مهدی رجبی زاده روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: میانگین بارش استان کرمان 129 میلیمتر و نصف میانگین کشوری است و کرمان استانی خشک و نیمه خشک به شمار می رود.
وی ادامه داد: وضعیت منابع آبی استان کرمان وابسته به بارش ها است لذا باید مدیریت درستی روی بارش ها داشته باشیم که بتوان از حداقل بارش حداکثر استفاده را کرد و این مهم در چارچوب اجرای پروژه های آبخیزداری و حفظ منابع طبیعی محقق می شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان افزود : فرایند بارش ها در جهان بهم خورده طوری که تا 80 درصد بارندگی سال در یک تا 2 روز اتفاق می افتد.
وی تصریح کرد: دوره های بارش کم و شدت بارش ها زیاد شده و این مهم خطر سیل را افزایش داده که موجب فرسایش خاک و حمل رسوب به پایین دست و از بین رفتن پوشش گیاهی و در نتیجه تغذیه نشدن سفره های آب زیر زمینی می شود.
وی تاکید کرد: باید کاری کرد روان آبها به جای تبدیل به سیلاب موجب تغذیه سفره های آب زیر زمینی و احیا، حفظ و ارتقا پوشش گیاهی شود که این مهم در قالب اجرای پروژه های آبخیزداری ممکن می شود.
رجبی زاده با بیان اینکه 10 و نیم میلیون هکتار مساحت حوزه های آبخیز شمال استان کرمان است گفت: تاکنون در سطح یک میلیون 200 هزار هکتار حدود 11 درصد حوزه آبخیز شمال کرمان فعالیت های مربوط به آبخیزداری انجام شده است.
وی تاکید کرد: در شمال استان کرمان 18 میلیارد متر مکعب سالانه حجم بارش داریم و با توجه به تبخیر زیاد حدود 3.6 میلیارد متر مکعب از این بارش ها تبدیل به روان آب می شود که باید این روان آبها را مدیریت و از سیلابی شدن آنها جلوگیری کنیم.
رجبی زاده گفت: تاکنون با ساخت هفت هزار و 412 سازه مختلف آبخیزداری اعم از بندهای خاکی سنگی خاکی خشکه چین و غیره توانسته ایم 290 میلیون متر مکعب روان آب را مدیریت کنیم که اگر این حجم مدیریت شود با سازه های موجود می توان 174 میلیون متر مکعب آب را به سفره های زیر زمینی تزریق و 11 میلیون تن فرسایش خاک را کنترل کنیم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان افزود: در سال زراعی 96 - 97 میانگین بارش در شمال استان کرمان 53 میلمتر بوده که با ساخت این سازه ها 178 میلیون متر مکعب روان آب مدیریت شده که حاصل آن نفوذ حداقل 71 میلیون متر مکعب آب به سفره های زیر زمینی بوده است.
رجبی زاده ادامه داد: در سال زراعی 97 - 98 نیز میانگین بارندگی 122 میلمتر است که با این حجم بارش سازه ها توانسته اند 268 میلیون متر مکعب روان آب را مدیریت کنند.
وی تصریح کرد: کنترل روان آبها در سال 97 حدود 50 درصد افزایش یافته و 160 میلیون متر مکعب آب به سفره های زیر زمین طی هفت ماه گذشته تزریق شده که 125 درصد رشد تغذیه سفره ها را در هفته ماه گذشته نسبت به مدت مشابهه سال قبل نشان می دهد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان تاکید کرد: اگر موفق شویم در کل حوزه آبخیز شمال استان کرمان فعالیت های آبخیزداری را به طور کامل انجام دهیم حداقل می توانیم در سال حدود 820 میلیون متر مکعب آب را به سفره های زیر زمینی تزریق کنیم.
وی ادامه داد: بیلان سفره های زیر زمینی آب استان کرمان حدود منهای 700 میلیون متر مکعب برآورد شده و اگر بخواهیم به حالت تعادل برسد باید سالانه 700 میلیون متر مکعب آب را به سفره ها تزریق کنیم.
رجبی زاده گفت: اجرای طرح های آبخیزداری موجب جبران کمبود بیلان و افزایش تغذیه سفره ها می شود.
وی افزود: کل اعتبار آبخیزداری استان کرمان حدود 30 سال گذشته 80 میلیارد تومان بوده و با توجه به افزایش قیمت ها بررسی اولیه نشان می دهد هم اکنون به پنج هزار میلیارد تومان برای اجرای طرح های آبخیزداری در یک دوره 10 ساله نیاز است و اگر تامین شود می توان کل حوزه های آبخیز شمال استان کرمان را پوشش داد.
3029/ 5054
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.