بهمن مرادنیا روز شنبه در جلسه شورای حفاظت منابع آب کردستان اظهار داشت: می توان با اجرای طرح های جدید کشت، ضمن حفط منابع آبی به افزایش درآمد در بخش کشاورزی و توسعه استان نیز کمک کرد.
وی با بیان اینکه اینکار به نفع بهره برداران بخش کشاورزی و استان خواهد بود، اضافه کرد: مدیران دستگاه های مرتبط نیز باید همفکری و جدیت بیشتری در این زمینه داشته و ضمن کمک به حفظ منابع آبی، زمینه توسعه هر چه بیشتر بخش کشاورزی استان را فراهم کنند.
استاندار کردستان بر اجرای مصوبات قبلی این جلسه به ویژه در بحث ساماندهی رودخانه قشلاق و تخلیه روستاهای اطراف سد چراغ ویس سقز تاکید کرد و گفت: سال گذشته به
۹۶ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان آب تخصیص یافت که اتفاق بسیار خوبی بود.
مرادنیا یادآور شد: باید با جدیت اعتبار مورد نیاز برای اجرای تخصیص این منابع آبی را دنبال کنیم چون منبع تحول بخش کشاورزی استان است ضمن اینکه در ملاقات چندی پیش مسئولان استان با مقام معظم رهبری، ایشان نیز بر تلاش برای جذب اعتبارات مصوبه مورد نظر تاکید کردند.
وی با بیان اینکه توسعه کشت گل محمدی و زعفران می تواند کمک ضمن درآمد زایی خوب در کاهش مصرف منابع آبی تاثیرگذار باشد، افزود: رسانه ها نیز برای آگاه سازی کشاورزان و ترویج پروژه های جدید در این حوزه به دستگاه های مرتبط کمک کنند.

تامین آب شرب سنندج از سد آزاد در دست اجرا است

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان نیز در این نشست به نگرانی های مردم بابت ورود فاضلاب ۵۰ روستا به سد قشلاق سنندج اشاره کرد و اظهار داشت: این روستاها با ۱۱ هزار خانوار در شعاع ۴۰ کیلومتری سد قرار داشته و با توجه به بعد مسافت میزان آلودگی آن بسیار کم و مشکلی از این لحاظ برای این منبع آبی وجود ندارد.
کامران خرم با بیان اینکه در فصول گرم سال در عمل فاضلابی وارد سد قشلاق نمی شود، افزود: واحد حفاظت کیفی شرکت آب منطقه ای کیفیت آب خام را پایش می کند ضمن اینکه آب شرب سنندج به صورت ۱۰۰ درصد بهداشتی و با کیفیت مناسب در اختیار شهروندان قرار می گیرد.
وی از برنامه ریزی برای تامین آب شرب سنندج از سد آزاد نیز خبر داد و گفت: این طرح اگر چه به دلیل بعد مسافت آن هزینه بر است اما نگرانی ها را به لحاظ کیفی و پدافندی رفع می کند.

 اختصاص ۵۰ میلیارد ریال اعتبار برای ساماندهی تاسیسات آبی خسارت دیده از سیل

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای کردستان نیز اظهار داشت: در سال زراعی جاری ۶۳۳ میلی متر بارش در استان ثبت شد که نسبت به ۴۵۷ میلی متر مدت مشابه سال گذشته ۳۳ درصد افزایش نشان می دهد.
عرفان مومن پور اضافه کرد: مریوان با ۱۳۵۷ میلی متر و بیجار با ۳۴۹ میلی متر بارش، به ترتیب بیشترین و کمترین بارندگی ها را داشتند و در سنندج نیز به طور متوسط ۵۶۲ میلی متر بارش ثبت شد.
وی از شیب ملایم مخازن آبخوان های قروه و دهگلان در سال آبی جاری خبر داد و افزود: مجموعه اقدامات تعادل بخشی و کنترلی در این مناطق و بارش های خوب امسال باعث شد جریان شیب آبخوان ها مثبت و از روند رو به کاهش این مخازن کاسته شود.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب متطقه ای کردستان گفت: امسال ۳۴ هکتار از اراضی تصرفی بستر رودخانه قشلاق آزادسازی شد و تاکنون ۶۴۵ کیلومتر مطالعات رودخانه ای در استان انجام شده است.
مومن پور به اختصاص ۵۰ میلیارد ریال به کردستان برای ساماندهی تاسیسات آبی خسارت دیده در سیل فروردین اشاره کرد و یادآور شد: برنامه ریزی شده که از این میزان اعتبار ۴۰ میلیارد ریال را به ساماندهی حریم و بستر رودخانه قشلاق سنندج اختصاص دهیم.

پرداخت ۳۴۵ میلیون تومان تسهیلات به کشاورزان و دامداران خسارت دیده از سیل

رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان نیز با بیان اینکه سطح آبیاری تحت فشار ۴۱ درصد اراضی استان را شامل می شود، افزود: در مناطق ممنوعه از جمله دشت های قروه و دهگلان تمدید چاه های کشاورزی بدون نصب کنتور هوشمند غیرممکن بود ولی در دیگر مناطق که چاه ها اغلب سطحی است، نصب این کنتورها ضروری نیست.
خالد جعفری به یک هزار و ۸۰ میلیارد ریال خسارت به بخش های کشاورزی و دامداری استان بر اثر سیل اخیر اشاره کرد و گفت: ۲۱۰ میلیارد ریال اعتبار بلاعوض به این بخش ها اختصاص یافت.
وی با اشاره به اینکه سیل فروردین بیشترین خسارت را به واحدهای دامی وارد کرد، یادآور شد: ۲۰۰ میلیارد ریال تسهیلات چهار درصدی نیز برای کشاورزان و دامداران خسارت دیده تخصیص یافته که در این راستا بیش از ۹ هزار نفر به بانک ها معرفی شده اند ضمن اینکه تاکنون سه میلیارد و ۴۵۰ میلیون ریال پرداخت شده است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان از انجام کشت نشایی چغندر در مزارع استان در راستای کاهش مصرف آب خبر داد و اضافه کرد: با اجرای حدود ۱۹۰۵ هکتار کشت نشایی در سال گذشته حدود ۵۷ تا ۷۶ میلیون متر مکعب در مصرف آب صرفه جویی می شود.

اختصاص ۱۰۰ میلیارد ریال برای انجام طرح های آبخیزداری در کردستان

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان نیز اظهار داشت: سال گذشته ۱۱۰ میلیارد ریال طرح در حوزه آبخیزداری انجام شد و امسال تاکنون نیز ۱۰۰ میلیارد ریال به این طرح ها تخصیص یافته ضمن اینکه مقرر شده امسال ۲۵۰ میلیارد ریال اعتبار از محل صندوق توسعه ملی امسال نیز به استان تخصیص یابد.
سعدی نقشبندی اضافه کرد: باید به جای کنترل سیل به پیشگیری از وقوع سیل ورود کنیم، همچنانکه منابع طبیعی استان اقدامات مشخص و مهمی را در این زمینه اجرا کرده و یا در دست اجرا دارد.
کردستان استانی کوهستانی و اقلیم آن متاثر از توده‌های هوای گرم و مرطوب مدیترانه ای است که موجب بارندگی‌هایی در بهار و ریزش برف در زمستان‌ها می‌شود.

از حوضه‌های آبریز اصلی این استان می‌توان به خلیج فارس و دریای عمان، دریای خزر و دریاچه ارومیه و حوضه‌های آبریز فرعی نیز به سفیدرود شامل رودخانه‌های تلوار و قزل اوزن، مرزی غرب شامل رودخانه‌های سیروان و زاب کوچک، کرخه شامل رودخانه رازآور و دریاچه ارومیه شامل رودخانه‌های زرینه و سیمینه رود اشاره کرد.

تعداد دشت‌های استان ۹ مورد بوده که پنج دشت آن در نیمه شرقی، ۲ دشت در غرب و ۲ دشت دیگر در جنوب استان واقع شده است، دشت‌های قروه - دهگلان و چهاردولی در شرق استان جزو دشت‌های ممنوعه (از نظر برداشت آب‌های زیرزمینی) محسوب می‌شوند.
استان کردستان ۹ سد در حال بهره برداری، ۱۲ سد در دست اجرا و ۱۵ مورد نیز در مرحله مطالعات دارد.

۷۳۵۵/۹۱۰۲

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.