همزمان با سفر دبیر کل سازمان ملل به پایتخت اوکراین پس از سفرش به مسکو، روسیه به این شهر حمله موشکی انجام داد.
به گزارش جماران، شصت و چهارمین روز حملۀ روسیه به اوکراین در حالی آغاز شد که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه هشدار داد مسکو در صورت تلاش غرب برای مداخله در اوکراین، پاسخ محکم و برقآسا خواهد داد. این درحالی است که روسیه عصر پنجشنبه همزمان با حضور دبیرکل سازمان ملل در شهر کییف به این شهر حمله موشکی کرد.
آمریکا و کشورهای اروپایی بدنبال یورش ارتش روسیه به اوکراین، با کمکهای مالی و ارسال تسلحیات از این کشور حمایت میکنند.
به گزارش یورونیوز، پوتین روز چهارشنبه در جریان سخنرانی برای قانونگذاران کشورش در سن پترزبورگ گفت که هر کشوری که قصد مداخله در اوکراین را داشته باشد با واکنش سریع روسیه مواجه خواهد شد و افزود: «غرب میخواهد روسیه را به قطعات مختلف تقسیم کند و به همین دلیل اوکراین را ترغیب به درگیری با روسیه میکند.»
اواخر روز چهارشنبه نیز آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل پس از سفر به روسیه و دیدار با پوتین با هدف پایان دادن به این جنگ، وارد شهر کییف، پایتخت اوکراین شد.
تحولات جدید
نروژ بنادر خود را به روی کشتیهای روسی میبندد
دولت نروژ روز جمعه اعلام کرد که بنادر خود را بهجز کشتیهای ترال به روی کشتیهای روسی میبندد.
دولت اعلام کرد که ممنوعیت توقف قایقهای دارای پرچم روسیه در بنادر نروژ از تاریخ ۷ مه اجرایی خواهد شد.
دولت افزود که اگرچه عضو اتحادیه اروپا نیست ولی از سیاستهای بروکسل در قبال مسکو پیروی خواهد کرد و بر این اساس آنیکن هویتفلد، وزیر خارجه نروژ گفت: «بسیار مهم است که ما در کنار اتحادیه اروپا و سایر کشورها بایستیم تا از تواناییهای روسیه برای تامین مالی جنگ اوکراین بکاهیم.»
پوتین دعوت اندونزی برای شرکت در نشست گروه ۲۰ را پذیرفت
جوکو ویدودو، رئیس جمهور اندونزی روز جمعه اعلام کرد که ولادیمیر پوتین دعوت او را برای شرکت در نشست گروه ۲۰ که در ماه نوامبر در جزیره بالی برگزار خواهد شد، پذیرفته است.
آقای ویدودو افزود که در اوایل این هفته دعوتنامهای نیز برای ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین فرستاده و او در پاسخ تنها اعلام کرده که از این دعوت «قدردان» است، اما مشخص نکرده است که آیا در این نشست شرکت خواهد کرد یا خیر.
رئیس جمهور اندونزی اوایل این هفته بطور تلفنی با رؤسای جمهور هر دو کشور روسیه و اوکراین گفتگو کرده و خواستار پایان «فوری» جنگ شده بود.
او همچنین از تمایل اندونزی برای کمک به حل مسالمتآمیز این مناقشه و پایان درگیری خبر داده بود.
اوکراین نیروهای روسیه را به «غارت گندم» در مناطق اشغال شده متهم کرد
ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین، نیروهای روسیه را متهم کرد که گندمهای انبار شده در بخشهای تحت اشغالشان را «غارت» کردهاند و با این کار امنیت غذایی جهان را نیز تهدید میکنند.
در اطلاعیه این ستاد آمده است: «اشغالگران روس از روستاییان غارت میکنند و بطور مثال بیش از ۶۰ تن گندم همراه با کامیونهای باری را از تعاونیهای کشاورزی در شهر کامیانکا-دنیپروسکا به سرقت بردهاند.»
ایوان فدوروف، شهردار شهر ملیتوپل در جنوب اوکراین نیز که برای هفتهها در اشغال نیروهای روسیه بود، دربارۀ خروج ذخایر غلات از این منطقه گفت: «این کار به شکلی بسیار گسترده انجام میشد. بطور مثال دیروز ما ویدیویی از کاروانی متشکل از ۵۰ تریلر را منتشر کردیم که غلات را از سرزمینهای ما خارج میکردند و نمیدانیم آنها را به کجا فرستادهاند.»
وزارت خارجه اوکراین نیز در بیانیه جداگانهای اعلام کرد: «غارت غلات از منطقه خرسون همچنین مسدود کردن مسیر حرکت کشتیهای حاوی این محمولهها از بنادر اوکراین، امنیت غذایی جهان را تهدید میکند.»
در ادامه بیانیه از روسیه خواسته شده تا به «دزدی غیرقانونی غلات و بستن بنادر اوکراین» پایان دهد و آزادی دریانوردی تجاری را تضمین کند و هشدار داده که روسیه با این اقدامات غیرقانونی، نه تنها از اوکراین بلکه از مصرف کنندگان جهانی غلات این کشور نیز سرقت میکند.
کشته شدن یک خبرنگار در جریان حمله هوایی روسیه به کییف
یکی از تهیه کنندگان «رادیو آزادی» اوکراین روز پنجشنبه در جریان حمله هوایی روسیه به شهر کییف کشته شد.
این ایستگاه رادیویی در وبسایت خود اعلام کرد: «ویرا قیریچ در نتیجه اصابت موشک روسی به ساختمانی که در آن زندگی میکرد، جان باخت.»
جسد خانم قیریچ صبح امروز در میان آوار خرابیهای این حمله پیدا شده است.
کشته شدن یک شهروند دانمارک که در کنار اوکراینیها میجنگید
تلویزیون TV2 دانمارک اعلام کرد یک شهروند ۲۵ ساله این کشور که عضو لژیون بینالمللی اوکراین بوده، در ۲۶ آوریل در جریان درگیریهای شهر میکولایف کشته شده است.
لژیون بینالمللی اوکراین، واحدی است که برای خارجیهای داوطلب شرکت در جنگ اوکراین و نبرد علیه نیروهای روسیه تشکیل شده است.
نام این مرد اعلام نشده است و وزارت خارجه کپنهاگ نیز در بیانیهای خطاب به رسانههای دانمارکی نوشت که در این باره با مقامات اوکراینی در تماس است و هنوز نمیتواند این گزارش را تایید کند.
به نوشتۀ روزنامه Jyllands-Posten دانمارک، به نقل از سفارت اوکراین در این کشور، بیش از ۱۰۰ دانمارکی برای مبارزه با روسیه به اوکراین سفر کردهاند.
بریتانیا یک تیم از کارشناسان «جنایات جنگی» را به اوکراین اعزام میکند
بریتانیا روز جمعه اعلام کرد که تیمی از کارشناسان «جنایات جنگی» را برای کمک به اوکراین در جمع آوری شواهد و محاکمه عاملان جنایات، در اختیار این کشور خواهد گذاشت.
قرار است این تیم که در میان اعضای آن متخصصان خشونت جنسیِ مرتبط با درگیریها نیز وجود دارند، اوایل ماه مه وارد لهستان شود.
اوکراین میگوید در حال بررسی شواهد مربوط به حدود ۷۶۰۰ جنایت جنگی روی داده همچنین تحقیق درباره دستکم ۵۰۰ مظنون مرتبط با این پروندهها است.
لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا ضمن اعلام این خبر افزود که به زودی برای دیدار با رئیس دادگاه کیفری بینالمللی نیز به شهر لاهه سفر میکند.
خانم تراس گفت: «روسیه وحشیگری را در اوکراین به ارمغان آورده است و جنایات زشتی را از جمله علیه زنان مرتکب شده است. تخصص بریتانیا به کشف حقیقت کمک و رژیم پوتین را مسئول اعمال خود خواهد کرد.»
روسیه ورود ۵۹۲ کانادایی از جمله جاستین ترودو را به خاک خود ممنوع کرد
روسیه برای حدود ۶۰۰ شهروند کانادایی از جمله جاستین ترودو، نخستوزیر این کشور حکم ممنوعیت «دائمی» به خاک خود را صادر کرد.
بر اساس بیانیهای که روز پنجشنبه از سوی وزارت خارجه روسیه منتشر شد، علاوه بر آقای ترودو، مقامات کانادایی دیگری همچون آنیتا آناند وزیر دفاع، ملانی جولی وزیر خارجه و دیوید لامتی وزیر دادگستری نیز از ورود به خاک فدراسیون روسیه منع شدهاند.
در این فهرست نام سایر مقامات ارشد کانادا از جمله وزرا، سناتورها همچنین نمایندگان پارلمان کنونی و پیشین نیز دیده میشود.
وزارت خارجه روسیه تصریح کرد که اگرچه مسکو همواره مشتاق «حفظ روابط محترمانه و حسن همجواری با مردم کانادا» بوده اما این تصمیم در پاسخ به «اقدامات خصمانه رهبران کانادا» و وضع تحریمهای «ناعادلانه» گرفته شده است.
کانادا یکی از کشورهایی است که از زمان آغاز حملات روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه، بیشترین تحریمهای سیاسی، نظامی و مالی را علیه مسکو وضع کرده و همزمان کمکهای چند جانبهای را به اوکراین ارائه داده است.
روسیه حمله به کییف همزمان با سفر گوترش را تایید کرد
روسیه روز جمعه ۲۹ آوریل تایید کرد که یک روز پیش از این در جریان سفر آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل به اوکراین، حملهای را با تسلیحات دارای «دقت بالا» علیه کییف، پایتخت اوکراین انجام داده است.
وزارت دفاع روسیه در یک جلسه توجیهی اعلام کرد: «نیروهای روسی در این حمله با سلاحهای دوربرد با دقت بالا، کارگاههای شرکت فضایی آرتیوم در شهر کیبف را منهدم کردند.»
بمباران شدید دونباس در ۲۴ ساعت گذشته
بنا بر گزارش ارتش اوکراین، چندین نقطه از استان دونباس طی ۲۴ ساعت گذشته زیر آتش شدید نیروهای روسیه بوده است.
یک مقام ارشد دفاعی آمریکا نیز اعلام کرد که بسیاری از نیروهای روسیه که در ماریوپل بودند، این منطقه را ترک کرده و به سمت شمال غرب حرکت کردهاند.
به گفته این مقام که به شرط ناشناس ماندن صحبت کرده است، نیروهای روسیه در حال پیشرفت آهسته و تدریجی در دونباس هستند و در هر روز تنها چندین کیلومتر پیشروی میکنند.
روسیه تا روز پنجشنبه حدود ۱۹۰۰ موشک به سمت اوکراین پرتاب کرده که بخش قابل توجهی از این موشکها از خارج از مرزهای اوکراین شلیک شدهاند.
گزارش وزارت دفاع بریتانیا از تحولات اوکراین: نبرد دونباس برای روسیه کلیدی است
وزارت دفاع بریتانیا در آخرین بهروزرسانی خود درباره نبرد در اوکراین اعلام کرد که نبرد دونباس همچنان یک نبرد استراتژیک برای روسیه است تا به هدف خود یعنی کنترل کامل بر مناطق دونتسک و لوهانسک دست یابد.
بنا بر اعلام ارتش بریتانیا، درگیریهای شدید در اطراف لیسیچانسک و سورودونتسک (استان لوهانسک) در جریان است و روسیه تلاش دارد از ایزیوم (استان خارکیف) به سمت جنوب و اسلویانسک (دونتسک) پیشروی کند.
با این حال «به دلیل مقاومت شدید اوکراین، دستاوردهای ارضی روسیه محدود بوده و هزینه قابل توجهی برای نیروهای روسیه در پی داشته است».
سازمان امنیت و همکاری اروپا شرق اوکراین را ترک میکند
سازمان امنیت و همکاری اروپا، بزرگترین نهاد امنیتی جهان، روز گذشته اعلام کرد از آنجا که روسیه به عنوان یکی از اعضای این سازمان با تمدید دورۀ ماموریت آن مخالفت کرده، به ناچار باید دفتر خود را در شرق اوکراین تعطیل کند.
دفتر منطقهای این سازمان مستقر در وین، از سال ۲۰۱۴ میلادی پس از آغاز شورش جداییطلبان تحت حمایت روسیه در شرق اوکراین فعالیت خود را آغاز کرد.
زبیگنیو راو، وزیر خارجه لهستان که در حال حاضر کشورش ریاست دورهای این سازمان را برعهده دارد، گفت: «این تصمیم آسانی نیست... اما موضع فدراسیون روسیه برای ما چارهای جز برداشتن گامهایی برای تعطیل کردن این مأموریت باقی نگذاشته است.»
وی افزود: «این مأموریت نقش مهمی در تسهیل آتشبس و تلاش برای کاهش اثرات درگیری بر جمعیت غیرنظامی ایفا کرده است.»
انتقاد وزیر خارجه اوکراین از ناتو و درخواست تضمینهای امنیتی
دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین بامداد جمعه در پیامی توییتری، ضمن انتقاد از ناتو به دلیل باز نکردن درهایش به روی اوکراین، از دیگر کشورها تضمینهای امنیتی خواست.
او در این پیام نوشت: «اوکراین به خاطر صلح جهانی از تسلیحات هستهای دست کشید. بعد از آن ما درهای ناتو را کوبیدیم اما این در هرگز باز نشد. این خلاء امنیتی بود که باعث تجاوز روسیه شد. جهان از لحاظ امنیتی مدیون اوکراین است و ما از دولتها میخواهیم تصمیم بگیرند که چه تضمینهای امنیتی آمادهاند تا بدهند.»
افزایش امیدها به تخلیه غیرنظامیان از ماریوپول
دفتر ریاست جمهوری اوکراین با انتشار بیانیهای ابراز امیدواری کرد که روز جمعه سرانجام غیرنظامیانی که در مجتمع فولاد محبوس شدهاند به همراه گروهی از آخرین جنگجویان مدافع شهر بتوانند از ماریوپول خارج شوند.
با این حال، فرماندار محلی میگوید روسیه همچنان مخالف تخلیه نظامیان مجروح اوکراینی از این منطقه است و میخواهد آنها را دستگیر کند.
یک روز پیش از این شورای شهر ماریوپول با انتشار پیامی هشدار داده بود که به دلیل نبود یک سیستم آب و فاضلاب متمرکز، تجزیه هزاران جسد زیر آوارها و کمبود فاجعه بار آب آشامیدنی و غذا، این شهر با خطر «اپیدمیهای مرگبار» روبروست.
گفته میشود که هنوز ۱۰۰ هزار نفر از جمعیت شهر در محاصره هستند و بیم آن میرود که بیماریهایی مانند وبا و اسهال خونی در میان آنها شایع شود.
ارتش کانادا نیروهای اوکراینی را آموزش میدهد
آنیتا آناند، وزیر دفاع کانادا، روز پنجشنبه گفت ارتش این کشور در حال آموزش نیروهای اوکراینی در مورد نحوه استفاده از توپخانههای دوربرد موسوم به «هویتزر» هستند.
وی که در پنتاگون و در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با لوید آستین وزیر دفاع آمریکا حضور یافته بود گفت: «ما با تحویل هویتزرهای ام۷۷۷ به نیروهای اوکراینی حمایت خود را از آنان افزایش دادیم و میتوانم تأیید کنم که سربازان کانادایی اکنون در حال آموزش استفاده از این تسلیحات به همتایان اوکراینی خود هستند.»
دستکم یک کشته و سه زخمی در حملات موشکی به کییف
مقامات اوکراینی میگویند در جریان حمله موشکی به کییف همزمان با سفر آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، دستکم یک تن کشته و چندین نفر دیگر زخمیشدهاند. این در حالی است که تعدادی نیز در زیر آوار ماندهاند.
به گفته ویتالی کلیچکو، شهردار کییف، منطقه شوچنکیفسکی در شمال غربی شهر در جریان این حمله دو بار مورد اصابت قرار گرفت و دو ساختمان طعمه حریق شدند.
زلنسکی: حمله موشکی روسیه به کییف با هدف «تحقیر سازمان ملل» صورت گرفت
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین گفت که «بمباران روسیه در کییف همزمان با سفر آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد با هدف «تحقیر سازمان ملل» بوده است.
زلنسکی در ویدئویی که در کانال تلگرامی خود منتشر کرد، گفت: «این [حمله] چیزهای زیادی درباره نگرش واقعی روسیه نسبت به نهادهای بینالمللی، درباره تلاشهای رهبران روس برای تحقیر سازمان ملل و هر چیزی که این سازمان از آن دفاع میکند، میگوید.»
حملات موشکی به کییف همزمان با دیدار دبیر کل سازمان ملل؛ گوترش «در امنیت»، اما «شوکه» است
در پی وقوع دو انفجار در کییف بلافاصله پس از دیدار آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل و ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین، یک سخنگوی سازمان ملل گفت آقای گوترش «در امنیت» به سر میبرد اما از این اتفاق «شوکه» شده است.
ساویانو ابرو، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل، گفت: «ما در امنیت به سر میبریم. این یک منطقه جنگی است، اما شوکهکننده است که چنین رخدادی در نزدیکی جایی که ما حضور داشتیم اتفاق افتاده است.»
دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین، به شدت از حمله موشکی به کییف انتقاد کرده و آن را «عملی شنیع و وحشیانه» خوانده است.
مقامات اوکراینی میگویند منبع انفجارهای مهیب رخ داده در زمان حضور آقای گوترش، دو موشک بالستیک کروز بودهاند که به ناحیهای مسکونی در غرب کییف برخورد کردهاند.
وقوع دو انفجار در کییف پس از دیدار گوترش و زلنسکی
عصر پنجشنبه و بلافاصله پس از دیدار ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین و آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد صدای دستکم دو انفجار شدید در کییف شنیده شد.
این انفجارها باعث بروز آتشسوزی در دو ساختمان مرتفع در پایتخت اوکراین شد.
مقامات اوکراینی گفتهاند آقای گوترش و تیم همراهش در امنیت به سر میبرند.
گوترش: سازمان ملل برای تخلیه غیرنظامیان از آزوفستال ماریوپل «هر کار ممکن» را انجام میدهد
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، پس از دیدار با ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین در کییف گفت این سازمان خود را متعهد به انجام «هر کار ممکن» برای تخلیه غیرنظامیان از کارخانه فولاد آزوفستال در ماریوپل میداند.
وی با بیان اینکه گرفتار شدن غیرنظامیان در این کارخانه «بحران در دل بحران» است، گفت با رئیسجمهور اوکراین مذاکراتی داشته تا تخلیه ماریوپل را به واقعیت تبدیل کند.
آقای گوترش همچنین گفت شورای امنیت سازمان ملل متحد در جلوگیری و پایان دادن به جنگ در اوکراین «شکست خورده است.»
وی که در کنار ولودیمیر زلنسکی در یک کنفرانس مطبوعاتی شرکت کرده بود این شکست را «مایه ناامیدی، استیصال و خشمی بزرگ» خواند و گفت: «شورای امنیت نتوانسته هر کاری که میتواند برای جلوگیری و پایان دادن به این جنگ انجام دهد».
کشته و ناپدید شدن دو تبعه بریتانیا در اوکراین
دولت بریتانیا اعلام کرد یک تبعه این کشور در اوکراین کشته و یک تبعه دیگر ناپدید شده است.
گمان میرود این افراد از جمله بریتانیاییهایی باشند که به صورت مستقل به اوکراین رفته و همراه با نیروهای این کشور علیه روسیه میجنگیدهاند.
وزارت خارجه بریتانیا گفته است به دنبال اطلاعات بیشتر از محل احتمالی فرد مفقود شده است.
دولت بریتانیا شهروندان این کشور را از سفر به اوکراین بر حذر داشته، با این حال تا کنون گزارشهای متعددی از سفر افراد بریتانیایی به اوکراین برای جنگ با روسیه منتشر شده است.
اوکراین: بیش از ۸ هزار مورد «جنایت جنگی» روسیه را به ثبت رساندهایم
ایرینا وندیکتوا، دادستان کل اوکراین، روز پنجشنبه گفت بازرسان این کشور از زمان آغاز تهاجم روسیه در ۲۴ فوریه «بیش از ۸ هزار مورد جنایات جنگی» را شناسایی کرده و به ثبت رساندهاند.
بایدن لایحه درخواست کمک ۳۳ میلیارد دلاری برای اوکراین را به کنگره میبرد
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، طی یک سخنرانی در کاخ سفید اعلام کرد که از کنگره درخواست خواهد کرد ۳۳ میلیارد دلار کمک اضافی نظامی، اقتصادی و بشردوستانه برای حمایت از اوکراین «برای پنج ماه آینده» تصویب کند.
رئیسجمهور آمریکا گفت: «این رقم مبلغ کمی نیست، ولی اگر در برابر تجاوز تسلیم شویم بعدا باید هزینه بیشتری از این بابت پرداخت کنیم.»
آقای بایدن گفت ایالات متحده در حال حمله به روسیه نیست بلکه تنها به اوکراین کمک میکند تا از خود در برابر تجاوز روسیه دفاع کند.
وی در این خصوص گفت: «همانطور که پوتین تصمیم گرفت تا این تهاجم وحشیانه را آغاز کند، میتواند تصمیم بگیرد که به آن پایان دهد. روسیه متجاوز است و جهان باید روسیه را مسئول بداند و مسئول هم خواهد دانست.»
هشدار مسکو نسبت به «تهدید امنیتی اروپا» پس از اظهارات وزیر خارجه بریتانیا
در پی اظهارات لیز تراس وزیر خارجه بریتانیا مبنی بر اینکه روسیه باید «از همه اوکراین خارج شود»، مسکو نسبت به تهدید امنیتی اروپا هشدار داد.
کرملین گفته است که امنیت اروپا به دلیل «ارسال تسلیحات غربی» به اوکراین به خطر افتاده و «تمایل به پمپاژ سلاح» به اوکراین با تهدید امنیت این قاره، محرک وجود بیثباتی است.
پیشتر لیز تراس گفته بود غرب باید ارسال سلاح به اوکراین را «دو چندان کند» و همچنین برای «حمایتی درازمدت» از کییف آماده شود.
نمایندگان پارلمان آلمان با ارسال تسلیحات سنگین به اوکراین موافقت کردند
قانونگذاران آلمانی روز پنجشنبه طی طرحی به ارسال تسلیحات سنگین به اوکراین رای موافق دادند.
این طرح که با ۵۸۶ رای مثبت در مقابل ۱۰۰ رای منفی تصویب شد، از حمایت حزب حاکم و همینطور بلوک اصلی اپوزسیون آلمان برخوردار بود.
مصوبه امروز پارلمان آلمان هرچند غیرالزامآور است، با این حال تصمیمی نمادین به شمار میرود چرا که دولت این کشور در قبال ارسال سلاح به اوکراین موضعی واحد نداشته و شماری از اعضای کابینه اولاف شولتس، صدراعظم، به دفعات با حمایت نظامی از کییف مخالفت کرده بودند.
انتظار میرود با تصویب طرح امروز روند ارسال تسلیحات سنگین از سوی آلمان، شامل توپخانه و تانک، تسریع شود.
آمریکا قصد دارد داراییهای توقیف شده الیگارشهای روس را در اختیار کییف قرار دهد
کاخ سفید امروز پنجشنبه با هدف جبران خساراتی که اوکراین بدنبال تهاجم روسیه متحمل شده است، پیشنهاد استفاده از داراییهای توقیف شده الیگارش های روسیه را مطرح کرد.
دولت جو بایدن میگوید انتقال داراییهای «دزدسالاران» به کییف، جبران خساراتی را که اوکراین با تجاوز روسیه متحمل شده است، ممکن میکند.
نخست وزیر بلغارستان درصدد ارسال کمکهای نظامی به اوکراین است
کریل پتکوف، نخستوزیر بلغارستان ابراز امیدواری کرد که قانونگذاران کشورش هفته آینده با طرح او برای ارسال کمک نظامی به اوکراین موافقت کنند.
او این خبر را روز پنجشنبه در جریان بازدید از شهر بورودیانکا در حومۀ کییف، پایتخت اوکراین اعلام کرد.
پتکوف که برای دیدار با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین به این کشور سفر کرده، پس از مشاهده آثار جنایات روی داده در بورودیانکا در جریان پیشرویهای ارتش روسیه گفت: «ما نمیتوانیم بیتفاوت باشیم. ما نمیتوانیم بگوییم که این تنها مشکل اوکراین است و نمیتوانیم بگوییم که عدهای در حال مرگ هستند، اما به ما ربطی ندارد.»
او از استدلال برخی از سیاستمداران در بلغارستان مبنی بر اینکه عدم کمک نظامی به اوکراین باعث تسریع در روند رسیدن به صلح شود، انتقاد کرد و گفت: «آیا بهای صلح این است که دولت روسیه به حملاتش ادامه دهد و کسی نتواند از خود دفاع کند؟ آیا این همان صلحی است که ما میخواهیم؟»
تشدید حملات نیروهای روسیه به مجتمع فولاد ماریوپل
عکسهای ماهوارهای حاکی از آن است که حملات روسیه به مجتمع فولاد آزوفستال که آخرین منطقه تحت کنترل اوکراین در شهر ماریوپول است، به شدت افزایش یافته است.
تصاویر گرفته شده توسط Planet Labs PBC در روز چهارشنبه نشان میدهد که حملات متمرکز روسها به تاسیسات مرکزی این مجتمع آسیب زیادی وارد کرده است.
تخمین زده میشود که ۱۰۰۰ غیرنظامی به همراه حدود ۲۰۰۰ نیروی اوکراینی در این مجتمع عظیم یادگار دوران اتحاد جماهیر شوروی که دارای مجموعهای از تاسیسات زیرزمینی برای مقاومت در برابر حملات هوایی است، پناه گرفته باشند.
تصاویر جدید در حالی منتشر میشوند که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد از اوکراین بازدید میکند و قصد دارد با رئیسجمهور اوکراین درباره ایجاد کریدوری با هدف خروج مردم از منطقه محاصره شده صحبت کند.
واکنش کرملین به سخنان وزیر خارجه بریتانیا: امنیت اروپا را به خطر نیندازید
کرملین روز پنجشنبه در واکنش به سخنان لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا که بر ضرورت تحویل تسلیحات سنگین و هواپیماهای بیشتر به کییف تاکید کرده بود، اعلام کرد که تحویل تسلیحات به اوکراین «امنیت اروپا را به خطر میاندازد».
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت: «تمایل به سرازیر کردن تسلیحات به اوکراین، بهویژه سلاحهای سنگین، امنیت قاره اروپا را تهدید میکند و باعث بیثباتی میشود».
ینس استولتنبرگ: فنلاند و سوئد میتوانند «خیلی سریع» به ناتو بپیوندند
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو اعلام کرد که فنلاند و سوئد «در صورت تصمیم به پیوستن به این سازمان نظامی» با آغوش باز پذیرفته خواهند شد و میتوانند «خیلی سریع» به آن بپیوندند.
این سخنان در حالی بیان شده که در پی جنگ روسیه علیه اوکراین، حمایتهای عمومی در فنلاند و سوئد از عضویت این کشورها در ناتو بطور قابل توجهی افزایش یافته است.
پیش از این برخی رسانههای داخلی دو کشور اعلام کرده بودند که احتمالا فنلاند و سوئد در اواسط ماه مه و «بطور همزمان» درخواست عضویت خود در ناتو را ارائه خواهند داد.
ینس استولتنبرگ گفت: «این تصمیم آنهاست و در صورت اتخاذ چنین تصمیمی، از فنلاند و سوئد به گرمی استقبال خواهد شد و روند پذیرش نیز به سرعت انجام میشود.»
او همچنین هشدار دادکه اگر روسیه قصد ترساندن این دو کشور در فاصلۀ زمانی ارائه درخواست تا الحاق رسمی را داشته باشد، باید بداند که از آنها محافظت خواهد شد.
تلاش برای راه اندازی کریدورهای تخلیه همزمان با وضعیت «آخرالزمانی» در ماریوپول
همزمان با سفر آنتونیو گوترش به اوکراین و تلاشهای سازمان ملل برای تخلیه غیرنظامیان از مناطق درگیر جنگ، شورای شهر ماریوپول با انتشار پیامی در روز پنجشنبه هشدار داد که «به دلیل نبود یک سیستم آب و فاضلاب متمرکز، تجزیه هزاران جسد زیر آوارها و کمبود فاجعه بار آب آشامیدنی و غذا، این شهر با خطر اپیدمیهای مرگبار روبروست».
خطرات قرون وسطایی درحالی این شهر ویران از جنگ را تهدید میکند که هنوز ۱۰۰ هزار نفر از جمعیت شهر در محاصره هستند و بیم آن میرود که بیماریهایی مانند وبا و اسهال خونی در میان آنها شایع شود.
این هشدارها در حالی است که هماهنگ کننده سازمان ملل در اوکراین روز پنجشنبه اعلام کرد که به جنوب این کشور خواهد رفت تا به تلاش برای آغاز عملیات تخلیه در ماریوپل که اکنون تقریباً به طور کامل توسط نیروهای روسی کنترل میشود، کمک کند.
شورای شهر ماریوپول در این پست تلگرامی نوشته است: «اشغالگران یا قادر به تأمین آب و غذا و دارو برای جمعیت باقی مانده نیستند و یا علاقهای به انجام این کار ندارند».
ایالات متحده در نظر دارد روسیه را در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار دهد
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه مقابل قانوگذاران کنگره آمریکا اعلام کرد که دولت بایدن در حال بررسی موضوع قرار دادن روسیه در فهرست کشورهای حامی تروریسم است؛ با این وجود به گفتۀ او، کارشناسان حقوقی هنوز مشخص نکردهاند که مطابق با قانون، کدام اقدامات کرملین در تعاریف مربوط به حمایت از تروریسم میگنجد.
پیش از این ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین و دیمیترو کولبا، وزیر خارجه آن کشور خواستار انجام چنین کاری شده بودند.
در صورت جای گرفتن روسیه در فهرست کشورهای حامی تروریسم، محدودیتهای بینالمللی متعددی از جمله در موضوع اعطای کمکهای خارجی و ممنوعیت صادرات دفاعی وضع خواهد شد و عرصه را بر کشوری که هم اکنون نیز در پی جنگ اوکراین با تحریمهای گستردهای روبروست، تنگتر خواهد کرد.
در جریان جلسه روز چهارشنبه کنگره، سناتور جمهوریخواه لیندسی گراهام ضمن استقبال از این تصمیم دولت بایدن، از بلینکن خواست تا به این کار سرعت داده شود.
گوترش در بازدید از بورودیانکا: جنگ در قرن بیست و یکم بیمعناست
آنتونیو گوترش در بازدید از بورودیانکا واقع در حومه شهر کییف، جایی که گفته میشود روسها دست به قتل عام غیرنظامیان زدهاند گفت: «با دیدن چنین مکان وحشتناکی، بار دیگر اهمیت موضوع انجام یک تحقیق کامل و تعیین مسئولیتها برجسته میشود.»
او پیش از این نیز در ماه مارس از روسیه خواسته بود که برای روشن شدن حقایق در این باره، با دیوان بینالمللی کیفری موافقت کند.
او همچنین در جریان سخنانی که مقابل یکی از خانههای ویران شدۀ مناطق جنگ زدۀ بورودیانکا ایراد کرد، افزود: «من خانوادهام را در یکی از این خانهها تصور میکنم...، نوههایم را میبینم که وحشت زده میدوند. جنگ در قرن بیست و یکم بیمعناست، هیچ جنگی در قرن ۲۱ قابل قبول نیست.»
ترکیه: از زمان آغاز جنگ اوکراین هیچ ناو روسی یا اوکراینی از تنگه بسفر عبور نکرده است
خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه روز چهارشنبه اعلام کرد که با آغاز جنگ روسیه و اوکراین، ترکیه به همه طرفها اعلام کرده که هیچ کشتی جنگی نمیتواند از تنگه بسفر عبور کند و «تاکنون نیز هیچ عبوری از تنگه بسفر صورت نگرفته است».
بنا بر گزارش خبرگزاری آناتولی، آکار همچنین دربارۀ مینهای سرگردان در دریای سیاه گفت: «رادارهای شناسایی بیشتری برای کنترل ورودی و خروجیهای تنگه بسفر و جلوگیری از هرگونه اتفاقی تدارک دیدهایم.»
کاخ سفید درصدد است تا بودجۀ «هنگفتی» را صرف کمک بیشتر به اوکراین کند
کاخ سفید در حال آمادهسازی درخواستی برای ارسال به کنگره آمریکا در اوایل روز پنجشنبه، با هدف ارسال کمک بیشتر به اوکراین است. این خبر از سوی «انبیسی» به نقل از مقامات آگاه در دولت بایدن منتشر شد.
مبلغ این درخواست «عظیم» توصیف شده اما به دلیل نهایی نشدن همه جزئیات این طرح، هنوز مبلغ مشخصی اعلام نشده است.
دولت بایدن از زمان آغاز حملۀ روسیه به اوکراین مجوز ۳.۴ میلیارد دلار کمک نظامی به این کشور را صادر کرده است.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا هفتۀ گذشته اعلام کرد که بودجهای که پیش از این کنگره تصویب کرده بود رو به پایان است و به زودی درخواست جدیدی را برای قانونگذاران خواهد فرستاد.
ایالات متحده به تازگی یک بسته کمک نظامی ۸۰۰ میلیون دلاری را به اوکراین اختصاص داده بود که هشتمین بسته کمک به این کشور از زمان آغاز جنگ اوکراین محسوب میشد.
وزیر خارجه بریتانیا: در صورت پیروزی روسیه در اوکراین ما دیگر هرگز احساس امنیت نخواهیم کرد
وزیر خارجه بریتانیا تاکید کرد که متحدان غربی باید حمایت خود از اوکراین را «دوبرابر» کنند تا از شکست پوتین در اوکراین مطمئن شوند.
لیز تراس شب گذشته در سخنرانی خود در لندن گفت: «پیروزی اوکراین برای همه ما یک ضرورت استراتژیک است».
او از کشورهای ثروتمند عضو گروه هفت و متحدان آن خواست که از طریق وضع تحریمهای سختتر علیه روسیه از جمله «قطع واردات نفت و گاز یکبار برای همیشه» و در مقابل ارائه کمکهای نظامی بیشتر و ادامه حمایتهای بشردوستانه از اوکراین، فشارها بر روسیه را افزایش دهند.
او گفت: «موفقیت پوتین در اوکراین باعث مصیبت بیشتر در سراسر اروپا خواهد شد و پیامدهای وحشتناکی نیز در سرتاسر جهان به همراه خواهد داشت... و ما دیگر هرگز احساس امنیت نخواهیم کرد... بنابراین باید برای مقاومتی طولانی آماده شویم و حمایت خود از اوکراین را دوچندان کنیم.»
آلمان از زمان آغاز جنگ اوکراین به بزرگترین خریدار انرژی روسیه تبدیل شده است
بررسیهای یک گروه تحقیقاتی مستقل حاکی از آن است که طی دو ماه گذشته آلمان بزرگترین خریدار انرژی روسیه بوده است.
بنا بر اعلام «مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک» مستقر در فنلاند، روسیه از زمان آغاز حمله به اوکراین در ۲۴ فوریه، رقمی معادل ۶۶.۵ میلیارد دلار از صادرات سوخت فسیلی به دست آورده است.
محققان در این مرکز با استفاده از دادههای مربوط به حرکت کشتیها همچنین ردیابی جریان گاز از طریق خطوط لوله و بررسی سوابق معاملات، تخمین میزنند که آلمان در دو ماه اول جنگ اخیر حدود ۹.۱ میلیارد یورو برای تحویل سوختهای فسیلی به روسیه پرداخت کرده است.
دولت آلمان حاضر به اظهار نظر در این باره نشده است.
پخش ویدئوهایی از سوی گروههای طرفدار روسیه که زلنسکی را «یک مصرفکننده کوکائین» معرفی میکنند
گروههای طرفدار روسیه با دستکاری در ویدئوهایی که از مصاحبههای ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین وجود داشته، سعی دارند او را یک مصرف کننده ماده مخدر کوکائین معرفی کنند.
این ویدئوهای دستکاری شده، در کانالهای تلگرامی و شبکههای اجتماعی در میان حامیان روسیه دست به دست میشوند.
در یکی از این ویدئوها، در حالی که زلنسکی در حال گفتگو با ایلان ماسک میلیاردر آمریکایی است، روی میزش پودر کوکائین دیده میشود. این در حالی است که در ویدئوی اصلی از این مصاحبه، چنین چیزی وجود ندارد.
در یک ویدئوی دستکاری شدۀ دیگر نیز بخشهایی از مصاحبه او در سال ۲۰۱۹ میلادی بازنشر شده که در آن زلنسکی درباره مصرف کوکائین میگوید که این کار عالی است و به شما انرژی زیادی میدهد و اینکه هر روز صبح آن را مصرف میکند.
این در حالی است که در ویدئوی اصلی از این مصاحبه، رئیس جمهوری اوکراین از ورزش صبحگاهیاش سخن میگوید که هر روز آن را انجام میدهد و از علاقهای که به نوشیدن قهوه دارد.
هشدار اتحادیه اروپا به وارد کنندگان گاز روسیه: درخواست مسکو برای پرداخت به روبل را عملی نکنید
در پی قطع صادرات گاز روسیه به لهستان و بلغارستان، اتحادیه اروپا از شرکتهای وارد کنندۀ گاز طبیعی روسیه خواست که از انجام پرداختها به روبل خودداری کنند.
اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا روز چهارشنبه در یک کنفرانس خبری هشدار داد: «پرداخت به روبل (چنانچه در قرارداد پیشبینی نشده باشد) نقض تحریمهای ماست و شرکتها نباید به خواستههای روسیه تن دهند.»
اتحادیه اروپا برای تامین ۴۰ درصد از گاز مورد نیاز خود به روسیه وابسته است و توقف صادرات گاز مسکو به این دو کشور، نگرانی های جدی در پی داشته است.
پیش از این خبرگزاری بلومبرگ به نقل از منبعی در شرکت گازپروم روسیه گزارش داده بود که چهار خریدار اروپایی گاز طبیعی، پرداخت پول روسیه به روبل را آغاز کردهاند. نام این چهار خریدار اعلام نشده است.
بلومبرگ همچنین گزارش داد که شرکت «انی» غول انرژی ایتالیا نیز به عنوان یک اقدام احتیاطی، در تدارک افتتاح یک حساب روبلی در «گازپروم بانک» است.
استفادۀ نیروی دریایی روسیه از دلفینهای آموزش دیده در جنگ اوکراین
تصاویر ماهواره ای گرفته شده توسط Maxar Technologies حاکی از آن است که روسیه از دلفینهای اموزش دیده شده برای خنثی کردن عملیات دریایی اوکراین استفاده میکند.
این دلفین ها از زمان آغاز جنگ اوکراین به پایگاه دریایی روسیه در بندر سواستوپل کریمه منتقل شدهاند و از آنها برای یافتن مینهای کارگذاشته شده از سوی نیروهای اوکراینی و خنثی کردن عملیات خرابکاری نیرویهای اوکراینی در دریای سیاه استفاده میکنند.
نگرانی آمریکاییها از دریافت اطلاعات غلطی که روسیه عامل انتشار آنهاست
بر اساس نظرسنجی که به تازگی از سوی آسوشستدپرس با همکاری مرکز تحقیقات NORC در دانشگاه شیکاگو انجام شد، ۶۱ درصد از آمریکاییها نگران انتشار اطلاعات نادرست دربارۀ جنگ اوکراین هستند و عمدتاً نیز دولت روسیه را مسئول انتشار این دروغها میدانند.
از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین در ماه فوریه، انتشار پستهای گمراهکننده در شبکههای اجتماعی به همراه تصاویر یا ویدیوهای جعلی بطور قابل توجهی افزایش یافته است.
این کار باعث شده که گاه حتی کاربران خوشنیت و روزمرۀ شبکههای اجتماعی قربانی این دروغها شوند و بهطور تصادفی این پستها و تصاویر غیرحقیقی را لایک کرده یا به اشتراک بگذارند.
بریتانیا: نیروی دریایی روسیه با وجود تلفات همچنان یک تهدید برای اوکراین است
وزارت دفاع بریتانیا در آخرین بهروز رسانی اطلاعاتی خود که صبح پنجشنبه منتشر شد، هشدار داد که با وجود تلفات سنگین، نیروی دریایی روسیه همچنان تهدیدی برای اوکراین در دریای سیاه است.
در بیانیۀ این وزارتخانه آمده است که حدود ۲۰ شناور نیروی دریایی روسیه شامل کشتیهای جنگی و زیردریاییها همچنان در دریای سیاه فعال هستند و با وجود وارد آمدن خساراتی از جمله غرق شدن رزمناو «مسکوا» ناوگان دریای سیاه روسیه توانایی حمله به اهداف در خاک اوکراین را حفظ کرده است.
پارلمان کانادا «نسلکشی» روسیه در اوکراین را محکوم کرد
نمایندگان پارلمان کانادا روز چهارشنبه طرحی را تصویب کردند که در آن اقدامات روسیه علیه مردم اوکراین از جمله «نسلکشی» در این کشور را محکوم میکند.
در این طرح که به اتفاق آرا تصویب شده، آمده است: «شواهد روشن و فراوانی از وقوع سیستماتیک و گستردۀ جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت در خاک اوکراین وجود دارد که توسط نیروهای مسلح فدراسیون روسیه، تحت رهبری ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور علیه مردم اوکراین انجام شده است.»
در این طرح از برخی از این جنایات نام برده شده است؛ از جمله شکنجه، انتقال اجباری کودکان اوکراینی به خاک روسیه، خشونت فیزیکی و روانی و همچنین تجاوز جنسی به قربانیان.
تصویب این طرح حدود ده روز پس از تصویب قطعنامه مشابهی در پارلمان اوکراین انجام میشود.
پیش از این در اواسط ماه آوریل جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا به دنبال سخنان جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده از وقوع «نسلکشی» در اوکراین سخن گفت؛ اتهامی که کرملین آن را «غیرقابل قبول» میداند.
تکرار درخواست کمک نظامیان اوکراینی در ماریوپول
فرمانده تیپ ۳۶ تفنگداران دریایی ارتش اوکراین که هم اکنون در ماریوپول است، درخواست جدیدی برای کمک منتشر کرد و گفت که در مجتمع متالورژی آزوفستال حدود ۶۰۰ سرباز مجروح و صدها غیرنظامی همراه او هستند.