به گزارش خبرنگار ایرنا محمود عباسی روز یکشنبه در نوزدهمین همایش تخصصی حقوق کودک در مجتمع قضایی شهید تندگویان اهواز با استناد به برخی روایات رسیده از امامان معصوم(ع) و سیره و سنت پیامبر اکرم(ص) در برخورد با کودکان بیان کرد: رفتاربزرگ منشانه پیامبراسلام(ص) با کودکان و اطفال ، الگوی متعالی و مترقی برای جهانیان در رعایت حقوق کودک و اطفال است.
وی با بیان اینکه اسلام به حقوق و تربیت کودک اهتمام ویژهای دارد و به نوعی ساختن و تربیت صحیح کودک ، ساختن آینده جامعه است افزود: از حقوق کودک به پدر و مادر ، انتخاب نام نیکو برای طفل است که این نشان می دهد تربیت کودک در اسلام در همان روزهای اول تولد شکل میگیرد.
دبیرمجمع ملی کنوانسیون حقوق کودک ادامه داد: کودکان حق دارند از حقوق بنیادی خود برخوردار باشند و محرومیتها ومحدودیت ها برای کودکان ما را به جایی نخواهند رساند.
کودک را نمیتوان زندانی کرد
معاون حقوق بشر و امور بین الملل وزیر دادگستری و دبیر مجمع ملی کنوانسیون حقوق کودک گفت: قانون ما صراحت دارد که کودک (زیر۱۸سال) را نمیتوان زندانی یا دستگیر کرد.
وی بیان کرد: راهاندازی کانونهای اصلاح و تربیت بدین معنی است که ما حق نداریم کودکانی را که حتی در تعارض با قانون قرار دارند زندانی و آنان را از خانوادهها جدا کنیم.
عباسی، با تاکید بر آموزش لازم در مهدهای کودک افزود:آموزشها در مهدهای کودک باید دقیق و ظریف و توسط کارشناسان زبده اجتماعی و تربیتی باشد در این صورت است که میتوان برای کودکان و برای محیط خارج از خانه برای آنان مصونسازی کرد.
معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزیر دادگستری با اشاره به سی امین سالروز تصویب کنوانسیون حقوق کودک بیان کرد:در این کنوانسیون به حقوق و نیازهای اساسی و روحی کودکان توجه شده است.
صدای کودکان را بشنویم
دبیرمجمع ملی کنوانسیون حقوق کودک با بیان اینکه باید حرف کودکان را بشنویم ، افزود: اگر حرفهای کودکان را بشنویم میتوانیم بسیاری از آسیبهایی که ممکن است آینده کودکانمان را تهدید کند پیشگیری کنیم.
وی با اشاره به اینکه محدودیتها و ممنوعیتها در آموزشهای اساسی کودکان ما را به جایی نخواهد رساند گفت:در مدارس باید به نیازهای اساسی کودکان و مساله آموزشهای خودمراقبتی توجه شود تا یک نوع مصون سازی برای کودکان شکل گیرد.
جذب هفت هزار کودک بازمانده از تحصیل
استاندار خوزستان نیز با اشاره به آسیبهای اجتماعی ناشی از غفلت و کوتاهی جامعه و کنشگران اجتماعی بیان کرد: وظیفه ما اجتماعی کردن کودکان برای ساختن آینده جامعه است.
غلامرضا شریعتی با بیان اینکه نیازها و مطالبات کودکان متفاوت از مطالبات ما است گفت: جامعه ما در حال تغییر است و ما باید این تغییرات را بشناسیم و برای نیازهای کودکان برنامه ریزی کنیم.
وی به تهیه اطلس مشکلات ، چالش ها و آسیب های اجتماعی خوزستان با وجود اینکه خوزستان سه سال است که در بحران های طبیعی به سر می برد اشاره کرد و افزود: ما از مسایل اجتماعی به ویژه حقوق خانواده و کودک و تحصیل کودکان بازمانده از تحصیل غافل نبودیم.
وی گفت: در سه سال اخیر هفت هزار کودک بازمانده از تحصیل در خوزستان شناسایی و به کلاس درس هدایت شدند.
استاندار خوزستان با بیان اینکه خوزستان از نظرشاخص کودکان بازمانده از تحصیل جایگاه مناسبی نداشت افزود: درسه سال اخیر ضریب بازماندگی از تحصیل در خوزستان از ۲.۲ به ۱.۹ کاهش یافته است.
دبیر حقوق کودک در خوزستان نیز در این همایش گفت: معتقدیم کودکان یکی از ارکان مهم در خانواده و در نهایت ضعیف ترین و آسیب پذیرترین عضو خانواده هستند و حقوق آنها از مهمترین حقوق انسانی است.
سیده فرانک موسوی افزود: کودکان به دلیل نبود توانایی در احقاق حق خود از جایگاه بالایی برخوردار هستند و نخستین کسانی هستند که در معرض انواع مستقیم ناهنجاری ها ، فشارها و مشکلات که از بزرگترها به آنها تحمیل میشود قرار دارند. کودکان باید از صحت سلامت روحی و جسمی برخوردار بوده و حضوری مفید و کارساز در اجتماع داشته باشند.
وی گفت:مباحث حقوق کودک از مسایل ریشهای و مهم است که در میان انبوه دیگر مسایل علوم انسانی از اهمیت بسزایی برخوردار است. بررسی وضعیت نوجوانان و جوانان بزهکار نشان میدهد که در بیشتر مواقع حقوق آنها در ایام کودکی تضعیف شده است.
وی ادامه داد :ضرورت دارد که نگاه تحول گرایانه به قوانین و مقررات به نفع احقاق حقوق کودکان شود. توجه نکردن به نیازهای اساسی کودکان بر دوره رشد بلوغ آنها و مباحث کودکآزاری خسارات جبران ناپذیری دارد. تامین نیازهای کودکان نه تنها به عنوان یک تکلیف بر عهده والدین است بلکه باید جامعه نیز با توسعه سیستمهای حمایتی نظارتی نسبت به احقاق حقوق کودکان به عنوان آسیب پذیرترین اقشار جامعه از آنها دفاع کند تا از هرگونه بهره کشی به اشکال مختلف چون تجاوز، آسیبهای روانی و جسمانی، محرومیت از آموزش که بخشی از تضییع حقوق کودکان است جلوگیری کرد.
غلامرضا صدیقی راد مدیرکل بهزیستی خوزستان نیز در سخنانی پیرامون پیامدهای اجتماعی ، روحی و روانی کودکان بی هویت گفت:بهزیستی خود را در برابر تربیت و اصلاح کودکان بی هویت متعهد می داند و در این راستا تاکنون ۱۱ مرکز شبه خانواده برای نگهداری و هفت مرکز برای تربیت و اصلاح کودکان خیابانی در خوزستان راه اندازی کرده است.