به گزارش خبرنگار ایرنا، نان به عنوان اولین کالایی که در ایران به آن یارانه پرداخت شده است ، همواره به عنوان اصلی ترین عامل تامین انرژی ، قوت غالب خانوارهای ایرانی و مهمترین ماده غذایی مورد مصرف توسط مردم بوده که برنامه ریزی برای تامین ، قیمت گذاری و کیفیت این فرآورده از دغدغه های اصلی دولت های مختلف بوده است.
آمارهای مختلف نشان از کاهش میزان مصرف نان در سال های قبل و بعد از اجرای هدفمندی یارانه دارد که می توان گفت بخش مهمی از آن به خاطر افزایش قیمت و سهم مالی این ماده در سبد غذایی خانوارهاست تا اینکه به افزایش کیفیت نان ربط داشته باشد.
پخت نان به 2 دسته سنتی و صنعتی تقسیم بندی می شود، نان های سنگک، تافتون، بربری و لواش در دسته نان های سنتی و نان صنعتی هم به نانی اطلاق می شود که تمام مراحل تهیه از فرآیند خط تولید تا بسته بندی بدون دخالت دست صورت می گیرد.
در متن قانون هدفمندی یارانه ها که با 16 ماده و 16 تبصره در جلسه علنی سه‌‌شنبه 15 دی‌ 1387 مجلس شورای اسلامی تصویب و 23 دی همان سال به تأیید شورای نگهبان رسید، یک بخش به نان اختصاص یافته است.
در ماده پنج و تبصره های مرتبط چنین آمده است: دولت موظف است یارانه آرد و نان را به میزانی که در لایحه بودجه سالیانه مشخص می شود ‌با روش های مناسب در اختیار مصرف کنندگان متقاضی قرار دهد.
تبصره: سرانه یارانه نان ‌روستاییان و شهرهای زیر 20 هزار نفر جمعیت و اقشار آسیب ‌پذیر در سایر شهرها به ‌تشخیص دولت حداقل 50 درصد بیشتر از متوسط یارانه سرانه خواهد بود.
ماده 6: دولت موظف است سیاست های تشویقی و حمایتی لازم را برای ایجاد و گسترش واحدهای تولید نان صنعتی و نیز کمک به جبران خسارت واحدهای تولید آرد و نان که در اجراء این قانون ادامه فعالیت آنها با مشکل مواجه می شود، اتخاذ کند.
یک رستوران دار در شهرستان بدره در مورد کیفیت نان های موجود معتقد است: کیفیت نان در بدره و دیگر مناطق استان ایلام که تاکنون دیده است، مناسب نیست.
رحمان سبزپور گفت: مشتریان و مهمانانی از مناطق مختلف کشور داشته است که به کیفیت بسیار نامناسب نان ها اشاره کرده و به عدم ماندگاری مناسب و بوی نامطبوع آنها معترض بوده اند.
یک مصرف کننده نان در بدره نیز با اشاره به تنوع آردهای موجود در بازار به تبعیض بین مصرف کنندگان در مناطق مختلف کشور اشاره کرد و یادآور شد: در پرسش هایی که از علت کیفیت خوب نان در تهران داشته به این نکته پی برده است که آرد توزیعی در تهران و یا سایر مناطق شهری با کیفیت و درجه بهتری نسبت به سایر استان ها توزیع می شود.
رضایی فر اضافه کرد: قانون هدفمندی یارانه ها تاثیر کامل و خوبی بر کیفیت نان نداشته است و واحدهای نانوایی با همان دستگاه های قدیمی و همان پرسنل مشغول به کار هستند و فقط به خاطر گران شدن آرد مصرفی و به دنبال آن قیمت نان ، مدیریت مصرفدر خانواده ها تغییر کرده است.
رضایی فر در مورد دلایل بی کیفیت بودن نان تاکید کرد: بکارگیری کارگران با مهارت کم ، استفاده از مواد غیرمجاز و تضعیف کننده های آرد در خمیر مصرفی و کار کردن با ماشین آلات فرسوده و غیر استاندارد با سیستم های قدیمی از جمله دلایل بی کیفیت شدن نان هاست.
یکی از دارندگان واحد خبازی هم در مورد کیفیت پایین نان به خبرنگار ایرنا گفت: آردهایی که به نانوایی ها تحویل می شود کیفیت متفاوتی دارند و همواره در حال تغییر هستند.
ولی زاده تاکید کرد: با وجود نظارت و حساسیتی که مردم و مسئولان دارند ، کم کاری و یا کار غیر قانونی از سوی نانوایی ها انجام نمی شود و همه چیز به کیفیت آرد و ماشین آلات بستگی دارد.
آنچه که مسلم است قانون هدفمندی یارانه ها توانسته است کمیت را در عرضه نان افزایش دهد و مجوزهای فراوان واحدهای خبازی صادر شده پس از اجرای این قانون موید این مطلب است ولی باید اذعان کردکه نتوانسته به خوبی کیفیت نان را بهبود و هدررفت فراوان آن را کم کند.
از آنجا که ایران بیشترین سرانه مصرف نان را در جهان داراست و این ماده غذایی یکی از تامین کننده های اصلی انرژی در خانواده هاست می طلبد که متولیان با ایجاد آموزش های مستمر و مفید ، تثبیت و ارائه مشوق های لازم به واحد های خبازی و کارگران آنها، ایجاد تسهیلات لازم برای صنعتی شدن و تحقیقات علمی و دانشگاهی برای طراحی دستگاه ها و ماشین آلات مدرن ، به افزایش کیفیت نان کمک کند.
شهرستان 16 هزار نفری بدره در 60 کیلومتری ایلام 22 واحد نانوایی سنتی دارد که انواع نان های لواش ، تافتون ، سنگک و بربری را تولید می کنند.
استان 580 هزار نفری ایلام دارای 700 واحد نانوایی صنعتی، نیمه صنعتی و سنتی است که 20 درصد این واحدها دوگانه سوز شده اند.
خبرنگار: ابراهیمی * دارابی ** انتشار دهنده: حسن کهزادیان
7177/6119
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.