد در اواخر سال گذشته مورد موافقت قرار گرفت.
** افت سفره های آب زیرزمینی از یک متر فراتر رفت
رئیس امور آب اسدآباد، افت سفره های آب زیرزمینی را بزرگترین چالش حوزه آب در این شهرستان ذکر و بیان کرد: هم اکنون افت آب های زیرزمینی در دشت اسدآباد از یک متر در سال فراتر رفته و در دوره 19 ساله مخازن آبی منطقه 21 متر کسری دارند.
ترابی با اشاره به وجود یک هزار و 685حلقه چاه در دشت اسدآباد گفت: در سال 212 میلیون متر مکعب از مخازن آبی برداشت می شود که 40 میلیون متر مکعب آن اضافه است که زنگ هشداری برای کشاورزان است.
وی افزایش راندمان آبیاری و اصلاح الگوی کشت را مهمترین چاره اندیشی برای کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی دانست و گفت: نصب کنتورهای حجمی و هوشمند آب و برق بر روی چاه های کشاورزی طرحی موثر و در حال اجرا است.
** جای خالی تشکل های حامی آب
رئیس امور آب اسدآباد، نبود تشکلهای مردمی را بزرگترین مشکل حوضه آب در 40 سال گذشته عنوان و بیان کرد: تقویت تشکلهای مردمی، تاثیر کارآمد این تشکل ها در فرآیند تصمیم گیری و تصمیم سازی وعملیاتی کردن برنامه ها از راهکارهای خروج اسدآباد از بحران آبی است.
وی همچنین معتقد است ارزان بودن بهای آب از مهمترین عوامل اسراف بیمارگونه آب به شمار می رود.
روستای خنداب در هفت کیلومتری شرق اسدآباد و یکی از مناطق گردشگری محسوب می شود و سد مخزنی خنداب نیز به زیبایی و جذابیت این منطقه افزوده است.
اسدآباد با 100 هزار جمعیت در 45 کیلومتری همدان قرار دارد.
7527/1181
خبرنگار: زهرا زارعی** انتشار:الهام تدین
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.