محققان حسگرهای حرکتی جدیدی را طراحی کردهاند که سرآغازی برای ساخت فناوریهای پوشیدنی یکپارچه و مقرون به صرفه است.
به گزارش سرویس علم و فناوری جی پلاس، محققان دانشگاه فلوریدای آمریکا با همکاری دانشمندان فرانسوی حسگرهایی را با استفاده از ورقهای «باکیپیپر» ساختهاند که حرکات را ردیابی میکند.
باکیپیپر ورقی بسیار نازک است که از یک توده لولههای نانو کربن درست شده است. لوله های نانو تقریبا در حدود 50 هزار بار نازکتر از یک رشته تار موی انسان هستند، از این رو هنگامی که ورقهای باکیپیپر فشرده و در یکدیگر تنیده میشوند، یک ماده کامپوزیت شکل میگیرد که 10 بار سبکتر و 500 بار مستحکمتر از فولاد است.
برخلاف مواد کامپوزیت متداول، خاصیت هدایت الکتریکی این ماده همانند مس یا سیلیسیوم است و به خوبی فولاد یا برنج گرما را از خود عبور میدهد.
حسگرهای باکیپیپری که این محققان ساختهاند، تحولی در استانداردهای صنعتی کنونی ایجاد کرده و انعطافپذیری عجیبی به حسگرها داده است که حتی میتوان از آنها در ساخت ساختارهای پیچیدهای مانند بدن انسان استفاده کرد.
ریچارد لیانگ، مدری موسسه مواد دانشگاه FAMU-FSU میگوید: «برای فناوریهای حسگری، نیاز به موادی منعطف، مقرون بهصرفه و مناسب برای سایزهای مختلف داریم. این فناوری جدید کاملا برای این کار مناسب است.
در حال حاضر، کاربردهای احتمالی این حسگرهای باکیپیپر که قابل چاپ هم هستند، فقط به وسعت خیال محققان محدود میشوند. کمترین کاری که میتوان با کمک این فناوری انجام داد، استفاده از آن در تختخواب برای مانیتور وضعیت خواب، در کفشها برای شمردن گامها و همچنین در لباسها برای مانیتور میزان فعالیتهای ورزشی کاربر است.
محققان همچنین ادعا میکنند که این فناوری فراتر از ابزارهای پوشیدنی کاربرد خواهد داشت. در صنعت رباتیک نرم، این مواد میتواند در تولید عضلات مصنوعی با قابلیت خودترمیمی به کار برود.
به غیر از این، حسگرهای باکیپیپر تحولی نیز در «اینترنت چیزها» ایجاد خواهد کرد؛ در جایی که تقریبا تمام کامپیوترها، دستگاهها، پوشاک، مبلمان و لوازم فردی به صورت دیجیتال به تبادل آزاد اطلاعات در فضای ابری میپردازند.
ساختار این حسگر جدید ترکیبی از نوار هفت میکرونی نازک باکیپیپر و الکترودهای جوهر نقره چاپ شده توسط یک چاپگر معمولی یا حتی پرینتر جوهر افشان است.