تحقیقات 17 مجموعه خبری نشان داد که از نرم افزار جاسوسی ساخت شرکت صهیونیستی «ان اس او» برای جاسوسی از گوشی های همراه صدها خبرنگار، فعال سیاسی و اجتماعی و همچنین سیاستمدار در سراسر جهان استفاده شده است.
به گزارش جماران به نقل از شبکه الجزیره، براساس تحقیقات گاردین، واشنگتن پست و 15 سازمان خبری دیگر، فعالان، سیاستمداران و روزنامه نگاران - از جمله از خبرنگاران شبکه الجزیره - در سراسر جهان در یک عملیات نظارتی با استفاده از نرم افزار فروخته شده توسط شرکت صهیونیستی «ان اس او» هدف قرار گرفتند.
گزارش های منتشر شده نشان داد بر اساس گزارش واشنگتن پست، از نرم افزار پگاسوس، برای هک کردن تلفن های هوشمند سوء استفاده شده است.
به گزارش گاردین، این درز اطلاعات حاوی لیستی از بیش از 50،000 شماره است که از سال 2016 مورد توجه مشتریان ان اس او قرار گرفته است.
با این حال، ذکر شماره تلفن ها در داده های فاش شده به معنای هک شدن این دستگاه ها نیست.
واشنگتن پست گفت که شماره های این لیست نیز متعلق به روسای کشورها و نخست وزیران، اعضای خانواده های سلطنتی عرب، دیپلمات ها و سیاستمداران و همچنین فعالان و مدیران بازرگانی است.
به گزارش گاردین، روزنامه نگاران سازمان های رسانه ای در سراسر جهان از جمله خبرگزاری فرانسه، وال استریت ژورنال، سی ان ان، نیویورک تایمز، الجزیره، فرانس 24، رادیو اروپای آزاد، مدی پارت، ال پائیس، آسوشیتدپرس، لوموند، بلومبرگ، اکونومیست و رویترز در این فهرست قرار داشتند.
به گزارش روزنامه واشنگتن پست، در همین راستا طبق تجزیه و تحلیل آزمایشگاه امنیتی عفو بین الملل، دو زن نزدیک به «جمال خاشقچی» ستون نویس مقتول سعودی، توسط جاسوس افزار پگاسوس هدف قرار گرفتند. این روزنامه ای که خاشقچی برای آن می نوشت، گزارش داد تلفن نامزد خاشوقچی چند روز پس از قتل وی در کنسولگری عربستان در استانبول به بدافزار آلوده شد.
یک جاسوسی پیچیده
پگاسوس، یک ابزار نظارتی پیشرفته که توسط شرکت صهیونیستی ساخته شده است، گوشی هوشمند کاربر را آلوده می کند و تمام اطلاعات تلفن، از جمله هر نام تماس و شماره تلفن، پیام کوتاه، ایمیل، پیام فیس بوک، همه چیز از اسکایپ، وی چت، وایبر، تلگرام و ... را سرقت می کند.
در این لیست هویت مشتریان مشخص نشده است اما گزارش ها حاکی از آن است که بسیاری از آنها در 10 کشور - جمهوری آذربایجان، بحرین، مجارستان، هند، قزاقستان، مکزیک، مراکش، رواندا، عربستان سعودی و امارات متحده عربی جمع شده اند.
«ناتالیا کراپیوا» مشاور حقوقی فناوری در شرکا «اکسس ناو» به الجزیره گفت: «صنعت جاسوسی در تاریکی کار می کند - محصولات آن برای فریب و مقصر دانستن جرم و جنایت طراحی شده است. با این حال ما از خود می پرسیم چطور ممکن است چنین چیزی اتفاق بیفتد؟ ما به مقررات، شفافیت و پاسخگویی نیاز داریم و اکنون به آنها احتیاج داریم.»
ادعاهای دروغین!
در ابتدا عفو بین الملل و «داستانهای ممنوع» (Forbidden Stories) یک سازمان غیرانتفاعی رسانه ای مستقر در پاریس، به این اطلاعات دسترسی پیدا کردند و سپس آنها را با سازمان های رسانه ای از سراسر جهان به اشتراک گذاشتند.
ان اس او قاطعانه آنچه را «ادعاهای دروغین» خواند، رد کرد.
این سازمان در مورد گزارش منتشر شده توسط گاردین گفت: «گروه ان اس او قاطعانه ادعاهای دروغین گزارش شما را انکار می کند. بسیاری از آنها نظریه های تأیید نشده ای هستند که شک و تردید جدی در مورد قابلیت اطمینان منابع شما و همچنین اساس داستان شما ایجاد می کنند.»
به گفته این شرکت، دلیل خوبی دارد که «باور کند ... ادعاها ... بر اساس تفسیر گمراه کننده اطلاعات درز شده از اطلاعات اساسی قابل دسترسی و آشکار است.»
سازمان نظارت اینترنت Citizen Lab که طی دو سال گذشته فعالیت های ان اس او را دنبال می کند نیز در ماه دسامبر گزارش داد که ده ها روزنامه نگار در شبکه رسانه ای الجزیره مستقر در قطر ارتباطات تلفن همراه خود را با نظارت الکترونیکی پیچیده رهگیری کردند.
عفو بین الملل در ژوئن سال گذشته گزارش داد که مقامات مراکشی از نرم افزار پگاسوس برای قرار دادن نرم افزارهای جاسوسی بر روی تلفن همراه «عمر رادی» روزنامه نگار محکوم شده به علت انتشار یک پست در رسانه های اجتماعی استفاده کردند.