رئیس جمهور ونزوئلا که کشورش با تورم عجیبی مواجه است، از حذف 5 صفر پول ملی این کشور خبر داده است. اما آیا این اقدام، اقتصاد این کشور را نجات می دهد؟

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، خبرگزاری فرانسه گزارش داد: جمعی از تحلیلگران به این خبرگزاری گفته اند که حذف 5 صفر از پول ملی ونزوئلا اقدامی تردید آمیز است و تورم مضاعف در این کشور را حل نخواهد کرد.

«نیکولاس مادورو» رئیس جمهور ونزوئلا پیش از آنکه از حذف 5 صفر خبر دهد، ابتدا در ماه مارس اعلام کرده بود سه صفر را از جلوی اسکناس های بولیوار بر می دارد.

صندوق بین المللی پول که در اوایل سال جاری پیش بینی کرده بود که  تورم ونزوئلا در سال 2018 به 14 هزار درصد برسد، در اوایل این هفته این رقم را به یک میلیون درصد افزایش داد.

در حالی که این کشور با بحران مالی و بشردوستانه، کمبود غذا و دارو و ضعف در خدمات عمومی مانند آب، برق و حمل و نقل مواجه است، این سوال مطرح می شود که چگونه این حرکت چشمگیر باعث می شود تا ونزوئلا بهبود یابد؟

قیمت ها و تورم در حدی در این کشور افزایش می یابد به طوری که ارزشمندترین اسکناس چاپ شده در سال 2016 در حال حاضر عملا بی ارزش است.

باارزش ترین آن - 100 هزار بولیوار - که در سال 2017 می توانست با آن 5 کیلوگرم (11 پوند) برنج خریداری کرد، اکنون تنها برای خرید یک نخ سیگار کافی است.

منسوخ شدن اسکناس های جدید

«لئوناردو ورا» یک اقتصاددان می گوید: «اگر تورم در هر ماه 100 درصد افزایش یابد، اسکناس 500 بولیواری جدید، که بعد از ارزیابی مجدد ارز در 20 اوت بالاترین ارزش را خواهد داشت، تا ماه دسامبر منسوخ خواهد شد.

در حال حاضر، یک عینک مطالعه می تواند یک میلیارد بولیوار (حدود 300 دلار در بازار سیاه) قیمت گذاری شود.

برخی مغازه ها برای تعیین ارزش اسکناس ها به جای شمردن، آنها را وزن می کنند.

تعجبی ندارد که پول نقد عملا از بین رفته و انتقال الکترونیک متوقف شده است.

اما تعداد کمی از مردم می توانند برای خرید چنین عینکی با قیمت 200 برابر حداقل دستمزد 5 میلیون بولیوار در ماه هزینه کنند.

«هنکل گارسیا» اقتصاددان مرکز مشاوره «اکونومتریکا» گفت: حرکت دولت برای برداختن برخی از صفرها، صرفا «تایید جزئی» بحران تورم است، اما این کار «باید با اصلاحات اقتصادی همراه شود تا نتیجه بدهد.»

ونزوئلا قبلا هم این مسیر را طی کرده است. 10 سال پیش زمانی هم «هوگو چاوز» سلف مادورو، همین حربه را پیاده  کند.

«اسدروبال الیوروس» اقتصاددان دیگری از اکونومتریکا گفت: حذف صفرها در سال 2008 هم یک شکست بود زیرا باز هم با افزایش تورم شدید مواجه شد.

وی ادامه داد: «کاهش ارزش ارز، بدون سیاست های همراه برای مبارزه با تورم صورت گرفت، بنابراین با این معضل نتوانست مقابله کند.

گارسیا گفت: «در کوتاه مدت، حرکت «موفقیت آمیز» بود، اما با تورم مقابله نکرد.

دولت کاراکاس، مخالفان و آمریکا را عامل این تورم بالا می داند، اما در واقع، پر کردن جای چاله مالی باعث افزایش ارزش پول در دو سال گذشته به 250 برابر شده است.

«تارک ال ایسامی» وزیر صنعت و تولید گفت که «هدف از حذف صفرها، ارتقاء قدرت خرید طبقه کارگر است.»

بنابراین یکی از مزیت های ملموس این کار این است که فشار بر سیستم های فنی ای که به دلیل معاملاتی که ارزش آنها به میلیاردها دلار می رسد، کاهش یابد.

برای مثال، بسیاری از سوپرمارکت ها باید فروش ها را به بیش از یک معامله تقسیم کنند، زیرا سیستم هایشان محدود به ارقام 20 میلیونی می باشند.

خطر سقوط

ورا گفت: «هدف از اعتبار بندی مجدد پول این است که از سقوط سیستم های مالی کسب و کار جلوگیری به عمل آید.

یک منبع به خبرگزاری فرانسه گفت: بانکداری نیز تحت تاثیر قرار گرفته و احتمال فروپاشی واقعی آن وجود دارد.

عملا تنها محصولی که در این کشور نفت خیز تحت تاثیر تورم قرار نگرفته، بنزین است و به همین دلیل بنزین در این کشور، ارزان ترین در جهان است.

با یک دلار در بازار سیاه این کشور می توان 3.3 میلیون لیتر بنزین خریداری کرد.

به طور شگفت انگیزی هنگامی که ارزش گذاری مجدد بولیوار کامل می شود، با نیم بولیوار - که در حال حاضر 50،000 بولیوار یا کمتر از دو سنت در بازار سیاه است - 50،000 لیتر بنزین می توان خریداری کرد.

چنین عدم انطباقی احتمالا دولت را مجبور به سازگاری قیمت سوخت و سایر کالاها و خدمات یارانه ای خواهد کرد.

با این حال، چیزی که می تواند مسائل را پیچیده کند، این است که آیا دولت تصمیم می گیرد که پول های قدیمی و جدید را همزمان اجرا کند و بر پرداخت های کوچک تاثیر بگذارد یا خیر.

در حال حاضر برای پر کردن مخزن یک خودروی کوچک 50 بولیوار هزینه لازم است. این هزینه تحت قیمت گذاری جدید، نیم سنتیمو (پول خرد ونزوئلا) خواهد بود - اما سنتیمو به دلیل تورم مدت ها است که منسوخ شده است.

مادورو نشانه های محدودی از اقدامات لازم برای مقابله با بحران را نشان داده که به این معناست که ممکن است او کنترل بر مبادله ارز را، که در حال حاضر در اختیار دولت قرار دارد، تسهیل کند.

واردات مواد اولیه و ماشین آلات به منظور تشویق تولید در کشور، معاف از تعرفه ها خواهد بود.

اقتصاددان «لوئیس ویسنته لئون» گفت: «اما این اقدامات تنها در صورتی کارساز خواهد بود که ثبات اقتصادی برای جذب سرمایه گذاری وجود داشته باشد.»

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.