معاون امنیتی انتظامی وزارت کشوربا بیان اینکه روش های سنتی درآینده پاسخگوی زیان دیدگان ازجرم نخواهد بود، گفت: درحلقه پیشگیری از وقوع جرم نیازمند پیشنهادات تخصصی نیروی انتظامی هستیم تا بتوانیم از نظرات امنیتی در همه حوزه ها استفاده کرده و حتی اگر لازم باشد آن را به صورت آئین نامه ابلاغ کنیم.
به گزارش جماران، سردار«حسین ذوالفقاری» درهمایش روسای پلیس آگاهی سراسر کشور با اشاره به جایگاه اجتماعی کارآگاهان پلیس افزود: نیروی انسانی متخصص در پلیس آگاهی خصوصا امر کارآگاهی حرف اول و آخر را می زند.
وی با بیان اینکه مهم ترین امر درتشخیص جرم و کسب حقیقت کارآگاه بودن است، گفت: کارآگاهی در عین حال پرجاذبه است اما مشکلات خاص خود را دارد.
وی ادامه داد: حجم بالای پرونده ها یکی ازموضوعاتی است که با کشف جرم سازگاری ندارد در حقیقت ما در کشف جرم از یک سو با فردی که متضرر شده و از سوی دیگر با افکار عمومی، محدودیت های قانونی و حقوق شهروندی روبه رو هستیم.
معاون امنیتی انتظامی وزارت کشورادامه داد: عمده قضات درصدورحکم، صرفا به اقرارمتهم اکتفا و پرونده را دنبال می کنند درحالی که اقرار به جرم یکی از پنج ادله است و در حقیقت این عمل قضات غیرمستقیم سیستم را به اقرار از مجرم هدایت می کند؛ زمانی که عمده توجه قضات مبتنی بر اقرار است همین امر مشکلاتی را برای کارآگاهان ایجاد می کند.
ذوالفقاری بیان داشت: کشف جرم از یک سو با مسائل اجتماعی، سیاسی و فرهنگی درتبادل است و از سوی دیگر رابطه چندسویه میان جرایم وجود دارد. به عنوان مثال ممکن است یک سرقت با قتل با اقدامات تروریستی ارتباط داشته باشد. از این رو بایستی در کشف جرم سایر مولفه های محیطی در ارتباط با جرم و جنایت مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت: نیروی انتظامی نباید تنها برگزارش عملکرد اکتفا کند، باید از یافته ها و اسنادی که داریم در تصمیم سازی های کلان کشور استفاده کنیم و با شناخت این ظرفیت ها سیاست گذاری ها و تصمیم گیری های موثری داشته باشیم، البته ما هنوز به این مرحله نرسیده ایم؛ پلیس بایستی دو گزارش شامل عملکرد روزانه که روال کار را مشخص می کند و دیگری بررسی تحلیلی اقدامات انجام شده را داشته باشد تا براساس آن سیاست گذاری درحوزه های مختلف نظیرسیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... صورت گیرد؛ در صورت انجام این اقدام قطعا می توان ظرفیت های بهتر و بیشتری برای مقابله با جرم ایجاد کرد.
وی به منابع کشف جرم اشاره کرد و گفت: برای مدیریت منابع کشف جرم سه منبع در اختیار داریم؛ منابع مادی که در اختیار سازمان است و نیروی انسانی اساس کار را تشکیل می دهد و سوم ظرفیت های بسیار گسترده که در سطح جامعه و سازمان ها قرار دارد که باید به آن توجه شود.
ذوالفقاری تصریح کرد: در کشف جرم باید به عوامل درون و برون سازمانی توجه شود، بهره گیری از سامانه ها و سیستم های پایش تصویری و نیز هوشمندسازی سامانه آگاهی و استفاده از منابع دیگر نیروی انتظامی نظیر راهنمایی و رانندگی بر کشف جرم موثر است.
وی به هماهنگی میان دستگاه های متولی درکشف جرم و تعقیب مجرم اشاره کرد وگفت: بانک اطلاعاتی جمعیت در کشور ما نیازمند فرهنگ سازی است و یکی از منابعی می باشد که می تواند به کشف جرم کمک کند؛ همچنین دسترسی به سامانه های حمل و نقل زمینی، هوایی، بانک ها، ثبت و احوال، بخش های اقامتی و دفاتر اسناد در کشف جرم تأثیر بسزایی دارد.
ذوالفقاری با اشاره به حوادث تروریستی 17 خرداد در تهران گفت: دراین حادثه، تروریست ها خانه ای در کرمانشاه اجاره کرده و تمام امکاناتشان در آنجا قرار داده بودند و درهمین خانه بایکدیگر بیعت می کردند، در صورتی که پلیس به سیستم نقل و انتقالات مسکن دسترسی داشت با این مشکلات مواجه نمی شدیم.
وی تصریح کرد: پلیس بایستی به سامانه های آموزشی نیز دسترسی داشته باشد تا در صورت لزوم بتواند کشف و تعقیب مجرم را از این طریق پیگیری کند.
معاون امنیتی وزارت کشور به هماهنگی پایش تصویری سازمان ها با ناجا اشاره کرد و گفت: دستورالعمل این اقدام صادر شده اما موانع از سوی برخی دستگاه ها در این رابطه وجود دارد که استفاده از این ظرفیت را محدود کرده است، اگر شهرداری از دوربین های شهر استفاده می کند نیروی انتظامی نیز در مواقع لزوم بایستی بتواند از دوربین مزبور برای کشف جرم استفاده کند.
وی به بیانات رهبرمعظم انقلاب در زمینه مشارکت مردم درتوسعه نظم و امنیت اشاره و تصریح کرد: سال گذشته معظم له در جلسه ای با فرماندهان ناجا این موضوع را مطرح کردند و اقدامات گسترده ای در این رابطه بین نیروی انتظامی و وزارت کشور صورت گرفت و جلسات آن به زودی برگزار می شود. هرچند ممکن است در ابتدا به نتیجه مطلوب نرسیم اما بدون شک در سال های آینده به پیشرفت های خوبی خواهیم رسید.
این مقام ارشد وزارت کشور در بهره گیری ازظرفیت مردمی در کشف جرم تأکید و تصریح کرد: اگر بتوانیم همیار کارآگاه را آموزش دهیم در صورت بروز یک حادثه در محله، وی می تواند اطلاعات را جمع آوری و در اختیار پلیس قرار دهد. خیلی از سازمان های مردم نهاد در این رابطه اعلام آمادگی کردند.
ذوالفقاری تأکید کرد: مردم ایران به امنیتشان بسیارحساس هستند درحادثه تروریستی مشاهده کردیم که مردم نسبت به امنیت خود حساسیت بالایی دارند و این فرصت گران بها در اختیار ما قرار دارد اما باید بدانیم که از این فرصت چگونه باید استفاده کنیم؛ پس از حادثه تروریستی مردم کوچکترین موضوع که به نظرشان مشکوک می رسید از طریق سامانه 113 و 110 به ما اطلاع می دادند.
ذوالفقاری تصریح کرد: درحلقه پیشگیری از وقوع جرم نیازمند پیشنهادات تخصصی نیروی انتظامی هستیم تا بتوانیم از نظرات امنیتی درهمه حوزه ها استفاده کرده و حتی اگر لازم باشد آن را به صورت آئین نامه ابلاغ کنیم.
معاون امنیتی انتظامی کشور با بیان اینکه نیروی انتظامی مشارکت مردم در نظم و امنیت را دنبال می کند ، گفت: در این زمینه نیازمند فرهنگ سازی و قوانین لازم هستیم تا ناجا بتواند از سامانه های مختلف خارج از حوزه خود برای کنترل جرم استفاده کند.