به گزارش ایرنا، در شرایطی که ظرفیت مجموع نیروگاه های تولید برق در مدار آذربایجان شرقی در زمان حاضر به کمتر از یک هزار و 500 مگاوات می رسد، در یکی دو سال اخیر عملیات اجرایی بیش از یک هزار و 500 مگاوات نیروگاه جدید در استان آغاز شده است.
البته ظرفیت تولید و ارزش سرمایه گذاری مجوزهای صادر شده یا در دست اقدام برای ساخت نیروگاه های تولید برق در استان بسیار فراتر از این رقم است.
کارشناسان حوزه انرژی با اشاره به نیاز مبرم آذربایجان شرقی به منابع جدید انرژی برق به ویژه با لحاظ ظرفیت های بالای صنعتی آن، می گویند که بهره برداری از نیروگاه های در دست احداث استان علاوه بر رفع مشکل تامین برق واحدهای تولیدی- صنعتی جدید می تواند به پایداری بیشتر شبکه برق کشور در شمال غرب و افزایش توان صادراتی به کشورهای همسایه منجر شود.
در زمان حاضر برق مصرفی آذربایجان شرقی از نیروگاه های حرارتی 'تبریز'، 'سهند بناب' و 'صوفیان' تامین می شود که فناوری بخش عمده آن ها مربوط به زمان های گذشته است و به رغم تلاش همه جانبه برای تامین سوخت گاز مورد نیازشان، در فصل سرد سال ناگزیر از بکارگیری مازوت و به تبع آن آلودگی محیط زیست می شود.
اما نکته مهم در خصوص نیروگاه های در دست احداث آذربایجان شرقی، استفاده از استانداردهای زیست محیطی روز دنیا در کلاس 'اف' است که گفته می شود کمترین میزان آلودگی زیست محیطی را دارند.
در زمان حاضر نیروگاه حرارتی تبریز نیز با ظرفیت اسمی 800 مگاوات دارای 2 واحد به ظرفیت هر کدام 368 مگاوات است که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی توسط شرکت آلستوم فرانسه احداث شده است.
نیروگاه حرارتی سهند بناب در جنوب آذربایجان شرقی نیز 2 واحد 325 مگاواتی با مجموع ظرفیت تولید 650 مگاوات دارد و نیروگاه 100مگاواتی صوفیان در 25 کیلومتری شمال غرب تبریز نیز در دهه 1360 با فناوری شرکت 'آ ا گ' آلمان راه اندازی شده است.
نایب رییس پیشین مرکز خدمات سرمایه گذاری آذربایجان شرقی به ایرنا گفت: هم اکنون 9 نیروگاه بادی در استان یا در مرحله شروع عملیات یا در حال احداث است که از این تعداد 8 نیروگاه با 295 مگاوات توسط سرمایه گذار خارجی و یک نیروگاه با 50 مگاوات ظرفیت از سوی سرمایه گذار داخلی اجرا می شود و برای 3 نیروگاه به ارزش 127 میلیون دلار سرمایه گذاری نیز مجوز صادر شده است.
رضا حسینی افزود: همچنین 15 نیروگاه خورشیدی با سرمایه گذاری خارجی به ارزش 600 میلیون دلار و 4 نیروگاه سیکل ترکیبی نیز با 1.2 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیز مدنظر است که یکی از آن ها از سوی سرمایه گذار خارجی و 3 نیروگاه نیز با سرمایه گذار داخلی در آذربایجان شرقی اجرا می شود.
نایب رئیس مرکز خدمات سرمایه گذاری آذربایجان شرقی یادآوری کرد: 54 نیروگاه مولد با مقیاس کوچک با ظرفیت 693 مگاوات نیز در استان سرمایه گذاری می شود که مجوز سرمایه گذاری برای 6 نیروگاه با سرمایه گذاری بیش از 79 میلیون دلار اخذ شده است.

**نیروگاه یک هزار مگاواتی هریس
این نیروگاه سیکل ترکیبی در دو مرحله 500 مگاواتی در قالب طرح 'بی.او.تی'(ساخت، بهره‌برداری و واگذاری) در زمینی به وسعت 80 هکتار احداث می شود و با راه اندازی آن رکورد راندمان نیروگاه‌های کشور از زیر 50 درصد به 58 درصد جهش خواهد یافت.
فرماندار هریس با اعلام اینکه در زمان حاضر نیروگاه یک هزار مگاواتی این شهرستان در مرحله نصب توربین های گازی و بخاری است، گفت: بخش نخست این نیروگاه در سال آینده بهره برداری می شود.
صابر تقویمی با اشاره به تخصیص 266 میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی برای این نیروگاه، افزود: با افتتاح بخش اول آن در سال آتی ضمن تامین برق پایدار منطقه، برای 100 نفر نیز فرصت شغلی ایجاد می شود.
به گزارش ایرنا، احداث نیروگاه یک هزار مگاواتی هریس از سال 94 شروع شده است.
شهرستان هریس با حدود 70 هزار نفر جمعیت در 65 کیلومتری تبریز، مرکز آذربایجان شرقی قرار دارد.

**نیروگاه بادی 50 مگاواتی میانه
عملیات اجرایی نیروگاه بادی میانه در بخش کاغذکنان این شهرستان با پیش بینی سرمایه گذاری 2 هزار و 500 میلیارد ریالی مرداد امسال آغاز شد.
حمید شکری، فرماندار میانه مدت زمان اجرای این طرح را 2 سال اعلام کرد و گفت: شرکت 'مپنا' به عنوان مجری طرح، قرار است 20 دکل در منطقه احداث کند.
گفته می شود بهره برداری از نیروگاه بادی میانه نه تنها می تواند کل برق مورد نیاز این شهرستان را تامین کند، بلکه زمینه ساز پایداری شبکه در سطح آذربایجان شرقی است.
شهرستان میانه با 180 هزار نفر در 160 کیلومتری جنوب شرق آذربایجان شرقی واقع شده است.

**نیروگاه 500 مگاواتی منطقه آزاد ارس
کلنگ ساخت نیروگاه 500 مگاواتی سیکل ترکیبی 'ارس' اواسط بهمن ماه جاری با حضور دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی کشور در منطقه آزاد ارس به زمین زده شد.
گفته می شود ساخت این نیروگاه که توسط بخش خصوصی انجام می شود، حدود 180 میلیون دلار هزینه دربر دارد.
همچنین مجید خدابخش، استاندار آذربایجان شرقی، چند روز قبل در نشست خبری خود با نمایندگان رسانه ها در تبریز اعلام کرد که مالک نیروگاه پذیرفته است که فاز دوم نیروگاه را نیز با ظرفیت 500 مگاوات اجرا کند.
مدیرعامل شرکت 'مپنا' به عنوان مجری طرح نیروگاه 500 مگاواتی 'ارس' گفت: با راه اندازی نیروگاه سیکل ترکیبی منطقه آزاد ارس برای یک هزار نفر شغل ایجاد می شود.
عباس علی آبادی با بیان اینکه نیروگاه در مدت 30 ماه اجرا می شود، افزود: توربینی که در این نیروگاه نصب می شود، ساخت جمهوری اسلامی ایران است و ما تجهیزاتی در این نیروگاه داریم که کاملا ساخت کشورمان است.
وی یادآوری کرد: در کمتر از 20 ماه آینده اولین توربین در این نیروگاه روشن می شود.
معاون وزیر نیرو در آئین کلنگ زنی نیروگاه ارس با اشاره به اینکه این نیروگاه از فناوری های جدید بهره می برد، گفت: این نیروگاه از واحدهایی است که در راستای انرژی های پاک و محیط زیست احداث می شود و ما این تعهد را به سازمان محیط زیست داده ایم که در همین مسیر حرکت کنیم.
همایون حائری افزود: جایگاه آذربایجان شرقی در این منطقه ایجاب می کند نسبت به تبادل انرژی در این منطقه با کشورهای ارمنستان، ترکیه و جمهوری آذربایجان اقدام کنیم.
منطقه آزاد ارس با مرکزیت جلفا با بیش از 50 هزار هکتار در 130کیلومتری شمال غرب تبریز واقع است و با جمهوری های آذربایجان و ارمنستان و جمهوری خودمختار نخجوان مرز مشترک دارد.
انتظار می رود با بهره برداری از نیروگاه های در حال تاسیس آذربایجان شرقی، این قطب صنعتی کشور نه تنها در راه اندازی واحدهای تولیدی جدید، مشکل برق نداشته باشد، بلکه بتواند اضافه انرژی تولیدی را به کشورهای همجوار صادر کند.
گزارش از: پرویز بابایی** انتشار: عزیزی راد
8023/518
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.