علی عبدی روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: سال زراعی گذشته پنج هزار و ۳۰۰ هکتار از مزارع استان به کشت کلزا اختصاص پیدا کرده بود که این مقدار امسال یکهزار و ۵۰۰ هکتار در مقایسه با پارسال کاهش پیدا کرده است.
وی افزود: در سال زراعی جاری ۱۵ تُن بذر داخلی و خارجی کلزا در بین کشاورزان کلزاکار استان توزیع شده و ۱۴ دستگاه ریزدانهکار (مخصوص کشت کلزا) با نرخ یارانهای در اختیار کشاورزان قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: : جهادکشاورزی برای حمایت از کُلزاکاران و گسترش کشت این محصول، کشاورزان را برای دریافت تسهیلات بانکی به ازای هر هکتار ۵۰ میلیون ریال به بانک کشاورزی معرفی میکند.
وی در خصوص سایر حمایتهای جهادکشاورزی نیز بیان کرد: کلزاکاران در توزیع کودشیمیایی برای کشت پاییزه در اولویت قرار دارند و در این مدت کلاسهای ترویجی با حضور کارشناسان جهادکشاورزی برای کشاورزانی که تمایل به کشت این محصول دارند، برگزار شده است.
«عبدی» با بیان اینکه توسعه کشت دانه روغنی کلزا در اراضی کشاورزی برای رعایت تناوب و پایداری کشت گندم اجرا میشود، اضافه کرد: عمده شهرستانهای زیر کشت این محصول در استان شهرستانهای پلدشت، نقده، بوکان، میاندوآب، مهاباد و پیرانشهر است.
وی با اشاره به وابستگی کشور در زمینه تامین روغن، اظهار داشت: کلزا از محصولاتی است که میتواند باعث کاهش وابستگی ما در این زمینه شود.
وی با بیان اینکه در سال زراعی گذشته ۱۰ هزار تُن محصول کلزا در مزارع استان برداشت شد، افزود: این محصول در سال زراعی گذشته با نرخ تضمینی هر کیلوگرم ۳۴ هزار ریال از کشاورزان خریداری شده بود اما این نرخ برای سال زراعی جاری به بیش از ۵۴ هزار ریال برای هر کیلوگرم افزایش پیدا کرده است.
کشت کلزا در اوایل شهریور ماه آغاز میشود که برای جوانهزدن و رویش اولیه نیازمند آبیاری است؛ این محصول با شروع بارشهای پاییزه نیازی به آبیاری ندارد و برداشت آن در اواخر خرداد و اوایل تیر سال بعد انجام میشود.
کُلزا (Brassica napus)، یکی از گیاهان دانه روغنی مهم در مناطق معتدل به شمار میرود که دارای طیف به نسبت وسیعی از سازگاری اقلیمی است؛ این گیاه دارای ۲۵ تا ۵۵ درصد روغن، ۱۸ تا ۲۴ درصد پروتئین بوده و به خاطر اسیدهای چرب اشباع نشده و فاقد کلسترول از کیفیت تغذیهای بالایی برخوردار است.
کلزا از جمله محصولات مهم روغنی به شمار میرود که در سالهای اخیر مورد توجه جدی مسوولان قرار گرفته اما هنوز جایگاه خود را جهت بهبود الگوی کشت در بین کشاورزان پیدا نکردهاست؛ محصولی راهبردی که میتواند در حل مشکلات اقتصاد ما در آذربایجانغربی/کشاورزی/ و کاهش مصرف آب نقشآفرین باشد.
کشت کلزا که از سالیان دور گذشته در کشورهای اروپایی رواج داشته تنها چند سالی است که به صورت گسترده در ایران و آذربایجانغربی کشت میشود و کارشناسان معتقدند که کشت آن در مدت زمان کوتاهی در این استان مستعد توسعه مییابد.
کشاورزان با توجه به خشکسالیهای پیدرپی، کمبود آب و تغییر شرایط اقلیمی باید به سمت کشتهای استراتژیک با آببری کم حرکت کنند که یکی از این محصولات دانههای روغنی از جمله کلزاست.
۸۳۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دیمی و آبی و ۱۷۰ هزار هکتار زمین دارای قابلیت کشت در آذربایجانغربی وجود دارد.