به گزارش خبرنگار ایرنا ، ویلاها و خانه های اجاره ای بی مجوز در شهرهای ساحلی مازندران که بخش زیادی از مسافران و گردشگران نوروزی را جذب می کنند ، عموما به صورت شبکه ای اداره می شوند ، شبکه ای که یک سر آن تابلو به دستان حاشیه خیابان ها هستند و سر دیگر آن ' بزم آرا ' هایی که بساط لازم را فراهم می آورند و به همین دلیل هم این دسته اماکن اقامتی عموما از گران ترین اقامتگاهها محسوب می شوند و گاهی نرخشان به قیمت های هتل پنج ستاره هم تنه می زند.
نکته جالب و تضادنمای جنب و جوش برای آماده سازی ویلاها و خانه های اجاره ای فاقد مجوز در حالی هر ساله در ماه اسفند و ماههای فصل تابستان در مازندران به اوج می رسد که همزمان مسئولان دستگاههای متولی از میراث فرهنگی گرفته تا دستگاه قضایی و انتظامی بر ضرورت ساماندهی این اقامتگاهها تاکید دارند و حتی ضرب الاجل برای آنها تعیین می کنند که گاهی با چاشنی تهدید هم همراه است، ولی آنچه که به سرانجام نمی رسد اصل ساماندهی این اقامتگاههاست.
ظاهرا آنچه طی چند سال گذشته در زمینه ' طرح ساماندهی خانه های مسافر ' در مازندران اجرا شده تا بتوانند با شناسایی واحدهای غیرمجاز علاوه بر سامان بخشی به این واحدها ، زمینه را برای ارتقای کیفیت خدمات دهی به مسافران ، گردشگران داخلی و خارجی در این استان گردشگر پذیر فراهم کند چندان موفقیت آمیز نبوده است و آمارهای موجود نشان می دهد هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد .
طرح ساماندهی خانه مسافرها در مازندران از سال 95 با همکاری 10 شرکت به عنوان مجری آغاز شد و جمع آوری اطلاعات کامل مشخصات هویتی مالکان ، موقعیت مکانی خانه های مسافر و ایجاد بسترهای لازم برای سوق دادن فعالان این بخش برای قرارگرفتن زیرپوشش این طرح از مهم ترین وظایف این شرکت ها اعلام شده است.
اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران در گزارشی اعلام کرده که از مجموع 96 هزار باب خانه مسافر شناسایی شده بدون مجوز در این استان در قالب طرح ساماندهی خانه مسافر تاکنون بیش از 2 هزار باب مجوز دریافت کرده اند.
این شمار خانه های مسافر ساماندهی شده در کنار آمار بالای خانه های مسافر بدون مجوز رقمی بسیار ناچیز و کمتر از سه درصد است و نتیجه آن می شود که هر ساله در شلوغ ترین فصل مسافری مازندران یعنی تعطیلات سه هفته ای عید نوروز ، شهروندان مازنی بویژه در شهرهای ساحلی شاهد حضور انبوه چهره های جدید و ناشناس در همسایگی خود باشند که گاهی حتی زبان همدیگر را هم نمی فهمند.
مشکلات فعالیت ویلاهای و خانه های اجاره ای در مازندران دیگر حتی خطوط قرمز را هم پشت سر گذاشته و در برخی مواقع به محل بروز آسیب های اجتماعی از ناحیه اتباع خارجی هم تبدیل شده است ، همان گونه که مدیرکل اداره امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری مازندران بتازگی اعلام کرده که امسال دستکم 52 گردشگر خارجی به جرم بزهکاری در این استان آن هم در خانه های و ویلاهای اجاره ای شناسایی و دستگیر شدند و برلزوم نظارت بیشتر بر نحوه فعالیت این اماکن تاکید کرد.
گذشته از آسیب های فراوان اجتماعی و فرهنگی ، فعالیت این دسته از اقامتگاهها اقتصاد گردشگری مازندران را هم دچار چالش جدی کرده است. فعالیت این اماکن که از هفت دولت آزاد هستند سبب شده تا فعالیت واحدهای اقامتی رسمی توجیه اقتصادیش را از دست بدهد و بسیاری از سرمایه گذاران حاضر نشوند در این بخش سرمایه گذاری کنند .به عبارتی رابطه میان فعالیت این اماکن غیرمجاز با سرمایه گذاری در زمینه ساخت اقامتگاههای رسمی و هتل تبدیل به رابطه مرغ و تخم مرغ شده به گونه ای که وقتی از مسئولان در باره کمبود اقامتگاههای رسمی می پرسید پاسخشان این است که فعالیت ویلاها و خانه های اجاره ای غیرمجاز صرفه اقتصادی را از سرمایه گذاری در این زمینه گرفته و زمانی که بپرسید چرا بساط این اقامتگاههای غیرمجاز جمع نمی شود ، پاسخ خواهند داد که اقامتگاههای رسمی و مجاز ظرفیت حجم بالای گردشگر و مسافرخیزی مازندران را ندارد.
** مارگزیده های گله مند
جمعی از مسافران و گردشگران غرب مازندران با انتقاد از نحوه کارکرد مکان های شخصی اجاره ای در این شهرستان های گردشگر پذیر اظهار داشتند : حضور مسافران و گردشگران به این منطقه ضمن بهره مندی از همه مواهب الهی و مکان های دیدنی داشتن خاطراتی خوش و نیز رضایت مندی از مکان های مورد اقامت است که متاسفانه در شان مسافران نیست.
رضا سرلک که خود را اهل تهران معرفی و اعلام کرد که با راهنمایی یک فرد تابلو به دست در کنار خیابان شهر تنکابن یک واحد مسکونی شخصی اجاره کرد ، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : شبی یکصد هزار تومان بابت اجاره یک بنای مسکونی که دارای یک سالن ، 2 اتاق خواب و سرویس بهداشتی است پرداخت می کنم منتهی چندان بهداشتی نیست .
وی توضیح داد : بیشتر لوازم و تجهیزات موجود در این واحد مسکونی فرسوده و مستهلک شده و آنچه که از زبان فرد تابلو به دست یا به عبارتی دلال شنیده شده و با وضع موجود خیلی متفاوت است و نتیجه چنین وضعیتی آن شد که به جای آنکه 3 شبانه روز در این واحد مسکونی اقامت داشته باشم یک شبانه روز ماندم .
رضا نادری مسافر دیگری از رامسر که خودش را اهل اصفهان معرفی کرد ، گفت : زمانی یک مسافر می تواند از سفرش ابراز رضایت داشته باشد که تمامی امکانات رفاهی و اقامتی در آن منطقه به عنوان مقصد سفرش فراهم و در حد مطلوب باشد.
وی افزود : مسافری که شهرهای ساحلی گردشگری مازندران را به عنوان مقصد سفرهای خود در بیشتر ایام سال برمی گزیند بنابراین باید مسئولان ذیربط با نظارت بیشتر و پی گیری های جدی تر بسترهای لازم را برای ارائه خدمات بهتر به او فراهم کنند.
این شهروند اصفهانی گفت: در جای جای شهرهای ساحلی مازندران بویژه غرب مازندران افراد تابلو به دست بدون شناسنامه و پوشش های نامناسب دیده می شوند به نحوی که به هر طریق ممکن اصرار دارند تا مسافران را در چنین مکان هایی اقامت دهند و زمانی که مسافران و گردشگران نیز چنین افرادی با این وضعیت می بینند دچار تردید می شود و بیم از آن دارد که سرنوشت آن ها چه می شود که آیا این فرد فعالیتش در همین بخش است یا آن که ممکن است مشکلی برای آن ها ایجاد کند .
وی افزود : نکته مهم تر آنکه اگر حادثه در حین اقامت کوتاه مدت نظیر سرقت و درگیری رخ دهد کدام مقام مسئول باید مشکلشان را برطرف کند و پاسخ دهد .
این مسافر پیشنهاد کرد : باید مسئولان ذیربط مکان های مشخص و ساماندهی شده برای مسافران و گردشگران مدنظر قرار دهند تا مسافران به دور از هرگونه دغدغه و تردید چند روزی از سفرش لذت ببرد و با خاطره خوش به زادگاهش برگردد.
** ساماندهی 10 درصدی غیرمجازها
رئیس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری شهرستان رامسر هم به خبرنگار ایرنا گفت: تاکنون حدود 250 باب خانه مسافر در این شهرستان گردشگرپذیر شناسایی و مالکان آن ها برای فعالیت مجوزهای لازم را دریافت نموده اند.
حسین متاجی با بیان این که حدود 2 هزار باب خانه مسافر و ویلا در این شهرستان به مسافران و گردشگران خدمات ارائه می دهند ، افزود : منتهی سعی شده با همکاری شهرداری ، فرمانداری و نیروی انتظامی این تعداد خانه های مسافر بدون مجوز شناسایی تا بتوانند نظارت بیشتری برنحوه فعالیت آن ها داشته باشند.
وی اظهارداشت : مسائلی در مورد وقوع مشکلاتی نظیر بزهکاری دراین خانه های مسافر در برخی از شهرستان های گردشگرپذیر استان مازندران در فضاهای شبه رسانه ای منتشر و همین عوامل باعث شد تا دستگاه قضایی در بعد برخورد با این مساله ورود پیدا کند.
به گفته رئیس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری رامسر ، هم اینک دادستان این منطقه بعد از مشاهده موارد متعددی از جرائم در خانه های مسافر در قالب ماده 23 اجازه بازدید از این مکان های شخصی را داده و از لحاظ قانونی نیز لازم الاجرا است و طبق این آئین نامه هر فردی که قصد اجاره ملک دارد باید مجوزهای مدنظر را دریافت کند .
متاجی با بیان این که آمار خانه های مسافر در این شهرستان گردشگرپذیر رو به افزایش است ، اضافه کرد : هرچند چنین زیرساختی در حوزه گردشگری اگر به شکل ضابطه مند باشد مشکلی نیست ولی از طرفی افزایش آن ها می تواند به کسب و کار مکان های رسمی مجوز دار ضربه بزند .
وی ادامه داد: آزادی ، رفاه بیشتر و شاید هم پائین بودن هزینه ها یکی از علت های استقبال بیشتر مسافران از این خانه های مسافر در این شهرستان بوده است منتهی اگر به شکل ضابطه مند فعالیت نکنند مشکلاتی را ایجاد می کنند که جبران آن ها به آسانی میسر نیست .
این مسئول گفت: دولت باید در این حوزه با اتخاذ ساز و کارهای تشویقی شرائطی را فراهم کند تا ضمن رفع موانع و چالش ها بیشتر مالکان این خانه های مسافر شوق پیدا کنند تا زیرپوشش طرح ساماندهی خانه های مسافر قرارگیرند.
رامسر یکی از شهرستان های غربی مازندران است که به خاطر برخوداری از موقعیت های ممتازی نظیر جاذبه های طبیعی ،تاریخی و گردشگری منحصربفرد نظیر جنگل ، دریا ، کوه ، جلگه و اماکن اقامتی مانند هتل قدیم ، هتل جدید کاخ موزه ، آب های گرم معدنی و حتی فرودگاه به عروس شهرهای ایران شهرت دارد.
طبق آمارهای رسمی در تعطیلات نوروزی گذشته بیش از سه میلیون نفر شب مسافر و گردشگر در رامسر اقامت کردند در حالی که ظرفیت این شهرستان اندگی بیشتر از پنج هزار تخت آماده برای ارائه خدمات به مسافران و گردشگران نوروزی برای هر شبانه روز است که از این تعداد 2 هزار و 500 تخت مربوط به هتل ها ، یکهزار و 400 تخت مربوط به نهادهای دولتی و یکهزار و 100 تخت مربوط به اردوگاه هاست.
** استراحتگاه یا حیاط خلوت ؟
فرماندار شهرستان عباس آباد نیز بر ضرورت نظارت جدی تر مسئولان ذیربط بر نحوه فعالیت خانه های مسافر غیرمجاز در این شهرستان تاکید کرد و گفت : در تابستان امسال چندین مورد مسائل خلاف قانونی در خانه های مسافر رخ داد و نباید چنین مواردی دوباره تکرار شود.
اگر چه وی به مصداق های مشخصی اشاره نکرد ولی گزارش های رسانه ای نشان می دهد تابستان امسال سه گردشگر خارجی و 2 زن ایرانی به به اتهام دایر کردن مرکز فساد و فحشا در شهرستان عباس آباد دستگیر شدند.
جواد اصلانی گفت : یکی از اساسی ترین عامل ماندگاری مسافران و گردشگران، تامین امنیت آنان بوده و متاسفانه در تابستان امسال بر اساس اسناد موجود به علت اسکان و اقامت عده ای از مسافران و گردشگران در خانه های مسافر بدون شناسنامه مشکلاتی از لحاظ امنیتی برای آنان ایجاد شد و نباید چنین مشکلاتی دوباره تکرار شود.
رئیس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گرشگری شهرستان های عباس آباد و تنکابن نیز گفت : از 2 سال پیش تاکنون حدود 200 باب خانه مسافر از مجموع یکهزار و300 باب شناسایی شده مالکان آن ها در این شهرستان مجوز دریافت کرده اند.
نادر سحرخیز افزود : برای پیشگیری از فعالیت خانه مسافرهای بدون مجوز علاوه بر اجرای طرح ساماندهی ، حدود 22 کیوسک رزرواسیون مسافر نیز در عباس آباد راه اندازی و هرکدام مکلفند تا پروانه فعالیت تعداد 10 باب خانه مسافر را در صورت همکاری با آن ها تمدید کنند.
وی اظهارداشت : البته کیوسک های غیرفعال نیز زیر ذره بین کارشناسان این نهاد قرار خواهند گرفت ضمن آنکه پذیرش و اقامت مسافر در خانه مسافرهای بدون مجوز جرم است و شهرداری ها ، دستگاههای مرتبط نباید اجازه فعالیت افرادی که در حاشیه معابر اصلی و فرعی مبادرت به هدایت مسافران به ویلاهای اجاره ای بدون مجوز می دهند ، بدهند.
رئیس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری عباس آباد و تنکابن گفت : این موضوع بارها در نشست های مختلف مطرح شده ولی تا زمانی که همکاری دیگر مسئولان ادارات با این نهاد وجود نداشته باشد هرگونه اقدام در این حوزه بی نتیجه است.
شهرستان عباس آباد با جمعیتی دست کم 50 هزار نفر درغرب مازندران قرار دارد.
** شناسایی بیش از 2 هزار باب خانه مسافر در مازندران
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران نیز گفت : از سال 95 تاکنون مالکان بیش از 2 هزار باب از خانه های مسافر پس از شناسایی برای ارائه خدمات مجوزهای لازم را دریافت کردند.
مهران حسنی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : از تعداد خانه های مسافر شناسایی و مجوزدار ، حدود 750 باب آن در سال جاری زیرپوشش طرح ساماندهی قرار گرفتند و طبیعتا دستگاه های نظارتی
بر نحوه فعالیت آن ها نقش بسیار پررنگ تری دارند.
وی گفت که برای ساماندهی خانه های مسافر سعی شده از ظرفیت بخش خصوصی یعنی حدود 10 شرکت مقیم هر شهرستانی استفاده شود تا بتوانند با توجه به شناختی که در محل فعالیتشان دارند ، بزودی این خانه های مسافر شخصی استیجاری را زیرپوشش طرح قرار دهند.
حسنی یکی از مشکلات در این زمینه را همکاری نکردن مالکان خانه های مسافر دانست و علت آن را هم نگرانیشان بابت دریافت مالیات و یا عوارض اعلام کرد.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت : البته امسال برای شتاب بخشی در روند اجرای این طرح کمیسون امنیت گردشگری نیز به ریاست فرمانداران در جای جای این استان فعال شد به گونه ای اغلب ادارات نظارتی و امنیتی وانتظامی نیز درگیر این موضوع شده اند.
حسنی افزود : نکته دیگر آنکه از ظرفیت های اطلاع رسانی نیز استفاده شد و دراین حوزه از مالکان خانه های مسافر شناسایی شده بدون مجوز نیز تقاضا شد تا همکاری لازم با شرکت های مجری این طرح داشته باشند اما اقبال خوبی از خود نشان ندادند.
وی با بیان آنکه آمار دقیق و جامعی از شمار خانه های مسافر در مازندران وجود ندارد ، گفت : آمارهای که براساس پیش بینی ها اعلام شده که هیچکدام هم مبنای علمی ندارد ، از 50 هزار باب تا 135 هزار باب بوده است و اگر هم هرسال آماری از اقامت مسافران در مناسبت های مختلف سال بویژه نوروز ارائه داده می شود منطبق با ظرفیت های رسمی و غیررسمی اقامتی می باشد.
حسینی مکان هایی نظر هتل ، متل ، خانه های مسافر مجوز دار ظرفیت های رسمی نام برد و ادامه داد : گاهی اوقات هم اداراتی مانند آموزش و پرورش و شهرداری ها نیز مکان هایی که برای اسکان و اقامت مسافران دارند به شکل غیررسمی به ادارات گردشگری ، میراث فرهنگی و صنایع دستی اعلام می کنند که مکان ها جزو ظرفیت های غیررسمی می باشند.
معاون گردشگری مازندران اطلاع رسانی فراگیر با همکاری شهرداری ها ، شوراهای اسلامی شهر و روستا مانند تبلیغات محیطی در شهرها را یکی از شیوه های اجرای کامل این طرح معرفی کرد و اظهار داشت : اگر مسافران از طریق بنرهای نصب شده در شهرها و مکان های در معرض دید بیشتر ببیند که خانه های مسافر مجوز دار ، متل ها ، هتل ها ودیگر مراکز اقامتی ساماندهی شده چه مزیت هایی دارد طبیعتا کمتر به تابلو به دست ها برای اقامت مراجعه خواهند کرد.
وی افزود : برای اطلاع رسانی و نهادینه شدن این فرهنگ رسانه ها هم باید به یاری گردشگری بشتابند چرا که کمتر شاهد آسیب های اجتماعی در این استان خواهیم بود.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران همچنین فعالیت خانه های مسافر در برخی از ایام بویژه نوروز را بسیار ضروری دانست و گفت که این استان به علت موقعیت هایی که از لحاظ گردشگری ، تاریخی و طبیعی دارد خاستگاه میلیون ها مسافر و گردشگر بوده بنابراین اقامتگاه های موجود دراین استان پاسخگوی این حجم انبوه مسافران نیست و بنابراین همکاری این خانه های مسافر در اقامت دهی مسافران ناخوانده خیلی می تواند تاثیرگذار باشد .
حسنی تاکید کرد که البته این خانه های مسافر باید به شکل هدفمند و ساماندهی شده فعالیت داشته باشند چرا که وقتی که در این مکان های شخصی استیجاری برخی از اصول مانند بهداشت ، امنیت ، امکانات و تجهیزات مورد نیاز فراهم شود طبیعتا چنین وضعیتی با رضایت مندی و ماندگاری بیشتر مسافران همراه بوده و در نتیجه به رونق اقتصادی و بهبود فضای کسب و کار این استان می انجامد.
معاون گردشگری اداره کل گردشگری ، میراث فرهنگی و صنایع دستی مازندران گفت : حدود 170 مرکز رزرواسیون و اطلاع رسانی پذیرش مسافران و گردشگران برای اقامت در مکان های اقامتی مجوز دار در جای جای شهرستانهای این استان فعالیت دارند.
حسنی افزود : رسالت این مراکز در حقیقت پذیرش مسافران و ثبت مشخصات هویتی آن ها و نیز مکان هایی که برای اقامت آن ها پیش بینی شده می باشد و هرگونه اتفاقی که در این مکان ها رخ دهد به آسانی می توان علل و عوامل آن شناسایی کرد .
وی از مسافران و گردشگران ورودی به این استان خواست تا از هرگونه مراجعه به افراد تابلو به دست در معابر شهری و برون شهری برای اجاره ویلا دوری کنند .
حسنی افزود : غالب این افرادی که فعالیت دارند متاسفانه هویت و ماهیت آن ها مشخص نیست و هرگاه حوادثی در مکان های مورد اجاره مسافران رخ دهد هیچ مقام مسئولی پاسخگوی این قضیه نیست .
مازندران بویژه غرب این استان به علت برخوداری از موقعیت های ممتازی نظیر ساحل ، جنگل ، آثار تاریخی ، گردشگری ، روستاهای بکر سرسبز در تمامی فصول سال پذیرای میلیون ها مسافر و گردشگر بوده است.
این استان دارای 202 باب هتل ، هتل ،هتل آپارتمان، مجموعه گردشگری و 90 اقامتگاه بوم گردی و 802 خانه مسافر دارای پروانه بهره برداری است و در تابستان امسال بیش از 29 میلیون نفر شب اقامت در این استان ثبت شده است .
گزارش از مهدیه وکیل نژاد
7078 /9922 / 1654
نکته جالب و تضادنمای جنب و جوش برای آماده سازی ویلاها و خانه های اجاره ای فاقد مجوز در حالی هر ساله در ماه اسفند و ماههای فصل تابستان در مازندران به اوج می رسد که همزمان مسئولان دستگاههای متولی از میراث فرهنگی گرفته تا دستگاه قضایی و انتظامی بر ضرورت ساماندهی این اقامتگاهها تاکید دارند و حتی ضرب الاجل برای آنها تعیین می کنند که گاهی با چاشنی تهدید هم همراه است، ولی آنچه که به سرانجام نمی رسد اصل ساماندهی این اقامتگاههاست.
ظاهرا آنچه طی چند سال گذشته در زمینه ' طرح ساماندهی خانه های مسافر ' در مازندران اجرا شده تا بتوانند با شناسایی واحدهای غیرمجاز علاوه بر سامان بخشی به این واحدها ، زمینه را برای ارتقای کیفیت خدمات دهی به مسافران ، گردشگران داخلی و خارجی در این استان گردشگر پذیر فراهم کند چندان موفقیت آمیز نبوده است و آمارهای موجود نشان می دهد هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد .
طرح ساماندهی خانه مسافرها در مازندران از سال 95 با همکاری 10 شرکت به عنوان مجری آغاز شد و جمع آوری اطلاعات کامل مشخصات هویتی مالکان ، موقعیت مکانی خانه های مسافر و ایجاد بسترهای لازم برای سوق دادن فعالان این بخش برای قرارگرفتن زیرپوشش این طرح از مهم ترین وظایف این شرکت ها اعلام شده است.
اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران در گزارشی اعلام کرده که از مجموع 96 هزار باب خانه مسافر شناسایی شده بدون مجوز در این استان در قالب طرح ساماندهی خانه مسافر تاکنون بیش از 2 هزار باب مجوز دریافت کرده اند.
این شمار خانه های مسافر ساماندهی شده در کنار آمار بالای خانه های مسافر بدون مجوز رقمی بسیار ناچیز و کمتر از سه درصد است و نتیجه آن می شود که هر ساله در شلوغ ترین فصل مسافری مازندران یعنی تعطیلات سه هفته ای عید نوروز ، شهروندان مازنی بویژه در شهرهای ساحلی شاهد حضور انبوه چهره های جدید و ناشناس در همسایگی خود باشند که گاهی حتی زبان همدیگر را هم نمی فهمند.
مشکلات فعالیت ویلاهای و خانه های اجاره ای در مازندران دیگر حتی خطوط قرمز را هم پشت سر گذاشته و در برخی مواقع به محل بروز آسیب های اجتماعی از ناحیه اتباع خارجی هم تبدیل شده است ، همان گونه که مدیرکل اداره امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری مازندران بتازگی اعلام کرده که امسال دستکم 52 گردشگر خارجی به جرم بزهکاری در این استان آن هم در خانه های و ویلاهای اجاره ای شناسایی و دستگیر شدند و برلزوم نظارت بیشتر بر نحوه فعالیت این اماکن تاکید کرد.
گذشته از آسیب های فراوان اجتماعی و فرهنگی ، فعالیت این دسته از اقامتگاهها اقتصاد گردشگری مازندران را هم دچار چالش جدی کرده است. فعالیت این اماکن که از هفت دولت آزاد هستند سبب شده تا فعالیت واحدهای اقامتی رسمی توجیه اقتصادیش را از دست بدهد و بسیاری از سرمایه گذاران حاضر نشوند در این بخش سرمایه گذاری کنند .به عبارتی رابطه میان فعالیت این اماکن غیرمجاز با سرمایه گذاری در زمینه ساخت اقامتگاههای رسمی و هتل تبدیل به رابطه مرغ و تخم مرغ شده به گونه ای که وقتی از مسئولان در باره کمبود اقامتگاههای رسمی می پرسید پاسخشان این است که فعالیت ویلاها و خانه های اجاره ای غیرمجاز صرفه اقتصادی را از سرمایه گذاری در این زمینه گرفته و زمانی که بپرسید چرا بساط این اقامتگاههای غیرمجاز جمع نمی شود ، پاسخ خواهند داد که اقامتگاههای رسمی و مجاز ظرفیت حجم بالای گردشگر و مسافرخیزی مازندران را ندارد.
** مارگزیده های گله مند
جمعی از مسافران و گردشگران غرب مازندران با انتقاد از نحوه کارکرد مکان های شخصی اجاره ای در این شهرستان های گردشگر پذیر اظهار داشتند : حضور مسافران و گردشگران به این منطقه ضمن بهره مندی از همه مواهب الهی و مکان های دیدنی داشتن خاطراتی خوش و نیز رضایت مندی از مکان های مورد اقامت است که متاسفانه در شان مسافران نیست.
رضا سرلک که خود را اهل تهران معرفی و اعلام کرد که با راهنمایی یک فرد تابلو به دست در کنار خیابان شهر تنکابن یک واحد مسکونی شخصی اجاره کرد ، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : شبی یکصد هزار تومان بابت اجاره یک بنای مسکونی که دارای یک سالن ، 2 اتاق خواب و سرویس بهداشتی است پرداخت می کنم منتهی چندان بهداشتی نیست .
وی توضیح داد : بیشتر لوازم و تجهیزات موجود در این واحد مسکونی فرسوده و مستهلک شده و آنچه که از زبان فرد تابلو به دست یا به عبارتی دلال شنیده شده و با وضع موجود خیلی متفاوت است و نتیجه چنین وضعیتی آن شد که به جای آنکه 3 شبانه روز در این واحد مسکونی اقامت داشته باشم یک شبانه روز ماندم .
رضا نادری مسافر دیگری از رامسر که خودش را اهل اصفهان معرفی کرد ، گفت : زمانی یک مسافر می تواند از سفرش ابراز رضایت داشته باشد که تمامی امکانات رفاهی و اقامتی در آن منطقه به عنوان مقصد سفرش فراهم و در حد مطلوب باشد.
وی افزود : مسافری که شهرهای ساحلی گردشگری مازندران را به عنوان مقصد سفرهای خود در بیشتر ایام سال برمی گزیند بنابراین باید مسئولان ذیربط با نظارت بیشتر و پی گیری های جدی تر بسترهای لازم را برای ارائه خدمات بهتر به او فراهم کنند.
این شهروند اصفهانی گفت: در جای جای شهرهای ساحلی مازندران بویژه غرب مازندران افراد تابلو به دست بدون شناسنامه و پوشش های نامناسب دیده می شوند به نحوی که به هر طریق ممکن اصرار دارند تا مسافران را در چنین مکان هایی اقامت دهند و زمانی که مسافران و گردشگران نیز چنین افرادی با این وضعیت می بینند دچار تردید می شود و بیم از آن دارد که سرنوشت آن ها چه می شود که آیا این فرد فعالیتش در همین بخش است یا آن که ممکن است مشکلی برای آن ها ایجاد کند .
وی افزود : نکته مهم تر آنکه اگر حادثه در حین اقامت کوتاه مدت نظیر سرقت و درگیری رخ دهد کدام مقام مسئول باید مشکلشان را برطرف کند و پاسخ دهد .
این مسافر پیشنهاد کرد : باید مسئولان ذیربط مکان های مشخص و ساماندهی شده برای مسافران و گردشگران مدنظر قرار دهند تا مسافران به دور از هرگونه دغدغه و تردید چند روزی از سفرش لذت ببرد و با خاطره خوش به زادگاهش برگردد.
** ساماندهی 10 درصدی غیرمجازها
رئیس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری شهرستان رامسر هم به خبرنگار ایرنا گفت: تاکنون حدود 250 باب خانه مسافر در این شهرستان گردشگرپذیر شناسایی و مالکان آن ها برای فعالیت مجوزهای لازم را دریافت نموده اند.
حسین متاجی با بیان این که حدود 2 هزار باب خانه مسافر و ویلا در این شهرستان به مسافران و گردشگران خدمات ارائه می دهند ، افزود : منتهی سعی شده با همکاری شهرداری ، فرمانداری و نیروی انتظامی این تعداد خانه های مسافر بدون مجوز شناسایی تا بتوانند نظارت بیشتری برنحوه فعالیت آن ها داشته باشند.
وی اظهارداشت : مسائلی در مورد وقوع مشکلاتی نظیر بزهکاری دراین خانه های مسافر در برخی از شهرستان های گردشگرپذیر استان مازندران در فضاهای شبه رسانه ای منتشر و همین عوامل باعث شد تا دستگاه قضایی در بعد برخورد با این مساله ورود پیدا کند.
به گفته رئیس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری رامسر ، هم اینک دادستان این منطقه بعد از مشاهده موارد متعددی از جرائم در خانه های مسافر در قالب ماده 23 اجازه بازدید از این مکان های شخصی را داده و از لحاظ قانونی نیز لازم الاجرا است و طبق این آئین نامه هر فردی که قصد اجاره ملک دارد باید مجوزهای مدنظر را دریافت کند .
متاجی با بیان این که آمار خانه های مسافر در این شهرستان گردشگرپذیر رو به افزایش است ، اضافه کرد : هرچند چنین زیرساختی در حوزه گردشگری اگر به شکل ضابطه مند باشد مشکلی نیست ولی از طرفی افزایش آن ها می تواند به کسب و کار مکان های رسمی مجوز دار ضربه بزند .
وی ادامه داد: آزادی ، رفاه بیشتر و شاید هم پائین بودن هزینه ها یکی از علت های استقبال بیشتر مسافران از این خانه های مسافر در این شهرستان بوده است منتهی اگر به شکل ضابطه مند فعالیت نکنند مشکلاتی را ایجاد می کنند که جبران آن ها به آسانی میسر نیست .
این مسئول گفت: دولت باید در این حوزه با اتخاذ ساز و کارهای تشویقی شرائطی را فراهم کند تا ضمن رفع موانع و چالش ها بیشتر مالکان این خانه های مسافر شوق پیدا کنند تا زیرپوشش طرح ساماندهی خانه های مسافر قرارگیرند.
رامسر یکی از شهرستان های غربی مازندران است که به خاطر برخوداری از موقعیت های ممتازی نظیر جاذبه های طبیعی ،تاریخی و گردشگری منحصربفرد نظیر جنگل ، دریا ، کوه ، جلگه و اماکن اقامتی مانند هتل قدیم ، هتل جدید کاخ موزه ، آب های گرم معدنی و حتی فرودگاه به عروس شهرهای ایران شهرت دارد.
طبق آمارهای رسمی در تعطیلات نوروزی گذشته بیش از سه میلیون نفر شب مسافر و گردشگر در رامسر اقامت کردند در حالی که ظرفیت این شهرستان اندگی بیشتر از پنج هزار تخت آماده برای ارائه خدمات به مسافران و گردشگران نوروزی برای هر شبانه روز است که از این تعداد 2 هزار و 500 تخت مربوط به هتل ها ، یکهزار و 400 تخت مربوط به نهادهای دولتی و یکهزار و 100 تخت مربوط به اردوگاه هاست.
** استراحتگاه یا حیاط خلوت ؟
فرماندار شهرستان عباس آباد نیز بر ضرورت نظارت جدی تر مسئولان ذیربط بر نحوه فعالیت خانه های مسافر غیرمجاز در این شهرستان تاکید کرد و گفت : در تابستان امسال چندین مورد مسائل خلاف قانونی در خانه های مسافر رخ داد و نباید چنین مواردی دوباره تکرار شود.
اگر چه وی به مصداق های مشخصی اشاره نکرد ولی گزارش های رسانه ای نشان می دهد تابستان امسال سه گردشگر خارجی و 2 زن ایرانی به به اتهام دایر کردن مرکز فساد و فحشا در شهرستان عباس آباد دستگیر شدند.
جواد اصلانی گفت : یکی از اساسی ترین عامل ماندگاری مسافران و گردشگران، تامین امنیت آنان بوده و متاسفانه در تابستان امسال بر اساس اسناد موجود به علت اسکان و اقامت عده ای از مسافران و گردشگران در خانه های مسافر بدون شناسنامه مشکلاتی از لحاظ امنیتی برای آنان ایجاد شد و نباید چنین مشکلاتی دوباره تکرار شود.
رئیس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گرشگری شهرستان های عباس آباد و تنکابن نیز گفت : از 2 سال پیش تاکنون حدود 200 باب خانه مسافر از مجموع یکهزار و300 باب شناسایی شده مالکان آن ها در این شهرستان مجوز دریافت کرده اند.
نادر سحرخیز افزود : برای پیشگیری از فعالیت خانه مسافرهای بدون مجوز علاوه بر اجرای طرح ساماندهی ، حدود 22 کیوسک رزرواسیون مسافر نیز در عباس آباد راه اندازی و هرکدام مکلفند تا پروانه فعالیت تعداد 10 باب خانه مسافر را در صورت همکاری با آن ها تمدید کنند.
وی اظهارداشت : البته کیوسک های غیرفعال نیز زیر ذره بین کارشناسان این نهاد قرار خواهند گرفت ضمن آنکه پذیرش و اقامت مسافر در خانه مسافرهای بدون مجوز جرم است و شهرداری ها ، دستگاههای مرتبط نباید اجازه فعالیت افرادی که در حاشیه معابر اصلی و فرعی مبادرت به هدایت مسافران به ویلاهای اجاره ای بدون مجوز می دهند ، بدهند.
رئیس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری عباس آباد و تنکابن گفت : این موضوع بارها در نشست های مختلف مطرح شده ولی تا زمانی که همکاری دیگر مسئولان ادارات با این نهاد وجود نداشته باشد هرگونه اقدام در این حوزه بی نتیجه است.
شهرستان عباس آباد با جمعیتی دست کم 50 هزار نفر درغرب مازندران قرار دارد.
** شناسایی بیش از 2 هزار باب خانه مسافر در مازندران
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران نیز گفت : از سال 95 تاکنون مالکان بیش از 2 هزار باب از خانه های مسافر پس از شناسایی برای ارائه خدمات مجوزهای لازم را دریافت کردند.
مهران حسنی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : از تعداد خانه های مسافر شناسایی و مجوزدار ، حدود 750 باب آن در سال جاری زیرپوشش طرح ساماندهی قرار گرفتند و طبیعتا دستگاه های نظارتی
بر نحوه فعالیت آن ها نقش بسیار پررنگ تری دارند.
وی گفت که برای ساماندهی خانه های مسافر سعی شده از ظرفیت بخش خصوصی یعنی حدود 10 شرکت مقیم هر شهرستانی استفاده شود تا بتوانند با توجه به شناختی که در محل فعالیتشان دارند ، بزودی این خانه های مسافر شخصی استیجاری را زیرپوشش طرح قرار دهند.
حسنی یکی از مشکلات در این زمینه را همکاری نکردن مالکان خانه های مسافر دانست و علت آن را هم نگرانیشان بابت دریافت مالیات و یا عوارض اعلام کرد.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت : البته امسال برای شتاب بخشی در روند اجرای این طرح کمیسون امنیت گردشگری نیز به ریاست فرمانداران در جای جای این استان فعال شد به گونه ای اغلب ادارات نظارتی و امنیتی وانتظامی نیز درگیر این موضوع شده اند.
حسنی افزود : نکته دیگر آنکه از ظرفیت های اطلاع رسانی نیز استفاده شد و دراین حوزه از مالکان خانه های مسافر شناسایی شده بدون مجوز نیز تقاضا شد تا همکاری لازم با شرکت های مجری این طرح داشته باشند اما اقبال خوبی از خود نشان ندادند.
وی با بیان آنکه آمار دقیق و جامعی از شمار خانه های مسافر در مازندران وجود ندارد ، گفت : آمارهای که براساس پیش بینی ها اعلام شده که هیچکدام هم مبنای علمی ندارد ، از 50 هزار باب تا 135 هزار باب بوده است و اگر هم هرسال آماری از اقامت مسافران در مناسبت های مختلف سال بویژه نوروز ارائه داده می شود منطبق با ظرفیت های رسمی و غیررسمی اقامتی می باشد.
حسینی مکان هایی نظر هتل ، متل ، خانه های مسافر مجوز دار ظرفیت های رسمی نام برد و ادامه داد : گاهی اوقات هم اداراتی مانند آموزش و پرورش و شهرداری ها نیز مکان هایی که برای اسکان و اقامت مسافران دارند به شکل غیررسمی به ادارات گردشگری ، میراث فرهنگی و صنایع دستی اعلام می کنند که مکان ها جزو ظرفیت های غیررسمی می باشند.
معاون گردشگری مازندران اطلاع رسانی فراگیر با همکاری شهرداری ها ، شوراهای اسلامی شهر و روستا مانند تبلیغات محیطی در شهرها را یکی از شیوه های اجرای کامل این طرح معرفی کرد و اظهار داشت : اگر مسافران از طریق بنرهای نصب شده در شهرها و مکان های در معرض دید بیشتر ببیند که خانه های مسافر مجوز دار ، متل ها ، هتل ها ودیگر مراکز اقامتی ساماندهی شده چه مزیت هایی دارد طبیعتا کمتر به تابلو به دست ها برای اقامت مراجعه خواهند کرد.
وی افزود : برای اطلاع رسانی و نهادینه شدن این فرهنگ رسانه ها هم باید به یاری گردشگری بشتابند چرا که کمتر شاهد آسیب های اجتماعی در این استان خواهیم بود.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران همچنین فعالیت خانه های مسافر در برخی از ایام بویژه نوروز را بسیار ضروری دانست و گفت که این استان به علت موقعیت هایی که از لحاظ گردشگری ، تاریخی و طبیعی دارد خاستگاه میلیون ها مسافر و گردشگر بوده بنابراین اقامتگاه های موجود دراین استان پاسخگوی این حجم انبوه مسافران نیست و بنابراین همکاری این خانه های مسافر در اقامت دهی مسافران ناخوانده خیلی می تواند تاثیرگذار باشد .
حسنی تاکید کرد که البته این خانه های مسافر باید به شکل هدفمند و ساماندهی شده فعالیت داشته باشند چرا که وقتی که در این مکان های شخصی استیجاری برخی از اصول مانند بهداشت ، امنیت ، امکانات و تجهیزات مورد نیاز فراهم شود طبیعتا چنین وضعیتی با رضایت مندی و ماندگاری بیشتر مسافران همراه بوده و در نتیجه به رونق اقتصادی و بهبود فضای کسب و کار این استان می انجامد.
معاون گردشگری اداره کل گردشگری ، میراث فرهنگی و صنایع دستی مازندران گفت : حدود 170 مرکز رزرواسیون و اطلاع رسانی پذیرش مسافران و گردشگران برای اقامت در مکان های اقامتی مجوز دار در جای جای شهرستانهای این استان فعالیت دارند.
حسنی افزود : رسالت این مراکز در حقیقت پذیرش مسافران و ثبت مشخصات هویتی آن ها و نیز مکان هایی که برای اقامت آن ها پیش بینی شده می باشد و هرگونه اتفاقی که در این مکان ها رخ دهد به آسانی می توان علل و عوامل آن شناسایی کرد .
وی از مسافران و گردشگران ورودی به این استان خواست تا از هرگونه مراجعه به افراد تابلو به دست در معابر شهری و برون شهری برای اجاره ویلا دوری کنند .
حسنی افزود : غالب این افرادی که فعالیت دارند متاسفانه هویت و ماهیت آن ها مشخص نیست و هرگاه حوادثی در مکان های مورد اجاره مسافران رخ دهد هیچ مقام مسئولی پاسخگوی این قضیه نیست .
مازندران بویژه غرب این استان به علت برخوداری از موقعیت های ممتازی نظیر ساحل ، جنگل ، آثار تاریخی ، گردشگری ، روستاهای بکر سرسبز در تمامی فصول سال پذیرای میلیون ها مسافر و گردشگر بوده است.
این استان دارای 202 باب هتل ، هتل ،هتل آپارتمان، مجموعه گردشگری و 90 اقامتگاه بوم گردی و 802 خانه مسافر دارای پروانه بهره برداری است و در تابستان امسال بیش از 29 میلیون نفر شب اقامت در این استان ثبت شده است .
گزارش از مهدیه وکیل نژاد
7078 /9922 / 1654
کپی شد