به گزارش ایرنا استان گلستان به خاطر عبور جاده تهران – گرگان - مشهد و واقع شدن میان دو قطب گردشگری شمال و زیارتی مشهد؛ وجود جنگل ها، مزارع سرسبز گندم و گل های طلایی کلزا در فصل بهار، زمینه حضور مسافران ورودی را در نوروز برای ماندگاری بیشتر دوچندان می کند.
وجود چنین ویژگی های منحصر به فرد طبیعی، تاریخی، مذهبی، تفریحی در خطه گلستان باعث شده تا به معرفی تعدادی از جاذبه های گردشگری آن در 14 شهرستان پرداخته شود.
* برج قابوس
برج قابوس بن وشمگیر در گنبدکاووس واقع در شرق گلستان ،بلندترین گنبدآاجری دنیا و یکی از آثار ارزشمند معماری دوره اسلامی به شمار می رود؛ این بنای تاریخی در مرکز شهر گنبدکاووس و بر فراز تپه ای بزرگ قرار دارد.
میل گنبد یا برج قابوس در سده چهارم هجری قمری به دستور شمس المعالی قابوس بن وشمگیر از پادشاهان آل زیار و در سال 397 هجری(1007- 1006 میلادی)ساخته شده است.
ارتفاع برج قابوس 55 متر و با احتساب بلندی تپه 15متری پای بست آن به 70 متر می رسد که این بنا با نقشه ستاره ای شکل و گنبد مخروطی به ارتفاع 18 متر است و بر روی بدنه آن 10 ترَک وجود دارد.
این بنا به شماره 86 در سال 1310خورشیدی به ثبت آثار ملی رسیده و تیرماه سال 91 نیز در میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.
*زیارتگاه خالد نبی
مجموعه زیارتگاه خالدبن سنان (س) مشهور به خالدنبی از بقاع مشهور شهرستان کلاله است که با قرار گرفتن بر فرار قله ای به ارتفاع 720 متر و با چشم انداز زیبای طبیعی همه ساله درایام نوروز مورد توجه و استقبال مسافران و گردشگران قرار دارد.
این مجموعه زیارتی درفاصله تقریبی 60 کیلومتری شمال شرق شهر کلاله در نزدیکی روستای 'گچی سو' قرار دارد که علاوه بر آرامگاه حضرت خالدنبی(ع)، آرامگاه چوپان آتا (عطا) خادم آن و آرامگاه عالم بابا پدر همسر خالدنبی نیز دراین مجموعه واقع است.
وجود تپه ماهورهای هزار دره و دره پنچ شیر در اطراف این مجموعه زیارتی، مناظر طبیعی و چشم اندازهای زیبا و چشم نواز ایجاد کرده است، ضمن اینکه چشمه خضر زنده با خاصیت شفا بخشی، تپه و آرامگاه باستانی با سنگ های استوانه ای و چلیپا از دیگر جاذبه های گردشگری مجموعه زیارتگاه خالدنبی (ع) است.
دربرخی منابع تاریخی ازجمله کتاب 'ناسخ التواریخ' آمده است که خالدبن سنان (ع) شش هزار و 123 سال بعد از به دنیا آمدن حضرت آدم (ع) و درسال 530 میلادی بر تخت نبوت نشسته و مردم زمان خود را به شریعت حضرت عیسی (ع) دعوت می کرد و نسب آن حضرت به حضرت اسماعیل (ع) می رسد.
*پارک ملی گلستان یا جنگل گلستان
پارک گلستان، قدیمی ترین پارک ملی ثبت شده در کشور ایران و پناهگاهی کم نظیر برای حیات وحش است که یکهزار و 350 گونه گیاهی و 302 گونه جانوری و از جمله نیمی از گونه های پستانداران ایران را در حدود 900 کیلومتر مربع مساحت خود جای داده است.
در این پارک رودخانه های متعددی جریان دارد و بیش از 21 دهنه چشمه در آن شناسایی شده است که مهمترین آنها رودخانه مادرسو، زاو، قرتو، چشمه های گلشن، گلستان، جانو، سردارخانه، دوشان، آق سو، کرکولی است.
آبشار آق سو و آبشار جنگل گلستان با ارتفاع 70 متر و آب دهی 30 لیتر بر ثانیه از آبشارهای معروف این پارک هستند،
تنوع و رنگارنگی گیاهان در پارک ملی گلستان چنان مناظر زیبایی را به وجود آورده است که نظیر آن را در کم تر نقطه ای از کشور می توان یافت.
149 گونه پرنده در پارک ملی گلستان شناسایی شده است که از این تعداد 48 نوع در فصل بهار و تابستان در منطقه مشاهده می شود و 62 گونه بومی پارک ملی هستند.
مهمترین این پرندگان شامل قرقاول، کبک، تیهو، جغد خال دار، زنگوله بال،کوکر سینه سیاه، ابیا، بلدرچین، قرقی، دلیجه، سارگپه پابلند، سارگپه، عقاب دوبرار، دال سیاه، دال، عقاب دریایی دم سفید، بالابان، هما، دارکوب سیاه، بلبل، توکای باغی، سهره ها، زردپره ها، مگس گیرها، زنبورک ها و دم سرخ ها هستند.
پارک ملی گلستان اولین پارک ملی ایران بود که در سال 1354 در فهرست میراث جهانی یونسکو به عنوان یکی از 50 ذخیره گاه زیست محیطی کره زمین به ثبت رسید.
*تالاب های بخش مرزی داشلی برون گنبدکاووس
تالاب های آلاگل، آلما گل و آجی گل در نواحی مرزی استان گلستان با کشور ترکمنستان واقع شده و به صورت نگینی در صحرا نمایان است.
وجود پوشش درختچه های گز ونی و چگن در حاشیه این تالاب ها در یک منطقه صحرایی جلوه خاصی را به آنها بخشیده است.
حضور پرندگان مهاجر از انواع فلامینگوها، قوها، اردک ها، پرستوهای دریایی، باکلان و انواع دیگر پرندگان آبزی و کنار آبزی هیاهوی خاصی به این تالاب ها می بخشد.
*جنگل چهل چای در مینودشت
یکی از زیباترین تفرجگاه های شهرستان مینودشت در شرق استان گلستان جنگل تنگه چهل چای است.
این جنگل یکی از مناظر و جاذبه های طبیعی درحاشیه شهر مینودشت است و مکان بسیار مناسبی برای بهره برداری مسافران نوروزی از این طبیعت می باشد.
تنگه چهل چای که به بهشت نیز معروف است در فاصله هفت کیلومتری شهر مینودشت در شرق استان گلستان قرار گرفته است.
این جنگل با توجه به دسترسی آسان، جاده آسفالته، محوطه سازی های انجام شده، نمازخانه، سرویس های بهداشتی و فروشگاه های مواد غذایی و رستوران های سنتی موقعیت مناسبی برای تفرج و تفریح مسافران، اهالی منطقه و شهرهای مجاور است.
*بازار قدیمی گرگان یا بازار نعلبندان
این بازار در بافت قدیمی گرگان، حد فاصل چهارراه میدان تا سه راه میرکریم و میدان قیصریه قرار دارد.
بازار قدیمی گرگان از نظر سبک معماری یکی از زیباترین بازارهای شمال ایران محسوب می شود.
این بازار یکی از مراکز مهم عرضه انواع محصولات بومی و غیربومی است و محصولات صنایع دستی آن، به ویژه دستبافت های ترکمنی معروفیت خاصی دارد.
در محدوده بازار قدیم گرگان، مدرسه محسنیه، سادات، کاروانسراهای حاج امین الضرب، کاروانسرای حاج محمد تقی خان هزار جریبی، حمام درب نو و سقاخانه حضرت عباس (س) وجود دارد که از بخشی از این آثار فقط اسمی مانده است.
از بناهای مهم و تاریخی داخل بازار نعلبندان می توان به حمام قاضی، مسجد جامع دوره سلجوقیان، تکایای قدیمی، آب انبار و عمارت محمدشاه اشاره کرد.
وجه تمایز بازار قدیم گرگان با سایر بازارهای سنتی کشور سرباز بودن آن است و شاید علت این امر نوع خاص معماری و یا شرایط اقلیمی آن زمان بوده است.
در گذشته در راسته بزازان فضای بزرگی برای نعل زدن به اسب بوده و کاروان های مختلفی که از این مسیر می گذشتند اسبان خود را در آنجا نعل می زدند و از آن جهت به این بازار نعلبندان گفته اند.
میدان تره بار و میدان عباسعلی از مشهورترین میادین شهر گرگان هستند که بعد از سال ها که گردپیری بر چهره شان نشسته هنوز پویا هستند و مردم مرکز گلستان بیشتر مایحتاج اولیه خود را از آنجا تامین می کنند.
*امامزاده یحیی بن زید(س) درگنبدکاووس
امامزاده یحیی بن زید(س) از نوادگان امام سجاد (ع) است، وی در زمان یزید با 700 نفر از طرفداران خود در خراسان قیام کرد و سپاه دشمن را شکست داد و پس از آن عازم هرات و از آنجا به شهر جرجان روانه شد.
نصر والی خراسان همراه هشتاد هزار سوار مجهز از سپاه شام و اطراف برای سرکوب قیام یحیی وارد قریه ارغوان شد، سه روز و سه شب جنگ کرد و در نتیجه یحیی و همراهانش به شهادت رسیدند و آرامگاهش هم اینک در گنبدکاووس است.
حضرت یحیی بن زید (س) نوه امام زین العابدین (ع) و یکی از راویان و محدثین بوده است.
بارگاه این امامزاده اکنون محل زیارت مسلمانان است و اهل سنت منطقه گنبدکاووس نیز ارادت خاصی به این امامزاده دارند.
* برج گرگان
این برج در میدان بسیج گرگان به عنوان بزرگترین میدان شهری شمال کشور در زمینی به وسعت 5 هکتار ایجاد شده است و بعد از برج میلاد دومین برج بلند کشور به شمار می رود.
این برج به عنوان نماد مدرن شهر گرگان محسوب می شود، این شهر به همراه نمادها و جاذبه های تاریخی و طبیعی، این نماد مدرن را نیز در خود جای داده ،ارتفاع برج گرگان 57 متر است.
پیرامون برج گرگان ،امکاناتی و زیر ساخت هایی طراحی شده که از جمله امکان پیاده روی اطراف برج، کافی شاپ، بخش اداری، سرویس های بهداشتی و وضوخانه، فضاهای تجاری، نمازخانه و همچنین فضای سبز و آب نماهای زیبای پیرامون بوده و نیز امکان دسترسی به اینترنت بی سیم توسط شهرداری گرگان فراهم شده است.
*امامزاده نور (اسحاق) گرگان
این امامزاده در محله سرچشمه در بخش مرکزی شهرستان گرگان واقع است.
امامزاده اسحاق بن موسی بن جعفر یکی از مفاخر معنوی و روحانی شهر گرگان است که گفته می شود برادر امام رضا (ع) بوده است، مردم این شهر از سر ارادت، او را شاهزاده اسحاق نامیده و از قرن ششم هجری قمری مرقدی زیبا برایش بنا نهادند.
آرامگاه امامزاده نور که به شکل کثیرالاضلاع ساخته شده دارای تزئینات آجری، محراب گچ بری و دو لنگه در قدیمی و صندوق چوبی نفیس است که تاریخ 867 ه.ق در روی آن حک شده است.
کار این گچ بری و کتیبه آن از ظرافت بسیاری برخوردار است و صندوق نفیس منبت کاری شده نیز متعلق به قرن ششم هجری قمری می باشد.
مرقدی که در داخل صندوق چوبی مشبک قرار داده شده از گچ است، روی چهار بدنه درِ ورودی امامزاده اسحاق آیاتی از قرآن به خط کوفی ممتاز باقی مانده است، بر بالای طاق محراب نیز کتیبه ای از گچ دیده می شود، همچنین بر چهارگوش صندوق چوبی امامزاده کتیبه ای به خط کوفی در دو ردیف بالا و پایین دیده می شود.
نمای داخلی امامزاده اسحاق به صورت چهارضلعی است که در هر یک از کنج های بنا دو نیم ستون آجری ساخته شده که به نظر می رسد جنبه تزیینی داشته باشد، همچنین مقرنس کاری آجری سر در ضلع شمالی بنا ازجمله مقرنس کاری های کم نظیر در بناهای تاریخی ایران به شمار می آید.
مسجد جامع شهر گرگان نیز در نزدیکی امامزاده نور واقع است، اطراف امامزاده در قرون گذشته محلی برای به خاک سپردن اموات بود که حدود 60 سال پیش در حالی که قسمتی از زمین محوطه بیرونی امامزاده را جهت قبری می کندند، پلکانی دیده شد و در نتیجه کاوش به راهرویی برخوردند که تمام زیر صحن را در برگرفته بود.
این اثر در تاریخ 20 خرداد 1321 با شمارهٔ 346 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
*پارک جنگلی ناهارخوران در گرگان
این پارک از قدیمی ترین تفرجگاه های استان گلستان بوده که در 4 کیلومتری جنوب شهر گرگان واقع است ودارای فضای جنگلی در طرفین جاده برای تفرج است.
پارک جنگلی ناهارخوران با داشتن آب و هوای مناسب و دامنه پر شیب جنگلی مورد استفاده تفرج کنندگان داخلی و خارجی قرار می گیرد.
این پارک دارای مهمانسرا های عمومی و کمپ های اقامتی زیبا است.
* چشمه آبگرم زیارت
این چشمه آبگرم در 12 کیلومتری جنوب شهر گرگان و در روستای ییلاقی زیارت واقع شده است.
آبگرم زیارت در مجاورت امام زاده عبدالله (س) این روستا قرار دارد، در بین امامزاده و آبگرم، رودخانه زیارت 'خاصه رود' جاری است.
سکنه زیارت از قدیم به این آبگرم 'گرماندو' و 'گرماب' اطلاق می کردند.
آبگرم زیارت دارای چهار مظهر ومحل خروجی به فاصله تقریبی 20-10 متر است .
نخستین مظهر چشمه زیر یک تخته سنگ است، مظهر دوم به فاصله 20 متر در جنوب مظهر اولی قراردارد، دو مظهر دیگر هریک با فواصل 15-10 متر از زیر بدنه تراشه طبیعی جاری هستند، حجم آب چهار رشته، روی هم رفته قابل توجه بوده و در حدود 15 اینچ است.
*سواحل جنوب شرقی دریای خزر
سواحل جنوب شرقی دریای خزر و خلیج گرگان با وسعت 68800 هکتار که به طول 5/6 کیلومتر از این دریا جدا شده از مهم ترین محورهای آبی دارای قابلیت توریستی در استان گلستان است.
سواحل جنوبی و شرقی دریای خزر برخلاف سواحل شمالی آن هیچگاه دوره یخبندان نداردو پیوسته شرایط جذب توریست دارد.
خلیج گرگان به همراه شبه جزیره میانکاله به عنوان پناهگاه حیات وحش بوده و به علت داشتن اهمیت زیستی یکی از ذخیره گاه های زیست کره ثبت شده در جهان است.
آشوراده تنها جزیره ایرانی خزر نیز یکی از مکان های مهم جلب توریست در ساحل شرقی دریای خزر است، این جزیره همچنین یکی از مهمترین مراکز پرورش ماهیان خاویاری در شمال کشور می باشد.
خلیج گرگان (استرآباد) بزرگترین خلیج دریای خزر است که بر اثر پیشروی و گسترش شرقی رشته ساحلی شبه جزیرهٔ میانکاله در جنوب شرقی دریای خزر تشکیل شده است.
وسعت خلیج گرگان حدود 400 کیلومتر مربع است.
خلیج گرگان کم عمق است به طوری که با در نظر گرفتن بالاآمادگی آب، حداکثر عمق آن به 4 متر می رسد و از غرب به شرق تا حوالی ضلع جنوبی آشوراده به عمق آب افزوده می شود.
*آبشار کبودوال در علی آباد کتول
این آبشار در 5 کیلومتری جنوب علی آبادکتول در محل تفرجگاه عمومی شهر واقع شده است، این تفرجگاه با داشتن امکاناتی برای جلب توریست از مناطق زیبای تفرجی استان گلستان محسوب می شود.
*آبشارهای شیرآباد در رامیان
آبشارهای شیرآباد در 6 کیلومتری جنوب شهر خان ببین در میان جنگل های انبوه واقع است، این آبشارها 7 عدد و دارای ارتفاع متفاوت هستند، بلندترین آنها با ارتفاع قریب به 20 متر در میان پوشش سبز جنگل های پهن برگ قرار دارد و آب با درخشندگی خاصی به صورت پودر وارد استخر پای آبشار می گردد، در بالای آخرین آبشار غار معروفی با جاذبه خاص وجود دارد.
*آبشار لُوه در گالیکش
این آبشار در حوزه شهرستان گالیکش در فاصله 14 کیلومتری غرب پارک ملی گلستان واقع شده و محل آن در 5 کیلومتری جنوب روستایی به همین نام است، در این محل چند آبشار پی در پی در میان جنگل های انبوه پهن برگ منظره بدیعی ایجاد نموده است.
*گل رامیان
گل رامیان یک استخر طبیعی بیضی شکل است که 90 متر طول، 80 متر عرض و بین 44 تا 80 متر عمق دارد.
گل رامیان در 5 کیلومتری جنوب شهر رامیان واقع شده است، آب آن که از عمق می جوشد منظره زیبایی ایجاد نموده است. گل رامیان که در میان جنگل های انبوه پهن برگ به ویژه گونه های با ارزش زربین واقع شده دارای چشم انداز زیبایی است.
*پارک جنگلی کردکوی
این پارک در 4 کیلومتری جنوب شهر کردکوی واقع شده و مساحت آن 54 هکتار است.
از ویژگی های آن داشتن آب و هوای مناسب و نسبتاً خنک در تابستان و همچنین جاری بودن رودخانه پلنگ پا است.
از سوی دیگر مسافران نوروزی در استان گلستان می توانند ضمن بازدید از جاذبه های گردشگری این خطه، سوغاتی از دست بافت ها و دست پخت های بانوان هنرمند استان را به ارمغان ببرند.
دراین زمینه تهیه تولیدات زیبا از جمله جاجیم، صنایع دستی قوم ترکمن، ابریشم بافی رامیان، قالی، قالیچه و پشتی ترکمنی پیشنهاد می شود.
همچنین از دیگر سوغات این منطقه می توان به ماهی، خاویار، حلوا اماج، نون عیدی (کلمبو)، قطاب، پشت زیک (کنجدی) بابتو، مارمرده، پادرازی، حلوا گردویی، نان بهاره تورشو چُرگ، نان کاک و نان شیرمال اشاره کرد.
استان گلستان یک میلیون و 868 هزار و 819 نفر جمعیت داردکه از اقوام و مذاهب مختلف با آداب و رسوم و صنایع دستی خاص هستند و در 30 شهر و یکهزار و 75 روستا زندگی می کنند.
6402/1648
گزارش : علی اصغر تیموریان ** انتشار : پری سالارنیا
وجود چنین ویژگی های منحصر به فرد طبیعی، تاریخی، مذهبی، تفریحی در خطه گلستان باعث شده تا به معرفی تعدادی از جاذبه های گردشگری آن در 14 شهرستان پرداخته شود.
* برج قابوس
برج قابوس بن وشمگیر در گنبدکاووس واقع در شرق گلستان ،بلندترین گنبدآاجری دنیا و یکی از آثار ارزشمند معماری دوره اسلامی به شمار می رود؛ این بنای تاریخی در مرکز شهر گنبدکاووس و بر فراز تپه ای بزرگ قرار دارد.
میل گنبد یا برج قابوس در سده چهارم هجری قمری به دستور شمس المعالی قابوس بن وشمگیر از پادشاهان آل زیار و در سال 397 هجری(1007- 1006 میلادی)ساخته شده است.
ارتفاع برج قابوس 55 متر و با احتساب بلندی تپه 15متری پای بست آن به 70 متر می رسد که این بنا با نقشه ستاره ای شکل و گنبد مخروطی به ارتفاع 18 متر است و بر روی بدنه آن 10 ترَک وجود دارد.
این بنا به شماره 86 در سال 1310خورشیدی به ثبت آثار ملی رسیده و تیرماه سال 91 نیز در میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.
*زیارتگاه خالد نبی
مجموعه زیارتگاه خالدبن سنان (س) مشهور به خالدنبی از بقاع مشهور شهرستان کلاله است که با قرار گرفتن بر فرار قله ای به ارتفاع 720 متر و با چشم انداز زیبای طبیعی همه ساله درایام نوروز مورد توجه و استقبال مسافران و گردشگران قرار دارد.
این مجموعه زیارتی درفاصله تقریبی 60 کیلومتری شمال شرق شهر کلاله در نزدیکی روستای 'گچی سو' قرار دارد که علاوه بر آرامگاه حضرت خالدنبی(ع)، آرامگاه چوپان آتا (عطا) خادم آن و آرامگاه عالم بابا پدر همسر خالدنبی نیز دراین مجموعه واقع است.
وجود تپه ماهورهای هزار دره و دره پنچ شیر در اطراف این مجموعه زیارتی، مناظر طبیعی و چشم اندازهای زیبا و چشم نواز ایجاد کرده است، ضمن اینکه چشمه خضر زنده با خاصیت شفا بخشی، تپه و آرامگاه باستانی با سنگ های استوانه ای و چلیپا از دیگر جاذبه های گردشگری مجموعه زیارتگاه خالدنبی (ع) است.
دربرخی منابع تاریخی ازجمله کتاب 'ناسخ التواریخ' آمده است که خالدبن سنان (ع) شش هزار و 123 سال بعد از به دنیا آمدن حضرت آدم (ع) و درسال 530 میلادی بر تخت نبوت نشسته و مردم زمان خود را به شریعت حضرت عیسی (ع) دعوت می کرد و نسب آن حضرت به حضرت اسماعیل (ع) می رسد.
*پارک ملی گلستان یا جنگل گلستان
پارک گلستان، قدیمی ترین پارک ملی ثبت شده در کشور ایران و پناهگاهی کم نظیر برای حیات وحش است که یکهزار و 350 گونه گیاهی و 302 گونه جانوری و از جمله نیمی از گونه های پستانداران ایران را در حدود 900 کیلومتر مربع مساحت خود جای داده است.
در این پارک رودخانه های متعددی جریان دارد و بیش از 21 دهنه چشمه در آن شناسایی شده است که مهمترین آنها رودخانه مادرسو، زاو، قرتو، چشمه های گلشن، گلستان، جانو، سردارخانه، دوشان، آق سو، کرکولی است.
آبشار آق سو و آبشار جنگل گلستان با ارتفاع 70 متر و آب دهی 30 لیتر بر ثانیه از آبشارهای معروف این پارک هستند،
تنوع و رنگارنگی گیاهان در پارک ملی گلستان چنان مناظر زیبایی را به وجود آورده است که نظیر آن را در کم تر نقطه ای از کشور می توان یافت.
149 گونه پرنده در پارک ملی گلستان شناسایی شده است که از این تعداد 48 نوع در فصل بهار و تابستان در منطقه مشاهده می شود و 62 گونه بومی پارک ملی هستند.
مهمترین این پرندگان شامل قرقاول، کبک، تیهو، جغد خال دار، زنگوله بال،کوکر سینه سیاه، ابیا، بلدرچین، قرقی، دلیجه، سارگپه پابلند، سارگپه، عقاب دوبرار، دال سیاه، دال، عقاب دریایی دم سفید، بالابان، هما، دارکوب سیاه، بلبل، توکای باغی، سهره ها، زردپره ها، مگس گیرها، زنبورک ها و دم سرخ ها هستند.
پارک ملی گلستان اولین پارک ملی ایران بود که در سال 1354 در فهرست میراث جهانی یونسکو به عنوان یکی از 50 ذخیره گاه زیست محیطی کره زمین به ثبت رسید.
*تالاب های بخش مرزی داشلی برون گنبدکاووس
تالاب های آلاگل، آلما گل و آجی گل در نواحی مرزی استان گلستان با کشور ترکمنستان واقع شده و به صورت نگینی در صحرا نمایان است.
وجود پوشش درختچه های گز ونی و چگن در حاشیه این تالاب ها در یک منطقه صحرایی جلوه خاصی را به آنها بخشیده است.
حضور پرندگان مهاجر از انواع فلامینگوها، قوها، اردک ها، پرستوهای دریایی، باکلان و انواع دیگر پرندگان آبزی و کنار آبزی هیاهوی خاصی به این تالاب ها می بخشد.
*جنگل چهل چای در مینودشت
یکی از زیباترین تفرجگاه های شهرستان مینودشت در شرق استان گلستان جنگل تنگه چهل چای است.
این جنگل یکی از مناظر و جاذبه های طبیعی درحاشیه شهر مینودشت است و مکان بسیار مناسبی برای بهره برداری مسافران نوروزی از این طبیعت می باشد.
تنگه چهل چای که به بهشت نیز معروف است در فاصله هفت کیلومتری شهر مینودشت در شرق استان گلستان قرار گرفته است.
این جنگل با توجه به دسترسی آسان، جاده آسفالته، محوطه سازی های انجام شده، نمازخانه، سرویس های بهداشتی و فروشگاه های مواد غذایی و رستوران های سنتی موقعیت مناسبی برای تفرج و تفریح مسافران، اهالی منطقه و شهرهای مجاور است.
*بازار قدیمی گرگان یا بازار نعلبندان
این بازار در بافت قدیمی گرگان، حد فاصل چهارراه میدان تا سه راه میرکریم و میدان قیصریه قرار دارد.
بازار قدیمی گرگان از نظر سبک معماری یکی از زیباترین بازارهای شمال ایران محسوب می شود.
این بازار یکی از مراکز مهم عرضه انواع محصولات بومی و غیربومی است و محصولات صنایع دستی آن، به ویژه دستبافت های ترکمنی معروفیت خاصی دارد.
در محدوده بازار قدیم گرگان، مدرسه محسنیه، سادات، کاروانسراهای حاج امین الضرب، کاروانسرای حاج محمد تقی خان هزار جریبی، حمام درب نو و سقاخانه حضرت عباس (س) وجود دارد که از بخشی از این آثار فقط اسمی مانده است.
از بناهای مهم و تاریخی داخل بازار نعلبندان می توان به حمام قاضی، مسجد جامع دوره سلجوقیان، تکایای قدیمی، آب انبار و عمارت محمدشاه اشاره کرد.
وجه تمایز بازار قدیم گرگان با سایر بازارهای سنتی کشور سرباز بودن آن است و شاید علت این امر نوع خاص معماری و یا شرایط اقلیمی آن زمان بوده است.
در گذشته در راسته بزازان فضای بزرگی برای نعل زدن به اسب بوده و کاروان های مختلفی که از این مسیر می گذشتند اسبان خود را در آنجا نعل می زدند و از آن جهت به این بازار نعلبندان گفته اند.
میدان تره بار و میدان عباسعلی از مشهورترین میادین شهر گرگان هستند که بعد از سال ها که گردپیری بر چهره شان نشسته هنوز پویا هستند و مردم مرکز گلستان بیشتر مایحتاج اولیه خود را از آنجا تامین می کنند.
*امامزاده یحیی بن زید(س) درگنبدکاووس
امامزاده یحیی بن زید(س) از نوادگان امام سجاد (ع) است، وی در زمان یزید با 700 نفر از طرفداران خود در خراسان قیام کرد و سپاه دشمن را شکست داد و پس از آن عازم هرات و از آنجا به شهر جرجان روانه شد.
نصر والی خراسان همراه هشتاد هزار سوار مجهز از سپاه شام و اطراف برای سرکوب قیام یحیی وارد قریه ارغوان شد، سه روز و سه شب جنگ کرد و در نتیجه یحیی و همراهانش به شهادت رسیدند و آرامگاهش هم اینک در گنبدکاووس است.
حضرت یحیی بن زید (س) نوه امام زین العابدین (ع) و یکی از راویان و محدثین بوده است.
بارگاه این امامزاده اکنون محل زیارت مسلمانان است و اهل سنت منطقه گنبدکاووس نیز ارادت خاصی به این امامزاده دارند.
* برج گرگان
این برج در میدان بسیج گرگان به عنوان بزرگترین میدان شهری شمال کشور در زمینی به وسعت 5 هکتار ایجاد شده است و بعد از برج میلاد دومین برج بلند کشور به شمار می رود.
این برج به عنوان نماد مدرن شهر گرگان محسوب می شود، این شهر به همراه نمادها و جاذبه های تاریخی و طبیعی، این نماد مدرن را نیز در خود جای داده ،ارتفاع برج گرگان 57 متر است.
پیرامون برج گرگان ،امکاناتی و زیر ساخت هایی طراحی شده که از جمله امکان پیاده روی اطراف برج، کافی شاپ، بخش اداری، سرویس های بهداشتی و وضوخانه، فضاهای تجاری، نمازخانه و همچنین فضای سبز و آب نماهای زیبای پیرامون بوده و نیز امکان دسترسی به اینترنت بی سیم توسط شهرداری گرگان فراهم شده است.
*امامزاده نور (اسحاق) گرگان
این امامزاده در محله سرچشمه در بخش مرکزی شهرستان گرگان واقع است.
امامزاده اسحاق بن موسی بن جعفر یکی از مفاخر معنوی و روحانی شهر گرگان است که گفته می شود برادر امام رضا (ع) بوده است، مردم این شهر از سر ارادت، او را شاهزاده اسحاق نامیده و از قرن ششم هجری قمری مرقدی زیبا برایش بنا نهادند.
آرامگاه امامزاده نور که به شکل کثیرالاضلاع ساخته شده دارای تزئینات آجری، محراب گچ بری و دو لنگه در قدیمی و صندوق چوبی نفیس است که تاریخ 867 ه.ق در روی آن حک شده است.
کار این گچ بری و کتیبه آن از ظرافت بسیاری برخوردار است و صندوق نفیس منبت کاری شده نیز متعلق به قرن ششم هجری قمری می باشد.
مرقدی که در داخل صندوق چوبی مشبک قرار داده شده از گچ است، روی چهار بدنه درِ ورودی امامزاده اسحاق آیاتی از قرآن به خط کوفی ممتاز باقی مانده است، بر بالای طاق محراب نیز کتیبه ای از گچ دیده می شود، همچنین بر چهارگوش صندوق چوبی امامزاده کتیبه ای به خط کوفی در دو ردیف بالا و پایین دیده می شود.
نمای داخلی امامزاده اسحاق به صورت چهارضلعی است که در هر یک از کنج های بنا دو نیم ستون آجری ساخته شده که به نظر می رسد جنبه تزیینی داشته باشد، همچنین مقرنس کاری آجری سر در ضلع شمالی بنا ازجمله مقرنس کاری های کم نظیر در بناهای تاریخی ایران به شمار می آید.
مسجد جامع شهر گرگان نیز در نزدیکی امامزاده نور واقع است، اطراف امامزاده در قرون گذشته محلی برای به خاک سپردن اموات بود که حدود 60 سال پیش در حالی که قسمتی از زمین محوطه بیرونی امامزاده را جهت قبری می کندند، پلکانی دیده شد و در نتیجه کاوش به راهرویی برخوردند که تمام زیر صحن را در برگرفته بود.
این اثر در تاریخ 20 خرداد 1321 با شمارهٔ 346 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
*پارک جنگلی ناهارخوران در گرگان
این پارک از قدیمی ترین تفرجگاه های استان گلستان بوده که در 4 کیلومتری جنوب شهر گرگان واقع است ودارای فضای جنگلی در طرفین جاده برای تفرج است.
پارک جنگلی ناهارخوران با داشتن آب و هوای مناسب و دامنه پر شیب جنگلی مورد استفاده تفرج کنندگان داخلی و خارجی قرار می گیرد.
این پارک دارای مهمانسرا های عمومی و کمپ های اقامتی زیبا است.
* چشمه آبگرم زیارت
این چشمه آبگرم در 12 کیلومتری جنوب شهر گرگان و در روستای ییلاقی زیارت واقع شده است.
آبگرم زیارت در مجاورت امام زاده عبدالله (س) این روستا قرار دارد، در بین امامزاده و آبگرم، رودخانه زیارت 'خاصه رود' جاری است.
سکنه زیارت از قدیم به این آبگرم 'گرماندو' و 'گرماب' اطلاق می کردند.
آبگرم زیارت دارای چهار مظهر ومحل خروجی به فاصله تقریبی 20-10 متر است .
نخستین مظهر چشمه زیر یک تخته سنگ است، مظهر دوم به فاصله 20 متر در جنوب مظهر اولی قراردارد، دو مظهر دیگر هریک با فواصل 15-10 متر از زیر بدنه تراشه طبیعی جاری هستند، حجم آب چهار رشته، روی هم رفته قابل توجه بوده و در حدود 15 اینچ است.
*سواحل جنوب شرقی دریای خزر
سواحل جنوب شرقی دریای خزر و خلیج گرگان با وسعت 68800 هکتار که به طول 5/6 کیلومتر از این دریا جدا شده از مهم ترین محورهای آبی دارای قابلیت توریستی در استان گلستان است.
سواحل جنوبی و شرقی دریای خزر برخلاف سواحل شمالی آن هیچگاه دوره یخبندان نداردو پیوسته شرایط جذب توریست دارد.
خلیج گرگان به همراه شبه جزیره میانکاله به عنوان پناهگاه حیات وحش بوده و به علت داشتن اهمیت زیستی یکی از ذخیره گاه های زیست کره ثبت شده در جهان است.
آشوراده تنها جزیره ایرانی خزر نیز یکی از مکان های مهم جلب توریست در ساحل شرقی دریای خزر است، این جزیره همچنین یکی از مهمترین مراکز پرورش ماهیان خاویاری در شمال کشور می باشد.
خلیج گرگان (استرآباد) بزرگترین خلیج دریای خزر است که بر اثر پیشروی و گسترش شرقی رشته ساحلی شبه جزیرهٔ میانکاله در جنوب شرقی دریای خزر تشکیل شده است.
وسعت خلیج گرگان حدود 400 کیلومتر مربع است.
خلیج گرگان کم عمق است به طوری که با در نظر گرفتن بالاآمادگی آب، حداکثر عمق آن به 4 متر می رسد و از غرب به شرق تا حوالی ضلع جنوبی آشوراده به عمق آب افزوده می شود.
*آبشار کبودوال در علی آباد کتول
این آبشار در 5 کیلومتری جنوب علی آبادکتول در محل تفرجگاه عمومی شهر واقع شده است، این تفرجگاه با داشتن امکاناتی برای جلب توریست از مناطق زیبای تفرجی استان گلستان محسوب می شود.
*آبشارهای شیرآباد در رامیان
آبشارهای شیرآباد در 6 کیلومتری جنوب شهر خان ببین در میان جنگل های انبوه واقع است، این آبشارها 7 عدد و دارای ارتفاع متفاوت هستند، بلندترین آنها با ارتفاع قریب به 20 متر در میان پوشش سبز جنگل های پهن برگ قرار دارد و آب با درخشندگی خاصی به صورت پودر وارد استخر پای آبشار می گردد، در بالای آخرین آبشار غار معروفی با جاذبه خاص وجود دارد.
*آبشار لُوه در گالیکش
این آبشار در حوزه شهرستان گالیکش در فاصله 14 کیلومتری غرب پارک ملی گلستان واقع شده و محل آن در 5 کیلومتری جنوب روستایی به همین نام است، در این محل چند آبشار پی در پی در میان جنگل های انبوه پهن برگ منظره بدیعی ایجاد نموده است.
*گل رامیان
گل رامیان یک استخر طبیعی بیضی شکل است که 90 متر طول، 80 متر عرض و بین 44 تا 80 متر عمق دارد.
گل رامیان در 5 کیلومتری جنوب شهر رامیان واقع شده است، آب آن که از عمق می جوشد منظره زیبایی ایجاد نموده است. گل رامیان که در میان جنگل های انبوه پهن برگ به ویژه گونه های با ارزش زربین واقع شده دارای چشم انداز زیبایی است.
*پارک جنگلی کردکوی
این پارک در 4 کیلومتری جنوب شهر کردکوی واقع شده و مساحت آن 54 هکتار است.
از ویژگی های آن داشتن آب و هوای مناسب و نسبتاً خنک در تابستان و همچنین جاری بودن رودخانه پلنگ پا است.
از سوی دیگر مسافران نوروزی در استان گلستان می توانند ضمن بازدید از جاذبه های گردشگری این خطه، سوغاتی از دست بافت ها و دست پخت های بانوان هنرمند استان را به ارمغان ببرند.
دراین زمینه تهیه تولیدات زیبا از جمله جاجیم، صنایع دستی قوم ترکمن، ابریشم بافی رامیان، قالی، قالیچه و پشتی ترکمنی پیشنهاد می شود.
همچنین از دیگر سوغات این منطقه می توان به ماهی، خاویار، حلوا اماج، نون عیدی (کلمبو)، قطاب، پشت زیک (کنجدی) بابتو، مارمرده، پادرازی، حلوا گردویی، نان بهاره تورشو چُرگ، نان کاک و نان شیرمال اشاره کرد.
استان گلستان یک میلیون و 868 هزار و 819 نفر جمعیت داردکه از اقوام و مذاهب مختلف با آداب و رسوم و صنایع دستی خاص هستند و در 30 شهر و یکهزار و 75 روستا زندگی می کنند.
6402/1648
گزارش : علی اصغر تیموریان ** انتشار : پری سالارنیا
کپی شد