به گزارش ایرنا، گاریز از ماهی های پرچرب ساکن آب های شور گرمسیری است، که بنا به گفته متخصصان و کارشناسان امور تغذیه مصرف آن نه تنها برای افراد دچار چربی خون بالا مضر نیست، بلکه باعث کاهش کلسترول بد خون هم می شود.
هم چنین به علت این که این آبزی سرشار از امگا 3 بوده، خاصیت ضد التهابی داشته و باعث بهبود عملکرد قلب می شود و در کنترل و پیشگیری بیماری های قلبی عروقی، دیابت، انواع سرطان ها و بیماری های سیستم عصبی موثر است.
کارشناسان تغذیه معتقدند کباب کردن یا برشته کردن ماهی موجب حفظ ارزش غذایی این ماده مغذی می شود.
ماهی گاریز از طبع سردی برخوردار است به همین علت توصیه شده که همراه با چاشنی های گرم مصرف شود.
گاریز، ماهی کوچکی در اندازه 10 تا 15 سانتیمتر یا بیشتر و دارای خارهای به نسبت زیادی است که به وسیله ابزار مشتا (Moushta) یا حدر(Hadr) صید می شود و بیشتر به صورت برشته و کبابی طبخ می شود.
گاریز از خانواده ساردین ماهیان هستند که به صورت گله ای و گروهی در نواحی کم عمق و نوار ساحلی دریای خلیج فارس زیست می کنند و در کمتر از یک ساعت با انداختن تور در دریا وهم چنین با استفاده از قلاب صید می شود.
ساخت و ساز در حریم ساحل، صید بی رویه، استفاده از تورهای محاصره ای و قاچاق سوخت نسل این ماهی ارزشمند را در آینده تهدید می کند.
قیمت ماهی گاریز درشت هم اکنون هر کیلوگرم 150 تا 200 هزار ریال و ماهی ها ریز تا 100 هزار ریال و گاهی کمتر از آن نیز در بازار ماهی فروشان بندرعباس به فروش می رسد.

**گاریز برشته غذای محبوب هرمزگانی ها در فصل تابستان
گاریز برشته شده یا کبابی غذای محبوب هرمزگانی ها در فصل تابستان است، برای برشته کردن ماهی گاریز ابتدا باید شکم آن را خالی کرده (بعضی ها به علت کوچک بودن ماهی شکم آن را خالی نمی کنند) و حداقل یک ساعت جلوتر نمک وفلفل زده تا به طور کامل نمک به خود بگیرد و هنگام پختن از نمک شسته نشود.
قبل از پختن باید ورقه فلزی یا تابه را روی آتش گاز یا ذغال گذاشت تا داغ شود چرا که در این صورت پوست ماهی به ورقه می چسبد و جدا نمی شود.
به علت این که حین پخت، روغن از این ماهی پرخاصیت و خوشمزه خارج شده و بوی زیادی در فضا می پیچد که البته بسیار اشتها برانگیز است، پخت آن در آپارتمان و مکان های سربسته توصیه نمی شود.
بعد از پخت ماهی‌ ها، باید آن ها را در ظرفی درب دار گذاشت و چند قطره آب به آن پاشید تا در اثر بخار ماهی ‌های داغ، روغن در زیر پوست آن ها بپیچد و هنگام مصرف پوست به راحتی جدا شود.
در هرمزگان ماهی برشته را علاوه بر این که باید در کنار آن سبزی و لیموترش تازه باشد، با خرما و یا رطب میل می کنند.

**صید ماهی گاریز تا آبان امسال ادامه دارد
مدیر عامل اتحادیه صیادان هرمزگان نیز گفت: صید ماهی گاریز که از نیمه تیرماه در آب های این استان به صورت سنتی و با استفاده از تور آغاز شده تا اوایل آبان ماه امسال ادامه دارد.
اسحاق تندرو افزود: پارسال 80 تن ماهی گاریز در آبهای هرمزگان صید شد که امسال پیش بینی می شود با 21 درصد افزایش به 97 تن و 500 کیلوگرم برسد.
وی بیان داشت: علت افزایش صید ماهی گاریز در سالجاری، مدت زمان صید از 3 ماه به 5 ماه است.
مدیرعامل اتحادیه صیادان هرمزگان اظهار داشت: ماهیان گاریز سطح زی و بیشتر در عمق کم در نوار ساحلی بندر شهید رجایی، ساحل نخل ناخدا، بستانو، بندر کلاهی، بندر تیاب، تولا قشم، کوهستک، جاسک و خور‌ها صید می ‌شود.
آبزیان بویژه ماهی و میگو از ارزش غذایی بالایی برخوردارند و بسیاری از کارشناسان و پزشکان امور تغذیه نیز همواره مصرف این ماده غذایی را برای سلامتی بدن به خصوص قلب و عروق مفید می دانند.
ماهی های دریای جنوب از تنوع بسیاری برخوردار بوده و تمامی آن ها دارای گوشت لذیذ و طعمی خوشمزه هستند و به جرات می توان گفت که انتخاب ماهی مناسب برای طبخ غذای مورد نظر مشکل است.
با این حال مصرف آبزیان به ویژه ماهی در سبد غذایی ایرانیان در مقایسه با بسیاری از کشورها از جایگاه مطلوبی برخوردار نیست و این مساله ضرورت آگاه سازی جامعه نسبت به خواص تغذیه ای محصولات دریایی و تاثیر آن بر سلامت و پیشگیری از انواع بیماری ها را دو چندان کرده است.
استان هرمزگان حدود 30 هزار صیاد، 22 بندر صیادی، 72 تعاونی صیادی فعال و 39 مرکز تخلیه صید دارد و سالانه افزون بر187 هزار تن انواع آبزی در آبهای این استان صید می شود.
استان هرمزگان رتبه نخست صید آبزیان را در کشور دارد.
گزارش از : رقیه غلامی زاده - خبرنگار ایرنا
7195/ 6048
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.