ترفند روز جی پلاس: چگونه CPU کامپیوتر را آورکلاک کنیم؟ (Intel و AMD)

اگر نمی خواهید برای ارتقای کامپیوتر شخصی خود بیشتر هزینه کنید، راه هایی برای ارتقای عملکرد آن بدون هزینه هم وجود دارد.

لینک کوتاه کپی شد

به گزارش جی پلاس، یکی از راه ها برای افزایش عملکرد پی سی آورکلاک کردن پردازنده است چه اینتل باشد و چه AMD.

 

نحوه آورکلاک کردن پردازنده به طور خلاصه آورکلاک کردن تراشه پی سی باعث می شود سریع تر عمل کند. پردازنده اینتل را می توان با استفاده از نرم افزار Extreme Tuning Utility و پردازنده AMDرا با استفاده از OverDrive آورکلاک کرد. آورکلاک کردن پردازنده برای ارتقای عملکردش همچون گاز دادن یک ماشین برای به اصطلاح باز کردن نفسش می ماند تا سرعت بالا را راحت تر برود. تولید کننده های پردازنده ها به صورت شرکتی توانایی آنها را محدود می کنند تا از عملکرد استاندارد آنها در مدتی طولانی اطمینان خاطر داشته باشند اما با آورکلاک کردن پردازنده در واقع این محدودیت کنار رفته و از همه توان پردازنده استفاده می شود.

 

این کار با تغییر چند مورد در تنظیمات انجام می شود اما ریسک هایی هم دراد که در زیر توضیح می دهیم. سرعت سی پی یو هر پی سی با ضرب میزان پایه کلاک ۹۹.۸MHz در مقداری همچون ۳۴ به دست می آید. پس به سرعت کلاک ۳۴۰۰MHz یا ۳.۴GHz می رسیم. می توان سرعت کلاک را با کلاک پایه تغییر داد اما تغییر ضریب مذکور معمول تر است. این کار را زمانی می توانید انجام دهید که پردازنده آنلاک باشد. کافی است ضریب را یکی یکی بالا برده و ببینید کامپیتور هنوز عادی کار می کند و یا متحمل فشار می شود. پیش از آغاز این کار، باید به تعدادی هشدار توجه کرد: برای مبتدی ها در این زمینه مهم است بدانید که این کار باعث می شود گارانتی محصول مخدوش شود و دیگر قابل استفاده نباشد. به علاوه آورکلاک کردن ممکن است به پردازنده یا دیگر قطعات کامپیوتر ضربه بزند پس خود را آماده این مشکلات کنید. از آنجایی که آورکلاک کردن یعنی فشار آوردن به سی پی یو فراتر از چیزی که تولید کننده می خواهد، باید بر این رویه نظارت داشته باشید. توصیه می کنیم برای این کار نرم افزار CPU Z را دانلود و نصب کنید.

 

این نرم افزار فرکانس هر هسته را به صورت دقیق و همزمان نمایش می دهد. بهتر است نسبت به عملکرد صحیح فن های دستگاه نیز اطمینان داشته باشید به ویژه فن ویژه سی پی یو. آورلاک کردن سی پی یو باعث می شود داغ شود و اگر فن آن را خنک نکند مشکل ایجاد می شود. اگر فن قدیمی باشد یا درست عمل نکند بهتر است برای اطمینان آن را با یک جدید تعویض کنید. باید دقت داشته باشید که ابتدا سی پی یو دستگاه باید آنلاک شده باشد تا بتوانید آن را آورلاک کنید و ثانیا اینکه همه سی پی یو ها را نمی توان آورلاک کرد. به طور کلی اگر دستگاه از یک سی پی یو قوی بهره می برد می توان آن را با اطمینان بیشتر اورلاک کرد. پردازنده Core i7 Extreme Edition اینتل و تراشه های جدید ۵ و ۷ هسته ای را می توان در همین راستا آورلاک کرد. تراشه های جدید FX از کمپانی AMD و به طور کلی اکثر پردازنده های جدید این شرکت را می توان آورکلاک کرد. 

 

چگونه؟ 

برای آورکلاک کردن یک پردازنده اینتل می توان از نرم افزار Extreme Tuning Utility (Intel XTU) استفاده کرد. این نرم افزار دسترسی به تنظیمات مربوطه جهت اجرای این کار را فراهم می آورد. در پردازنده های AMD باید نرم افزار OverDrive را به کار گرفت که عملکردی مشابه نرم افزار مربوط به اینتل دارد. این نرم افزار می توان به صورت خودکار نیز تنظیمات را انجام دهد و بر عملکرد فن ها هم نظارت می کند. این اپ بسیار کاربردی و نیازی به ریبوت دستگاه هم ندارد. اگر نمی خواهید از نرم افزار استفاده کنید، بایوس گزینه بعدی است. به تنظیمات بایوس رفته (از طریق دکمه اف۷ و یا دیلیت) و تنظیمات سی پی یو را بیابید (در پردازنده های مختلف متفاوت است اما پیدا کردنش سخت نیست). ضریب را تغییر داده، تنظیمات را سیو کرده و کامپیوتر رت بوت کنید. اگر کامپیوتر در حالت جدید هنوز هم آرام عمل می کند می توان باز همین رویه را تکرار کرده و ضریب را بالاتر ببرید (بهتر است هر بار فقط یکی بالاتر ببرید). اما اگر پی سی با فشار بالایی کار می کند و یا حتی به مشکل برخوردید بهتر است آن ضریب را به حالت قبل بازگردانید. به همین سادگی می توانید به صورت دستی بهترین عملکرد را از کامپیوتر خود دریافت کنید تا نیازی به بروزرسانی سخت افزاردی نداشته باشد.

 

برگرفته از pcadvisor

دیدگاه تان را بنویسید