علیرضا آذریان یکشنبه در گفت وگو با ایرنا با اشاره به شاخص AQI برای اندازه گیری میزان آلودگی هوای اهواز، اظهار داشت: بر اساس این شاخص در 6 ماهه نخست امسال اهواز، 65 روز در شرایط ناسالم برای گروه های حساس، 15 روز در شرایط ناسالم و چهار روز در شرایط خطرناک بوده است.
وی افزود: در همین مدت هوای اهواز 3 روز پاک و 99 روز سالم بوده است.
آذریان اضافه کرد: در مدت مشابه پارسال اهواز، 40 روز ناسالم برای گروه های حساس، چهار روز ناسالم، 2 روز بسیار ناسالم، یک روز خطرناک، 136 روز سالم و سه روز پاک را تجربه کرده است.
وی همچنین گفت: در سال 96، هوای اهواز چهار روز در شرایط پاک، 231 روز سالم، 88 روز ناسالم برای گروه های حساس، 20 روز ناسالم، هفت روز بسیار ناسالم و 15 روز در شرایط خطرناک بوده است.
آذریان اظهار داشت: مقایسه شاخص ها و پارامترهای مربوط به سلامت هوای نیمه نخست امسال و پارسال، نشان می دهد که سال 97 نسبت به سال 96 کیفیت هوا کاهش یافته است.
به گفته وی میانگین میزان گرد و غبار امسال به نسبت پارسال نیز بیشتر بوده، به طوری که حداکثر آلودگی امسال بیش از یک هزار میکروگرم بر مترمکعب و پارسال 400 میکروگرم برمترمکعب بوده است.
وی درباره دلایل افت شاخص های کیفیت هوا در سال جاری توضیح داد: در سال 96 تعداد روزهای گرد و غباری کمتر و تداوم آلودگی هوا بیشتر بوده اما امسال که گرد و غبار همراه با وزش باد بوده باعث برخاستن گرد و غبارهای محلی نیز شده اما مدت دوام این گرد و غبارها کمتر بوده است.
وی گفت: به طور مثال در فروردین ماه 97 سه روز گرد و غباری داشتیم که طول زمان وقوع آنها حدود 12 ساعت بوده و به 24 ساعت نکشیده، این در حالیست که در مدت مشابه سال 96 طول زمان وقوع گرد و غبارها یک روز بوده است.
آذریان با بیان اینکه بیشترین عامل آلودگی هوا در یک سال به عنوان «آلاینده مسئول» شناخته می شود، اظهار داشت: در سال گذشته آلاینده مسئول در هوای اهواز غبار با اندازه 10 میکرون بوده اما از اواسط سال 96 و سال 97 آلاینده مسئول در هوای این کلانشهر غبار با اندازه 2.5 میکرون (ذرات بسیار کوچک غبار) بوده است.
وی تصریح کرد: در شرایطی که گرد و غبار معمول اتفاق نمی افتد، منشاء غبار 2.5 میکرون می تواند ناشی از آلاینده های صنعتی، دود خودروها، آتش سوزی مزارع و نیشکر و اخیرا دود ناشی از آتش سوزی هورالعظیم باشد.
به گفته وی، بر اساس بررسی ها و تجارب به دست آمده، دود موجود در هوا باعث افزایش شاخص ذرات غبار 2.5 میکرون می شود.

*20 دستگاه برای پایش آلودگی نفت
این کارشناس محیط زیست، با تاکید بر افزایش آلودگی هوای اهواز ناشی از مشعل های نفت (فلر) گفت: شرکت نفت متعهد بود 20 دستگاه سنجش آلودگی هوا در محل استقرار و استخراج تاسیسات نفتی نصب کند اما این مساله تا کنون محقق نشده است.
وی افزود: شرکت نفت قرار بود نصب این دستگاه ها را از پارسال آغاز کند و مطالعه امکان سنجی و مکان یابی را نیز انجام دهد.
آذریان تصریح کرد: با توجه به فقدان دستگاه های سنجش آلودگی هوا در اطراف فلرها و تاسیسات نفتی نمی توان به دقت درباره میزان آلودگی آن اظهارنظر کرد، اما با توجه به قدمت این تاسیسات از جمله تاسیسات کارون یک تا 5 که در اهواز قرار دارند می توان میزان آلودگی را پیش بینی کرد، به طور نمونه تاسیسات کارون یک (خرمکوشک)، کارون 2 (روستای لذه) و کارون 3 (اطراف ورزشگاه غدیر) که مربوط به قبل از انقلاب هستند، جزو آلاینده ها به شمار می آیند که میزان آلودگی آنها بر اساس میزان تولید نوسان دارد، بنابراین نوسازی و اصلاح این سیستم ها ضروری است.
وی یکی دیگر از مشکلات را خلاء قانونی در سنجش آلاینده ها عنوان کرد و افزود: استانداردها و روش اندازه گیری باید به روز شود که طرح آن تدوین و پیشنهاد شده اما هنوز به تصویب نرسیده است که نیازمند همکاری بین سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان استاندارد است.
آذریان افزود: علاوه بر فلرهای نفتی، پیت های نفتی و سایر تاسیسات صنعتی نیز بر آلودگی هوای اهواز می افزایند، به این معنی که این آلاینده ها حالت تجمعی دارند و همدیگر را تشدید می کنند.
وی به آلودگی ناشی از صنایع فولاد در اطراف اهواز نیز اشاره کرد و گفت: این صنایع به دلیل اینکه در محدوده شهر قرار دارند در ارائه گزارش از روند کار خود بسیار محافظه کار هستند اما دودکش های آنها هر سه ماه یک بار توسط آزمایشگاه معتمد اندازه گیری می شود.
آذریان با بیان اینکه مکان استقرار صنعت فولاد در میزان تاثیر آن در آلودگی هوا بسیار مهم است، تصریح کرد: فولاد یک «صنعت بالفطره آلاینده» است و بررسی هایی که انجام دادیم نشان می دهد که آلودگی در اطراف واحدهای آن گاهی تا هفت هزار میکروگرم برمترمکعب (200 برابر حدمجاز) رسیده است.
بر اساس این گزارش، وقوع پدیده گرد و غبار در خوزستان از سال 80 آغاز شد اما در سال های اخیر کانون های داخلی شکل گیری این پدیده افزایش داشته و هوای شهرهای استان به ویژه اهواز را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
از سوی دیگر اهواز، شهری به شدت صنعتی است و مطالعات طرح جامع آلودگی هوای این شهر نشان می دهد که سهم صنایع در آلودگی هوای این شهر 65 درصد و در مجموع 56 درصد از آلودگی اهواز ناشی از صنایع نفت است.
اهواز از سال 90 تا کنون 2 بار به عنوان آلوده ترین شهر جهان از سوی سازمان جهانی بهداشت معرفی شده است.
علاوه بر گرد و غبار، آلودگی های صنعتی (اعم از فولاد و نیروگاه ها و کارخانجات) و دود مزارع نیشکر، این کلانشهر در تابستان امسال (از اوایل تیر ماه تا کنون) با آلودگی جدیدی نیز روبه رو بوده است. آتش سوزی هورالعظیم در خاک عراق در بسیاری مواقع تا هشت شهرستان را تحت تاثیر قرار داده که اهواز نیز از آن جمله بوده است. بنا بر اعلام محیط زیست خوزستان در روزهای اخیر دود هورالعظیم آلودگی هوای اهواز را تا هفت برابر حدمجاز افزایش داده است.
AQI شاخصی است که برای گزارش روزانه کیفیت هوا به کار می رود و نشان می دهد که هوای اطراف چقدر تمیز یا آلوده است و این حد از آلودگی چه اثراتی ممکن است بر سلامتی داشته باشد. این شاخص بر اثراتی متمرکز است که ممکن است افراد چند ساعت یا چند روز بعد از تنفس در این هوا با آنها مواجه شوید.
بر اساس این شاخص، در شرایط هوای پاک (0 تا 50) کیفیت هوا خوب است و پیامدی بهداشتی ندارد. در شرایط هوای سالم (51 تا 100) کیفیت هوا قابل قبول است؛ اما برخی از مواد آلاینده ممکن است مشکلات مختصری برای شماری از افراد به‌ طور غیرمعمول حساس به آلودگی هوا ایجاد کنند.
در شرایط هوای ناسالم برای گروه‌های حساس (101-150) افراد گروه حساس از جمله افراد مبتلا به بیماری های ریوی مانند آسم، افراد دارای بیماری قلبی، کودکان و سالمندان ممکن است دچار مشکل و ناراحتی تنفسی شوند.
در شرایط هوای ناسالم (151-200) همه افراد در صورت قرار گرفتن درازمدت در معرض هوای با این شدت آلودگی ممکن است دچار علائم تنفسی شوند؛ افراد گروه حساس ممکن است دچار پیامدهای بیشتری شوند.
شرایط هوای بسیار ناسالم (201-300) هشدار درباره بروز وضعیت اضطراری بهداشتی است. با احتمال بیشتر سلامت همه جمعیت به خطر می‌افتد.
شرایط هوای خطرناک (300- 500) وضعیت اضطراری هشدار بهداشتی است. همه افراد ممکن است دچار پیامدهای بهداشتی وخیم شوند.
9754/6064
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.