با استفاده از تصویربرداری از مغز، محققان دریافتند؛ اختلال وسواس فکری-عملی بر نواحی خاصی از مغز که در پردازش اطمینان در فرآیند تصمیم گیری نقش دارند، تأثیر می گذارد. یافتهها درک بیشتری از فرآیندهای زیربنایی این شرایط مرموز ارائه می دهند.
جی پلاس، در مورد اختلال وسواس فکری عملی افسانه ها و کلیشه هایی وجود دارد. یعنی اینکه این یک ویژگی شخصیتی است، این که افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی فقط باید دست از تشریفات اجباری خود بردارند، یا اینکه وسواس فکری وسواسی تماماً به نظافت و آراستگی بستگی دارد. با این حال، اختلال وسواس فکری عملی یک اختلال عصبی است که اساس آن به خوبی شناخته نشده است.
سلامت نیوز نوشت؛ در مطالعه جدیدی که توسط دانشگاه کمبریج انجام شد، محققان از تصویربرداری مغز برای به دست آوردن درک بیشتر از این بیماری و آنچه ممکن است باعث آن شود، استفاده کردند. پژوهشگران با این فرض شروع کردند که اختلال وسواس فکری عملی به دلیل دشواری پردازش عدم قطعیت ایجاد می شود. پس تصمیمگیری غالباً با ریسک پذیری در شرایط نامشخص همراه بوده و عدم تحمل عدم اطمینان از ویژگیهای مهم اختلال وسواس فکری عملی است.
محققان گروهی از بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی و گروه دیگری با اختلال وسواس عملی شدید را مورد مطالعه قرار دادند که تحت کپسولوتومی قرار گرفته بودند که یک روش جراحی برای تسکین علائم در زمانی است که سایر درمان ها موثر نبودند.
والری وون (Valerie Voon) پژوهشگر مسئول این مطالعه، گفت: ما از بازی ساده با کارت استفاده کردیم. محققان از تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی (fMRI) برای تمرکز بر مناطقی از مغز که با تصمیم گیری مرتبط هستند، یعنی قشر کمربندی قدامی پشتی (dACC) و اینسولای قدامی (AI) استفاده کردند. در حالی که محققان در حال تعیین قطعیت بودند، شرکت کنندگان مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی رفتار ناهنجاری را در این مدار در مقایسه با افراد سالم نشان دادند.
وون گفت: به طور بحرانی، بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی تصمیم گیری کندتری را نشان دادند، اما تنها زمانی که نتایج قطعی تر بود. از آنجایی که این اختلالات هم در بیماران اختلال وسواس فکری عملی و هم در بیمارانی که پس از جراحی کپسولوتومی بهبود یافته بودند ظاهر شد، این موضوع نشان می دهد که این مکانیسم شناختی ممکن است یکی از ویژگیهای اصلی زیربنای علت ایجاد اختلال وسواس فکری عملی باشد.
به گفته محققان، یافتهها نشان می دهد که این وضعیت زمانی که به قطعیت می رسد، با اختلال در پردازش مغز مشخص می شود.
وون در خاتمه گفت: داده های تصویربرداری ممکن است نمایشی از نحوه مبارزه بیماران اختلال وسواس فکری عملی با علائم خود ارائه دهد. در حالی که افراد سالم ممکن است بتوانند بگویند این جسم تمیز است و ادامه تمیز کردن را متوقف کنند، افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی ممکن است با این احساس اطمینان دست و پنجه نرم کرده و زمان بیشتری را صرف این سوال کنند که آیا این جسم هنوز کمی کثیف است یا به تمیز شدن بیشتری نیاز دازد.
شرح کامل این مطالعه در مجله Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging منتشر شد.