به گزارش ایرنا، مردم سیستان و بلوچستان به عنوان ساکنان پهناورترین استان کشور با وجود برخورداری از مرزهای طویل و علاقه مندی به توسعه و پیشرفت استان شان و نیز تلاش رضایتبخش مسئولان حوزه آموزش و پرورش و نوسازی مدارس هنوز هم با کمبودهایی در زمینه کیفیت مدارس رو به رو هستند.
فرزندان سخت کوش این سرزمین پهناور با وجود مشکلات یادشده در راه کسب علم و دانش از هیچ تلاشی فروگذار نبوده و در سرما و گرما و طوفان های سهمگین برای حصول دانش و امید به آینده ای بهتر با شور و شوق در کلاس های درس حاضر می شوند.
هر چند که مدارس کپری و غیر استاندارد هنوز در گوشه گوشه این استان فعالند و مدارسی که سالها حکم تخریب گرفته اند و به دلیل نبود بودجه کافی با انجام تعمیرات اندک هنوز سرپای ایستاده اند و دانش آموزان را در آغوش خود جای داده اند اما عشق و علاقه نونهالان و نوجوانان این مرز و بوم به تحصیل موجب شده تا تمامی این مشکلات را نادیده انگاشته و به آینده درخشان کشور و استان شان بیندیشند.
استان پهناور سیستان و بلوچستان از شمالی ترین نقطه تا جنوبی ترین نقطه آن نیازمند ساخت و نوسازی مدارس است که رفع این نیازها تنها از عهده دولت برنمی آید و دانش آموزان، مربیان و معلمان و والدین آنان برای ساخت مدارس استاندارد دست یاری به سوی افراد خیر دراز کرده اند.
در این میان برخی مدارس از جمله دبیرستان های روستاهای خمک، حسنخون و گوری از پرجمعیت ترین روستاهای توابع شهرستان زهک که تاریخ ساخت برخی از آنها به اواخر دهه 40 باز می گردد و هرسال موضوع تخریب آنها مطرح شده اما عملا تاکنون هیچ اقدامی برای ساخت آنها انجام نشده و تمام فعالیت ها به برخی بازسازیهای جزئی منتهی می شود دانش آموزان و والدین آنان را نگران کرده است.
پرویز قراق مدیر دبیرستان روستای خمک در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این مدرسه حدود 10 سال قبل حکم تخریب دریافت کرده و همین مساله از لحاظ تمام استانداردهای مدارس، تدریس و تحصیل در آن خالی از مشکل نیست.
وی ادامه داد: قولهایی مبنی بر اولویت داشتن این مدرسه در تخریب و ساخت مجدد داده شده اما هنوز عملی نشده است.
وی افزود: با توجه به جمعیت زیاد این روستا و توابع آن هم اینک 6 کلاس در سه رشته تحصیلی در این مدرسه دایر است.
وی تصریح کرد: چند خیر مدرسه ساز در سالهای اخیر در این مدرسه حاضر شدند و به منظور بازسازی وعده هایی نیز دادند اما پس از مراجعه به اداره آموزش و پرورش این شهرستان توسط برخی مسئولان متقاعد شدند که در مدرسه روستای خمک به دلیل تخریبی بودن آن سرمایه گذاری نکنند و هزینه ای که در نظر داشتند را در سایر مدارس صرف کردند و مدرسه روستای خمک هنوز هم به همان وضعیت قبلی خود باقی است.
مدیر دبیرستان سلمان پارسی روستای خمک خاطرنشان کرد: این مدرسه در اواخر دهه 40 و اوایل دهه 50 به همین سبک کنونی دایر شده است.
قزاق بیان کرد: چاه سرویس بهداشتی این مدرسه نشست کرده و سرویس های بهداشتی و آبخوری آن به هیچ عنوان وضعیت مناسبی ندارد.
وی افزود: دیوار تمام کلاس ها ترک برداشته و گچ مطلوبی نیز ندارند.
وی ادامه داد: گرچه در هر کلاس یک چراغ نفتی وجود دارد اما به دلیل تخریب پنجره ها این کلاس ها در زمستان گرمای مطلوبی ندارند.
یکی از دانش آموزان این مدرسه نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: پدر من حدود 30 سال قبل در این مدرسه درس خوانده و هنوز هم برخی یادگاری ها که روی در و دیوار مدرسه از سالهای 60 و 50 نوشته شده قابل خواندن و رویت است.
امید دهمرده بیان کرد: این مدرسه به حدی قدیمی است که نمی توان یک پریز یا کلید برق سالم در آن پیدا کرد.
وی افزود: به دلیل نزدیکی این مدرسه به روستای ما مجبور شدم به اینجا بیایم.
وی تصریح کرد: هر چند که دبیران و کادر آموزشی این مدرسه با تجربه و خوب هستند اما دانش آموزان واقعا از درس خواندن زیر سقف این مدرسه بیم دارند زیرا در اثر وقوع کوچکترین زلزله ای سقف فرو خواهد ریخت.
یکی از ساکنان روستای خمک نیز به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این مدرسه سالها قبل احداث شده و از همان زمان تاکنون جمعیت بسیار زیادی از دانش آموزان روستاهای همجوار در آن جذب و تحصیل می کردند.
ابراهیم شهرکی بیان کرد: هم اینک سطح مدرسه حدود 2 متر از سطح آسفالت خیابان مجاور پائینتر است و به دلیل غیر استاندارد بودن ساختمان همیشه بیم آن را داریم که فرزندان ما که در این مدرسه درس میخوانند دچار حادثه تخریب شوند.
وی خاطرنشان کرد: اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس در این روستا مدارس ابتدایی و متوسطه اول را به خوبی ساخته و مجهز کرده است و ما تقاضا داریم برای ساخت دبیرستان این روستا نیز چاره اندیشی لازم انجام شود.
**یک سوم مدارس سیستان و بلوچستان نا ایمن هستند
مدارس غیر استاندار و نا ایمن سیستان و بلوچستان صرفا به منطقه سیستان منتهی نمی شوند و از 18 هزار کلاس درس موجود در این استان بیش از 6 هزار کلاس نا ایمن شناخته شده و درحال بهسازی و یا تخریب و بازسازی هستند.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس سیستان و بلوچستان با بیان اینکه تخریب و بازسازی مدارس از سال 85 در سیستان و بلوچستان آغاز شده است، اظهار داشت: مدارس سیستان و بلوچستان از لحاظ سقف ‌های نا ایمن به متوسط کشوری نزدیک است و از مجموع 18 هزار و934 کلاس درس موجود استان 6 هزار و 181 مورد نیاز به تخریب و بازسازی و چهار هزار و 358 مورد آن نیازمند مقاوم سازی است.
علیرضا راشکی افزود: سال گذشته برای اولین بار توانستیم ردیف عدالت آموزشی را برای سیستان و بلوچستان پیگیری و برای بازسازی بافت فرسوده مدارس برنامه ریزی کنیم.
وی بیان کرد: مشارکت خیرین مدرسه ساز در 5 سال گذشته رشد چشمگیری داشته و مردم برای ساخت مدارس داوطلب شده اند.
وی با اشاره به تصاویر مدارس فرسوده استان که بعضا در فضای مجازی منتشر می‌شوند گفت: وجود فضا‌های آموزشی غیر استاندارد در استان را تکذیب نمی کنیم، اما بازسازی مدارس فرسوده استان طبق اولویت بندی انجام می‌شود و برای این امر اطلسی از فضای آموزشی تهیه شده است.
راشکی با اشاره به احصاء سرانه‌های آموزشی در شهر و روستا‌های استان گفت: خیرین مدرسه ساز را به سمت اولویت‌های ابتدایی ساخت مدارس سوق داده ایم.
وی افزود: اخیرا به کمک دکتر واعظ مهدوی سند توسعه آموزشی استان را با نگاه به ریزترین ابعاد جغرافیایی شاخص‌های آموزشی تعریف کرده ایم و در صورت جبران این شاخص ها، در جهت تدوین سند توسعه آموزشی استان گام بر می داریم.

**500 مدرسه کانکسی در سیستان و بلوچستان وجود دارد
مردم ما مدارس کپری و خانه های ویرانه ای را که در سالهای اخیر تصاویر آن در فضای مجازی منعکس شده است را به خوبی به یاد دارند اما اداره نوسازی مدارس در سالهای قبل تلاش کرده در مرحله اول این مدارس را به مدارس کانکسی تبدیل کند.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس سیستان و بلوچستان با اشاره به وجود حدود 500 کلاس کانکسی در سیستان و بلوچستان گفت: کلاس‌های کانکسی از سال 90 و در طرح شش_ سه_ سه، شکل گرفته اند و به عنوان فضای آموزشی موقت استفاده می‌شوند.
راشکی خاطر نشان کرد: برا اجرای طرح‌های بومی سازی مدارس بومی جایگزین مدارس کانکسی خواهد شد که در این طرح‌ها سازه‌های سبک متناسب با اقلیم بومی استان از جنس میلگرد و بتن و با تزئین نمای بومی در استان ساخته می‌شود.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس سیستان و بلوچستان گفت: این طرح را با هزینه‌های خیرین آغاز کرده ایم و چهار مورد از این مدارس در قصرقند در حال پیاده سازی است.

**سرمایش و گرمایش معضل دیگر مدارس سیستان و بلوچستان
استان فاقد گاز سیستان و بلوچستان همواره در فصول سرد شاهد مشکلات بسیاری است که از جمله آنها می توان به دود بسیار زیاد ناشی از بخاری های نفتی بخصوص بخاری های قدیمی و برخی اوقات آتش سوزی هایی که بر اثر نفت رخ می دهد اشاره کرد.
مدیر یکی از مدارس زاهدان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بسیاری از مدارس با توجه به سهمیه کم نفت که در اختیار آنها قرار می گیرد و سرانه پائین مدرسه مجبورند تا از اولیا دانش آموزان تقاضای نفت کنند که این امر نیز برای رسانه ها سوژه شده است.
وی که از ذکر نامش خودداری کرد ادامه داد: تا زمانی که سیستم های قدیمی گرمایشی در مدارس وجود داشته باشد این اتفاقها نیز رخ خواهد داد.
وی بیان کرد: البته مشکل تنها گرمایش نیست و برای سرمایش مدارس نیز باید از کولرهای آبی استفاده کرد که هزینه برق و آب مدرسه را بسیار بالا می برد.
مدیر کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس سیستان و بلوچستان در اینباره گفت: استاندارد سازی سیستم سرمایش و گرمایش مدارس در چند سال اخیر در حال اجراست و تاکنون بیش از چهار هزار کلاس درس از سیستم استاندارد بهره مند شده اند.
راشکی افزود: به دلیل تخصیص نیافتن اعتبارات کافی، روند اجرا به کندی پیش می رود و براین اساس در حال حاضر حدود 12 هزار کلاس در انتظار نصب سیستم های سرمایشی و گرمایشی استاندارد هستند.
وی ادامه داد: به دستور مقام عالی وزارت آموزش و پرورش، بخاری های چکه ای و خطر آفرین از سطح مدارس استان جمع آوری شده و در مدارس فاقد سیستم حرارت مرکزی، از بخاری های استاندارد و تیوست استفاده می شود.
وی ابراز امیدواری کرد: در صورت تخصیص مناسب اعتبارات، سرعت اجرا را بالا خواهیم برد و در صورت تامین اعتبار لازم، می توانیم در کمتر از 2 سال کار استاندارد سازی سیستم های سرمایشی و گرمایشی مدارس استان را تکمیل کنیم.
شوق تحصیل در استان کمتر توسعه یافته سیستان و بلوچستان سبب شده تا با وجود مدارس غیر استاندارد و سایر مشکلات دانش آموزان این استان در هوای سرد و گرم برای علم آموزی پا در عرصه تحصیل بگذارند و از سختی های پیش رو چشم پوشی کرده و با اراده پولادین به دنبال دریافت حق خود والاترین ارزش انسانی که همانا علم و دانش است باشند.
7311** 6081
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.