محققان دانشگاه تبریز در قطب علمی اصلاح مولکولی غلات این دانشگاه، استفاده از پتانسیل ژنتیکی توده های بومی جو برای تولید ژنوتیپ‌های جدید سازگار به شرایط تغییر اقلیم را شروع کردند.
به گزارش ایسنا، منطقه آذربایجان شرقی، دکتر سید ابوالقاسم محمدی - مدیر قطب علمی اصلاح مولکولی غلات دانشگاه تبریز با اعلام این خبر گفت: با تجزیه تنوع مولکولی، ساختار جمعیت و عدم تعادل پیوستگی در توده های بومی جو با استفاده از نشانگرهایSSR و EST-SSR موفق به شناسایی توده های بومی با ژن های مطلوب برای استفاده در برنامه های اصلاح جو شدیم.
به گفته وی، نتایج این تحقیق نشان دهنده تنوع ژنتیکی بالا در توده های بومی جو به خصوص توده های بومی ایرانی در مقایسه با ارقام زراعی و لاین های پیشرفته اصلاحی بود که می تواند در برنامه های اصلاح جو کشور در جهت توسعه پایه ژنتیکی ژرم پلاسم های اصلاحی و تولید ارقام پرمحصول سازگار به شرایط تغییر اقلیم باشد.
عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز با تاکید بر اینکه جو زراعی چهارمین غله مهم دنیا و الگویی مهم از لحاظ سازگاری اکولوژیکی است که در اغلب نواحی معتدل دنیا کشت می شود و رتبه پنجم را پس از ذرت، گندم، برنج و سویا در تولید ماده خشک دارد، یادآور شد: متوسط عملکرد جو در دنیا در طی سال های اخیر 2/49 تن در هکتار و در ایران به طور متوسط 1/74 تن در هکتار بوده است.
وی تاکید کرد: با توجه به عملکرد پایین جو در کشور نسبت به متوسط جهانی، مدیریت و برنامه ریزی دقیق جهت بهره برداری مناسب از ژرم پلاسم موجود برای تولید ارقام پرمحصول و سازگار به شرایط مختلف محیطی ضروری است.
مدیر قطب علمی اصلاح مولکولی غلات دانشگاه تبریز یادآور شد: از طرف دیگر، تغییر جهانی شرایط آب و هوایی و افزایش جمعیت جهان نیاز به تولید گیاهانی با عملکرد بیشتر و سازگاری بهتر را تاکید می کند. یکی از راه کارها رسیدن به این هدف، بهره برداری از غنای ژنتیکی توده های بومی سازگار به شرایط محیطی محلی است.
وی افزود: در این مطالعه، تنوع ژنتیکی، ساختار جمعیت و عدم تعادل کل ژنوم در  ۱۴۴ ژنوتیپ جو متشکل از 68 توده بومی ایرانی 51 توده بومی خارجی و 24 رقم و لاین اصلاحی پیشرفته با استفاده از ۱۴۹ نشانگر EST-SSR و SSR توزیع شده در ژنوم جو مورد بررسی قرار گرفت.
انتهای پیام
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.