نایب رئیس انجمن داروسازان ایران گفت: هر واکسنی باید ۴ فاز را طی کند تا مورد تایید قرار بگیرد، واکسن کرونا نیز پس از گذراندن چهار فاز حیاتی وارد بازار میشود.
جی پلاس، علی فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازان ایران درباره روند اصلی گذراندن مراحل تولید واکسن کرونا اظهار کرد: تقریبا کرونا روی ۸۵ درصد افراد بدون علامت ظاهر میشود و اگر بخواهند دارویی را در کار آزمایی، بالینی کنند باید در یک شرایط یکسان با یک گروه شاهد آزمایش را انجام دهند؛ یعنی به افرادی که تست کرونای آنها مثبت شده دارویی داده نشود؛ از طرفی گروه مورد آزمایش هم نباید هیچ دارو و مکملی را دریافت کنند تا روز موعد آزمایش فرا رسد.
فاطمی بیان کرد: برای این که واکسنی تولید شود باید عامل بیماری زا مانند ویروس یا باکتری را شناسایی کرده و قطعاتی از آن ها را به صورت ضعیف یا کشته شده ( آنتیژن ) به بیمار تزریق کنیم، بعد سیستم دفاعی بدن شروع میکند به پادتن ساختن، همان پادتنی که میتواند در برابر حملات ویروس، خودی نشان دهد.
او گفت: در واکسنهایی که ضد ویروس مانند ویروس کرونا هستند به همین شکل بوده و مورد استفاده قرار خواهند گرفت. آنتیژنهای کرونا تحت شرایط خاصی ساخته و به بیمار تزریق میشوند تا سیستم ایمنی و دفاعی بدن را وادار به پاسخگویی کنند.
فاطمی بیان کرد: به محض این که این نوع واکسن ها ساخته می شوند باید بررسیهای دقیق تری را از نظر کیفیت روی آن ها انجام داد. آنتیژنی که از ویروس و قطعات آن گرفته می شود و به بیمار تزریق خواهد شد، ممکن است موجب حساسیتهای شدید بدنی در او شود.
او افزود: به همین دلیل فرد بیمار ممکن است در اثر ابتلای به کرونا فوت نکند، اما واکنشهایی که به ماده آنتیژن نشان میدهد حتما دچار حساسیتهای شدید و یا حتی مرگ می شود، که البته این موضوع در تولید روند برخی واکسنها رخ داده است.
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران گفت: به همین دلیل این نوع واکسنها به دلیل واکنشهایی که نشان میدهند در میانه راه متوقف شده و ادامه پیدا نمیکنند. عملا یک نوع واکسن و دارو باید ۴ فاز را طی کند تا مورد تایید قرار بگیرد. اغلب واکسنهایی که ما میشناسیم توانسته اند فاز ۳ را پشت سر بگذارند و فاز ۴ هم بعد از عرضه عمومی دارو مورد ارزیابی قرار میگیرد.
فاطمی تصریح کرد: در حال حاضر صحبت سر واکسنهایی است که بالای ۹۰ درصد می توانند پاسخ مثبت به ایمنی بدن فرد بیمار بدهند، البته مشکل اساسی این واکسنها نبودِ مکان مناسب برای نگهداری آنهاست که باید در شرایط منهای ۷۰ درجه نگهداری شوند. به همین دلیل هر کسی که ادعای تولید واکسن میکند باید تمام احتیاطها را در نظر بگیرد.