فرماندار منطقه بلگورود روسیه که در نزدیکی مرز اوکراین قرار دارد، خبر از وقوع چندین انفجار در این شهر داده است.
به گزارش جماران به نقل از روسیا الیوم، «ویاچسلاو گلادکوف» فرماندار منطقه بلگورود روسیه که در نزدیکی مرز اوکراین قرار دارد، خبر از وقوع چندین انفجار در این شهر داده است.
وی در کانال تلگرام خودش نوشت که در این انفجارها «دست کم سه نفر کشته شدند».
گلادکوف تأکید کرد که این انفجارها یک ساختمان آپارتمانی ۱۱ طبقه و حداقل ۳۹ واحد مسکونی را تخریب کرده است. همچنین 5 خانه به طور کامل تخریب شدند.
گلادکوف گفت که سامانههای پدافند هوایی در اثر این انفجارها فعال شده بودند.
تاکنون اوکراین نسبت به این حادثه واکنشی نشان نداده است.
جزییات این انفجارها که در اطلاعیه فرماندار بلگورود در کانال تلگرامش منتشر شده نیز به طور مستقل قابل تایید نیست.
در همین حال، فرماندار منطقه «کورسک» روسیه هم مرز با اوکراین نیز اعلام کرد که پدافند هوایی روسیه دو پهپاد اوکراینی از نوه«استریج» را در زمان نزدیک شدن شان به شهر کورسک سرنگون کرده است.
وی تصریح کرد که در این حادثه که شب گذشته رخ داد کسی آسیبی ندید.
دیگر تحولات
لوکاشنکو مدعی رهگیری موشکهای اوکراینی در خاک بلاروس شد
به گزارش خبرگزاری دولتی بلتا، الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهوری بلاروس روز شنبه گفت اوکراین سه روز پیش تلاش کرده است تا به تاسیسات نظامی در خاک بلاروس حمله کند، اما تمام موشکهای این کشور رهگیری شده است.
لوکاشنکو که مدرکی برای این ادعا ارائه نکرد، گفت بلاروس خواهان جنگ با اوکراین نیست.
ادامه درگیریها در شرق اوکراین
بنابر گزارشها، در اطراف شهر لیسیچانسک در شرق اوکراین، درگیریهای شدیدی در جریان است.
لیسچانسک تنها شهر منطقه لوهانسک است که هنوز تحت کنترل روسیه در نیامده.
روسلان موزیچوک، سخنگوی گارد ملی اوکراین، ادعای جنگجویان و جداییطلبان تحت حمایت روسیه در مورد محاصره این شهر را رد کرده است.
جداییطلبان گفتهاند: «آخرین ارتفاعات استراتژیک را اشغال کردهایم، که این موضوع به ما امکان میدهد تایید کنیم که لیسیچانسک کاملاً محاصره شده است.»
در دیگر مناطق اوکراین، روسیه همچنان به حملات موشکی ادامه میدهد.
در شهر خارکیف، خطوط راهآهن و برق در اثر حملات روسیه صدمه دیدند اما تلفاتی گزارش نشده است.
اسلویانسک، از شهرهای مهم دونباس که در اختیار نیروهای اوکراینی است، نیز دوباره تحت گلولهباران روسها است. وادیم لیاخ، شهردار این شهر گفت در اثر بمبهای خوشهای روسیه که استفاده از آنها ممنوع است، چهار نفر کشته شدند. بیبیسی قادر به تأیید این ادعا نیست.
تقاضا از صلیب سرخ و سازمان ملل برای کمک به غیرنظامیان زندانی
از سویی دیگر، شهردار ماریوپل، شهری که تحت اشغال روسیه درآمده، از صلیب سرخ و سازمان ملل متحد خواسته است تا به وضعیت اسفناک غیرنظامیانی که در زندانهای روسیه نگهداری میشوند، رسیدگی کنند.
وادیم بویچنکو که اکنون در منطقه تحت کنترل اوکراین بسر میبرد، گفته است بیش از ده هزار شهروند ماریوپل در شرایط غیرانسانی در جمهوری خلق دونتسک تحت حمایت روسیه نگهداری میشوند.
این اعداد را مستقلا نمیتوان تأیید کرد اما آقای بویچنکو از اردوگاههایی در یلنیوکا، ماکییوکا و یک بازداشتگاه در دونتسک نام برده است.
بهگفته او، مردم در سلولهای تنگ نگهداری میشوند، به سختی به آب و غذا دسترسی دارند و تحت انواع شکنجههای روحی و جسمی قرار گرفتهاند.
دو بریتانیایی دیگر توسط نیروهای روس در اوکراین اسیر شدند
خبرگزاری «تاسک» وابسته به روسیه به نقل از جداییطلبان جمهوری خودخوانده خلق دونتسک میگوید که دو فرد بریتانیایی به نامهای دیلان هیلی Dylan Healy و اندرو هیل Andrew Hill به اتهام عمل مزدورانه محکوم شدند. این بدین معنی است که این دو فرد در کنار دو شهروند دیگر بریتانیایی به نامهای آیدن آسلین و شان پینر به اعدام محکوم شدهاند.
در هفته گذشته مقامات جمهوری خودخوانده خلق دونتسک از آغاز اجرایی شدن مجازات اعدام از سال ۲۰۲۵ خبر داده بودند که نگرانی مقامات غربی را در بر داشت.
دو فرد بریتانیایی دستگیر شده به طور داوطلبانه به نیروهای اوکراینی پیوسته بودند که در آوریل ۲۰۲۲ توسط نیروهای تحت حمایت روسیه در اوکراین اسیر شدند.
پنتاگون هرگونه حسن نیت روسیه در ترک جزیره «مار» در دریای سیاه را رد کرد
وزارت دفاع ایالات متحده اعلام کرد که اینکه روسیه عقب نشینی خود از جزیره مار را به حسن نیت تعبیر میکند درست نیست.
در نشست خبری پنتاگون، مقام ارشد این وزارت خانه گفت: «ما این تحول را به این صورت میبینیم که اوکراینیها در اعمال فشار قابل توجه بر روسها، از جمله استفاده از موشکهای هارپون علیه یک کشتی تدارکاتی، بسیار موفق بودند. وقتی متوجه میشوید که جزیره مار چقدر بیثبات و متروک است، اهمیت این قضیه را درک میکنید. بنابراین،
اوکراینیها ادامه عملیات خود در آنجا را برای روسها بسیار سخت کردند و آنها را در برابر حملات اوکراین بسیار آسیبپذیر کردند. البته، به همین دلیل روسیه جزیره را ترک کرد.»
بر این اساس خروج نیروهای روسیه از جزیره مار به دلیل استیصال نیروهای روسیه در تامین پشتیبانی بوده است.
ارتش اوکراین روسیه را به استفاده از بمب فسفر متهم کرد
ارتش اوکراین جمعه شب ارتش روسیه را به استفاده از بمبهای فسفری در جزیره «مار» واقع در دریای سیاه متهم کرد؛ جزیرهای که نیروهای روسیه روز پنجشنبه پس از بیرون رانده شدن از سوی ارتش اوکراین آن را ترک کردند.
روسیه هنوز نسبت به این ادعای ارتش اوکراین واکنشی نشان نداده است.
کمیسیون اروپا طرح اضطراری کمک به حذف وابستگی اعضا به انرژی روسیه تهیه میکند
اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، روز جمعه گفت که این ابتکار بر اساس اقدامات اتحادیه اروپا برای به صفر رساندن مصرف زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی روسیه صورت میگیرد و مکمل تلاشهای تمامی اعضای اتحادیه اروپا برای تسریع توسعه انرژیهای تجدیدپذیر مانند انرژی باد و خورشید است.
خانم فن در لاین که در جمهوری چک، رئیس دورهای اتحادیه اروپا، سخن میگفت، افزود: «ما در حال آمادهسازی طرحهای اضطراری برای اروپا هستیم. قیمت انرژی بالاست.
مردم، به درستی، از ما انتظار دارند که در این مورد کاری انجام دهیم.»
فنلاند: احتمال گسترش جنگ به اروپا وجود دارد
وزیر خارجه فنلاند شامگاه جمعه در مصاحبهای هشدار داد احتمال گسترده شدن جنگ به اروپا وجود دارد.
«پکا هاویستو» وزیر خارجه فنلاند شامگاه جمعه گفت که احتمال گسترده شدن جنگ به اروپا وجود دارد.
وی که با شبکه خبری سیانان مصاحبه میکرد، افزود: «احتمال گسترده شدن جنگ به اروپا وجود دارد به همین دلیل حمایت از اوکراین بسیار مهم است».
وزیر خارجه فنلاند اضافه کرد: «ساختار امنیتی در اروپا به دلیل جنگ در اوکراین فروپاشیده است».
«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو نیز روز چهارشنبه گذشته در سخنرانی در نشست سران ناتو در شهر مادرید گفت که این اتحاد نظامی با بزرگترین چالش از زمان جنگ جهانی دوم مواجه است.
کشورهای عضو ناتو در نشست سال ۲۰۱۶ در ورشو نیز بر سر افزایش نیروهای نظامی حاضر در شرق اروپا از جمله در لهستان، استونی، لتونی و لیتوانی به توافق رسیدند.
طی ماههای گذشته و در پی حمله روسیه به اوکراین نیز آمریکاییها شمار نیروهای خود در اروپا را از ۷۰ به ۱۰۰ هزار نفر رساندهاند.
به گزارش رسانهها در نشست سران ناتو در شهر مادرید، برخی متحدان شرقی درخواست افزایش نیرو در حد لشکر را ارائه دادهاند. طبق گزارش منابع غربی، لهستان نیز قصد
دارد درخواست کند ابعاد حضور نیروهای ناتو در این کشور به از «گردان» به «تیپ» افزایش یابند.
روزنامه ال پاییس اسپانیا در این باره نوشت، این بدان معنا است که هر کدام از هشت گروه رزمی ناتو در اروپا که ۱۰۰۰ تا ۱۶۰۰ نیرو دارند، به میزان دستکم دوبرابر، گسترش
یابند. به نوشته این روزنامه، کشورهای عضو ناتو قصد دارند کشورهایی که شرق اروپا و در مجاورت روسیه قرار دارند را به دژ نظامی مقابله با این کشور تبدیل کنند.
سند استراتژیک جدید ناتو
سازمان «ناتو» در سند استراتژیک جدید خود از روسیه به عنوان اصلی ترین تهدید برای این سازمان یاد کرده و در عین حال، بر لزوم رویارویی با نفوذ اقتصادی چین تأکید کرده است.
نشست سران ناتو در سال جاری در مادرید پایتخت اسپانیا برگزار شد. در بیانیه نهایی نشست مذکور اعلام شد که کشورهای عضو متعهد شده اند کمک های دفاعی و مالی بیشتری به اوکراین ارائه کنند. شرکت کنندگان در نشست، یک سند استراتژیک جدید را برای توسعه سیاسی و نظامی ناتو در دهه آینده تصویب کردند. همچنین در این نشست، به طور رسمی از کشورهای فنلاند و سوئد برای پیوستن به ناتو دعوت به عمل آمد.
پس از دو سال وقفه به دلیل همه گیری کرونا، ائتلاف ناتو در نشست مادرید یک سند استراتژیک جدید برای دوره ۲۰۲۲ تا ۲۰۳۰ تصویب کرد که در آن پیش بینی خود از تهدیدات جهانی، نحوه پاسخگویی به آن تهدیدها و برنامه های کلی برای یک دهه آینده را مشخص کرده است.
برخلاف استراتژی قبلی ناتو در دوره ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ که تروریسم اساسی ترین تهدید بود، در این سند جدید، تهدید تروریستی و نحوه مقابله با آن، مفهوم اساسی و مرکزی تلقی نشده است.
ناتو در سند جدید خود اعلام کرد که روسیه و چین مهم ترین تهدید علیه امنیت کشورهای عضو هستند. سند استراتژیک جدید ناتو متضمن موارد ذیل هستند؛
۱- روسیه؛ مهم ترین و اصلی ترین تهدید
همانطور که پیش بینی می شد، ائتلاف ناتو در سند استراتژیک جدید خود، روسیه را مهم ترین و اصلی ترین تهدید برای امنیت، صلح و ثبات در منطقه آتلانتیک معرفی کرد. این ائتلاف مدعی شد که هدف روسیه بی ثبات سازی کشورهای شرق، جنوب و شمال ناتو است.
همچنین این ائتلاف، قدرت روسیه در اقیانوس اطلس شمالی و حضور نظامی قوی آن در مناطق بالتیک، دریای سیاه و مدیترانه به همراه ائتلاف نظامی با بلاروس را یک چالش جدی برشمرد و اعلام داشت که قدرت بازدارندگی را برای همه متحدانش به میزان قابل توجهی تقویت خواهد کرد.
۲- مقابله با نفوذ جهانی چین
ناتو در جدید ترین سند استراتژیک، چین را به عنوان منبع چالش های سیستمی برای امنیت حوزه یورو-آتلانتیک معرفی کرده است. در موارد ۱۳ و ۱۴ این سند آمده است که جاه طلبی های اعلام شده و سیاست های قهرآمیز جمهوری خلق چین، منافع و امنیت و ارزش های ناتو را به چالش می کشد.
ناتو مدعی است که جمهوری خلق چین به دنبال کنترل بخش های کلیدی فناوری و صنعتی، زیرساخت های حیاتی و منابع استراتژیک است. در ادامه این سند آمده است: تعمیق همکاری استراتژیک بین جمهوری خلق چین و روسیه و تلاش های آن ها برای تضعیف نظم بین المللی، با ارزش ها و منافع ما در تضاد است.
ناتو همچنین افزود: اگرچه چین تهدیدی نظامی برای کشورهای عضو محسوب نمی شود، اما جاه طلبی های جهانی، افزایش حضور و تقویت نفوذ اقتصادی آن، همگی عوامل تهدیدآمیزی هستند که ائتلاف می خواهد با آن ها مقابله نماید.
۳- سازمان های ترویستی
تهدید تروریستی که اساس سند استراتژیک دوره ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ بود، بار دیگر اما به صورت محدود در سند جدید مورد تاکید قرار گرفت. ناتو در این سند بدون اشاره به جزئیات، به مقابله با تروریسم و همکاری با متحدان خود در خاورمیانه و شمال افریقا اشاره می کند. همچنین در این سند جدید به برخی از چالش های دیگر همچون تغییرات آب و هوایی و ... نیز اشاره شده است.