ابوالفضل مکرمی فر روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اقدام شهرداری مشهد در تخریب مسجد تاریخی صاحب الزمان(عج) یا حوض معجردار مربوط به دوران صفویه هم اکنون در حال انجام است. بخش عمده ای از این مسجد تاریخی چند روز پیش توسط شهرداری مشهد در کمال ناباوری تخریب شد. خوشبختانه پیگیریهای انجام شده موجب توقف روند تخریب و سالم ماندن آب انبار تاریخی درون مسجد شده است.
وی ادامه داد: شناسایی و ثبت ملی یک اثر تاریخی توسط کارشناسان خبره و متخصص در حوزه میرث فرهنگی انجام می شود سپس پرونده ثبت در کمیته فنی سازمان مرکزی میراث فرهنگی با حضور کارشناسان و صاحبنظران با بررسی مجدد مورد ثبت در فهرست آثار ملی قرار می گیرد. بنابراین خروج یک اثر تاریخی از فهرست آثار ملی باید با نظر کارشناسان خبره در عرصه میراث فرهنگی انجام شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: مسجد تاریخی صاحب الزمان(عج) سال 1394 در پی تلاشهای کارشناسان میراث فرهنگی در فهرست آثار ملی ثبت شد و طبق روال طبیعی ثبت هر اثر در این فهرست با ابلاغ به دستگاههای هفده گانه همراه است.
وی افزود: هر اثر تاریخی ملی جزو آثار تاریخی تحت حفاظت سازمان میراث فرهنگی محسوب می شود و با توجه به اینکه میراث فرهنگی متعلق به همه مردم است سرمایه ملی محسوب می گردد.
مکرمی فر در خصوص ادعای شهرداری منطقه ثامن مشهد مبنی بر وجود تفاهمنامه و اعلام رسمی آثار تاریخی این منطقه شهرداری گفت: اعلام شمار آثار تاریخی در این منطقه به هیچوجه به معنای عدم تداوم شناسایی و ثبت آثار، اشیاء و ابنیه تاریخی نیست بلکه کاوشها و شناسایی آثار تاریخی اساسا دارای روالی تدریجی است و در گذر زمان محقق می شود.
وی افزود: شناسایی و ثبت آثار ملی جزو وظایف حتمی و محرز سازمان میراث فرهنگی است و در مناطق تاریخی با یک حفاری ساده امکان کشف لایه های تاریخی و آثار تاریخی وجود دارد. وجود یک میلیون اثر و 200 هزار محوطه تاریخی در سطح کشور برای شناسایی و ثبت در فهرست ملی تخمین زده می شود. از این تعداد 50 هزار اثر و محوطه تاریخی در خراسان رضوی قرار دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی به تاریخی بودن دشت مشهد اشاره و بیان کرد: سال 1354 در پی یک کار مطالعاتی از سوی مرکز مطالعات علمی فرانسه به همراهی دکتر علی آریایی از دانشگاه فردوسی مشهد 60 دست افزار سنگی در دهانه رود کشف رود مشهد کشف شد. تا قبل از این قدمت تمدن ایران به 100 هزار سال باز می گشت اما با این کشف و تخمین عمر آن به 800 هزار تا یک میلیون سال افزوده شد.
وی ادامه داد: به این ترتیب مطالعات دیرینه شناسی در منطقه حاشیه کشف رود نشان می دهد این منطقه جزو نخستین سکونت گاههای بشری در منطقه خاورمیانه بوده است. خراسان سابقه تمدنی بسیار بالایی دارد و یکی از مناطق تاریخی و برتر کشور در این زمینه محسوب می شود.
مکرمی فر گفت: بنابراین کشف آثار و ابنیه تاریخی در مشهد و نیز در منطقه ثامن دور از ذهن و انتظار نیست بنابراین روند ثبت ملی در تمام استان خراسان رضوی و نیز منطقه ثامن شهرداری مشهد ادامه خواهد داشت.
مسجد تاریخی حوض معجردار در خیابان نواب صفوی مشهد قدمت 180 سال داشت و به شماره 31435 اسفند 1394 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده بود. این اثر تاریخی دارای دو بخش انبار متعلق به دوران صفوی و مسجدی متعلق به همان دوران بود که در طول سالها بازسازی و نوسازی دچار تغییراتی شد. آب انبار این اثر دارای کتیبه ای است مستند به خط رضا عباسی که بر قدمت تاریخی و ویژگیهای معماری آن صحه می گذارد. این کتیبه هم اکنون در موزه آستان قدس رضوی نگهداری می شود. رضا عباسی هنرمندی است که کتیبه دور طاق حرم مطهر امام رضا(ع) نیز به خط وی کتابت شده است.
خبرنگار: آرزو جاودانی **انتشار: حسین کریم زاده
7496/1858
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.