به گزارش ایرنا، رودخانه بشار از معدود رودخانه های کشور است که در سال های نه چندان دور در مسیر عبور خود تا ریختن به کارون به زندگی مردم جان می داد ، آب زلالش خستگی از تن می زدایید و زمین های روستاهای همسایه خود را آبیاری می کرد.
رودخانه بشار در کنار شهر یاسوج بخشی از اکوسیستم جنوب غربی کشور و یکی از سرچشمه های اصلی رودخانه کارون است که سالانه بیش از یک و نیم میلیارد متر مکعب آب را به دشت های خوزستان و از آنجا به خلیج فارس انتقال می دهد.
رودخانه بشار به طول 120کیلومتر در مرز کهگیلویه و بویراحمد با فارس سرچشمه می گیرد و در مرز این استان با چهارمحال و بختیاری آنجا که کارون می‌زاید، تمام می‌شود.
این رودخانه در مسیر خود همسایه 300 روستا و آبادی بوده و نان‌ و آب بر سر سفره هزاران نفر از مردمان کوهپایه‌های زاگرس می‌گذاشت و ناجی آن‌ها در سال‌های بی‌آبی و خشک‌سالی بوده است.
از آن زمان که کارخانه های تولید شن و ماسه در بستر و حریم رودخانه بشار ساخته شدند سرگذشت اسف بار رودخانه بشار آغاز شد و پیکر نحیفش زیر تیغ لودرها و بولدوزرهای این کارخانه ها هر روز بیشتر از دیروز زخمی شد.
سودجویان چنان عرصه را بر بشار تنگ کردند که چند سالی بود که به مردابی راکد، مرده و گندیده تبدیل شده بود و حسرت دوستداران محیط زیست را موجب شده بود.
سالها طرح جابه جایی این کارخانه ها برای نجات رودخانه بشار مطرح شد اما صاحبان پرنفوذ و قدرتمند این واحدها در ظاهر قوی تر از قانون و بخشنامه های دولتی نشان دادند و از جا به جایی و یا تعطیلی کارخانه های شن و ماسه امتناع کردند.
رودخانه همانطور که از نامش پیداست به معنای خانه رود است ، اگر کسی به هر گونه این خانه را تصرف کند روزی باید از آن هم کوچ کند.
این بار طبیعت خود دست بکار شد و انتقامی گرفت که سال ها حرف محافل خواهد بود . آنان که خانه اش ویران کرده بودند خانه شان ویران کرد و بستر و حریم واقعی خود را پس گرفت.
در روزهای آغازین فروردین ماه امسال اگر چه هواشناسی روزها قبل هشدار داده بود که روزهای سیلابی در پیش است . باران باریدن گرفت و در پی آن سیل راه افتاد و آنچه را سودجویان بصورت غیرقانونی در بستر رودخانه بشار ساخته بودند در ساعتی از جا کند و با خود به قعر خلیج فارس برد.
این بار خشم طبیعیت به یاری طبیعت و رودخانه شتافت ،خسارت برجا گذاشت اما صدها هکتار از حریم رودخانه های استان را از دست سودجویان خارج کرد و توان برگشتن از آنان را گرفت.
بارش های سیل آسای فروردین ماه امسال در کهگیلویه و بویراحمد نیز خسارات های فراوانی در بخش های مختلف بر استان تحمیل کرد.
بر اساس برآوردها ، میزان خسارات ناشی از وقوع سیل فروردین در این استان در بخش های مختلف رقمی افزون بر 10 هزار میلیارد ریال است.
سیل بیش از یکهزار و 50 کیلومتر راه اعم از اصلی، فرعی و روستایی استان خسارت زد،600 دهنه پل آسیب جدی دید که 20 مورد آن به طور کامل تخریب شد و صدها میلیارد تومان به سایر زیرساخت ها و تاسیسات زیربنایی کهگیلویه و بویراحمد خسارت وارد کرد.
بیش از 800 واحد منزل مسکونی در مناطق روستایی و شهری دچار خسارت شدند، سه نفر در این استان در اثر بروز سیل جان خود را از دست داده اند، یک روستا در اثر رانش زمین محو شد، جاده‌های ارتباطی 266 روستا به طور کامل قطع شد و بیش از 3200 میلیارد ریال به حوزه کشاورزی خسارت وارد شد.
همچنین بخشی از جاده اصلی یاسوج- شیراز به عنوان کریدور شمال به جنوب و یکی از مسیرهای شریانی دچار رانش و تخریب شد و راه ارتباطی پنج محور اصلی و فرعی نیز در آن روزهای سخت سیل به طور کامل قطع شدند.
اینها گوشه ای از میزان خسارت و عمق فاجعه سیل روزهای پنجم و ششم و یازدهم و دوازدهم فروردین سال 98 در استان کهگیلویه و بویراحمد است که به نظر می رسد کمتر مورد توجه مسئولان و دولت مردان در سطح ملی واقع شده است.
در بارش های سیل آسای فروردین امسال ظرف کمتر از 30 ساعت بیش از 300 میلی متر باران در برخی مناطق کهگیلویه و بویراحمد به ثبت رسیده که در کشور بی سابقه بوده است.
یاسوج مرکز استان که رودخانه زیبای بشار از درون آن می گذرد در دو نوبت در همین مدت جز دو شهر پربارش جهان معرفی شد.
بارش باران و سیل از آغاز تا انتهای بشار را که افزون بر 120کیلومتر طول دارد شست و صیقل داد و اکنون نوبت مسئولان است که
که برای حفاظت از این زودخانه زیبا ، قانون را اجرا کنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد می گوید : با دستور ویژه وزیر نیرو و مدیریت اجرایی استان و همچنین تاکید جدی دولت و شخص رئیس جمهوری با توجه به حوادث تلخ سیل امسال ، عزم این شرکت برای رها و آزاد سازی حریم و بستر رودخانه های استان راسخ است.
علی داوودی مهر یادآور شد: تاکنون مطالعه تعیین حریم و بستر افزون بر 735 هکتار از مجموع بیش از یکهزار و 400 هکتار رودخانه های استان تعیین شده است.
وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: شرکت آب منطقه ای استان بارها به افراد سودجو و متجاوزان به حریم رودخانه های استان به ویژه رودخانه زیبای بشار یاسوج در این راستا هشدار داده بود.
وی تصریح کرد: حدود 89 هکتار نیز از حریم و بستر رودخانه های استان در سال های گذشته و با همکاری و پشتوانه دستگاه قضایی استان آزاد شد.
داوودی مهر گفت: طرح آزادسازی رودخانه بشار یاسوج در مرحله نخست از پل ورودی شهر یاسوج تا پل امام زاده مختار (ع) به میزان حدود حدود 90 هکتار خواهد بود.
وی ادامه داد: آزادسازی و مقابله جدی با متجاوزان به حریم رودخانه بشار از حدفاصل پل مختار و پایین دست محدوده روستای مزدک تا منطقه چیتاب نیز در دستور کار شرکت آب منطقه ای و سایر متولیان امر قرار گرفته است.
داوودی مهر تصریح کرد: یکی از مناطق دارای بیشترین تخریب زمین های ملی و منابع طبیعی در حاشیه رودخانه بشار یاسوج است.
وی یادآور شد: تخریب های روزافزون در این منطقه از پل ورودی بشار یاسوج تا منطقه چیتاب و زمین های اطراف این رودخانه در منطقه مزدک نیز ادامه دارد.
البته وجود برخی اختلافات بر سر حریم رودخانه با برخی مالکان و کشاورزان نیز وجود دارد که تمامی دستگاه های متولی از جمله راه و شهرسازی ، شرکت آب منطقه ای ، سازمان همیاری شهرداری ها ، شورا و شهرداری یاسوج، منابع طبیعی ، فرمانداری بویراحمد موظف به تعیین تکلیف و حل این چالش هستند.
داوودی مهر همچنین از اجرای طرح جامع و مهندسی رودخانه های استان به ویژه رودخانه بشار یاسوج خبر داد و گفت: هر گونه اجرای طرح و تغییرکاربری در حاشیه رودخانه ها باید بر اساس طرح جامع و بلند مدت باشد.
وی گفت: بر اساس برآورد اولیه میزان اعتبار لازم در بخش سازه ای طرح جامع رودخانه بشار یاسوج افزون بر 160 میلیارد ریال و در بخش زیباسازی نیز 800 میلیارد تومان است.
طول رودخانه های پرآب کهگیلویه و بویراحمد افزون بر یک هزار و 400 کیلومتر و میزان روان آبهای موجود این رودخانه ها نیز حدود هشت و نیم میلیارد مترمکعب است.
مهمترین رودخانه های پرآب موجود در این استان نیز شامل بشار، مارون، زهره، کبگیان، مهریان و باشت است.
حدود 2 میلیارد متر مکعب از این میزان روان آبها در حوزه طرح های آبزی پروری و ماهیان سردآبی مورد استفاده قرار گرفته است.
همچنین از این میزان بیش از 300میلیون مترمکعب در بخش کشاورزی، 55 میلیون متر مکعب در بخش آب آشامیدنی و 16 میلیون متر مکعب نیز در بخش صنعت مورد استفاده است.
مساحت زمین های کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد بیش از270 هزار هکتار است که نزدیک به 44 هزار هکتار از این میزان باغ است.
از کل اراضی کشاورزی استان حدود 89 درصد، اختصاص به کشت محصولات زراعی دارد.
کهگیلویه و بویراحمد با حدود 16هزار و 249 کیلومتر مربع و با جمعیتی افزون بر 723 هزار نفر دارای یک درصد مساحت و یک درصد جمعیت کشور در جنوب غربی ایران واقع شده است.
این استان با 2 اقلیم متفاوت و مناظر بکر و طبیعی و موقعیت خاص گردشگری دارای هشت شهرستان ، 17شهر و یکهزار و 676روستای دارای سکنه است.
3016/1662
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.