محمد حسن طالبیان روز سه شنبه در کنگره بین المللی جندی شاپور در سالن اجتماعات دانشگاه جندی شاپور دزفول افزود: جندی شاپور دارای پلانی مستطیل شکل است و می توان خندق و حصار پیرامون آن را مشاهده کرد.
وی با اشاره به وجود تپه های نسبتا بزرگ و شبکه ای از جاده ها در این شهر باستانی گفت: بیشتر متون تاریخی، جندی شاپور را یک شهر مهم در دوره اسلامی و ساسانی و مربوط به شاپور اول ساسانی معرفی می کنند.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری جندی شاپور را یک کانون مهم در عصر ساسانی و سده های نخستین اسلامی دانست و افزود: این شهر کانون تحولات اجتماعی و فرهنگی بوده است.
وی با اشاره به گمانه زنی های انجام شده در محوطه باستانی جندی شاپور اظهار داشت: قطعات زیادی در سال 1963 توسط یک هیات کاوشگر کشف شد که بیشتر آنها مربوط به سده های نخستین اسلامی هستند.
طالبیان با بیان اینکه هنوز برداشت کاملی از لایه های پایین شهر باستانی جندی شاپور انجام نشده است، افزود: نیازمند اطلاعات دقیقی از عناصر کالبدی شهر و کارکرد بناهای تاریخی داخل شهر هستیم.
وی انجام کاوش های باستان شناسی در جندی شاپور را نیازمند همکاری دستگاه های مختلف از جمله منابع طبیعی دانست و گفت: اقدامات لازم برای رفع محدودیت زمین های اطراف باید انجام شود تا بتوان مرحله به مرحله کاوش ها را پیش برد.
معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: طبق کاوش های اولیه انجام شده آثار کشف شده مربوط به سده های اولیه اسلامی هستند و باید برای یافتن بقایای دوره ساسانی به لایه های پایین تر برویم.
وی اظهار داشت: اگر می خواهیم تحولات دوره نخستین اسلامی را پیدا کنیم باید اقدامات لازم برای کاوش چند شهر شامل استخر، بیشاپور و جندی شاپور انجام شود.
طالبیان با بیان اینکه جندی شاپور در سده پنجم میلادی ویران و تبدیل به مزارع کشاورزی شد، افزود: سفال های بدست آمده از این محوطه باستانی اهمیت این منطقه را نشان می دهند.
وی با اشاره به وجود سه اثر جهانی در شوش، شوشتر و چغازنبیل گفت: ثبت آثار تاریخی دزفول در فهرست موقت میراث جهانی با انجام مطالعات لازم پیگیری می شود.
معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با تاکید بر لزوم تعیین عرصه و حریم جندی شاپور افزود: نقشه برداری، گمانه زنی، یافتن حد و حدود و سپس اولویت بندی کاوش ها در این محوطه باستانی ضروری است.
وی جریان سازی برای معرفی اماکن تاریخی را ضروری خواند و اظهار داشت: برگزاری همایش هایی نظیر جندی شاپور نقش بسزایی در جریان سازی برای تمرکز توجه ها به آثار تاریخی دارد.
طالبیان با اشاره به وجود بیش از 120 پایگاه در سطح کشور افزود: ثبت جهانی یک اثر باعث ایجاد مقصد گردشگری در منطقه می شود.
وی با بیان اینکه اقتصاد سوم جهان گردشگری است و کمک زیادی به اقتصاد مردم می کند، گفت: امید است با کمک دانشگاهیان اقدامات موثری در سطح منطقه انجام شود.
به گزارش ایرنا نخستین کنگره بین المللی جندی شاپور دزفول اسفندماه 95 برگزار شد و دومین کنگره از امروز به مدت 2 روز در دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول آغاز شده است.
دانشگاه جندی شاپور که اکنون تنها بقایایی از آن در اطراف شهر دزفول برجای مانده مربوط به عصر ساسانیان است که به دستور شاپور اول تاسیس شد.
این دانشگاه نخستین و معتبرترین مرکز علمی جهان بود که رشته های پزشکی، فلسفه و نجوم در آن تدریس می شد.
طبق مستندات تاریخی موجود در شهر باستانی جندی شاپور، نخستین نظام نامه آموزش عالی جهان در این دانشگاه شکل گرفته است.
شهر باستانی جندی شاپور با 800 هکتار وسعت در 12 کیلومتری شهر دزفول در مجاورت روستای اسلام آباد واقع است.
آثار برجای مانده این شهر در 24 شهریور سال 1310 به شماره 46 در ردیف آثار ملی به ثبت رسید.
7278/3022
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.