با همهگیری ویروس کرونا و تبعات اقتصادی منفی آن برای اقشار کم درآمد، پرداخت وام یک میلیونی به خانوارهای یارانه بگیر یکی از برنامه های حمایتی دولت عنوان شد، اما متقاضیان دریافت این وام باید درخواست خود را پیامکی به وزارت رفاه اعلام کنند و یکی از شرایط این است که سیمکارت باید به نام یارانهبگیر ثبت شده باشد.
این شرط موجب شد امروز جمعیت زیادی از سرپرستان خانوار با مراجعه به دفاتر پیشخوان محل زندگی خود نسبت به خرید سیم کارت و ثبت نام وام یک میلیونی اقدام کنند، که در این میان این ازدحام مردم، طرح فاصله گذاری اجتماعی را زیر سووال برده است.
حضور انبوه متقاضیان در برابر دفاتر پیشخوان دولت، علیرغم شیوع ویروس کرونا و تاکیدات بسیار بر رعایت فاصله گذاری اجتماعی، همه توصیه های پیشین بهداشتی را تحت الشعاع قرار داده و از سوی دیگر نه تنها تلاش کارکنان این دفاتر برای نظم بخشیدن به صفوف و رعایت فاصله متعارف سودی نداشته، که برای خود کارکنان دفاتر پیشخوان نیز مخاطره آمیز شده است.
ماجرا از آن جا آغاز شد که وزارت رفاه از ۳ روز قبل پیامکی برای سرپرستان خانوار ارسال کرد با این مضمون که «سرپرست محترم خانوار؛ در صورتی که متقاضی استفاده از بسته حمایتی دوران کرونا بر اساس شرایط اعلامی دولت هستید، لطفاً تنها از خط تلفن همراه اصلی خود که مالک آن هستید، فقط کد ملی خود را به سرشماره ۶۳۶۹ ارسال فرمایید»
همین امر موجب هجوم مردم به دفاتر پیشخوان شده است و ازدحام به حدی است که برخی از دفاتر از باز نشدن سامانه ای خبر می دهند که باید نام این افراد در آن ثبت و سیم کارت صادر شود.
این در حالی است که سرپرستان خانوار فقط تا روز یکشنبه ۳۱ فروردین فرصت دارند تا کد ملی خود را با شماره تلفن همراه اصلی خود به وزارت رفاه (۶۳۶۹) پیامک کنند اما آن دسته از افرادی که سیم کارتی به نامشان نیست و امکان تهیه سیم کارت تا روز یکشنبه ۳۱ فرودین را ندارند، تا ۱۸ اردیبهشت ماه مهلت دارند با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات ارتباطی، سیم کارت تهیه کنند.
بنا به اعلام دولت این افراد پس از آنکه سیم کارت به نامشان ثبت شد وام یک میلیون تومانی را تا پایان ماه مبارک رمضان دریافت می کنند اما نکته ای که مردم را به دفاتر پیشخوان کشانده، شاید نگرانی از این است که نکند این برنامه به هر علتی متوقف شود و یا فقط به افرادی که امروز و فردا ثبت نام می کنند وام پرداخت شود و آنان نتوانند یک میلیونی خود را دریافت کنند.
مدیر یکی از دفاتر پیشخوان دولت در بجنورد، به خبرنگار ایرنا گفت: این طرحی است که با همکاری مشترک وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و شرکت ارتباطات سیار به اجرا گذاشته شده است.
وی که نخواست خود را معرفی کند، افزود: شرکت مخابرات با امتناع از ثبت نام یارانه بگیران، مردم را به دفاتر پیشخوان ارجاع داده است در حالی که این کار برای دفاتر هیچ سودی ندارد.
وی اظهار داشت: صدور سیم کارت با ثبت نام افراد در سامانه ویژه این کار انجام می شود و سیم کارت هم بلافاصله صادر و به مردم تحویل می شود اما نمی توان همه این افراد را در دو روز ثبت نام و برای آن ها سیم کارت صادر کرد.
وی گفت: ازدحام و مراجعه به سامانه به اندازه ای است که این سامانه کند شده و حتی به سختی بالا می آید.
این مدیر دفتر پیشخوان دولت در خراسان شمالی افزود: دولت باید به این نکته توجه می کرد که در شرایطی که کرونا با اندک بی احتیاطی ممکن است دوباره شیوع پیدا کند، این ازدحام می تواند کانون های کرونایی را دوباره زنده کند.
وی گفت: از سویی پاسخ به این همه متقاضی، نیاز به زمان بیشتری دارد و باز هم باید دولت به مردم دلگرمی و اطمینان می داد که به همه یارانه بگیران وام پرداخت می شود.
علیرغم تماس مکرر خبرنگار ایرنا برای دریافت پاسخ مدیران شرکت مخابرات خراسان شمالی، آنان از پاسخگویی به تلفن های خود خودداری کردند.
مسوول روابط عمومی شرکت مخابرات خراسان شمالی با تایید وجود این شلوغی گفت: پیگیر کاهش ازدحام مردم در برابر دفاتر پیشخوان دولت هستیم.
استان خراسان شمالی ۸۶۳ هزار نفر جمعیت دارد که ۲۸۴ هزار و ۲۲۱ خانوار، معادل بیش از ۷۲۱ هزار نفر، ماهانه یارانه نقدی دریافت می کنند که از این تعداد، ۲۲۵ هزار و ۱۱۴ خانوار، معادل ۷۹.۲ درصد از خانوارهای یارانه بگیر استان، مشمول دریافت یارانه بنزین هم شده اند.
خراسان شمالی از نظر سرانه درآمدی در ردیف محروم ترین استان های کشور قرار دارد.
۴۴ درصد مردم این استان در نواحی روستایی زندگی می کنند.