با توجه به اینکه دو شرکت مطرح چینی یعنی علیپی (Alipay) و ویچت (Wechat)، بیش از ۹۰ درصد پرداختهای موبایل در این کشور را به خود اختصاص میدهند، بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که حرکت قریبالوقوع بانک خلق چین در عرضه ارز دیجیتال رسمی این کشور نشاندهنده نیاز مبرم این بانک برای اعمال کنترل بیشتر روی صندوق ذخیره این کشور و همچنین کمک به بانکها در زمینهی کسبوکارهای پرداخت است.
به نقل از وبسایت South China Morning Post، بانک خلق چین پروژه بررسی عرضه یک ارز دیجیتال ملی را در سال ۲۰۱۴ آغاز کرد. آنها انتظار دارند با راهاندازی این پروژه علاوه بر کم کردن هزینههای پول در گردش کشور، کنترل سیاستگذاران بر ذخیره پول کشور را نیز تقویت کنند.
با وجود اینکه این پروژه تحت تدابیر شدید امنیتی قرار دارد اما گزارش رسانهها حاکی از آن است که محققان این بانک در سال گذشته به طور جدی در حال کار بر روی سامانههای مبتنی بر ارز دیجیتال بودهاند.
مو چانگ چان (Mu Changchun)، معاون بانک خلق چین، هفته گذشته در یک اجلاس صنعتی در شهر هیلونگجیانگ، اطلاعات و جزئیات بیشتری را در این زمینه ارائه داد.
او اعلام کرد که بانک خلق چین برای تبدیل پول در گردش کشور به ارز دیجیتال و برعکس، روی بانکهای تجاری چینی بهعنوان آژانسهای مبدل حساب ویژهای باز کرده است.
این اخبار نشان از احساس ضرورت دولت چین برای عرضه این ارز پس از انتشار جزییات عرضه پروژه لیبرای فیسبوک در اواسط ماه ژوئن دارد.
همه بانکهای مرکزی در سطح جهان، از جمله بانک خلق چین، همواره بر این موضوع تأکید کردهاند که لیبرا باید تحت نظارت بانک مرکزی قرار داشته باشد. توجیه آنها این است که با این کار از خطرات تبادلات خارجی جلوگیری شده و همچنین از اعتبار سیاستهای پولی هم محافظت خواهد شد.
مو در ادامه درباره ارز دیجیتال ملی چین اذعان داشت:
ممکن است این ارز دیجیتال به فناوری بلاک چین وابسته نباشد و از آن تنها برای پشتیبانی از تراکنشهای کوچک خردهفروشان استفاده خواهد شد.
شکست انحصار غولهای چینیتحلیلگران همچنین اعلام کردند که این ارز ممکن است بتواند از تسلط دو اپراتور پرداخت همراه غیردولتی این کشور، یعنی علیپی (Alipay) از شرکت انت فایننشال (Ant Financial) و ویچت پی (Wechat Pay) از شرکت تنسنت هولدینگز (Tencent Holdings) بکاهد.
این دو نرمافزار در مجموع بیش از ۹۰ درصد از تراکنشهای تلفن همراه چین را به خود اختصاص دادهاند و آنها امیدوارند که سپردهگذاران خرد از این پس برخی از تراکنشهای پرداختی خود را با پول دیجیتال عرضه شده توسط بانک خلق چین انجام دهند.
کمپانی انت فایننشال یکی از شرکای گروه هلدینگ علیبابا محسوب میشود که مالکیت نشریه South China Morning Post را هم در اختیار دارد.
برگشت پول به چرخه اقتصادسیندی وانگ (Cindy Wang)، یکی از تحلیلگران بخش تحقیقات بانک DBS سنگاپور، عقیده دارد که هدف بانک خلق چین از معرفی بانکهای تجاری بهعنوان آژانسهای تبدیل ارز فیات به دیجیتال، این است که از اینکه ارزهای دیجیتال تبدیلشده به رنمینبی (واحد پول رسمی کشور چین) مجدداً به حسابهای سپردهگذاری بانک برخواهند گشت، اطمینان حاصل کند.
وانگ در ادامه اظهار داشت:
بانکها برای حفظ پایه سپردههایشان تحتفشار شدیدی قرار دارند. با توجه به توزیع سرمایههای بازار پول بین کمپانیهای پرداخت غیردولتی علیبابا و تنسنت، بعضی از پولهای راکد نگهداریشده در حسابهای پرداخت همراه از سیستم بانکی خارج شده و به دست مدیران سرمایه افتاده است.
علیپی مدیریت یک پلتفرم توزیع سرمایه بازار پول را بر عهده دارد که میزبان بزرگترین صندوق بازار پول دنیا به نام Yu’e Bao است. داراییهای کلی این صندوق تا ماه ژوئن سال جاری برابر با ۱٫۰۳ تریلیون یوان یا ۱۴۶ میلیارد دلار بوده است.
با گماشتن بانکها بهعنوان مسئول تبدیل ارز دیجیتال بانک خلق چین به ارز رایج، آنها میتوانند از خدمات بانکداری اینترنتی خود برای نگهداری از پولهای مردم و بازرگانان استفاده کرده و در نهایت آنها را به سپردههای بانکی تبدیل کنند.
وانگ همچنین در ادامه سخنان خود افزود:
اگر بانکها با نسبت رو به افزایش وام به سپرده فعلی، پایههای ذخیره پولی خود بیش از آنچه هست از دست بدهند، به طور حتم از قدرت وامدهی آنها کاسته خواهد شد. به همین خاطر بانک خلق چین به دنبال آن است که با استفاده از این ارز دیجیتال برخی از سپردهها را به بانک برگرداند.
به گفته کمیسیون قانونگذاری بیمه و بانکداری چین، نسبت وام به سپرده بانکهای چین از ۶۹٫۱۲ درصد در سال قبل به ۷۲٫۸۵ درصد در سه ماه دوم امسال رسیده است.
طبق اطلاعات ارائهشده توسط این بانک، میزان سپردههای شخصی نگهداریشده در بانکها در ماه جولای ۷۸٫۹ تریلیون یوان و سپردههای نگهداریشده توسط شرکتهای پرداخت غیر بانکی برابر با ۱٫۲۹ تریلیون یوان بوده است.
کنترل بر تراکنشهاهوی کای لونگ (Hui Kai-lung)، استاد دانشکده سیستمهای اطلاعاتی دانشگاه علم و فناوری هنگکنگ، بر این باور است که بانک خلق چین با تعیین بانکها بهعنوان مراکز تبدیل ارز، این امکان را به آنها میدهد که کانالهای جمعآوری و تحلیل اطلاعات تراکنشهای مشتریان خود را دوباره به دست آورند.
هوی در ادامه افزود:
بانکهای تجاری به این دلیل که تاکنون دادههای مربوط به رفتار پرداخت آنلاین کاربران نهایی توسط افزارهایی مثل Alipay و WeChat Pay جمعآوری میشده است، در رقابت با کسبوکارهای پرداخت رقیب عرصه را باخته بودند.
اما با این طرح جدید بانک خلق چین در عرضه ارز دیجیتال خود، من انتظار دارم که این بانکها بتوانند پلتفرمها و شبکههای خودشان را برای مدیریت این دادهها راهاندازی کنند.
بانکهای چینی طی سالهای گذشته همواره سعی داشتهاند با دیجیتالی کردن بانکداری خرد خود، در رقابت با گروههای فناوری مالی در به دست آوردن سهمی از کسبوکارهای وامدهی عقب نمانند. وامهایی که این روزها درصد تائید و پرداخت آنها بهصورت آنلاین، مرتباً در حال افزایش است.
بسیاری از تحلیل گران عقیده دارند تا رسیدن به جایی که بانکها بتوانند سهم قابل قبولی از بازار پرداختهای همراه را به دست بیاورند، زمان زیادی مانده است؛ اما وانگ معتقد است بانکهایی که در بانکداری خرد پیشقدم باشند، نسبت به سایر بانکها سود بیشتری از این پروژه خواهند برد.
وانگ در این باره اذعان داشت:
بانکهایی مثل بانک بازرگانان چین و بانک پینگآن، که در زمینه بانکداری همراه پیشرو محسوب میشوند، تمایل بیشتری به همکاری با بانک خلق چین و پروژه ارز دیجیتال آن خواهند داشت.