«وقتی مردم ادعا می کنند که دوره دوم ترامپ تا حدودی با دوره اول او متفاوت خواهد بود ما چندان مطمئن نیستیم، اگرچه هر چیزی ممکن است. پیش روی ما مردی است عاشق بی پروایی، افراط گرایی، پوپولیسم، خصومت نسبت به مطبوعات و آزادی های آن و عشق به ظالمان و دیکتاتورها. همه اینها کافی هستند تا درون ما گردابی از نگرانی به راه بیفتد و البته ما را محتاط کند.»
پایگاه خبری جماران: پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا واکنش های بسیاری را در جهان عرب و اسلام برانگیخت. بسیاری از رهبران عرب - به ویژه کشورهای عربستان سعودی، مصر، اردن، امارات متحده عربی، عراق، مراکش، لبنان و تشکیلات خودگردان فلسطین از این پیروزی استقبال و اعلام کردند مشتاقانه منتظر همکاری با او در دوره دوم ریاست جمهوری او برای پیشبرد ثبات و امنیت در خاورمیانه هستند. مطبوعات عربی نیز واکنشهای زیادی به پیروزی ترامپ منتشر کردند. نویسندگان رسانه های سعودی از او خواسته بودند تا برای پایان دادن به خونریزی و جنگ در خاورمیانه تلاش کند. حتی یکی از او به عنوان «نجات دهنده» جهان و خاورمیانه و به عنوان «مردی که صلح را به واقعیت تبدیل خواهد کرد»، یاد کرد.
به همین ترتیب، یک روزنامه نگار اماراتی پیش بینی کرد که ترامپ همکاری خود را با کشورهای عربی میانه رو از سر خواهد گرفت و توافقات ابراهیم را احیاء خواهد کرد و در عین حال فشار بر ایران را افزایش خواهد داد.
در سرمقاله روزنامه دولتی مصر الاهرام پیش بینی شد که ترامپ در دوره دوم ریاست جمهوری خود بر رقابت آمریکا با چین و روسیه و کمتر بر خاورمیانه تمرکز خواهد کرد و هشدار داد که نادیده گرفتن خاورمیانه ممکن است منافع و امنیت ایالات متحده را به خطر بیندازد. . در مقابل، سردبیر روزنامه قطری العربی الجدید، مستقر در لندن، ابراز بدبینی کرد و تاکید کرد که انتخاب مجدد ترامپ یک کابوس وحشتناک است که نگرانیهای جدی را به همراه دارد.
روزنامه سعودی عکاظ: رای دهندگان عرب و مسلمان ترامپ انتظار دارند که او به جنگ ها پایان دهد
روزنامه عربستانی عکاظ در سرمقاله خود نوشت: «با توجه به جنگهای جاری در سراسر جهان، از اوکراین گرفته تا غزه و لبنان و همچنین تنشهای سیاسی و امنیتی که دولت دموکراتیک بایدن نتوانسته است به هیچ پیشرفتی دست یابد، پیروزی قاطع دونالد ترامپ، نامزد جمهوری خواهان، در زمانی رخ می دهد که جهان به اقدامات و مواضع قاطعانه برای خاموش کردن آتش سوزان و توقف خونریزی به ویژه در خاورمیانه نیاز دارد. مشاوران ترامپ باید درک کنند که رأی دهندگانی که او را به ریاست جمهوری رساندند، به ویژه رأی دهندگانی که در جوامع عرب و مسلمان آمریکا حضور دارند، منتظر هستند تا اقدامات و وعده های انتخاباتی او به حقایق ملموس در صحنه تبدیل شود؛ به ویژه عزم او برای جنگ نکردن، اما برای پایان دادن به جنگ ها، با تأکید بر لزوم پایان دادن به جنگهای غزه، لبنان و اوکراین.
مقاله نویس سعودی: ما نباید فرصت های نادر را برای ایجاد صلح از دست بدهیم
محمد السعد، ستون نویس سعودی در روزنامه عکاظ نوشت: «این یک نمایش آمریکایی، بلکه جهانی و خاورمیانه ای بود. ترامپ پیش از این مورد تحقیر برخی سازمان ها و کشورهای عربی و غربی قرار گرفت که توسط تبلیغات تسخیر شده بودند. او با این پیروزی مردی می شود که جهان را از یک جنگ هسته ای احتمالی نجات خواهد داد و خاورمیانه را از جنگ های زنجیره ای. او ما را قادر به رویاپردازی و تبدیل صلح به واقعیت می کند. نکته مهم امروز این نیست که سازمانها و کشورهای غوطهور در هرج و مرج امید خود را به ترامپ و دولت او بسته باشند. نکته مهم این است فرصتهای نادری را برای صلح از دست ندهید که ممکن است هرگز باز نگردند؛ مانند فرصت صلح پیشنهادی توسط بیل کلینتون در سال 2000، قبل از اینکه دوره او در کاخ سفید به پایان برسد.
روزنامه مصری الاهرام: ترامپ بدون شک درک می کند که خروج از خاورمیانه در خلاء، سازمان های تروریستی را تقویت می کند و منافع ایالات متحده را به خطر می اندازد.
روزنامه دولتی مصر الاهرام در سرمقاله ای اعلام کرد: موضوع مبارزه با تروریسم در خط مقدم کارزار انتخاباتی ترامپ قرار داشت، بنابراین انتظار می رود که او برای همکاری گسترده تر با دولت های میانه رو در منطقه خاورمیانه تلاش کند. در حوزه مبارزه با تروریسم مشخص است که مصر، عربستان سعودی و امارات رهبری این نیروهای میانه رو را بر عهده دارند و دونالد ترامپ برای همکاری بیشتر با آنها تلاش خواهد کرد. سوال این است که آیا این همکاری منجر به ترتیبات، ابتکارات و برنامههایی برای حل مسأله فلسطین میشود که در شرایط دشواری قرار دارد. فقط زمان مشخص خواهد کرد. برخی از مفسران حدس میزنند که ترامپ و دولت او در درجه اول بر درگیریها در فلسطین تمرکز خواهند کرد و پس از آن تنش در دریای چین جنوبی و رقابت با روسیه و در این میان علاقه آنها به خاورمیانه کمرنگ خواهد شد. به طور کلی، ترامپ مطمئناً میداند که خاورمیانه نمیتواند در خلاء رها شود، که خطر احتمالی برای منافع آمریکا را افزایش میدهد و فعالیت سازمانهای تروریستی را آسانتر میکند - که در اصل برای امنیت ملی آمریکا مضر است. و ترامپ این را به خوبی می داند.
روزنامه نگار اماراتی: از ترامپ انتظار می رود روابط خود را با کشورهای عربی میانه رو تجدید کند، توافقات ابراهیم را احیاء کند و ایران را مجبور به دادن امتیازات تاکتیکی کند
محمد فیصل الدوساری، روزنامه نگار اماراتی در ستون خود در روزنامه اماراتی العرب چاپ لندن نوشت: در خاورمیانه، ترامپ به عنوان یک «معامله ساز» و در نتیجه به عنوان شخصیتی که اقداماتش سختگیرانه است دیده می شود. اما از او انتظار می رود که روابط خود را با متحدان سنتی خود در منطقه، به ویژه کشورهای میانه رو عرب تقویت کند. منطقه همچنین شاهد بازگشت به توافق ابراهیم با اسرائیل خواهد بود، که به بحرانهای کنونی منطقه - در لبنان، سوریه، غزه، یمن و جاهای دیگر پایان خواهد داد.
در مورد ایران، این کشور در موقعیت دشواری قرار خواهد گرفت، زیرا رهبران آن درک میکنند که بازگشت ترامپ میتواند به معنای فشار و تحریمهای بیشتر علیه کشورشان باشد و شاید حتی تهدیدات نظامی که میتواند برنامه هستهای آنها را به خطر بیندازد. با این حال، ایران به ملاحظات مرتبط با قدرت نظامی و اقتصادی موجود خود ادامه خواهد داد، که ممکن است آن را مجبور کند تا مانور دهد و برخی از امتیازات تاکتیکی را بپذیرد، هرچند بدون اینکه هسته استراتژی منطقهای خود را تضعیف کند، بهویژه حمایت از نمایندگان محلی خود در عراق، سوریه و لبنان.
بازگشت ترامپ به کاخ سفید میتواند بسیاری از کشورها را وادار کند تا به بازنگری در اتحادهای منطقهای خود بپردازند. در دوره آینده، ممکن است اتحادها و بلوکهای جدیدی شکل بگیرد تا به نگرانیهای فزاینده در مورد ثبات نظم جهانی پاسخ دهد. ترامپ با چالش حفظ تعادل ظریف بین منافع آمریکا و تمایلات متحدانش در خاورمیانه و اروپا مواجه خواهد بود. انتظار میرود که او به سمت سیاستی مبتنی بر توافقات و اتحادهای تاکتیکی متمایل شود که عدم قطعیت را در عرصه بینالمللی افزایش خواهد داد.
پیروزی ترامپ فرصتی به موقع برای ارزیابی مجدد نقش آمریکا در عرصه بینالمللی ارائه میدهد، اما همچنین چالشی بزرگ برای جهانی است که کمتر پایدار و بسیار تقسیم شده است، با چشمانداز بینالمللی که با قطببندی و تغییر مشخص شده است. ممکن است ترامپ با رویکرد منحصر به فرد و شیوههای غیرمتعارف خود بتواند بسیاری از نتایج مؤثر را به دست آورد. اگر او بتواند آمریکا را دوباره بزرگ کند، همانطور که ادعا میکند، این عظمت به ناچار با هزینهای سنگین برای جهان همراه خواهد بود، زیرا آثار آن با ایجاد تغییراتی در روابط و اتحادها، به گونهای خواهد بود که کنترل آن دشوار خواهد بود.
سردبیر روزنامه قطری مستقر در لندن: بازگشت ترامپ یک کابوس جدی و نگران کننده است
معن البیاری، سردبیر روزنامه قطری العربی الجدید، مستقر در لندن، نوشت: همه ما تجربه کار با او را داریم. او به مدت چهار سال در کاخ سفید زندگی کرد تا اینکه بایدن جایگزین او شود. بنابراین منصفانه است که بگوییم بازگشت او به ریاست جمهوری قدرتمندترین کشور جهان یک کابوس جدی است، زیرا آنچه در مورد او می دانیم اطمینان بخش نیست و حتی نگران کننده است. هریس نسبت به دنیا عادلانه و منصفانه رفتار می کرد. اما در مورد ترامپ و دولت مورد انتظار او، ما به سطح بالاتری از استکبار، صهیونیسم و نژادپرستی نگاه می کنیم. این واقعیت که نتانیاهو اولین کسی بود که به دونالد ترامپ تبریک گفت نشان دهنده اتحاد مجدد بین این دو است، زیرا آنها با هم دوست هستند و در از بین بردن مسأله فلسطین و تبدیل آن به یک موضوع سرمایه گذاری تا حداکثر افراط ممکن پیش خواهند رفت. این همان کاری است که آنها در دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ با معامله قرن به دنبال اجرایی شدن آن بودند. برخی از پادشاهان و روسای جمهور عرب از بازگشت «مرد نارنجی» به صحنه جهانی ابراز ناخرسندی کرده اند، اما دیگر پادشاهان، شاهزادگان و روسای جمهور عرب - شاید بیشتر آنها - بازگشت او را جشن گرفتند. آنها اکنون از او انتظار دارند که حمایت بیشتری از اقدام آنها علیه اسلام سیاسی ارائه کند و از ناآگاهی عمیق او نسبت به مسائل و حساسیتهای منطقه خرسند هستند.
وقتی مردم ادعا می کنند که دوره دوم ترامپ تا حدودی با دوره اول او متفاوت خواهد بود ما چندان مطمئن نیستیم، اگرچه هر چیزی ممکن است. پیش روی ما مردی است عاشق بی پروایی، افراط گرایی، پوپولیسم، خصومت نسبت به مطبوعات و آزادی های آن و عشق به ظالمان و دیکتاتورها. همه اینها کافی هستند تا درون ما گردابی از نگرانی به راه بیفتد و البته ما را محتاط کند.