اختلاف و رویارویی اروپا و ترکیه شکل جدی تری به خود گرفته است و رویارویی این دو متحد به مرحله خطرناکی رسیده است.
به گزارش جماران، «عبدالباری عطوان» تحلیلگر و نویسنده مشهور عرب در سرمقاله روزنامه رأی الیوم نوشت: تعرض و بازرسی یک کشتی تجاری که پرچم ترکیه را برافراشته و در مسیر شهر«مصراته» لیبی بود توسط یک کشتی جنگی آلمانی و فرود نیروهای ویژه آلمان از یک بالگرد روی عرشه کشتی ترکیه ای و بازرسی آن پس از بازداشت ناخدا و تیم آن، یک تنش خطرناکی است که چه بسا اگر شدت بگیرد به رویارویی نظامی منجر می شود.
دولت ترکیه بر اساس بیانیه ای رسمی که صادر کرد به این نقض قوانین بین المللی توسط آلمان اعتراض کرد و «خلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه بر اتخاذ تدابیر لازم برای حمایت از کشتی های تجاری تأکید کرد اما به جزئیات این تدابیر اشاره ای نکرد اما باور بر این است که معنی اش همراهی کشتی های جنگی با کشتی های تجاری یا استقرار نیروهای ویژه ترکیه روی عرشه این کشتی ها برای حمایت از آنها و مقابله با هر گونه تعرضی به آنهاست.
نیروهای آلمانی یک شب کامل را در کشتی تجاری ترکیه سپری کردند و هیچ گونه سلاحی پیدا نکردند بلکه فقط محموله های رنگ و کمک های انسانی در آن پیدا کردند؛ امری که تأکید می کند که اطلاعات رسیده به فرماندهی عملیات«ایرنی» اروپایی در رم که کارش اجرای ممنوعیت رسیدن سلاح و تجهیزات نظامی به طرف های درگیر در لیبی است، دقیق نبوده و چه بسا گمراه کننده بود.
تعرض آلمان به کشتی ترکیه ای در نزدیکی سواحل لیبی بازتاب دهنده تشدید سختگیری اروپایی ها علیه ترکیه است و در چارچوب حالت تنشی رخ داده است که اکنون در منطقه شرق دریای مدیترانه حاکم است و نشان دهنده مخالفت اروپا با دخالت نظامی ترکیه به نفع دولت وفاق لیبی است.
اتحادیه اروپا تهدید کرده است که ترکیه را به دلیل اتهامش توسط یونان و قبرس به ارسال کشتی هایی با حمایت قایق های جنگی برای حفاری و اکتشاف نفت و گاز در مناطق مورد مناقشه در آب های قبرص و یونان تحریم می کند؛ این در حالی است که ترکیه این اتهام را تکذیب می کند و در عین حال بر حفاری و اکتشاف اصرار می کند.
اتفاق جدید در این بحران روزافزون، اقدام کشتی ها و نیروهای ویژه آلمان در بازرسی کشتی ترکیه ای است؛ این یعنی دولت آلمان که ترکیه را بزرگترین شریک تجاری خود می داند(40 میلیارد یورود حجم تبادل تجاری سالیانه میان دو کشور است)، تصمیم گرفته است که در خندق یونان،قبرس و فرانسه در بحران شرق دریای مدیترانه بایستد و چه بسا این اقدام یک مقدمه یا آخرین پیام هشدار قبل از اعمال تحریم های اروپایی علیه آنکارا است.
اتحادیه اروپا از دخالت نظامی ترکیه در لیبی راضی نیست و ارسال نیرو توسط آنکارا برای جنگ در کنار جمهوری آذربایجان در بحران با ارمنستان درباره منطقه «قره باغ» خشم اتحادیه اروپا را علیه ترکیه به ویژه پس از آن که سرنوشت جنگ و آینده منطقه قره باغ به نفع آذربایجان تعیین شد، بیشتر شد.
اروپا بزرگترین شریک تجاری ترکیه( حجم تبادل تجاری میان آنها به 100 میلیارد دلار در سال می رسد) است و اقدام اروپا برای تحریم در حالی که بحران اقتصادی ترکیه روز به روز شدیدتر می شود و ارزش لیر در برابر دلار آمریکا(هر دلار هشت لیر) کاهش می یابد، زیان زیادی به اقتصاد ترکیه در سایه گزارش هایی برای روی آوردن شهروندان ترکیه برای خرید طلا به عنوان پناه امن، وارد می کند.
ترکیه این روزها در معرض فشارهای اروپایی گسترده ای قرار دارد که چه بسا با آمدن دولت «جو بایدن» رئیس جمهور دموکرات در قدرت بیشتر شود زیرا دولت بایدن از کردها و ایجاد دولتی مستقل برای شان در مناطقی که هستند و احیای معاهده سیفر در سال 1920 که این حق را به آنها داد و بعدا با دخالت«آتاتورک» معاهده لوزان در 1923 آن را لغو کرد،حمایت می کند.
دولت حزب«عدالت و توسعه»چگونه با این فشارها رویارویی می کند آیا از نیروهای ویژه و کشتی های جنگی برای جلوگیری از تعدی و تفتیش کشتی های تجاری اش در دریای مدیترانه استفاده می کند؟ از آن بدتر چگونه با تحریم های اقتصادی اروپایی در صورت اعمال آنها مقابله می کند؟
تنش میان اروپا و ترکیه رو به تشدید است و روزهای آینده پر از اتفاق های غیرمنتظره است به ویژه آن که همه نشانه ها می گوید آنکارا پرچم تسلیم را بالا نمی برد...و خدا بهتر می داند.