مسوولان تاکید دارند که اجرای طرح مدیریت سوخت و اصلاح قیمت بنزین، سبب افزایش قیمت کالاها در بازار نخواهد شد اما مردم همچنان نگران کاهش تدریجی نظارت ها و متعاقب آن افزایش خودسرانه قیمت ها هستند.
۱۰ روز از اجرای سهمیه بندی بنزین گذشته است و تا کنون افزایشی در قیمت کالاها در بازار خراسان شمالی مشاهده نشده است و علیرغم دریافت برخی گزارش ها از اقدام خودسرانه اندک شمار کسبه و فعالان صنوف در افزایش قیمت بعضی کالاها، همچنان ثبات نسبی بر بازار حاکم است.
نقش اصلی با خود مردم است
بر کسی پوشیده نیست که در میان این دلنگرانی مردم از احتمال گرانی و تاکید و جدیت مسوولان بر تداوم نظارتها برای جلوگیری از آن، مردم، خود نقش اصلی را در جلوگیری از گران شدن کالاها بازی می کنند و می توانند با نخریدن کالاهای گران، جلو تخلفات و بازاریان سودجو را بگیرند.
یک شهروند بجنوردی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: با اجرای سهمیه بندی بنزین، تفاوت محسوسی در قیمت کالاهای مختلف ایجاد نشده است اما، نگران هستیم که این آرامش پایدار نباشد.
لاله نوری اظهار داشت: هنوز ابتدای کار است، بازار نظارت ها داغ و تا حدی قیمت ها در بازار کنترل شده است، اما مردم انتظار دارند که نظارت بر بازار تداوم داشته باشد و مسوولان همانگونه که تاکید کرده و افزایش قیمت را ممنوع خوانده اند، جلو افزایش قیمت ها را بگیرند.
اصلاح قیمت بنزین تاثیری در افزایش قیمت کالاها ندارد
رییس اتاق اصناف بجنورد هم در این باره گفت: افزایش قیمت بنزین، تاثیری در افزایش قیمت سایر کالاها نخواهد داشت و بر این اساس بازاریان نباید به بهانه سهمیه بندی بنزین، قیمت ها را به صورت خودسرانه افزایش دهند.
مهدی امیدوار اظهار داشت: اتحادیه ها باید اعضا را توجیه کنند که هرگونه افزایش قیمت باید در کارگروه تنظیم بازار استان بررسی و مصوب شود.
وی با تاکید بر نقش مردم در نظارت بر بازار و جلوگیری از افزایش خودسرانه قیمت ها، افزود: مردم هرگونه افزایش قیمت را به سامانه ۱۲۴ گزارش کنند و در مدیریت بازار، سهیم باشند.
رییس اتاق اصناف بجنورد تصریح کرد: نخریدن کالای بدون برچسب قیمت و یا گران، بهترین اقدام برای جلوگیری از افزایش قیمت ها است و از مردم انتظار می رود با نخریدن کالای گران، با گران فروشی مقابله کنند.
بازار نظارت داغ است
در این میان، مسوولان می گویند که رفتار بازار زیر ذرهبین بازرسان است و پرونده های تخلف خارج از نوبت رسیدگی و با متخلفان برخورد می شود.
مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان شمالی در این باره گفت: اجرای طرح بازرسی ویژه سهمیهبندی بنزین از ۲۵ آبان آغاز و بتازگی برای رسیدگی به شکایتها، ۶ شعبه کشیک ویژه در شهرستان های استان فعال شده است.
سیدجواد سیدالموسوی اظهار داشت: برای رسیدگی به تخلفات اقتصادی و انتقادهای مردمی، شعبه های تعزیرات حکومتی در ساعات اداری فعال بوده و کشیک های ویژه طرح سهمیه بندی بنزین هم در شهرستان های بجنورد، شیروان، اسفراین، فاروج، گرمه و جاجرم فعال شده است.
وی با اشاره به اینکه فعالیت این کشیک ها در عصر است و تا یک ماه ادامه دارد، افزود: پرونده های تخلف در طرح ویژه بازرسی سهمیه بندی بنزین با اولویت رسیدگی می شود و در صورت نیاز، فعالیت کشیک های ویژه تداوم می یابد.
سیدالموسوی اظهار داشت: بیشترین تخلف های گزارش شده، مربوط به گران فروشی، عدم درج قیمت و عدم صدور فاکتور بوده است و در این مدت بخش حمل و نقل و بازار، بیشترین شکایات و تخلفات را داشته اند.
مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان شمالی گفت: تاکنون متخلفان اقتصادی استان به پرداخت ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون ریال جریمه محکوم شده اند.
۱۰۰۰ بازدید از بازار استان
معاون بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی هم با اشاره به تشدید نظارت ها و انجام هزار مورد بازدید از اصناف استان، گفت: اکنون ۲۰ گروه، کار نظارت و بازرسی از بازار استان را بر عهده دارند که نیمی از این تعداد مربوط به شهر بجنورد است.
محمد کرمیان فر اظهار داشت: با توجه به اصلاح قیمت بنزین، مردم نگران افزایش قیمت ها در بازار هستند اما این سازمان با تشدید نظارت ها، تخلف ها را شناسایی و با عوامل آن به صورت جدی برخورد می کند.
وی افزود: برای رسیدگی بهتر به شکایات، ۲ اتاقک بازرسی در میادین شهید و کارگر، در مرکز شهر بجنورد مستقر شده است و در هر کدام از شهرهای شیرون و اسفراین هم یک اتاقک بازرسی فعال شده است که شکایت های مردم را به صورت آنی مورد رسیدگی قرار می دهد.
وی با تاکید بر لزوم همکاری مردم در پیشگیری از تخلف صنوف، خاطرنشان کرد: مردم از خریدن کالاهای بدون برچسب قیمت، خودداری کنند و با این روش در جلوگیری از تخلفات احتمالی سهیم باشند.
کرمیان فر افزود: مردم علاوه بر مراجعه به اتاقک های بازرسی مستقر در میادین اصلی شهرها، می توانند شکایات خود را از طریق تماس با سامانه ۱۲۴ منعکس کرده و یا تخلفات مشاهده شده را در سامانه www.۱۲۴.ir ثبت کنند تا مورد رسیدگی قرار گیرد.
معاون بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی افزود: رسیدگی به شکایات مربوط به افزایش خودسرانه قیمت ها، با اولویت رسیدگی می شود.
۸۰ درصد مردم خراسان شمالی مشمول بسته معیشتی هستند
دولت اعلام کرده است که درآمدهای حاصل از سهمیه بندی بنزین، به اقشار کمدرآمد مردم تعلق دارد و بر این اساس، در قالب بسته معیشتی به حساب سرپرستان خانوارها، واریز می شود و بر اساس اعلام مسوولان، ۸۰ درصد از مردم خراسان شمالی از این بسته معیشتی بهره مند می شوند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان شمالی هم گفت: با توجه به شرایط اقتصادی و سرانه درآمد خانوار در این استان، میانگین جمعیت مشمول دریافت یارانه سهمیه بندی بنزین در خراسان شمالی بیش از میانگین کشوری است.
حسن پارسی پور اظهار داشت: ۸۰ درصد جمعیت ۸۶۳ هزار نفری استان مشمول دریافت بسته حمایت معیشتی، از ناحیه یارانه سهمیهبندی بنزین هستند.
در کشور ۶۰ میلیون نفر، مشمول دریافت یارانه سهمیه بندی بنزین هستند که در سه مرحله به حساب سرپرستان خانوار واریز شده است.
همراهی مردم، اجرای طرح مدیریت سوخت را آسان میکند
استاندار خراسان شمالی هم گفت: به یقین با همراهی موثر مردم، اجرای طرح مدیریت سوخت آسانتر و با فشار کمتری اجرا میشود، در غیر این صورت اجرای این طرح زمانبر خواهد شد.
محمدعلی شجاعی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در خصوص احتمال افزایش قیمت کالاهای مختلف به دنبال اصلاح قیمت بنزین، اظهار داشت: رویکرد ما، انجام اقدامات ایجابی به جای اقدامات سلبی است و تلاش داریم تا همه را در این مسیر همراه کنیم.
نماینده عالی دولت در خراسان شمالی افزود: وقتی انجام کاری در سطوح عالی حاکمیت تصمیم گیری می شود، همه باید کمک کنند تا در اجرا با مشکل مواجه نشود و رویکرد همه کمک به نظام باشد، زیرا نظام متعلق به همین مردم است.
شجاعی با تاکید بر ممنوعیت افزایش خودسرانه قیمت کالا و خدمات گفت: مسائل در حوزه های مختلف امنیتی و اقتصادی در حال رصد است و با هر گونه افزایش خودسرانه در قیمت کالا و خدمات برخورد خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: نظارت ها تشدید شده و گشت های بازرسی فعال است و به اصناف هم اعلام شده که هرگونه افزایش قیمت ممنوع است و البته از کسبه انتظار می رود تحمل خود را افزایش دهند.
به گزارش ایرنا، با وجود اینکه نرخ مشارکت اقتصادی در خراسان شمالی بالا است، اشتغال ناقص در این استان یک چالش به شمار می رود که سبب شده سرانه درآمدی خانوارها، پایین باشد.
خراسان شمالی، تابستان امسال، در شاخص نرخ مشارکت اقتصادی، در جایگاه دوم استانهای کشور قرار گرفت و البته این رقم نسبت به بهار سال جاری نیز بهبود یافته بود.
استان ۸۶۳ هزار نفری خراسان شمالی از نظر سرانه درآمدی در ردیف محروم ترین استانهای کشور قرار دارد.