به گزارش ایرنا، شهر دامغان در استان سمنان از قطب های تولید پسته کشور است که کیفیت، تنوع ارقام و میزان تولید پسته، نام این شهر را در ایران و جهان شهره کرده است.
استان سمنان 23 هزار هکتار باغ پسته دارد که 17 هزار هکتار از آن در شهرستان دامغان واقع است، به طوری که عمده باغ های این شهرستان درختان پسته است، یعنی از 20 هزار هکتار باغ در دامغان 17 هزار هکتار پسته کاری است و این روند پسته کاری اکنون با شتاب قابل توجهی در این شهرستان رو به افزایش است.
سرمای ناگهانی روزهای 26، 27 و 28 فروردین 97 خسارت زیادی به درختان پسته در استان سمنان وارد کرد و به گفته مسوولان جهادکشاورزی تا 80 درصد و به گفته پسته کاران تا 90 درصد از درختان را به سرمازدگی دچار کرد.
سال زراعی 96 - 95 سال بارآوری درختان پسته بود و تولید پسته در دامغان به 45 هزار تن رسید که ارزش این میزان تولید تا هشت هزار میلیارد ریال برآورد شد.
پیش بینی می شود تولید پسته امسال در دامغان در بهترین حالت به 12 هزار تن برسد که کاهش چشمگیری نسبت به سال گذشته دارد و دلیل اصلی آن سرمازدگی اواخر فروردین ماه است.
این کاهش تولید به طور طبیعی در قیمت این محصول راهبردی بخش کشاورزی تاثیر قابل توجهی داشته است، سال گذشته بهترین پسته دامغان در فصل برداشت 170 هزار ریال بود اما اکنون 700 هزار ریال قیمت گذاری می شود.
پیش بینی ها بر این است که پسته خشک و فرآوری شده دامغان در فصل زمستان امسال تا 2 میلیون ریال نیز برسد و به همین دلیل کشاورزانی که دیدگاه اقتصادی دارند، امسال تمایل بیشتری به فرآوری این محصول تا تازه فروشی آن دارند.
در راستای سیاست های دولت تدبیر و امید و با هدف بهینه کردن مصرف آب و تبدیل زراعت های پرآب بر و کم بازده به باغ های پربار و کم مصرف، سالانه حدود 300 هکتار کشت زراعی دامغان تبدیل به باغ می شود که عمده آن ها باغ پسته است.
در کنار این رویکرد فنی وزارت جهاد کشاورزی، بسیاری از سرمایه گذاران استان کرمان، با توجه به کمبود شدید منابع آبی در این استان، سرمایه خود را به پسته کاری در شهرستان دامغان انتقال داده اند و باغ های بزرگ 100 و 200 هکتاری را خریداری کرده اند.
تمام شواهد از روند افزایشی سالانه پسته کاری در دامغان خبر می دهد و نیاز است نوین سازی و علمی کردن پسته کاری در دامغان بیش از گذشته مورد توجه کشاورزان قرار گیرد.
فارغ از مسایل و مشکلات سالانه پسته کاری دامغان، این محصول راهبردی برای دستیابی به جایگاه اقتصادی واقعی خود نیازمند رویکردهای نوین در ایجاد باغ ها، سامانه های آبیاری، روش های تحقیقاتی و تغییر دیدگاه در عرضه تولیدات به صورت فرآوری است.

** لزوم علمی کردن پسته کاری
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی درباره نیاز پسته کاری کشور، گفت: یکی از مشکلات پسته داران کشور غفلت از مشورت با کارشناسان و پسته کاری بر مبنای علمی است، این مشورت در زمینه باغداری، می تواند کیفیت محصولات را افزایش دهد.
محمد علی طهماسبی افزود: از 460 هزار هکتار باغ پسته موجود در کشور، 20 هزار هکتار در استان سمنان و 12 هزار و 600 هکتار در دامغان قرار دارد.
وی تاکید کرد: پسته کاری بر منبای علمی مشکلاتی مانند باردهی و هم پوشانی را در بین باغ های پسته کشور از بین می برد.
طهماسبی، جایگزینی فرآیندهای عرضه پسته را از اولویت های وزارت جهاد کشاورزی دانست و اضافه کرد: عمر روش های سنتی عرضه تمام شده و مراکز فرآوری پسته باید به سمت دانش روز حرکت کنند و وزارت جهاد کشاورزی نیز با تسهیلات از آن ها حمایت می کند.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به ضرورت افزایش بهره وری مصرف آب، تاکید کرد: طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی، آبیاری نوین در سطوح کشاورزی کشور باید به 85 درصد افزایش یابد.
طهماسبی اضافه کرد: صادرات یکی از نقاط قوت کشور است که به این منظور 6 هزار میلیارد ریال مشوق صادرات محصولات کشاورزی در نظر گرفته شد که بیشترین استفاده را پسته کاران داشتند.

** قابلیت افزایش پسته کاری دامغان از 18 به 50 هزار هکتار
نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی گفت: شهرستان دامغان دارای 18 هزار هکتار باغ پسته است که با ظرفیت آب و خاک موجود، تا 50 هزار هکتار قابل افزایش است.
ابوالفضل حسن بیگی تصریح کرد: به برکت جوان گرایی و علمی شدن کشاورزی در این شهرستان، مطالعات نشان می دهد با استفاده از روش های نوین، می توان سطح زیر کشت قابل توجهی از پسته را آبیاری کرد و در کنار صرفه جویی مناسب در مصرف آب در این شرایط، ارزش افزوده ایجاد کرد.
نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی، به تغییر الگوی کشت اشاره و تاکید کرد: با توجه به کمبود آب در استان سمنان و شهرستان دامغان، اراضی زیر کشت هندوانه و خربزه بهتر است به تولیدات باغی به ویژه محصول راهبردی پسته تبدیل شود.

** غفلت پسته کاران از ظرفیت های بورس
دبیر جشنواره های ملی پسته دامغان نیز در گفت و گو با ایرنا بورس را فرصت بزرگی برای رونق اقتصادی پسته دانست و افزود: پسته کاران باید با آشنایی با این ظرفیت، به مسیر رونق بخشی به تولیدات خود از طریق چند برابر کردن ارزش آن با ورود به بورس قدم بگذارند.
رضا زارع زاده با اشاره به اینکه در جشنواره پارسال و امسال کارگاه های بورس برای آشنایی پسته کاران درنظر گرفته شد، اضافه کرد: امسال این کارگاه آموزشی با حضور معاون بورس ایران برگزار می شود تا ورود سرمایه گذاران پسته کاری دامغان به این عرصه جدی تر دنبال شود.
وی تاکید کرد: یکی از اهداف جشنواره ملی پسته دامغان، آشنایی باغداران دامغانی با صنایع روز و فناوری های جدید حوزه پسته و فرآوری آن است، اگر این هدفگذاری محقق شود به ایجاد اشتغال و صادرات پسته کمک بزرگی می شود.

** خرده مالکی، ریشه مشکلات پسته کاران
دبیر انجمن پسته استان سمنان در گفت و گو با ایرنا، مادر مشکلات پسته کاری در این استان را خرده مالکی دانست و گفت: خرده مالکی باعث می شود اعمال مدیریت در امور کشاورزی کلان و فراگیر نباشد.
منصور عباسیان اضافه کرد: از معایب خرده مالکی این است که پسته کاران به قالب سنتی کشاورزی وابسته می مانند و باغ های 200 ساله پسته به همان روش 200 سال گذشته مدیریت می شود.
وی، خام فروشی را از نتایج مدیریت پسته کاری به روش سنتی و خرده مالکی دانست و افزود: اگر باغداران با یکپارچه سازی، مدیریت کاشت، برداشت و عرضه را در دست بگیرند، ارزش افزوده پسته تا چند برابر افزایش می یابد.
دبیر انجمن پسته استان سمنان یادآور شد: مقابله با آفات، مدیریت آبیاری، توسعه باغ ها، نحوه فرآوری و عرضه پسته، با تغییر نگاه کشاورزان و به روزرسانی پسته کاری علمی ارتقا می یابد.

** اشتغال پنج تا 35 هزار نفر در پسته کاری دامغان
مدیر جهادکشاورزی شهرستان دامغان در گفت و گو با ایرنا افزود: آمار رسمی اشتغال ثابت پسته کاری در این شهرستان پنج هزار نفر است ولی در سال های تولید مطلوب تا 35 هزار نفر به برداشت این محصول کمک می کنند.
سیدمحسن طباطبائیان خاطرنشان کرد: امسال که سال بارآوری باغ های پسته نیست، 15 هزار نفر مشغول پسته چینی در باغ های دامغان هستند.
وی بیان کرد: پیش بینی می شود قیمت پسته خشک در زمستان تا 2 میلیون ریال در هر کیلو نیز برسد و امسال کشاورزان با دید اقتصادی بیشتر به دنبال خشک کردن تولید خود هستند.
مدیر جهادکشاورزی دامغان بیان کرد: سال های گذشته که سال باروری پسته بود کشاورزان به تازه فروشی می پرداختند، اما امسال کاهش تولید، باعث گرایش باغداران به فرآوری شده است.

** کارتون به جای گونی، تنها تغییر در عرضه پسته
دبیر انجمن پسته استان سمنان با اشاره به اینکه در گذشته پسته دامغان داخل گونی به مرکز کشور برای تاجران ارسال می شد، افزود: تنها تغییری که در این بخش بین پسته کاران ایجاد شده این است که به جای گونی پسته را داخل کارتون به تهران می فرستند.
منصور عباسیان به سوء استفاده از برند پسته دامغان در کشور نیز اشاره کرد.
دبیر انجمن پسته استان سمنان افزود: این مساله باعث شده، گاه پسته های بی کیفیت استان های دیگر به نام دامغان بسته بندی و عرضه شود.
عباسیان تاکید کرد: هیچ نظارتی در عرضه پسته در این بخش وجود ندارد و نبود برندسازی برای پسته دامغان باعث این دست سوء استفاده ها شده است.
وی خاطرنشان کرد: دیده شده در حاشیه بزرگراه های استان های مختلف به نام دامغان، پسته استان های دیگر به مردم فروخته می شود که باعث ناشناخته مانده کیفیت اصلی پسته دامغان می شود.
وی تاکید کرد: پسته کاران باید به فراگیری روش های نوین عرضه و فرآوری، به فکر ارایه تولیدات خود با ارزش افزوده و نام و نشان مشخص باشند.
عباسیان با بیان اینکه پسته دامغان شهرت جهانی دارد و باغداران باید ارزش بیشتری برای آن قائل باشند، ادامه داد: لازمه این هدفگذاری، آموزش کشاورزان است.

** افزایش تصاعدی باغ پسته در دامغان
طباطبائیان با اشاره به رویکرد کشاورزان دامغانی در تبدیل سالانه حدود 300 هکتار زمین های کشاورزی به باغ ، خاطرنشان کرد: افزایش باغ های پسته خبر از افزایش عملکرد در آینده دارد و باید برای این مساله کشاورزان توجیه شوند.
وی تصریح کرد: با توجه به افزایش سالانه باغ های پسته دامغان ، ایجاد ارزش افزوده با فرآوری آن باید جای نگاه سنتی کشاورزان در تازه فروشی را بگیرد.
مدیر جهاد کشاورزی دامغان، به روند افزایش سرمایه گذاری در ایجاد باغ پسته در دامغان اشاره و بیان کرد: در حال حاضر 100 واحد فرآوری مکانیزه و نیمه مکانیزه در شهرستان وجود دارد که فرآیندهایی مانند بسته بندی، پوست کنی و بازاریابی پسته را انجام می دهد که باید این بخش تقویت شود.
مدیر جهاد کشاورزی دامغان با بیان این که گروه هایی به دنبال ثبت برند در صنایع غذایی به نام پسته این شهرستان هستند، افزود : این امر نشان دهنده افزایش استقبال از فرآوری این محصول راهبردی است.

**کاهش تولید منشا گرایش به فرآوری به جای خام فروشی
پسته کار دامغانی با بیان اینکه کاهش 80 تا 90 درصدی تولید پسته در این شهرستان باعث گرایش کشاورزان به فرآوری آن شده است، گفت: سود اقتصادی این روش بیشتر از تازه فروشی پسته است.
منصور عباسیان افزود: رویکرد تازه روشی پسته در سال های اخیر که بارآوری باغ های پسته مطلوب بود افزایش قابل توجهی دارد، ولی امسال کشاورزان آینده نگر پسته را برای شب عید در زمستان فرآوری می کنند.
وی با اشاره به نسبت سه به یک در فرآوری پسته از تازه به خشک، بیان کرد: با وجود کاهش وزن پسته در فرآوری به یک سوم، پسته کاران امسال سود اقتصادی را در فرآوری محصول برای شب عید می دانند.
پسته کار استان سمنان به ورود سرمایه گذارانی از استان های دیگر کشور به دامغان برای پسته کاری اشاره و اضافه کرد: این افراد باغ های 100 و 200 هکتاری را با چاه های کشاورزی سرمایه گذاری کرده اند.

** خشکسالی بین پسته کاران به باور تبدیل نشده
دبیر جشنواره های ملی پسته دامغان با اشاره به لزوم افزایش بهره وری آب در بخش کشاورزی، بیان کرد: پسته کاران هنوز درباره کمبود آب و خشکسالی به باور نرسیده اند.
وی با بیان اینکه در بهترین حالت 20 درصد از باغ های پسته در دامغان به آبیاری نوین مجهز شده است، افزود: در صورت ایجاد سامانه های نوین آبیاری و صرفه جویی در مصرف آب، پسته کاری در دامغان تا چهار برابر مقدار کنونی قابل توسعه است.

** غفلت تاجران پسته از ذائقه خریداران
دبیر انجمن پسته استان سمنان تاکید کرد: با ادامه عرضه سنتی پسته به صورت خام، پسته کاران از کسب درآمد بیشتر و ایجاد ارزش افزوده چند برابری از این محصول راهبردی دچار غفلت شده اند.
منصور عباسیان توجه به ذائقه مشتری با طعم دهی به پسته را نیاز امروز عرضه پسته در دامغان عنوان و خاطرنشان کرد: مانند دیگر تولیدات، عرضه کنندگان باید با تنوع بخشی بر اساس ذائقه خریداران، بازار پسته را رونق بیشتر ببخشند.
دبیر انجمن پسته استان سمنان یادآور شد: بر اساس روشی سنتی در دامغان، با توجه به قرار گرفتن این شهر در جاده اصلی تهران- مشهد، باغ داران تولیدات خود را در حاشیه جاده به فروش می رسانند.
وی تاکید کرد: در دنیای امروز این راهکار برای فروش محصول راهبردی پسته مناسب نیست و عرضه پسته می تواند با خلاقیت در بازاریابی، تنوع در بسته بندی، ارایه با طعم های متفاوت، معرفی قابلیت های مصرف پسته در آشپزی و برنسازی، به جایگاه واقعی خود دست یابد.

** دست خالی پسته کاران دامغانی از صادرات
مدیر جهاد کشاورزی دامغان، درباره صادرات پسته دامغان به ایرنا گفت : چون پسته این شهرستان از مبدا گمرک شهرستان و استان سمنان صادر نمی شود ، سود کمتری عاید باغداران می شود .
سید محسن طباطبائیان بیان کرد: بنا به شواهد، پسته دامغان از مبدا صادراتی استان هایی مانند کرمان، یزد و تهران و بیشتر به کشورهای حاشیه خلیج فارس و آسیای شرقی صادر می شود.
مدیر جهادکشاورزی دامغان تاکید کرد: از سال گذشته بورس پسته این شهرستان در قالب یکی از رویکردهای چهارمین جشنواره ملی پسته دامغان با اختصاص انبار تعاونی روستایی راه اندازی شد که به دلیل علملکرد قابل توجه و قیمت مناسب فروش پسته تازه، استقبال چندانی از آن نشد. وی اضافه کرد: باید با آموزش، پسته کاران دامغانی با مسایلی مانند ارزش ارایه تولیدات در بورس، روش های اقتصادی عرضه پسته، روش های نوین آبیاری و مقابله با آفات و سرمایه گذاری آینده نگر، آشنایی بیشتری پیدا کنند.

** پسته کاری دامغان سردرگم در آزمون و خطا
پسته کار استان سمنان با تاکید بر اینکه مراکز تحقیقات کشاورزی پسته کاران را تنها نگذارند، بیان کرد: به ویژه در مبارزه با آفات، پسته کاران باید بهتر راهنمایی شوند و راه های مقابله ای علمی به آنان معرفی شود.
به گفته منصور عباسیان، با نوسانات واردات برخی سموم، بازار از تولیدات سموم غیرقابل اعتماد شرکت های زیرزمینی پرشده که کشاورزان با شک و تردید به استفاده از آن می پردازند.
وی تاکید کرد: در استفاده از برخی سموم موجود در بازار کنونی ، کشاورزان با مقاومت و تنش درختان پسته مواجه می شوند و این دست آسیب به درختان، باردهی را گاهی تا سه سال به تاخیر می اندازد.
این پسته کار دامغانی بیان کرد: برخی از پسته کاران اکنون به استفاده از روش های سنتی مانند بهره گیری از گوگرد و پتاس در مقابله با آفات پسته روی آورده اند.
6103/7408
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.