به گزارش ایرنا، با نخستین بارش هفت ساعته باران در شهرستان جیرفت، راههای روستایی شهرستان های عنبرآباد، قلعه گنج، رودبار جنوب و فاریاب بسته شد و از همان ساعات نخست، ستاد بحران در شهرستان های جنوبی به حالت آماده باش درآمد و اداره کل راهداری جنوب کرمان، دانشگاه علوم پزشکی، هلال احمر و فرمانداری های منطقه نیز درگیر این مساله شدند.
سیلاب تا جایی پیش رفت که تعدادی از پلها را هم تخریب کرد اما به لطف پروردگار، هیچ خسارت جانی در این منطقه گزارش نشد.
طغیان رودخانه ها در جنوب کرمان یک رویداد جدید نیست و این منطقه در گذشته با طغیان رودخانه ها و سیلاب های متعددی مواجه شده به طوری که سیل سال 71 هیچگاه از یاد مردم جیرفت نخواهد رفت، همان روزی که صبر هلیل رود به سر آمد و همچون رودی وحشی بر سر مردم جیرفت خراب شد، در فروردین ماه 96 هم هزار و ۲۰۰ واحد مسکن روستایی بر اثر سیل‌ دچار مشکل شدند، مدیران جنوب کرمان چنین تجربه هایی را پشت سر گذاشته و به خوبی دریافته اند که راز چیرگی بر بحران ها، هماهنگی و همدلی است و همین امر موجب شد که بتوانند در بارش های ابتدای امسال، سیلاب ها را به خوبی مدیریت کنند والا جنوب کرمان هم امروز وضعیتی به مراتب بدتر از استان های شمالی کشور داشت.
دیدیم با وجود طغیان رودخانه ها و سیلاب های متعدد، هیچکس دچار مشکل نشد و این موفقیت، حاصل مدیریت جهادی، هماهنگی دستگاه های اجرایی و حضور فعال رسانه ها در بحث اطلاع رسانی بود، اما در بحث زیرساخت های جنوب کرمان مشکلات فراوانی وجود دارد و این مشکلات هم با تخصیص اعتبارات منطقی و کارشناسی شده، مرتفع خواهد شد.
** بیش از چهار میلیارد و 300 میلیون تومان، خسارت به راههای جنوب کرمان وارد شد
بنا به گفته مسعود جمیلی کرمانی مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای جنوب کرمان، بیشترین خسارت سیلاب در راههای روستایی بود و طبق برآورد اولیه کارشناسان راهداری، بیش از چهار میلیارد و 300 میلیون تومان، خسارت سیلاب در بخش راه های جنوب کرمان وارد کرد.
وی گفت: سیلاب به بیش از 368 کیلومتر از راههای روستایی این دیار خسارت وارد کرد و بیشترین میزان خسارت ها در شهرستان رودبارجنوب گزارش شد.
یک دستگاه بولدوزر برای بازگشایی راههای روستایی بخش زهکلوت به شهرستان رودبار جنوب اعزام شد و با توجه به کوهستانی بودن منطقه، امکان استفاده از دستگاه گریدر وجود نداشت درحالی که می بایست مسیر 15 روستا در منطقه بُرجک رودبار، حتما با گریدر بازگشایی شود اما راههایی که به علت آب بردگی نیاز به تیغ زنی داشتند توسط نیروهای راهداری و با کمک گرفتن از ماشین آلات، تیغ زنی و این راهها مجددا بازگشایی شد.
** سیلاب به راه ارتباطی 42 روستا در جنوب کرمان خسارت وارد کرد
ابتدای سال 98 سیلاب و بارش شدید باران به راه ارتباطی 42 روستا در جنوب کرمان خسارت وارد کرد و تعداد 17 پُل در شهرستان های قلعه گنج، رودبار جنوب و عنبر آباد دچار خسارت هایی همچون شکسته شدن و تخریب دستک های پل در محورهای ارتباطی این شهرستان ها شد و هفت دستگاه پُل در محور بزرگراهی جیرفت - کهنوج دچار شن گرفتگی شد اما با همت نیروهای راهداری و ماشین آلات اداره راهداری کهنوج، دهنه این پل ها نیز بازگشایی شد.
جمیلی کرمانی همچنین از تخریب 17 آبنما در محور رودبار به ایرانشهر و محور قلعه گنج به جاسک خبر داد اما در مدت زمان کوتاهی این آبنماها با دستگاه های راهداری، بازسازی و تعمیر شد و تردد در این محورها به حالت عادی خود برگشت.
در این بارش ها، چهار دستگاه پُل لوله ای در محور قلعه گنج - جاسک تخریب شد که با جایگزینی باکس های بتنی و تعمیر و بازسازی مجدد لوله های پل، این محور هم بازگشایی و تردد در آن برقرار شد.
** تعداد 67 پُل در جنوب کرمان بازگشایی شد
با توجه به آغاز طرح راهداری نوروزی، اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای جنوب استان کرمان از آمادگی کامل برای مقابله با بحران برخوردار بود و این آمادگی باعث شد آشفتگی های ناشی از سیلاب در این منطقه به درستی مدیریت شود.
کما اینکه بستر بیش از 67 پُل در محورهای ارتباطی جنوب استان توسط دستگاه های راهداری همین دیار بازگشایی شد و همکاری به موقع خبرگزاری ها و شبکه های اجتماعی محلی در انتشار اخبار مربوط به سیلاب باعث شد مسافران نوروزی که قصد عبور از مناطق کوهستانی را داشتند جوانب احتیاط را رعایت کنند و شاهد بروز خسارت های جانی نشدیم.
البته در فضای سایبری و شبکه های اجتماعی، شایعات متعددی دست به دست می شد اما مسئولان مرکز مدیریت راه های جنوب کرمان، مکررا از مردم خواستند خبرها را تنها از طریق منابع موثق و رسانه های معتبر دریافت و از توجه به شایعات خودداری کنند.
** سیلاب 500 میلیون تومان خسارت به راههای روستایی عنبرآباد وارد کرد
فرماندار عنبرآباد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: بر اثر بارش باران و جاری شدن سیلاب، 500 میلیون تومان خسارت به راه های روستایی این شهرستان وارد شد.
نادر ملایی همچنین از بازگشایی 50 درصد راه های مسدود شده در این شهرستان خبر داد و اظهار داشت: بارش باران و جاری شدن سیلاب، راه ارتباطی 20 روستای این شهرستان را دچار خسارت کرد.
وی ادامه داد: راه های روستایی خسارت دیده از سیل در بخش جبالبارز جنوبی و اَمجز قرار دارد که توسط راهداری در حال بهسازی هستند.
ملایی به بازدید از محورهای مواصلاتی مردهک نیز اشاره کرد و گفت: از طریق مبادی استانی و کشوری پیگیر رفع مشکلات و برآورد نیازهای این منطقه هستیم که در این زمینه نشست ها و بازدیدهایی از سوی مسئولان استانی و وزارتخانه مربوطه انجام شده تا ضمن مشاهده عینی وضعیت محورهای مواصلاتی، میزان اعتبارات برای تخصیص بررسی شود.
** نجات مسافران نوروزی از دل سیلاب
رئیس اداره راهداری و حمل و نقل جاده ای شهرستان فاریاب هم با اشاره به جاری شدن سیلاب در بستر رودخانه موردان این شهرستان و اطلاع از وضعیت مسیر رودخانه، اظهار داشت: نیروهای راهداری فاریاب به همراه فرماندار این شهرستان و بخشدار و دهیار منطقه هور به محل اعلام شده اعزام شدیم.
اکبر لطفی افزود: با حضور راهداران در رودخانه تنگه موردان در مسیر فاریاب - سرنی، یک خانواده چهار نفره که در سیلاب گرفتار شده بودند با همت راهداران، از محل سیلاب، نجات و به یک محل امن منتقل شدند.
** ستاد بحران جیرفت در آماده باش کامل
رئیس شورای تامین شهرستان جیرفت نیز از آماده باش کامل ستاد بحران این شهرستان خبر داد و گفت: با توجه به بارش های اخیر تمامی دستگاه های اجرایی به حالت آماده باش در آمده اند.
احمد امینی روش افزود: تمامی تدابیر لازم برای رویارویی با مشکلات احتمالی اتخاذ شده است.
وی تصریح کرد: بر اساس آمار اداره کل هواشناسی استان کرمان، بیشترین بارندگی ها در ساردوئیه جیرفت با 52 میلیمتر ثبت شده است.
فرماندار جیرفت همچنین از تقویت قسمتی از سیل بند حاشیه هلیل رود با حضور دستگاه ها و عوامل راهداری این شهرستان خبر داد و گفت: با توجه به احتمال ورود سیلاب و جاری شدن سیل در بستر هلیل رود، اداره راهداری برای تقویت سیل بند حاشیه پل دوم هلیل برای جلوگیری از ورود سیلاب به چند روستای حاشیه این رودخانه، اقدامات لازم را انجام داد.
امینی روش با اشاره به بالا آمدن بستر هلیل رود و غیر قابل تحمل بودن دیواره های خاکی حاشیه ای در زمان بروز سیلاب افزود: در چند ماه گذشته هم با کمک از دستگاه های راهداری، این سیل بند تقویت شده است.
فرماندار جیرفت از مجموعه امور منابع آب شهرستان جیرفت و مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان خواست تا تدبیری جدی برای هلیل رود به ویژه قسمت طولانی این رود که در میان قسمتی از ‌شهر جیرفت و محله های کلرود و کهوروییه و روستاهای حاشیه ای قرار گرفته است، اندیشیده شود.
در پی این بارش ها حدود 50 درصد سد 336 میلیون متر مکعبی جیرفت آبگیری شد.
** بخش سلامت برای مقابله با حوادث احتمالی اعلام آمادگی کرد
رئیس دانشگاه علوم پزشکی جیرفت از آمادگی کامل بخش سلامت برای مقابله با حوادث احتمالی خبر داد و گفت: با توجه به بارش مستمر باران و جاری شدن سیلاب، مجموعه علوم پزشکی جیرفت در هفت شهرستان جنوبی استان کرمان به حالت آماده باش درآمده است.
اصغر مکارم افزود: در هفت شهرستان جنوبی کرمان، با وجود بارش باران مشکل خاصی نداشتیم و کارگروه سلامت و EOC تشکیل شد تا پیش بینی ها و هماهنگی های لازم برای مواجه با حوادث احتمالی انجام گیرد.
وی ادامه داد: از آنجا که در صورت بروز حادثه و خسارت، بخش بزرگی از بهداشت و درمان درگیر می شود، تمامی مراکز درمانی، بهداشتی و ستادی جنوب کرمان به حالت آماده باش درآمدند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی جیرفت در مصاحبه های متعدد با رسانه های محلی و استانی بر لزوم آمادگی پایگاه های 115 اورژانس برای مأموریت های ویژه تاکید کرد و از آمادگی لازم برای مقابله با حوادث احتمالی خبر داد.
** 169 میلیون متر مکعب از ظرفیت سد جیرفت خالی ماند
در پی بارش های شدید باران در جنوب کرمان، بیشتر مردم جیرفت، دلهره سرریز شدن آب سد را داشتند اما فقط حدود 50 درصد این سد آبگیری و 50 درصد آن همچنان خالی ماند.
مسعود افشاری پور، مدیر سد جیرفت هم در اوج بارش ها به خبرنگار ایرنا گفته بود، ورودی آب به سد جیرفت، هفت و نیم متر مکعب در ثانیه و خروجی آن، هفت مترمکعب بر ثانیه است.
سد 336 میلیون متر مکعبی جیرفت سال گذشته در همین بازه زمانی 202 میلیون مترمکعب آبگیری شده بود ولی امسال 167 میلیون مترمکعب آبگیری شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل 34 میلیون مترمکعب کاهش داشته ایم.
طبق اعلام اداره کل هواشناسی استان کرمان، سامانه بارشی، ظهر چهارشنبه هفتم فروردین ماه سال جاری از این منطقه خارج شد و بارش باران از چهارم تا هفتم فروردین ماه در مناطق شمالی و جنوبی استان کرمان ادامه داشت.
دفتر خبری جیرفت طی روزهای بارانی در جنوب کرمان، تعداد 16 مصاحبه و چهار گزارش خبری و تحلیلی از وضعیت راهها و میزان خسارت ها در سایت ایرنا منتشر کرده است.
گزارش: هادی شفیعی
7450/7429
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.