جی پلاس/ به مناسبت سالروز رحلت؛

از زندگی حسین بن عبیدالله غضائری چه می دانید؟

حسین بن عبیدالله غضائری عالم، محدث و از رجال معاصر شیخ مفید بود که در بغداد متولد شد. شیخ مفید در مقابل علم و دانش او خضوع می‌کرد.

لینک کوتاه کپی شد

به گزارش خبرنگار جی پلاس، در راستای شناساندن بزرگان اندیشه دینی در این صفحه بر آنیم که این شخصیت های ارجمند جهان اسلام و تشیع را به مخاطبان معرفی کنیم و مطالب منتشرشده قطره ای است از دریای زندگی این بزرگواران که به قدر وسعمان است. باشد که مفید فایده افتد. این قسمت به زندگی حسین بن عبیدالله غضائری اختصاص دارد.

 

اطلاعات فردی

غضایری، حسین بن عبیدالله

نام پدر عبیداللّه

محل تولد واسط بغداد

رحلت 413 ق

اساتید جعفر بن محمد بن جعفر بن موسى بن قولویه

احمد بن جعفر بن سفیان بزوفرى

احمد بن محمد سلیمان ابوغالب زرارى

برخی آثار رسالة أبی‌غالب الزراری إلی ابن ابنه فی ذکر آل أعین

 

زندگینامه حسین بن عبیدالله غضائری

حسین بن عبیداللّه بن ابراهیم غضائرى، (متوفى 411ق) مکنی به ابوعبدالله و معروف به ابوعبدالله غضائری، عالم امامى فقیه، محدث، رجالی و معاصر و همراه شیخ مفید بود.

احمد بن حسین غضائری فرزند ایشان است.

 

ولادت

اهل واسط بود و در بغداد زندگی کرد.

 

اساتید

احمد بن جعفر بن سفیان بزوفرى، احمد بن محمد سلیمان ابوغالب زرارى؛ جعفر بن محمد بن جعفر بن موسى بن قولویه؛ حسن بن حمزه ابومحمد طبرى؛ حسن بن محمد بن یحیى؛ حسین بن على بن سفیان بن خالد بن سفیان بزوفرى؛ على بن محمد بن على قلانسى و محمد بن على بن فضل بن تمام دهقان ابوالحسین نام برد و در رجال نجاشى از 27 نفر به عنوان مشایخ غضائرى یاد شده است. مرحوم خویى در کتاب معجم رجال الحدیث که مشایخ ابن غضائرى را لیست کرده، از ابوالمفضل شیبانى در زمره مشایخ وى نام مى‌برد.

 

از شیخ مفید، صدوق، قلانسى و ابوغالب رازى روایت نقل مى‌ کرد و خود از مشایخ نجاشى و شیخ طوسى بود و علماى اهل سنت نیز او را ستوده‌اند.

 

شیخ طوسى در کتاب رجالش دو ویژگى براى ابن‌غضائرى ذکر مى‌کند: اول: کثرت سماع و یادگیرى حدیث است؛ و او را مسلط بر علم رجال مى‌داند و بعد در ادامه مى‌گوید: براى مرحوم غضائرى تصانیفى هست که ما در فهرست آنها را یاد کرده‌ایم؛ ولى متأسفانه در نسخ موجود فهرست شیخ طوسى، اثرى از این مطلب دیده نمى‌شود. شیخ مفید که از جلالت قدر برخوردار بوده و مایه افتخار شیعه است، به حسین بن عبیدالله غضائرى افتخار و در مقابل علم و دانش این بزرگوار خضوع مى‌کرد و این نشانگر شخصیت برجسته حسین‌بن عبیدالله است، ولى متأسفانه قسمتى از فهرست شیخ که ترجمه حسین بن عبیدالله در آن آمده در نسخ موجود فهرست شیخ نیست. شاید در حدود دویست ترجمه رجال نجاشى، نام حسین بن عبیدالله وارد شده است و بیش از همه اساتید نجاشى از حسین بن عبیدالله یاد مى‌کنند و این کم مطلبى نیست.

 

شاگردان

شیخ طوسى، مرحوم نجاشى، کراجکى مؤلف کنزالفوائد، صاحب کتاب دلایل الامامة و فرزند وى احمد غضائرى از جمله شاگردان وى بوده‌اند.

 

آثار

برخى از آثار او عبارتند از:

البیان عن حیاة الانسان.

رسالة ابى‌غالب الزرارى و تکملتها لابى عبدالله الغضائرى.

النوادر.

التسلیم على امیرالمؤمنین(ع).

تذکیر العاقل و تنبیه الغافل.

 

 

دیدگاه تان را بنویسید